vineri 05 decembrie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: miere

2 articole
Eveniment

Secretul chimic al mierii: de ce nu se strică aproape niciodată

Mierea, un aliment cu longevitate excepțională. Mierea este un îndulcitor natural adorat de bacterii, în teorie. În practică, acest aliment remarcabil rezistă în mod surprinzător la alterare, chiar și după ani întregi. Cum reușește mierea să „păcălească” timpul și microbii? Mierea, un aliment cu longevitate excepțională Spre deosebire de alte produse alimentare care dezvoltă rapid mucegai sau colonii de bacterii după deschiderea borcanului, mierea poate rezista ani întregi fără să se strice. Citește și: Megașpaga acordată pe șest de guvernul Ciolacu poliției, serviciilor secrete și Armatei în 2024 și care a aruncat în aer deficitul bugetar Deși se poate cristaliza și îngroșa în timp, nu devine improprie consumului dacă este păstrată corespunzător. Când mâncarea se strică, microorganismele sunt de vină Alterarea alimentelor apare atunci când microorganismele – bacterii, mucegaiuri sau fungi – încep să consume produsul. De aceea, metodele tradiționale de conservare (gătire, refrigerare, uscare, murare, ambalare ermetică) sunt menite să împiedice dezvoltarea acestor organisme. Mierea, un caz rar în lumea alimentelor Mierea pornește dintr-o substanță aparent ideală pentru dezvoltarea bacteriilor: nectar de flori, cald, lichid și bogat în zahăr. Însă procesul prin care albinele transformă nectarul în miere modifică radical acest potențial. Transformarea miraculoasă: cum lucrează albinele Pe drumul spre stup, albinele încep deja să deshidrateze nectarul, iar în stup adaugă enzime care acidifică lichidul și descompun zaharurile complexe. Apoi, mierea este turnată în faguri, unde albinele o ventilează cu aripile, evaporând progresiv apa rămasă. Concentrație scăzută de apă: cheia rezistenței Mierea matură are un conținut de apă de doar 15-18%. Proporția de zahăr este atât de mare, încât nu ar putea fi reprodusă artificial fără ajutorul albinelor. În acest mediu hiperosmotic și acid, microorganismele pur și simplu nu pot supraviețui. Ce înseamnă „activitate scăzută a apei” În termeni științifici, mierea are o activitate scăzută a apei, adică prea puțină apă liberă pentru ca microbii să o folosească în metabolismul lor. Acest principiu este utilizat și în industria alimentară, unde sare sau zahărul sunt folosite pentru a „lega” apa și a conserva produsele. Protecția nu este absolută: ce se întâmplă după deschidere După deschiderea borcanului, mierea este expusă oxigenului și contaminării cu bacterii din mediul înconjurător – mai ales prin introducerea de linguri ude sau deja folosite. Aceste obiceiuri pot compromite rezistența naturală a mierii.

Mierea, un aliment cu longevitate excepțională (sursa: Pexels/Pixabay)
Ciolacu II îngheață pensiile, taie mierea acordată elevilor Foto:  Facebook Marcel Ciolacu
Politică

Ciolacu II îngheață pensiile, taie mierea acordată elevilor

Guvernul Ciolacu II îngheață pensiile, taie mierea acordată elevilor și limitează programul „Masă Sănătoasă” pentru aceștia, reduce banii pentru concedii medicale - aceste măsuri sunt prevăzute într-un proiect de ordonanță de urgență inițiat de ministerul de Finanțe. La ora redactării acestei știri, textul ordonanței era încă discutat de liderii coaliției majoritare. Citește și: După Ciucă, și Crin Antonescu anunță că a scris o carte: „Este despre elemente din istoria României din acești 35 de ani” Cea mai dură măsură este înghețarea pensiilor. „Ținând cont că cheltuielile cu asistența socială, în special cheltuielile din sistemul general de pensii au crescut în anul 2024 prin indexare cu 13,8% precum și prin recalcularea pensiilor cu aproximativ 20% ceea ce a determinat un impact bugetar anual de peste 25 mld lei cu consecințe asupra deficitului bugetar al bugetului aisgurărilor sociale iar în acest context se impune menținerea în plată la nivelul lunii decembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli pentru a asigura respectarea traiectoriei de deficit bugetar”, se explică în preambulul ordonanței. Pensiile ar fi trebuit să crească cu circa 12,1%, spunea ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu în noiembrie 2024. Ordonanța are însă 21 de pagini cu măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Ciolacu II îngheață pensiile, taie mierea acordată elevilor Dar pensionarii nu sunt singurii afectați de această ordonanță: În 2025, se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar Programul Național Masă Sănătoasă are un buget limitat la 1,14 miliarde de lei și se va acorda elevilor elevii „din maxim 1.000 de unități de învățământ preuniversitar de stat” Profesorii nu vor primi prima de carieră didactică Valoarea punctului per serviciu medical în ambulatoriul de specialitate este înghețată la 5 lei. Este o „valoare absolut nerealistă şi care nu corespunde necesităţilor socio-economice actuale şi viitoare”, arată Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă (PMSPI). Indemnizația de concediu medical scade la 75% la 65% din salariu Sunt plafonate indemnizațiile pentru veterani și văduvele de război, foștii deținuți politici, revoluționarii din 1989 ș.a., același lucru urmândă se aplice și pentru rentele viagere ale sportivilor și indemnizațiile de merit. Se suspendă legea care prevedea suportarea de către stat a cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate. Draftul acestei ordonanțe nu are și un calcul al impactului bugetar al acestor măsuri. Nu este clar dacă adoptarea orodonanței va opri așteptatele majorări de taxe și impozite.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră