marți 15 iulie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 05 iulie 2025

Secretul chimic al mierii: de ce nu se strică aproape niciodată

Mierea, un aliment cu longevitate excepțională (sursa: Pexels/Pixabay)
Mierea, un aliment cu longevitate excepțională (sursa: Pexels/Pixabay)

Mierea, un aliment cu longevitate excepțională. Mierea este un îndulcitor natural adorat de bacterii, în teorie.

În practică, acest aliment remarcabil rezistă în mod surprinzător la alterare, chiar și după ani întregi.

Cum reușește mierea să „păcălească” timpul și microbii?

Mierea, un aliment cu longevitate excepțională

Spre deosebire de alte produse alimentare care dezvoltă rapid mucegai sau colonii de bacterii după deschiderea borcanului, mierea poate rezista ani întregi fără să se strice.

Citește și: Megașpaga acordată pe șest de guvernul Ciolacu poliției, serviciilor secrete și Armatei în 2024 și care a aruncat în aer deficitul bugetar

Deși se poate cristaliza și îngroșa în timp, nu devine improprie consumului dacă este păstrată corespunzător.

Când mâncarea se strică, microorganismele sunt de vină

Alterarea alimentelor apare atunci când microorganismele – bacterii, mucegaiuri sau fungi – încep să consume produsul.

De aceea, metodele tradiționale de conservare (gătire, refrigerare, uscare, murare, ambalare ermetică) sunt menite să împiedice dezvoltarea acestor organisme.

Mierea, un caz rar în lumea alimentelor

Mierea pornește dintr-o substanță aparent ideală pentru dezvoltarea bacteriilor: nectar de flori, cald, lichid și bogat în zahăr.

Însă procesul prin care albinele transformă nectarul în miere modifică radical acest potențial.

Transformarea miraculoasă: cum lucrează albinele

Pe drumul spre stup, albinele încep deja să deshidrateze nectarul, iar în stup adaugă enzime care acidifică lichidul și descompun zaharurile complexe.

Apoi, mierea este turnată în faguri, unde albinele o ventilează cu aripile, evaporând progresiv apa rămasă.

Concentrație scăzută de apă: cheia rezistenței

Mierea matură are un conținut de apă de doar 15-18%.

Proporția de zahăr este atât de mare, încât nu ar putea fi reprodusă artificial fără ajutorul albinelor.

În acest mediu hiperosmotic și acid, microorganismele pur și simplu nu pot supraviețui.

Ce înseamnă „activitate scăzută a apei”

În termeni științifici, mierea are o activitate scăzută a apei, adică prea puțină apă liberă pentru ca microbii să o folosească în metabolismul lor.

Acest principiu este utilizat și în industria alimentară, unde sare sau zahărul sunt folosite pentru a „lega” apa și a conserva produsele.

Protecția nu este absolută: ce se întâmplă după deschidere

După deschiderea borcanului, mierea este expusă oxigenului și contaminării cu bacterii din mediul înconjurător – mai ales prin introducerea de linguri ude sau deja folosite.

Aceste obiceiuri pot compromite rezistența naturală a mierii.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră