Ion Iliescu pierde oficial titlul de revoluționar: Tribunalul București i-a anulat certificatul

Ion Iliescu pierde titlul de revoluționar. Tribunalul București a admis cererea depusă de Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist și a anulat certificatul de revoluționar al fostului președinte Ion Iliescu. Decizia instanței poate fi contestată în termen de 15 zile, fiind depusă la Secția a II-a de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului București.
Ion Iliescu pierde titlul de revoluționar
Instituția guvernamentală a solicitat în instanță retragerea titlului de „luptător pentru victoria Revoluției din 1989” pe motiv că Ion Iliescu nu îndeplinește criteriile legale pentru a beneficia de acest statut.
Citește și: Dezastru: Comisia Europeană a suspendat plățile PNRR pentru că am trișat la legea pensiilor speciale
Conform unui document emis de Secretariatul de Stat, Iliescu a fost un membru activ al Partidului Comunist Român (PCR) din 1953, având funcții de conducere atât în Uniunea Tineretului Comunist, cât și în structurile superioare ale PCR.
„Persoanele care au deținut funcții de conducere în PCR între 1945 și 1989 nu pot beneficia de prevederile Legii nr. 341/2004 privind recunoașterea meritelor revoluționarilor”, se precizează în motivarea deciziei.
Ce beneficii pierde Iliescu
Fostul președinte pierde, odată cu titlul de revoluționar mai multe facilități, printre care prioritatea la cumpărarea și închirierea locuințelor din fondul de stat sau facilități la credite imobiliare.
De asemenea nu mai are acces la medicamente gratuite la sanatorii și baze de tratament.
Nu va mai beneficia de transport urban gratuit și nu va mai fi scutit de taxe și impozite pentru clădiri și terenuri
Demersurile pentru anularea certificatului au început în iunie 2022, la solicitarea Asociației 21 Decembrie, care a susținut că Iliescu nu a fost un luptător autentic pentru Revoluție.
Ion Iliescu și dosarul „Revoluției”
Ion Iliescu a condus România în trei mandate.
Primul, între 1989-1992, ca președinte al FSN, al doilea între 1992-1996, ca președinte ales, și al treilea între 2000-2004.
Fostul președinte a fost inculpat în dosarul „Revoluției”, fiind acuzat că a orchestrat o manipulare sistematică a opiniei publice după fuga lui Nicolae Ceaușescu.
Procurorii militari susțin că această operațiune, derulată prin intermediul armatei, a dus la numeroase victime.
Dosarul a fost întors de două ori de instanțe la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei.