vineri 05 decembrie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: alterare

2 articole
Eveniment

Secretul chimic al mierii: de ce nu se strică aproape niciodată

Mierea, un aliment cu longevitate excepțională. Mierea este un îndulcitor natural adorat de bacterii, în teorie. În practică, acest aliment remarcabil rezistă în mod surprinzător la alterare, chiar și după ani întregi. Cum reușește mierea să „păcălească” timpul și microbii? Mierea, un aliment cu longevitate excepțională Spre deosebire de alte produse alimentare care dezvoltă rapid mucegai sau colonii de bacterii după deschiderea borcanului, mierea poate rezista ani întregi fără să se strice. Citește și: Megașpaga acordată pe șest de guvernul Ciolacu poliției, serviciilor secrete și Armatei în 2024 și care a aruncat în aer deficitul bugetar Deși se poate cristaliza și îngroșa în timp, nu devine improprie consumului dacă este păstrată corespunzător. Când mâncarea se strică, microorganismele sunt de vină Alterarea alimentelor apare atunci când microorganismele – bacterii, mucegaiuri sau fungi – încep să consume produsul. De aceea, metodele tradiționale de conservare (gătire, refrigerare, uscare, murare, ambalare ermetică) sunt menite să împiedice dezvoltarea acestor organisme. Mierea, un caz rar în lumea alimentelor Mierea pornește dintr-o substanță aparent ideală pentru dezvoltarea bacteriilor: nectar de flori, cald, lichid și bogat în zahăr. Însă procesul prin care albinele transformă nectarul în miere modifică radical acest potențial. Transformarea miraculoasă: cum lucrează albinele Pe drumul spre stup, albinele încep deja să deshidrateze nectarul, iar în stup adaugă enzime care acidifică lichidul și descompun zaharurile complexe. Apoi, mierea este turnată în faguri, unde albinele o ventilează cu aripile, evaporând progresiv apa rămasă. Concentrație scăzută de apă: cheia rezistenței Mierea matură are un conținut de apă de doar 15-18%. Proporția de zahăr este atât de mare, încât nu ar putea fi reprodusă artificial fără ajutorul albinelor. În acest mediu hiperosmotic și acid, microorganismele pur și simplu nu pot supraviețui. Ce înseamnă „activitate scăzută a apei” În termeni științifici, mierea are o activitate scăzută a apei, adică prea puțină apă liberă pentru ca microbii să o folosească în metabolismul lor. Acest principiu este utilizat și în industria alimentară, unde sare sau zahărul sunt folosite pentru a „lega” apa și a conserva produsele. Protecția nu este absolută: ce se întâmplă după deschidere După deschiderea borcanului, mierea este expusă oxigenului și contaminării cu bacterii din mediul înconjurător – mai ales prin introducerea de linguri ude sau deja folosite. Aceste obiceiuri pot compromite rezistența naturală a mierii.

Mierea, un aliment cu longevitate excepțională (sursa: Pexels/Pixabay)
Cazul Halep: probă de urină alterată (sursa: Inquam Photos/Melinda Nagy)
Eveniment

Cazul Halep: probă de urină alterată

Cazul Halep: probă de urină alterată. Una din acets probe, pe baza căreia Simona Halep a fost acuzată de dopaj, ar putea fi declarată ca fiind alterată. Cazul Halep: probă de urină alterată Potrivit unor informații obținute de Evenimentul zilei, proba respectivă a stat peste 30 de ore în afara mediului de păstrare. Acesta probă a fost păstrată la o temperatură ridicată, în afara celei recomandate, de patru grade Celsius. Citește și: Bizar: experții din cazul Halep au sugerat că sportiva se dopa inclusiv în decembrie 2022, deși era suspendată provizoriu de aproape două luni și nu participa la nici o competiție Dacă TAS (Tribunalul Sportiv de la Lausanne) va declara proba ca alterată, Halep are o șansă importantă să fie exonerată de acuzații. Citește și: Cazul Halep: Funeriu confirmă că raportul pe baza pașaportului biologic „este extrem de dubios”. DeFapt.ro a arătat că raportul sugera că Halep s-a dopat și suspendată fiind De altfel, analiza ITIA (Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) referitoare la posibile neregularități din pașaportul biologic al sportivei au fost contestate imediat ce au fost făcute publice. Citește și: VIDEO Mouratoglou admite, în premieră, că i-a distrus cariera Simonei Halep: Eu i-am dat suplimentul contaminat Vineri au loc ultimele audieri în cazul ITIA versus Simona Halep la TAS.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră