vineri 05 decembrie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: chimie

4 articole
Eveniment

Daniel Funeriu organizează tabere „de excelență” pentru elevii pasionați de chimie și matematică

Fostul ministru Daniel Funeriu organizează tabere „de excelență” pentru elevii pasionați de chimie și matematică: printre cei care țin prelegeri a fost și Jean-Marie Lehn, profesor la Universitatea din Strasbourg şi laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1987. Citește și: Nicușor Dan, exemplu în Financial Times despre cum pot fi opriți populiștii: „Prima lecție: credibilitatea” Funeriu organizează tabere „de excelență” pentru elevii pasionați de chimie și matematică APEX Chemistry 2025 (Academic Program of Excellence in Chemistry) este organizată la București, APEX MATHS la Reșița.  Taberele durează două săptămâni, trei săptămâni, pe parcursul cărora tinerii se vor pregăti cu profesori universitari.  Apex Chemistry va avea și activitate de laborator, în laboratoarele Facultății de Chimie a Universității din București și a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. La Apex Chemistry pe lista de vorbitori se mai aflau Adrian Şalic (Harvard Medical School), Daniel Funeriu (Universitatea din Bucureşti), Niculina Hădade (Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca), Ivan Huc (Ludwig Maximilian University, Munchen) Mihaela Matache (Universitatea din Bucureşti) şi Mihaela Florea (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor Măgurele). „Încetul cu încetul elita mondială a tinerilor (ştiințe) va face pelerinaj anual în România. Nu aveți idee ce satisfacție am că am inițiat aceste tabere (non-profit)”, a scris Funeriu, pe Facebook.

Daniel Funeriu organizează tabere „de excelență” pentru elevii pasionați de chimie și matematică Foto: Facebook
Mierea, un aliment cu longevitate excepțională (sursa: Pexels/Pixabay)
Eveniment

Secretul chimic al mierii: de ce nu se strică aproape niciodată

Mierea, un aliment cu longevitate excepțională. Mierea este un îndulcitor natural adorat de bacterii, în teorie. În practică, acest aliment remarcabil rezistă în mod surprinzător la alterare, chiar și după ani întregi. Cum reușește mierea să „păcălească” timpul și microbii? Mierea, un aliment cu longevitate excepțională Spre deosebire de alte produse alimentare care dezvoltă rapid mucegai sau colonii de bacterii după deschiderea borcanului, mierea poate rezista ani întregi fără să se strice. Citește și: Megașpaga acordată pe șest de guvernul Ciolacu poliției, serviciilor secrete și Armatei în 2024 și care a aruncat în aer deficitul bugetar Deși se poate cristaliza și îngroșa în timp, nu devine improprie consumului dacă este păstrată corespunzător. Când mâncarea se strică, microorganismele sunt de vină Alterarea alimentelor apare atunci când microorganismele – bacterii, mucegaiuri sau fungi – încep să consume produsul. De aceea, metodele tradiționale de conservare (gătire, refrigerare, uscare, murare, ambalare ermetică) sunt menite să împiedice dezvoltarea acestor organisme. Mierea, un caz rar în lumea alimentelor Mierea pornește dintr-o substanță aparent ideală pentru dezvoltarea bacteriilor: nectar de flori, cald, lichid și bogat în zahăr. Însă procesul prin care albinele transformă nectarul în miere modifică radical acest potențial. Transformarea miraculoasă: cum lucrează albinele Pe drumul spre stup, albinele încep deja să deshidrateze nectarul, iar în stup adaugă enzime care acidifică lichidul și descompun zaharurile complexe. Apoi, mierea este turnată în faguri, unde albinele o ventilează cu aripile, evaporând progresiv apa rămasă. Concentrație scăzută de apă: cheia rezistenței Mierea matură are un conținut de apă de doar 15-18%. Proporția de zahăr este atât de mare, încât nu ar putea fi reprodusă artificial fără ajutorul albinelor. În acest mediu hiperosmotic și acid, microorganismele pur și simplu nu pot supraviețui. Ce înseamnă „activitate scăzută a apei” În termeni științifici, mierea are o activitate scăzută a apei, adică prea puțină apă liberă pentru ca microbii să o folosească în metabolismul lor. Acest principiu este utilizat și în industria alimentară, unde sare sau zahărul sunt folosite pentru a „lega” apa și a conserva produsele. Protecția nu este absolută: ce se întâmplă după deschidere După deschiderea borcanului, mierea este expusă oxigenului și contaminării cu bacterii din mediul înconjurător – mai ales prin introducerea de linguri ude sau deja folosite. Aceste obiceiuri pot compromite rezistența naturală a mierii.

Laureatul Nobel, Martin Chalfie, la Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Laureatul Nobel, Martin Chalfie, la Iași

Laureatul Nobel, Martin Chalfie, la Iași. Marți, 10 decembrie 2024, Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași a găzduit un eveniment special în cadrul Zilelor Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași. Laureatul Nobel, Martin Chalfie, la Iași Invitatul de onoare a fost Martin Chalfie, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2008. Citește și: Ciolacu a cheltuit, din pixul său, fără nici un fel de control al Parlamentului, aproape 18 miliarde de lei, doar în primele opt luni din 2024 Evenimentul, desfășurat în amfiteatrul colegiului, a adus împreună elevi și profesori dornici să interacționeze cu celebrul cercetător. Această întâlnire a oferit participanților oportunitatea unică de a învăța direct de la unul dintre cei mai importanți oameni de știință din lume. Continuarea, în Ziarul de Iași

Laureații premiului Nobel pentru chimie, 2024
Eveniment

Laureații premiului Nobel pentru chimie, 2024

Laureații premiului Nobel pentru chimie, 2024. Cercetătorul american David Baker de la Universitatea din Washington și britanicii Demis Hassabis și John Jumper de la Google Deepmind au fost distinși cu Premiul Nobel pentru Chimie 2024. Laureații premiului Nobel pentru chimie, 2024 Premiul Nobel pentru Chimie în 2024 a fost atribuit lui David Baker, cercetător american de la Universitatea din Washington, și britanicilor Demis Hassabis și John Jumper, cercetători în cadrul Google Deepmind. Citește și: Selly, influencerul favorit al lui Ciolacu, a promovat masiv țeapa Nordis: „Foarte special este modelul de business” David Baker a fost premiat pentru contribuțiile sale în designul computațional al proteinelor, în timp ce Demis Hassabis și John Jumper au fost recunoscuți pentru dezvoltarea unui model de inteligență artificială capabil să prezică structura tridimensională a proteinelor, rezolvând o problemă de lungă durată în biologie și chimie. Baker a primit jumătate din premiu, iar Hassabis și Jumper și-au împărțit cealaltă jumătate. Proteinele: instrumente chimice ale vieții Premiul Nobel din acest an subliniază importanța proteinelor, molecule esențiale în susținerea vieții. Proteinele sunt formate din 20 de aminoacizi care se pot combina în moduri infinite, folosind informațiile din ADN pentru a crea catene complexe ce se pliază în structuri tridimensionale. Această formă unică determină funcțiile proteinelor, de la producerea de țesut muscular la formarea enzimelor care catalizează reacțiile chimice esențiale. David Baker a făcut pași importanți în designul proteinelor, reușind să creeze tipuri complet noi, cu funcții inovatoare. Demis Hassabis și John Jumper au dezvoltat un model de inteligență artificială (AI) capabil să prezică structurile tridimensionale ale proteinelor pe baza secvențelor de aminoacizi, rezolvând o problemă veche de peste 50 de ani. Aceste descoperiri au implicații majore pentru știință și industrii diverse. Nobel pentru chimie Premiul Nobel pentru Chimie a fost decernat de 116 ori începând din 1901 până în 2024. Au existat câțiva ani în care premiul nu a fost acordat, în special în timpul Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial. Până în 2024, 197 de laureați au fost recompensați pentru contribuțiile lor semnificative în chimie, cu doi dintre aceștia primind premiul de două ori: Frederick Sanger și Barry Sharpless. Anul acesta Premiul Nobel va fi înmânat laureaților în cadrul unei ceremonii speciale pe 10 decembrie, marcând aniversarea morții lui Alfred Nobel. Fiecare premiu este însoțit de o recompensă financiară de 11 milioane de coroane suedeze (echivalentul a puțin peste 1 milion de dolari).

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră