sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 14 decembrie 2024

După un an de amânări electorale, MApN a găsit cel mai prost moment să ceară schimbări legislative referitoare la operațiuni militare. Efectul: dezinformări online pe scară largă

MApN denunță dezinformări despre proiecte legislative (sursa: Facebook/MApN)
MApN denunță dezinformări despre proiecte legislative (sursa: Facebook/MApN)

MApN denunță dezinformări despre proiecte legislative. Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează apariția unor informații false și manipulări care vizează două proiecte legislative recente, ce au fost trimise Parlamentului. Acestea privesc gestionarea spațiului aerian național și cadrul juridic pentru operațiuni militare desfășurate pe teritoriul României.

MApN denunță dezinformări despre proiecte legislative

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, transmiterea către Parlament a două proiecte inițiate de MApN.

Citește și: Guvernul scoate din rezerva bugetară 80.000 de lei pentru ochelarii angajaților de la Înalta Curte. Plus încă 900 milioane de lei pentru salarii câștigate în instanță

Acestea au parcurs procesul de transparență decizională prevăzut de lege, incluzând și dezbateri publice.

Cu toate acestea, din momentul publicării inițiale a proiectelor, au apărut în spațiul public informații distorsionate și scoase din context, amplificate după transmiterea acestora către Parlament.

Scopul dezinformărilor este de a induce incertitudine și panică în rândul populației.

Impactul dezinformărilor

MApN atrage atenția că aceste manipulări se aliniază unor agende străine intereselor României și NATO.

Răspândirea lor de către actori statali sau non-statali reprezintă o amenințare la adresa stabilității și suveranității naționale.

Reglementarea utilizării spațiului aerian național

Unul dintre proiectele legislative are ca obiectiv îmbunătățirea controlului asupra utilizării spațiului aerian național.

Acesta abordează riscurile și amenințările moderne, precum și măsurile pentru protejarea integrității spațiului aerian național; siguranței aeronautice; vieții și sănătății persoanelor; patrimoniului.

Proiectul definește competențele instituțiilor implicate în prevenirea și contracararea utilizării neautorizate a spațiului aerian de către aeronave și drone.

Adoptarea actului normativ va asigura un cadru clar de cooperare între autorități și va spori securitatea aviației, conform Guvernului.

Operațiunile militare pe timp de pace

Al doilea proiect vizează cadrul legal pentru desfășurarea misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul României, în condiții de pace.

Obiectivele includ: protejarea vieții, sănătății și proprietății cetățenilor; respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Necesitatea acestui proiect a fost evidențiată în urma unei analize care a arătat lacune în legislația actuală, fiind necesară completarea normelor existente pentru a acoperi situațiile de criză ce nu impun stări excepționale.

Reacția promptă

Actul normativ propus va permite adoptarea unor măsuri de prevenire și descurajare a riscurilor, precum și o reacție rapidă, proporțională cu evoluția crizei.

Aceste măsuri se vor desfășura pe durate limitate, fără a necesita instituirea stării de urgență sau alte stări excepționale.

Ministerul Apărării Naționale îndeamnă la discernământ și informare corectă în privința proiectelor legislative.

Adoptarea acestora va consolida securitatea națională și va oferi instrumentele necesare pentru gestionarea eficientă a amenințărilor moderne.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră