duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 07 februarie 2023

O jurnalistă turcă sugerează, în Washington Post, că dezastrul din Turcia își are rădăcinile în corupție: „Nu cutremurele ucid, ci clădirile de beton, construite de oameni”

Dezastrul din Turcia își are rădăcinile în corupție Foto; Facebook Recep Erdogan
Dezastrul din Turcia își are rădăcinile în corupție Foto; Facebook Recep Erdogan

O jurnalistă turcă, Aslı Aydıntaşbaş, sugerează, în Washington Post, că dezastrul din Turcia își are rădăcinile în corupție și arată spre răspunderea guvernului Erdogan. Totuși, jurnalista laudă decizia regimului Erdogan de a solicita imediat ajutor extern.

Ea este Visiting Fellow la Institutul Brookings, din Washington DC.

Dezastrul din Turcia își are rădăcinile în corupție

„În întreaga regiune au existat multe structuri care au rezistat, salvând viețile ocupanților lor, în timp ce altele, învecinate, s-au prăbușit, ceea ce indică practicile de construcție neglijente ca fiind principala cauză a deceselor. Vom avea nevoie de timp pentru a înțelege pe deplin măsura în care deficiențele umane au contribuit la pierderea de vieți omenești. Dar primele indicii ridică cu siguranță întrebări”, arată Aslı Aydıntaşbaş.

„Dezastrul natural este un aspect al poveștii. Dependența Turciei de creșterea economică determinată de construcții, de clientelism și de dorința de a ignora propriile standarde de construcție este celălalt aspect. Primul a fost inevitabil. A dus cel de-al doilea la pierderi masive de vieți omenești?

Cel puțin, poporul turc va avea tot dreptul să ceară o investigație amănunțită tocmai pentru a răspunde la această întrebare”, mai arată jurnalista.

Foto: Twitter

Ea mai arată că, deși Turcia a adoptat, în 2018, o legislație referitoare la intervenția în caz de cutremur, regulile au fost încălcate: „Erdogan a descris frecvent industria construcțiilor ca fiind bijuteria coroanei economiei - încurajând o lipsă tacită de supraveghere. Marile contracte publice ale Turciei tind să ajungă la aceiași acoliți ai guvernului”.

Citește și: Solidaritate. O echipă a forțelor armate israeliene a ajuns în Turcia, pentru a oferi ajutor. Unitatea de salvare a Israelului, una din cele mai solicitate din lume

Sunt peste 5.000 de morţi, mii de răniţi, în timp ce un număr necunoscut de persoane au rămas blocate sub dărâmături, după ce mii de clădiri s-au prăbuşit în Turcia şi Siria, în urma celui mai puternic seism care s-a înregistrat, luni, în regiune după mai bine de un secol. Operaţiunile de salvare se desfăşoară contracronometru, mai ales că şi vremea pune probleme şi reduce şansele de supravieţuire ale celor prinşi sub ruine.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră