sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: cutremur

28 articole
Internațional

Mii de oameni au părăsit Santorini

Mii de oameni au părăsit Santorini. Insula, una dintre cele mai populare destinații turistice din Grecia, se confruntă cu o serie de seisme neobișnuit de intense, care au determinat mii de oameni să plece. Autoritățile au impus măsuri de precauție, iar seismologii avertizează că activitatea seismică ar putea continua timp de săptămâni. Mii de oameni au părăsit Santorini Potrivit presei elene, începând de duminică, peste 11 mii de persoane au părăsit insula, pe calea aerului și maritimă. Citește și: EXCLUSIV Laura Vicol a scos peste opt milioane de lei din firmele grupului Nordis, pe persoană fizică. O parte, ca „avans” și „salarii”, deși nu era angajata acestor firme, restul – ca împrumuturi Mai exact, 7.000 de oameni și 1.2000 de vehicule au plecat cu vaporul, în timp ce peste 4.000 de oameni au plecat cu avionul din insula din Ciclade. Exodul a fost declanșat de sute de cutremure care continuă să zguduie regiunea. Peste 750 de cutremure în doar 10 zile Activitatea seismică a început vinerea trecută și a atins un nivel alarmant. Într-o zonă de aproximativ 1.000 km² din jurul Santorini, s-au înregistrat 750 de cutremure între 24 ianuarie și 4 februarie. Peste jumătate dintre cutremure au depășit magnitudinea 3 Un seism de magnitudine 4,7 a fost înregistrat marți dimineață de Centrul Seismologic Euro-Mediteraneean (EMSC); Autoritățile au decis închiderea școlilor în Santorini și pe insulele învecinate Ios, Amorgos și Anafi până vineri. Prognoza seismologilor Seismologii nu pot estima cu exactitate când se va calma activitatea tectonică, însă avertizează că cutremurele ar putea continua zile sau chiar săptămâni. În acest context, localnicii și turiștii au fost sfătuiți șă evite zonele de coastă, din cauza riscului de alunecări de teren. De asemenea au fost avertizați să nu participe la adunări în spații închise, unde structurile ar putea fi afectate de cutremure. Grecia, una dintre cele mai active seismic țări din Europa Grecia este situată la intersecția plăcilor tectonice africană și eurasiatică, ceea ce o face una dintre cele mai predispuse țări europene la cutremure. Santorini, formată în urma uneia dintre cele mai puternice erupții vulcanice din istorie (aproximativ 1600 î.Hr.), a mai trecut printr-o erupție recentă în 1950. Insula are în prezent aproximativ 15.500 de locuitori, la care se adaugă numeroși muncitori sezonieri din industria ospitalității.

Mii de oameni au părăsit Santorini (sursa: karfitsa.gr)
Santorini, activității seismice intense, școli închise (sursa: inside.gr)
Eveniment

Santorini, activității seismice intense, școli închise

Santorini, activității seismice intense, școli închise. Autoritățile elene au anunțat închiderea școlilor din Santorini luni, în contextul unei activități seismice intense în regiune. Decizia a fost comunicată sâmbătă seară de Ministerul pentru Protecție Civilă. Santorini, activității seismice intense, școli închise În zona maritimă a insulei Santorini și a insulelor învecinate s-au produs zeci de cutremure cu magnitudine mică, potrivit Insider.gr. Citește și: Pentru că guvernul Ciolacu a politizat Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, ni se vor tăia 300 de milioane de euro din PNRR Cel mai puternic dintre acestea a avut o magnitudine de 4,5. Duminică dimineață, două noi cutremure au fost resimțite în regiune: unul de 4,1, înregistrat la ora 08:48 (06:48 GMT), și un altul de 4,5, la ora 09:22. În plus, anterior, alte 11 seisme au avut loc într-un interval de doar câteva ore, ceea ce a crescut îngrijorările privind siguranța locuitorilor și a turiștilor. Autoritățile din Santorini au decis să închidă școlile, pentru prevenirea unor accidente. Cutremure de origine tectonică, nu vulcanică Departamentul de geofizică al Universității din Atena a confirmat că aceste mișcări seismice nu sunt asociate cu activitatea vulcanică, ci sunt rezultatul unor procese tectonice normale. Profesorul de seismologie Costas Papazachos a declarat că vulcanul Santorini „manifestă o ușoară activitate seismică de ceva timp”, dar că acest fenomen nu ar trebui să provoace îngrijorare. Potrivit profesorului, actualele mișcări seismice sunt similare cu cele din perioada 2011-2012, care au durat 14 luni fără a provoca o erupție sau evenimente majore. Recomandările autorităților pentru locuitori și turiști Ca măsură preventivă, autoritățile au cerut locuitorilor și turiștilor să evite adunările în spații închise și să nu se apropie de zonele Ammoudi și de vechiul port. Aceste măsuri sunt menite să minimizeze riscurile în cazul unor noi replici seismice.

Cutremur devastator în Tibet, bilanțul tragediei (sursa: X/Sneha Mordani)
Internațional

Cutremur devastator în Tibet, bilanțul tragediei

Cutremur devastator în Tibet, bilanțul tragediei. Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6,8, a lovit marți dimineață cantonul Tingri, situat aproape de granița dintre China și Nepal. Seismul a fost resimțit la ora 09:05 (01:05 GMT), potrivit Centrului Național de Seismologie din China (CENC), și a provocat distrugeri masive. Cutremur devastator în Tibet, bilanțul tragediei Bilanțul victimelor a ajuns la cel puțin 126 de morți și 188 de răniți, potrivit agenției de presă Xinhua. Citește și: VIDEO Ciolacu și aliații lui politici vor să predea România rușilor fără luptă, Călin Georgescu e doar bizarul scos în față, spune istoricul Cosmin Popa Numeroase locuințe construite din materiale tradiționale, precum pământul, s-au prăbușit complet, amplificând amploarea dezastrului. Mărturii din zonele afectate Locuitorii din Tingri descriu o situație dramatică. Sangji Dangzhi, proprietarul unui supermarket grav avariat, a declarat pentru AFP că ambulanțele au transportat răniți pe tot parcursul zilei. Imagini difuzate de televiziunea chineză CCTV surprind scene cu clădiri prăbușite, mașini îngropate sub dărâmături și oameni fugind din magazine în timpul seismului. Eforturile de salvare Peste 3.400 de salvatori și 340 de lucrători sanitari au fost mobilizați pentru a răspunde urgenței. Autoritățile au distribuit ajutoare precum corturi, pilote și echipamente de bază pentru a face față temperaturilor scăzute, care ajung până la -16°C în regiune. Președintele Xi Jinping a cerut "toate eforturile" pentru operațiunile de salvare, în timp ce Dalai Lama și-a exprimat compasiunea printr-un mesaj de condoleanțe. Rusia, prin președintele Vladimir Putin, a transmis sprijin și condoleanțe poporului chinez. Impactul regional al seismului Cutremurul a fost resimțit și în Nepal, inclusiv în capitala Kathmandu, fără raportarea de decese până în prezent. În zonele Namche și Lobuche, aproape de tabăra de bază a Everestului, s-au înregistrat pagube materiale. Precedente tragice ale regiunii Cutremurele sunt frecvente în zona Himalaya, dar seismul de marți este cel mai puternic înregistrat pe o rază de 200 km în ultimii cinci ani. În 2015, Nepal a fost zguduit de un cutremur devastator de 7,8 grade, care a ucis aproape 9.000 de oameni. Alte tragedii notabile includ cutremurul din Sichuan, China, din 2008, care a făcut 87.000 de victime. Solidaritatea internațională Seismul de marți readuce în atenție vulnerabilitatea regiunii în fața dezastrelor naturale și necesitatea unor măsuri de prevenire și reacție rapidă. Solidaritatea internațională și eforturile locale sunt esențiale pentru a sprijini comunitățile afectate.

Procesele seismului din Turcia, condamnări dure (sursa: cumhuriyet.com.tr)
Internațional

Procesele seismului din Turcia, condamnări dure

Procesele seismului din Turcia, condamnări dure. Un antreprenor responsabil pentru construcţia unui imobil din sudul Turciei, în care 96 de persoane şi-au pierdut viaţa după puternicul seism din 6 februarie 2023, a fost condamnat vineri la 865 de ani de închisoare, a raportat agenţia de presă Anadolu. Procesele seismului din Turcia, condamnări dure Acea clădire de 14 etaje, situată în marele oraş Adana, s-a prăbuşit în urma cutremurului de pământ cu magnitudinea 7,8, care s-a produs la ora locală 04:17 şi care a ucis peste 53.500 de persoane în Turcia şi aproape 6.000 în Siria. Un singur locatar din acea clădire a supravieţuit. Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?” Potrivit presei turce, antreprenorul în cauză, Hasan Alpargun, condamnat vineri pentru "uciderea şi rănirea mai multor persoane cu o intenţie posibilă", a fugit în Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) în ziua cutremurului, înainte de a se preda Poliţiei o săptămână mai târziu. Prăbuşirea acelui bloc de locuinţe, construit în 1975, a generat un val de întrebări în contextul în care oraşul Adana, situat la mai puţin de 200 de kilometri distanţă de epicentrul seismului, a fost în mare parte scutit de zguduiturile puternice ale scoarţei terestre. Autoritățile aprobaseră proiectul Pe parcursul procesului, experţii au evidenţiat deficienţe grave în construcţia stâlpilor care ar fi trebuit să susţină clădirea, precum şi în calitatea betonului utilizat. Antreprenorul s-a apărat afirmând că proiectul construcţiei fusese aprobat de autorităţile turce. Peste 260 de persoane implicate în construcţia clădirilor care s-au prăbuşit în timpul seismului din februarie 2023 au fost arestate în săptămânile de după cutremur, unele în timp ce încercau să fugă din Turcia. Mai multe procese au fost deschise de la începutul acestui an în întreaga ţară, în cadrul cărora sunt judecaţi unii dintre aceşti antreprenori.

Reacția Maiei Sandu, surprinsă de cutremur( sursa: Facebook/TV Moldova1)
Eveniment

Reacția Maiei Sandu, surprinsă de cutremur

Reacția Maiei Sandu, surprinsă de cutremur. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un interviu. Reacția Maiei Sandu, surprinsă de cutremur "Următoarele săptămâni vor fi foarte, foarte aglomerate", a spus Sandu la finalul interviului, când studioul a fost clar zguduit de seismul de la ora locală 17.40 cu magnitudinea 5,2 (revizuită la 5,4). Citește și: EXCLUSIV Aflat în vizorul DNA pentru relația cu generalul Dumitru Dumbravă (ex-SRI), afaceristul Tufan vinde terenuri de 4,8 milioane de euro și sponsorizează un partid cu 750.000 lei Ea a făcut ochii mari şi a zâmbit forţat, dar şi-a păstrat calmul (VIDEO). "Dumnezeule, se întâmplă ceva interesant aici", a spus prezentatoarea televiziunii publice Moldova 1. "O premieră live, un cutremur". "Da, aşa se pare", a replicat şefa statului, convenind cu prezentatoarea că interviul a avut un "final neobişnuit". Cutremurul, cu epicentrul în zona seismică Vrancea din România, a fost resimţit şi în Republica Moldova şi sudul Ucrainei, fără a provoca pagube.

Fără mesaje Ro-Alert înainte de cutremur (sursa: Facebook/Raed Arafat)
Eveniment

Fără mesaje Ro-Alert înainte de cutremur

Fără mesaje Ro-Alert înainte de cutremur. Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până când nu va fi pus la punct un sistem care poate anunţa acest lucru cu o perioadă de timp suficientă de mare înainte. Fără mesaje Ro-Alert înainte de cutremur "Nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur. Dar la acest moment nu este posibil. Ai cu câteva secunde înainte, dai mesajul şi mai degrabă inducem panică", a spus Arafat, la postul Digi 24. Citește și: EXCLUSIV Aflat în vizorul DNA pentru relația cu generalul Dumitru Dumbravă (ex-SRI), afaceristul Tufan vinde terenuri de 4,8 milioane de euro și sponsorizează un partid cu 750.000 lei El a explicat că alertele la cutremur ar fi utile, de exemplu, pentru întreruperea gazelor, întreruperea curentului electric, dar ar trebui şi ca populaţia să fie educată în acest sens şi să acţioneze corespunzător. "Plus că există riscul să primeşti mesajul că vine cutremur după ce cutremurul a început, este riscul să primeşti mesajul cu una-două secunde înainte - toate astea trebuie analizate, nu prea ştiu ţări care dau asemenea mesaje, decât dacă intervalul între senzor şi locul unde apare efectul este lung, cum se întâmplă în Mexic", a mai spus Arafat. El a adăugat că există şi vor mai foarte multe discuţii cu privire la acest subiect până când se va găsi o soluţie şi un standard de abordare unitar în toată lumea. Cel mai recent cutremur Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs luni, la ora 17,40, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc la adâncimea de 152,53 kilometri, în apropierea oraşelor: 52 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 54 km est de Braşov, 62 km nord-vest de Buzău, 70 km vest de Focşani, 72 km nord Ploieşti şi 97 km nord-est de Târgovişte. Cutremurul s-a resimţit şi la Bucureşti.

Seismic, Buzăul face parte din Moldova (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Eveniment

Seismic, Buzăul face parte din Moldova

Seismic, Buzăul face parte din Moldova. Cutremurul care s-a produs, luni după-amiaza, cu magnitudinea de 5,4 face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea, unde din doi în doi ani se poate produce un astfel de seism, a declarat, pentru AGERPRES, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Seismic, Buzăul face parte din Moldova "Cutremurul a avut o magnitudine de 5,4 şi intensitatea în epicentru de V. El s-a produs la o adâncime de 126 de kilometri, fiind 100 de staţii introduse în localizare", a spus Ionescu. Citește și: De ce Ciolacu nu arată cine răspunde pentru inundații: șeful Apelor Române este clientul lui Grindeanu, condamnat pentru că a condus beat Acesta s-a resimţit si la Bucureşti, a fost mult mai puternic resimţit în Moldova, la Chişinău. Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea, unde cel puţin o dată la doi ani are loc un cutremur cu magnitudinea peste 5. Am avut unul mai mare în 2018, de 5,8, unul de 5,4 în 2022. Deocamdată nu există nicio replică. Dacă erau replici, trebuia să se producă până acum", a adăugat acesta. Aceasta a precizat că ultima revizuire a magnitudinii seismului la 5,4 a fost aproape de cât a arătat iniţial sistemul de alertare în primele trei secunde, respectiv 5,5. El a adăugat că din analizele realizate de specialişti o dată pe secol în zona Vrancea se poate produce un cutremur cu o magnitudine mai mare, chiar peste 7. Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs luni, la ora 17:40, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, la adâncimea de 126,8 kilometri, în apropierea oraşelor: 56 km nord-vest de Buzău, 58 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 59 km est de Braşov, 67 km vest de Focşani, 69 km nord de Ploieşti şi 97 km nord-est de Târgovişte.

Magnitudinea cutremurului produs în Buzău, revizuită (sursa: Facebook/nstitutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului)
Eveniment

Magnitudinea cutremurului produs în Buzău, revizuită

Magnitudinea cutremurului produs în Buzău, revizuită. Magnitudinea cutremurului produs luni după-amiaza, la ora locală 17:40, în judeţul Buzău, a fost revizuită din nou, de la 5,2, la 5,4, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Magnitudinea cutremurului produs în Buzău, revizuită Magnitudinea cutremurului produs luni după-amiaza în judeţul Buzău a fost revizuită din nou la 5,4. Citește și: De ce Ciolacu nu arată cine răspunde pentru inundații: șeful Apelor Române este clientul lui Grindeanu, condamnat pentru că a condus beat Magnitudinea cutremurului produs luni după-amiaza, la ora locală 17:40, în judeţul Buzău, a fost revizuită din nou, de la 5,2, la 5,4, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismologii au revizuit şi adâncimea la care a avut loc seismul, la 126,8 kilometri. Conform noilor date, cutremurul, de intensitate V, s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56 km nord-vest de Buzău, 58 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 59 km est de Braşov, 67 km vest de Focşani, 69 km nord de Ploieşti şi 97 km nord-est de Târgovişte. Un seism cu o magnitudine mai mare decât cel înregistrat luni s-a produs anul trecut în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, şi a avut magnitudinea 5,7. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 6,3 kilometri.

Erdoğan își cere iertare, vin alegerile (sursa: Facebook/Recep Tayyip Erdoğan)
Internațional

Erdoğan își cere iertare, vin alegerile

Erdoğan își cere iertare, vin alegerile. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, le-a cerut "iertare" luni locuitorilor din provincia sud-estică Adıyaman, una dintre cele mai afectate de seismul devastator de la 6 februarie, pentru întârzierile în intervenţiile echipelor de salvare. Erdoğan își cere iertare, vin alegerile "Din cauza efectului devastator al seismelor şi a vremii nevaforabile, nu am putut lucra în modul în care ne-am fi dorit la Adıyaman în primele zile. Cer iertare pentru asta", a declarat şeful statului turc. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Erdoğan a făcut această declaraţie în oraşul Adıyaman, la trei săptămâni după cutremurul care a făcut peste 44.000 de morţi în Turcia şi care a afectat de asemenea şi Siria vecină. Preşedintele turc, la putere de 20 de ani şi care vrea să îşi menţină postul la alegerile prevăzute pentru 14 mai, a fost criticat puternic de către supravieţuitori, care au reproşat statului lentoarea intervenţiilor. La patru zile după catastrofă, Erdoğan a schiţat o formă de mea culpa, tot la Adıyaman, însă fără a cere iertare. "Distrugerile au afectat atât de multe imobile (...) încât, din păcate, nu ne-am putut desfăşura intervenţiile pe cât de repede am sperat", a spus el atunci. Și galeriile de fotbal au reacționat El a recunoscut de asemenea că au existat "lacune" în reacţia la seism, adăugând că este "imposibil să fii pregătit pentru un astfel de dezastru". În această provincie şi într-o alta, Hatay, de asemenea puternic lovită, supravieţuitorii şi-au manifestat furia, în declaraţii pentru AFP, la câteva zile după catastrofa naturală. Unul dintre ei, Mehmet Yildirim, a spus la 10 februarie că nu a văzut pe "nimeni", "nici stat, nici poliţie, nici soldaţi" până "a doua zi, la ora 14.00", adică la 34 de ore după seism. Citește și: SUA nu au capacitatea să apere Taiwanul – studiu Pacific Forum. Dacă Taiwanul cade, lumea va fi dominată de China comunistă El a acuzat autorităţile că au lăsat populaţia din provincia Adıyaman să se descurce singură. În weekend, suporteri ai echipelor de fotbal din Istanbul şi-au exprimat de asemenea nemulţumirea pe stadioane, cerând demisia guvernului. Luni, preşedintele turc a promis construcţia a aproape 50.000 de noi locuinţe în provincia Adıyaman, dintr-un total de 309.000 care ar urma să fie ridicate în cele 11 provincii afectate de seism.

Spitalele de stat se prăbușesc înainte de cutremur Foto: Facebook TVR Timișoara
Eveniment

Spitalele de stat se prăbușesc înainte de cutremur

Spitalele de stat se prăbușesc înainte de cutremur: la Oravița și Brăila, bucăți consistente din clădire au început să cadă. Datele oficiale ale IGSU arată că 21 de spitale de stat se pot prăbuși la un cutremur major, iar alte 68 ar suferi daune importante. Spitalele de stat se prăbușesc înainte de cutremur La 22 februarie, o parte a acoperișului unui sanatoriu din Caraș-Severin s-a prăbușit. Pacienții au fost mutați la Spitalul Orășenesc Oravița. În spital erau internate 60 de persoane. Spitalul din oravița Foto: Facebook TVR Timișoara Tot la 22 februarie, o grindă din Spitalul Județean Brăila s-a desprins și a căzut. Nimeni nu a fost rănit, întrucât grinda a aterizat pe o copertină. Un parlamentar PNL care a acuzat conducerea PSD a județului pentru această situație a scirs că ISU a găsit și alte grinzi care erau pe cale să cadă într-o zonă circulată. Tot la acest spital, în decembrie, un lift s-a prăbușit în gol. Ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit către Defapt.ro. Durează un minut, online Un secretar de stat PNL din ministerul Muncii scria, potrivit Obiectiv de Brăila, despre spitalul județean Brăila: „Delia Râșnoveanu încasează ca manager al Spitalului Județean, începând din 2018 și până în prezent, în medie 18.500 lei lunar (...) Saloanele infecte dotate mai rău ca în perioada comunistă, fungi (germeni de infecție) descoperiți chiar în sălile de chirurgie, infecții intraspitalicești, multiple crize de medicamente și de materiale sanitare, la care s-ar adăuga comportamentul toxic manifestat de unii medici, care încasează lunar salarii între 12.000 lei și 15.000 lei, asistente plătite cu sume între 4.500 lei și 6.500 lei pe lună și infirmiere care primesc lunar în jur de 3.000 lei (...) Bătaia de joc începe cu Unitatea de Primiri Urgențe, unde bolnavii sunt nevoiți să aștepte chiar și 10 ore, și continuă cu purtarea pacienților pe drumuri, pentru ca, în final, să fie chemați la cabinetele private ale medicilor”. Reparații la SJU Brăila, după prăbușirea unei grinde ornamentale DeFapt.ro a arătat, recent, că cel puțin 21 de spitale românești se pot prăbuși la un cutremur mare. Alte 68 ar suferi pagube majore, dar IGSU ține la secret lista celor mai șubrede spitale.

Cutremur: spitale românești, risc de prăbușire (sursa: Inquam Photos/Cornel Putan)
Investigații

Cutremur: spitale românești, risc de prăbușire

Cutremur: spitale românești, risc de prăbușire. Multe spitale din România riscă să se prăbușească unul după altul la primul cutremur. La nivel național au fost expertizate tehnic 197 de unități sanitare care au fost încadrate în diferite clase de risc seismic. Cel puțin 21 de spitale românești se află în clasa de risc I, adică au un risc ridicat de prăbușire la cutremur. Alte 68 de spitale au fost incluse în clasa de risc II, construcții care în urma unui cutremur pot suferi degradări majore. Dar aceste date sunt contradictorii pentru că în PNRR, program prin care România primește bani de la Bruxelles, sunt menționate doar 137 de spitatele cu risc seismic. Cine minte: IGSU sau România la Bruxelles? Până când o să aflăm răspunsul, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, condus de general Dan Paul Iamandi și coordonat de Raed Arafat, în calitate de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, ține la secret lista cu spitalele care ar putea să se prăbușească la cutremur. Cutremur: spitale românești, risc de prăbușire Guvernul, Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență nu au vorbit niciodată despre spitalele românești cu risc seismic ridicar, dar nici nu au alocat fonduri pentru consolidarea acestora. Acest subiect tabu pentru autorități a fost devoalat pe scurt în documentele aferente Planului Național de Rederesare și Rezilieță (PNRR), componenta Sănătate. În versiunea extinsă a documentului, la pagina 6, aflăm că numărul ridicat de clădiri cu risc seismic în care funcționează spitalele din România este, de asemenea, îngrijorător. „Potrivit datelor comunicate de IGSU în 2018, 137 de spitale situate în București și în 15 județe ale țării își desfășoară activitatea în clădiri cu risc seismic, iar 37 dintre acestea sunt în clădiri cu risc seismic ridicat (clasa I și II), ceea ce înseamnă pericol iminent de prăbușire în cazul unui cutremur puternic. Nevoia de intervenții în îmbunătățirea calității și siguranței infrastructurii sanitare este așadar acută, cu atât mai mult cu cât utilizatorii clădirilor sunt, în mare parte, persoane care nu se pot evacua singure, în caz de situații de urgență”, se menționează în documentul aprobat de Bruxelles la cererea României. Lista celor mai periculoase spitale, la secret Pe baza acestor informații, Defapt.ro a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență (IGSU) lista spitalelor cu risc seismic ridicat. Generalul Dan Paul Iamandi, șeful IGSU, a transmis sec că „nu are atribuții și responsabilități pe linia inventarierii construcțiilor expertizate tehnic și încadrate cu în clase de risc seismic”. Însă, conform Ordonanței de Guvern nr. 20/1994, șefii spitalelor expertizate și încadrate în clase de risc seismic ridicat sunt obligați să înștiințeze autoritățile publice locale, precum și a comitetelor județene respectiv a municipiului București pentru situații de urgență „cu privire la construcțiile identificate, expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic”. Ceea ce nu spune spune generalul Dan Paul Iamandi este faptul că din comitetele pentru situații de urgență fac parte și reprezentanți ai IGSU. Cu toate acestea, Iamandi ține la secret lista spitalelor cu risc seismic pe motiv „că lista nominală a clădirilor sanitare expertizate și încadrate în clase de risc seismic (…) nu reprezintă informații de interes public, astfel încât să o putem pune la dispoziție”. 21 - clasa I de risc, 68 - clasa II Dacă din PNRR am aflat că în România sunt 137 de spitale cu risc seismic, de la IGSU am aflat că, de fapt, ar fi 197 de unități spitalicești încadrate în diverse clase de risc seismic. Citește și: Efectele unui cutremur considerat mic-moderat pe scara Richter: coșuri ale primăriei au căzut, clădirile s-au fisurat, primarul vorbește despre un „cutremur foarte mare” „În prezent, în evidențele Inspectoratului pentru Situații de Urgență figurează un număr de 197 de clădiri aparținând unităților sanitare care au fost expertizate tehnic și încadrate în clase de risc seismic, 21 dintre acestea fiind încadrate în clasa de risc I (construcții cu risc ridicat de prăbușire la cutremurul de proiectare corespunzător stării-limită ultime) și 68 în clasa de risc II (construcții care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă)”, a transmis generalul Dan Paul Iamandi, șeful IGSU. Tot el a mai menționat că IGSU nu are responsabilități legale pentru a dispune anumite măsuri în urma încadrărilor clădirilor sanitare în clase de risc seismic. Astfel, autoritățile române nu au luat nici o măsură pentru a consolida spitalele cu risc seismic ridicat, deși se știe despre această problemă cel puțin din 2018.

NASA, legătură cu cutremurul din Turcia (sursa: Twitter/NASA)
Internațional

NASA, legătură cu cutremurul din Turcia

NASA, legătură cu cutremurul din Turcia. O tehnologie proiectată de NASA a fost implementată după cutremurele devastatoare din Turcia şi Siria pentru a ajuta echipele de intervenţie să localizeze persoane prinse sub dărâmături, a anunţat marţi agenţia spaţială americană. NASA, legătură cu cutremurul din Turcia Agenţia spaţială a indicat că grupurile de salvatori din Turcia au primit o tehnologie spin-off (derivată) concepută de NASA şi provenită de la compania SpecOps Group cu sediul în Florida, care poate detecta persoane prinse sub dărâmături. Prototipuri ale unităţilor numite Finding Individuals for Disaster Emergency Response (FINDER), specializate în găsirea de persoane în cadrul răspunsului în situaţii de dezastru, au fost proiectate iniţial de Laboratorul de Propulsie Jet (Jet Propulsion Laboratory - JPL) al NASA în colaborare cu Departamentul American pentru Securitatea Internă, licenţa pentru această tehnologie fiind ulterior acordată SpecOps. "În vremuri de dezastru, tehnologia poate fi un colac de salvare. FINDER, o tehnologie spin-off @NASA oferă echipelor de salvare un instrument esenţial pentru a-i localiza şi ajuta pe cei aflaţi în nevoie după recentul cutremur din Turcia şi Siria", a declarat administratorul NASA, Bill Nelson, într-un mesaj transmis pe Twitter. Bătăile inimii, detectate Funcţionarea acestor unităţi se bazează pe radarul cu microunde pentru a detecta chiar şi cele mai mici mişcări ale corpului determinate de procese precum bătăile inimii sau respiraţia. "Corpul se mişcă cu un milimetru când bate inima. Deoarece molozul în sine nu se mişcă, putem să separăm acele mişcări", a declarat Jim Lux, fost manager responsabil pentru prototipurile FINDER. "Atunci analizăm dacă mişcarea indică atât bătăile inimii, cât şi respiraţia", a adăugat el. Citește și: Efectele unui cutremur considerat mic-moderat pe scara Richter: coșuri ale primăriei au căzut, clădirile s-au fisurat, primarul vorbește despre un „cutremur foarte mare” De asemenea, NASA a declarat că pune la dispoziţie imagini şi date obţinute din spaţiu care pot fi de folos echipelor de intervenţie. Căutarea supravieţuitorilor continuă, în pofida speranţelor din ce în ce mai mici de a mai fi găsite persoane în viaţă, după cele două cutremure puternice produse la 6 februarie, la doar câteva ore distanţă, în regiunea din apropierea frontierei turco-siriene. În urma seismelor, peste 40.000 de persoane au murit şi alte câteva milioane au avut nevoie de ajutor de urgenţă.

rimăria Târgu Jiu îşi mută activitatea în spaţiile stadionului din oraş Foto: Facebook
Eveniment

Primăria Târgu Jiu îşi mută activitatea

Primăria Târgu Jiu îşi mută activitatea în spaţiile stadionului din oraş după cutremurul din Gorj. După cutremur, coșurile de fum ale Primăriei Târgu Jiu au căzut peste mașinile aflate în apropiere, notează Gorjeanul.ro. Mai multe clădiri sunt fisurate, iar de pe unele s-au desprins elemente de construcție, potrivit zecilor de apeluri primite la 112. Inclusiv sediul prefecturii este afectat „destul de mult”, potrivit prefectului Cristina Cilibiu. Primăria Târgu Jiu îşi mută activitatea Marcel Romanescu a declarat, marţi după amiază, că membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă au decis ca activitatea angajaţilor Primăriei Târgu Jiu să fie relocată în perioada următoare. Astfel, angajaţii Primăriei îşi vor desfăşura activitatea „în încăperile din incinta stadionului municipal, care prezintă garanţii pentru un seism de până la 8,4”. Întrebat câte clădiri cu risc seismic există în Târgu Jiu, edilul a explicat că nu există clădiri publice clasificate astfel, scrie news.ro. Conform lui Romanescu, de pe clădirea primăriei au căzut coşuri de evacuare, dar în interiorul clădirii „nu au apărut niciun fel de probleme”, el subliniind că urmează o verificare în privinţa imobilului. Citește și: Efectele unui cutremur considerat mic-moderat pe scara Richter: coșuri ale primăriei au căzut, clădirile s-au fisurat, primarul vorbește despre un „cutremur foarte mare”

Efectele unui cutremur considerat mic-moderat  Foto: news.ro
Eveniment

Efectele unui cutremur considerat mic-moderat

Efectele unui cutremur considerat mic-moderat pe scara Richter, cu intensitatea de doar 5,7: coșuri ale primăriilor au căzut, clădirile s-au fisurat, iar primarul din Târgu Jiu vorbește despre un „cutremur foarte mare”. Efectele unui cutremur considerat mic-moderat Pe scara Richer, intensitatea cutremurelor nu crește liniar, ci logaritmic. Cutremurele cu intensitate între cinci și șase sunt considerate „mici-moderate” și, teoretic, pot produce doar avarii minore la clădiri cu probleme. Anual se înregistrează între 200 și 2000 de cutremure cu intensitate între 5 și 6 pe scara Richter. Foto: Twitter „Scara Richter este o scală logaritmică în baza 10, ceea ce înseamnă că fiecare ordin de mărime este de 10 ori mai intens decât cel precedent. Cu alte cuvinte, un doi este de 10 ori mai intens decât un unu, iar un trei este de 100 de ori mai mare. În cazul scării Richter, creșterea se referă la amplitudinea valurilor. Altfel spus, amplitudinea valurilor la un cutremur de nivel 6 este de 10 ori mai mare decât la un cutremur de nivel 5, iar amplitudinea crește de 100 de ori între un cutremur de nivel 7 și unul de nivel 9. Cantitatea de energie eliberată crește de 31,7 ori între valorile numerelor întregi”, scrie sms-tsunami-warning.com. Tabel: SMSTsunami Warning Cutremurele cu intensitate între șapte și opt - cel din Turcia a atins 7,8 pe scara Richter - sunt considerate majore și se produc între trei și 20 pe an. Însă, în România, un banal cutremur de 5,7 pe scara Richter - pe care unele publicații, precum Antena 3, l-au definit drept „puternic” - a produs avarii la clădirile din Târgu Jiu, iar primăria a fost evacuată. Grafica: Twitter Panică la primărie Astfel, coșurile de fum ale Primăriei Târgu Jiu au căzut peste mașinile aflate în apropiere, notează Gorjeanul.ro. Mai multe clădiri sunt fisurate, iar de pe unele s-au desprins elemente de construcție, potrivit zecilor de apeluri primite la 112. Inclusiv sediul prefecturii este afectat „destul de mult”, potrivit prefectului Cristina Cilibiu. ”Am evacuat personalul, dar intensitatea cutremurului a fost foarte mare, dar şi durata lui, cred că a fost mai mare”, a declarat, la Digi 24, primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu. Cărămizi și tencuială au căzute de pe mai multe clădiri din municipiu. La Tismana, turla unei biserici a fost afectată.

Erdoğan și-a abandonat conaționalii după cutremur (sursa: cumhuriyet.com.tr)
Internațional

Erdoğan și-a abandonat conaționalii după cutremur

Erdoğan și-a abandonat conaționalii după cutremur. După teroare, șocul resimțit de supraviețuitorii devastatorului seism din Turcia se transformă în furie. În multe provincii, timp de câteva zile, nu a existat nici un ajutor, iar oamenii care au scăpat de cutremur au fost lăsați să moară de frig, foame și sete. În timp ce numărul morților crește neîncetat (potrivit ultimelor statistici oficiale, acesta a depășit 33.000), politicienii fac declarații aiuristice, iar televiziunile aservite cenzurează strigătele de revoltă ale oamenilor: „Unde este Erdoğan? Unde este Statul?”. Erdoğan și-a abandonat conaționalii după cutremur Recent, scriitorul Orhan Pamuk a publicat în Le Point un emoționant articol despre cutremurele care au lovit țara sa natală, observând că, după șocul tragediei, oamenii, lăsați de izbeliște de autorități, încep să se revolte. „Oamenii care și-au pierdut casele, familiile, pe cei dragi, tot ceea ce au avut vreodată, constată că nimeni nu face nimic pentru a lupta împotriva incendiilor care încep să izbucnească în orașele lor. Au ajuns să se pună de-a curmezișul oricărui vehicul oficial pe care îl zăresc – poliție sau funcționar guvernamental – și protestează. Nu mi-am văzut niciodată compatrioții atât de furioși”, notează scriitorul. Adăugând că, deși oamenii încep să se obișnuiască cu groaza grămezilor de moloz și beton rămase în urma prăbușirii clădirilor, mânia, amărăciunea, și sentimentul de disperare pe care încep să le aibă, înțelegând că sunt ignorați de autorități, se transformă în furie contra guvernului. „Mulți au filmat dezastrul cu telefoanele (...), postând mai apoi acele imagini insuportabil de grotești pe rețelele de socializare fără să adauge nici măcar un comentariu. Însă (...) procedând astfel, ei au transmis două mesaje. Primul este șocul lor: amploarea uluitoare a dezastrului. Al doilea, sentimentul de abandon și deznădejde, resimțit de întreaga țară, la fel de intens ca însuși cutremurul.”, scrie Pamuk. Provincii întregi, lăsate fără nici un ajutor "În ruinele lăsate de cutremur, crește furia orașului turc Adiyaman, uitat de operațiunile de salvare", titrează Le Temps un reportaj realizat la fața locului. „Deși întreaga Turcie se mobilizează pentru a ajuta miile de victime ale cutremurului (...) unele orașe, precum Adiyaman, au fost lăsate la periferia operațiunilor de salvare. (...) Dacă toate orașele s-au cufundat în doliu în Turcia, cei din Adiyaman își azi strigă furia: «E o rușine! Nu vă lăsați păcăliți de ceea ce vedeți în alte părți. Abia după trei zile de când așteptam ajutor au sosit pompierii și armata. Statul a uitat de Adiyaman!»”, a declarat un localnic jurnaliștilor elvețieni. În Adıyaman, orașul în care impactul cutremurului s-a simțit cel mai puternic, nici după două zile nu fusese trimis un număr suficient de echipe de căutare și salvare, iar președintele Fundației Adıyamanlılar Ankara, Hüseyin Duran, a declarat: „S-a stabilit că unele cadavre găsite în Adıyaman au fost ale oamenilor care au murit după cutremur, înghețați”. Au scăpat de cutremur, riscă să moară de lipsuri Însă Adiyaman nu este singurul oraș uitat de autorități. Potrivit unui tulburător reportaj realizat de ziarul turc Cumhuriyet, zece provincii afectate de dezastru se află în aceeași situație. În Kahramanmaraș, dezastrul, care continuă să facă victime printre supraviețuitorii uitați de autorități, dă naștere unei furii generale. Ajutoarele întârzie să apară, organizarea e la pământ, iar frigul, lipsa de medicamente și de hrană continuă să omoare oameni, scriu jurnaliștii turci. Citește și: ANALIZĂ Corupția endemică din construcții a agravat efectele cutremurelor din Turcia: publicații internaționale explică răspunderea regimului Erdoğan „Nu avem ce mânca, nimic de băut, nu avem nici măcar un cort în care să petrecem noaptea. Chiar dacă n-am murit din cauza cutremurului, vom muri de frig”, a declarat Bilal Demiroglu, un localnic. „În Kahramanmaraş sunt vieţi care aşteaptă să fie salvate, foame, frig, lacrimi şi durere. Aproape toate clădirile au fost distruse. Cetăţenii au început să se revolte în acest oraş, care seamănă cu un câmp de război. «Nu există nici un slujitor al lui Allah în acest guvern. Unde este Recep Tayyip Erdoğan? Unde este omul care a criticat cutremurul din '99? Au șters Marașul de pe lista lor? Nu există în guvernul ăsta nici un slujitor al lui Dumnezeu!»”, a spus un supraviețuitor. Cadavrele, în saci, întinse pe jos în spitale Fără ajutoare și fără medicamente, epidemiile abia așteaptă să izbucnească. Spitalul Universitar al Facultății de Medicină Kahramanmaraş Sütçü İmam a devenit un focar de infecții. „De îndată ce intri pe uşă, te întâmpină saci de cadavre, întinși pe jos, şi rudele în lacrimi. Alături de cei morți, pacienții stau întinși pe tărgi. În spitalul în care ambulanțele aduc tot timpul noi victime, medicii nu mai știu pe cine să preia mai rapid. De asemenea, sunt nevoiți să le spună «Vă rugăm să nu mai veniți» celor care au picioarele sau brațele rupte. Pentru că au cazuri mult mai grave.”, descriu jurnaliștii turci scenele îngrozitoare. Jafurile, tolerate de poliție În oraș nu există mâncare sau apă. Geamurile magazinelor au fost sparte, oamenii s-au îmbulzit să ia ce se mai găsea de mâncare, iar poliția nici nu mai intervine, limitându-se la atenționări de tipul „Luați doar cât aveți nevoie”. Interogați de jurnaliștii turci, polițiștii au declarat că oamenilor le este foame, iar ajutoarele întârzie: „Cum să poată supraviețui altfel?”. Un localnic, care a luat șosete și lenjerie intimă, le-a spus reporterilor că a pierdut totul în cutremur și că îi este foarte frig. „Când totul va reintra în normal, voi plăti pentru toate”, a declarat el, timid. Oficial, trebuie să fie bine Reprezentanții Guvernului care au mers în regiune după cutremur au reacționat prompt. Prin declarații. Astfel, fostul deputat al AKP Istanbul, Mehmet Metiner, a reacționat pe rețelele de socializare, când un supraviețuitor al cutremurului i-a spus: „Suntem distruși”, cu mesajul „Nu putem aduce morții înapoi. Dar avem un șef care va restaura orașul”. După reacțiile vehemente, Metiner a șters mesajul în cauză. Și ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Nureddin Nebati, a făcut o declarație la Şanlıurfa, spunând că totul este sub control, singura problemă fiind fake news-urile: „Problema aici este fenomenul fake news, răspândit pe rețelele de socializare. Totul este sub control în Urfa”. Și, probabil, pentru a opri aceste „știri false”, televiziunea Habertürk, care transmitea în direct din districtul Iskenderun, a tăiat sonorul când un supraviețuitor al cutremurului l-a acuzat pe președintele Tayyip Erdoğan de minciuni. „Erdoğan a spus că AFAD a ajuns în cele din urmă, însă unde este?”. După ce sonorul a revenit, cetățeanul s-a încăpățânat: „Dar nu a intervenit nimeni, mint când spun că au făcut-o! Da, au venit, au făcut poze și au plecat”. Cățeii TV care îi ling mâna lui Erdoğan Pe aceeași linie de partid a televiziunii Habertürk a acționat și NTV, care a întrerupt difuzarea transmisiei, când un cetățean a început să critice guvernul, acuzând că nu a trimis ajutoare. E de amintit faptul că, în 2013, atât Habertürk, cât și NTV au ales să nu transmită informații legate de protestele de amploare, care se îndreptaseră împotriva politicii islamiste a lui Recep Tayyip Erdoğan, pe atunci premier, drept care au fost pichetate, la rândul lor, de protestatari. În ceea ce privește NTV, CEO-ul grupului Doğuş Media, Cem Aydın, a afirmat că televiziunea și-a „trădat publicul”, părăsind, la scurt timp, postul. În plus, NTV a refuzat să difuzeze o emisiune a BBC World News despre libertatea presei în Turcia, ceea ce a dus la încetarea acordului de parteneriat cu BBC. Se va cutremura tronul sultanului? Vor exista consecințe ale acestei revolte la viitoarele alegeri din Turcia? Yusuf Erim, analist politic la Ankara la TRT World, a amintit într-un articol pentru Foreing Policy, că în urma cutremurului din 1999, în care au murit peste 17.000 de oameni, reacția slabă a guvernului de la acea vreme i-a deschis, de fapt, drumul spre președinție lui Erdoğan care promisese că va reconstrui țara. Ceea ce a și făcut, însă beneficiul acelei reconstrucții a revenit în special oamenilor de afaceri apropiați de AKP: „Expansiunea rapidă din ultimele două decenii – poduri noi, mall-uri, moschei, zgârie-nori și (desigur) Housing Development Administration (TOKI) susținută de guvern – pare să fi avut acum un cost.”. Un cost care, potrivit lui Erim, a făcut ca toate sondajele electorale anterioare să devină irelevante – analistul adăugând că felul cum vor reacționa partidele în această perioadă va determina rezultatul alegerilor din mai. Totuși, susține Sinem Adar (cercetătoare la Centrul de Studii Aplicate a Turciei din Berlin) există posibilitatea ca acestea să nici nu aibă loc în mai – din cauza imposibilității de a le organiza. „Nu mai există nici adrese”, a comentat Adar, adăugând însă că amânarea lor ar favoriza de fapt guvernul, aflat azi sub un bombardament de critici. „Cutremurul în sine, asemănător cu criza economică, nu va fi în sine un sfârşit al regimului Erdogan, dar cu siguranţă ar putea slăbi legitimitatea alianţei existente la guvernare”, a declarat Adar.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră