sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 02 martie 2023

Marile muzee de artă dau o lovitură naționalismului promovat de Putin: mari pictori descriși, până acum, drept „ruși” sunt acum „ucraineni”

Marile muzee dau o lovitură naționalismului promovat de Putin Foto: Twitter Metropolitan Museum of Art
Marile muzee dau o lovitură naționalismului promovat de Putin Foto: Twitter Metropolitan Museum of Art

Marile muzee de artă dau o lovitură naționalismului promovat de Putin: o serie mari pictori descriși, până acum, drept „ruși” sunt acum „ucraineni” în prezentările acestor instituții de artă. Cel mai recent exemplu vine de la Amsterdam, unde Stedelijk Museum - muzeul de artă modernă și contemporană - îl prezintă pe Kazimir Malevich drept ucrainean. Și celebrul Metropolitan Museum din New York a făcut un gest asemănător.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Marile muzee dau o lovitură naționalismului promovat de Putin

„Malevici, o figură marcantă a mișcării suprematiste, a fost descris anterior de muzeul din Amsterdam ca fiind rus.

Un purtător de cuvânt al Muzeului Stedelijk spune că "acum comunicăm [cu privire la Malevici]: născut în Ucraina din părinți de origine poloneză". Această informație a fost deja făcută pe textele de pe pereții muzeului și pe paginile de internet și va fi inclusă în comunicările viitoare, adaugă el. Malevici s-a născut în capitala ucraineană Kiev în 1879, când orașul făcea parte din Imperiul Rus.

Între timp, curatorii de la Metropolitan Museum of Art din New York au reclasificat trei artiști ca fiind ucraineni. Este vorba de artiștii Ivan Aivazovsky, Arkhyp Kuindzhi și Ilya Repin, care au fost etichetați anterior ca fiind ruși, potrivit unui raport publicat în ARTnews.

Site-ul Met îl descrie pe Kuindzhi ca fiind ucrainean, spunând că locul din lucrarea sa Red Sunset (1905-08) a fost "identificat ca fiind unul dintre subiectele preferate ale lui Kuindzhi, râul numit Dnipro în ucraineană (în rusă, Dnieper; în belarusă, Dnyapro), care curge spre sud prin cele trei țări până la Marea Neagră".

Textul include, de asemenea, informații noi, spunând: "În acest moment, nu este vorba de o nouă informație: "În martie 2022, Muzeul de Artă Kuindzhi din Mariupol, Ucraina, a fost distrus de un atac aerian rusesc". Aivazovsky și Repin sunt, de asemenea, descriși ca fiind ucraineni pe site”, scrie Art News.

Campanie a istoricului de artă Oksana Semenik

Istoricul de artă Oksana Semenik a lansat o campanie pe rețelele de socializare pentru a determina muzeele din întreaga lume să reclasifice artiștii ruși relevanți ca fiind ucraineni. Ea declară pentru The Art Newspaper: "Toată atenția din partea publicului a ajutat. În cazul lui Aivazovsky, nu am cerut Met-ului să-l facă ucrainean. Dar cu siguranță nu este rus; el a fost armean și a trăit în Crimeea, Ucraina, toată viața sa".

Născut la Kiev, capitala Ucrainei, provincie a imperiului rus, Kazimir Malevici a fost fiul lui Severin Antonovici Malevici, polonez de confesiune catolică, submaistru într-o fabrică de zahăr din Iampol. Mama sa, Ludoviga Alexandrovna Galinovska, era ucraineană ortodoxă, în casă se vorbea însă mai mult limba polonă.

Citește și: EXCLUSIV Secretarul de stat MAI responsabil de integrarea în Schengen, un tânăr politruc PNL fără nici o calificare în domeniu. CV-ul arată că a fost șomer, agent de vânzări de medicamente, numit politic în CA-uri în energie, consilier județean

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră