sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: revoluționar

8 articole
Politică

Ciolacu ar deține un hectar, primit în calitate de revoluționar

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ar deține un hectar la Săpoca, în Buzău, primit în calitate de revoluționar, dar terenul nu figurează în declarația de avere. Informația apare într-o adresă a primăriei Sapoca către Valerian Stan, candidatul PNȚMM la președinția României. Citește și: Cele două femei care s-au opus ca Ciolacu să primească certificat de revoluționar care îi dădea dreptul la indemnizație: una a fost demisă, cealaltă și-a dat demisia. DNA a clasat dosarul Ciolacu ar deține un hectar primit în calitate de revoluționar În declarația de avere a lui Ciolacu, postată la ora redactării acestei știri pe site-ul Guvernului, acesta susține că nu deține decât două terenuri în intravilan, la Buzău. În declarație nu apare nici faptul că ar fi primit indemnizație de revoluționar, cum primește, de exemplu, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente. Valerian Stan l-a sesizat pe procurorul general Alex Florența pentru fals în declarații. El a publicat sesizarea pe site-ul activenews.ro. „În cursul zilei de astăzi, urmare unei cereri de informații publice pe care i-am adresat-o, Primăria comunei Săpoca, județul Buzău, mi-a comunicat, prin adresa nr. 5684/29.08.2024 (o depun anexată), că, în baza titlului de proprietate nr. 22878/59/28.04.1995, domnul prim-ministru deține în proprietate 10.000 de mp în extravilan pe raza acestei comune. Suprafața precizată (atribuită domnului prim-ministru pe baza unui certificat de revoluționar foarte controversat în spațiul public) nu se regăsește în Declarața de avere nr. 3989576 din 12.06.2024 (secțiunea I.1. Bunuri imobile - Terenuri) a domnului prim-ministru, Declarație publicată pe pagina de internet a Guvernului și pe care o țin la dispoziția instituției dumneavoastră și în format printat și print-screen”, i-a scris Valerian Stan procurorului general al României. Document publicat de activenews.ro Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului, tupeu colosal în legătură cu recalcularea pensiilor: Analizăm criticile formulate, vă anunțăm noi când e ceva În decembrie 2023, premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Iulian Dodu din funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989, cel care a iniţiat respingerea cererii prim-ministrului de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluţia din decembrie 1989.

Ciolacu ar deține un hectar primit în calitate de revoluționar Foto: Inquam/Octav Ganea
Revoluționarul Ciolacu a ieșit în stradă abia după ce Ceaușescu a fugit Foto: PSD
Eveniment

Ciolacu a ieșit în stradă abia după ce Ceaușescu a fugit

La Buzău, revoluționarul Ciolacu a ieșit în stradă abia după ce Ceaușescu a fugit, explică disidentul Gabriel Andreescu. Acesta a fost arestat pentru activitatea sa anticomunistă în decembrie 1987 și acuzat de trădare. Citește și: EXCLUSIV Adjuncta DSP Timiș, 133 de zile de concediu medical și 14 zile concediu de odihnă în opt luni. O săptămână de concediu medical a fost petrecută în Tunisia de Cornelia Cismaș Malac Din octombrie 1989, Andreescu avea domiciliu forțat la Buzău, iar la fiecare ieșire din casă era însoțit de securitate. În 22decembrie el a fost arestat din nou și dus la București, dar a fost eliberat după căderea regimului comunist. Ciolacu a ieșit în stradă abia după ce Ceaușescu a fugit „Fusesem trimis în domiciliu forțat în Buzău, în octombrie 1989. Locuiam la adresa din str. Democrației nr. 42, de unde eram însoțit de acasă la serviciu și înapoi de un securist care îmi stătea umăr la umăr. Întreaga circulație din zonă fusese reorganizată, strada Democrației era singura luminată într-un oraș care noaptea se scufunda în întuneric. Lumea cunoștea ce se întâmpla și de ce se întâmpla. Exceptând două rude care lucrau la aceeași Direcție a Apelor, în cele trei luni nu s-a manifestat vreun semn de solidaritate cu mine. În ziua de 22 decembrie, după arestarea mea, în oraș nu s-a ridicat nimeni împotriva regimului. Doar după plecarea elicopterului cu soții Ceaușescu au ieșit locuitorii Buzăului pe străzi. Nimeni nu i-a oprit. Nimeni nu a tras cu gloanțe în ei. Care jertfă? Care eroism? Ce necuviință, deportarea în oraș și arestarea mea din 22 decembrie 1989 să devină „circumstanța” acordării titulaturii de oraș-martir, Buzăului!”, a scris Andreescu, într-un articol publicat de Contributors. Gabriel Andreescu, născut la 9 aprilie 1952 la Buzău Foto: Facebook În articol, el arată că toți cei 52 de revoluționari din Buzău au primit acest titlu urmare a faptului că el a fost arestat la 22 decembrie 1989. „Astfel, 52 de revoluționari din Buzău stau pe spatele unui singur om, deportat și arestat în dimineața de 22 decembrie 1989 și își iau, lunar, indemnizațiile de revoluționari. În fața unei națiuni întregi, în plină zi (și nu noaptea, cum uneori semnează buzoianul Marcel Ciolacu) ei reclamă că au probat merite deosebite în victoria revoluției din decembrie 1989”, a scris Andreescu. Citește și: EXCLUSIV Rafila a numit un șofer fără studii medicale la șefia Direcției de Sănătate Publică Timiș. Medicii, revoltați: DSP trebuie să implementeze proiecte PNRR „Decizia premierului Marcel Ciolacu, de a-l demite pe secretarul de stat Mihai Iulian Dodu, după ce acesta-i respinsese cererea de recunoaștere a statutului de „revoluționar cu merite deosebite”, confirmă că partidul care conduce folosirea coruptă a simbolisticii revoluției din decembrie 1989 este PSD. Decizia subliniază și incredibila aroganță pe care și-o permite acest partid chiar înainte de multiplele alegeri din 2024”, concluzionează disidentul.

Metodele perverse prin care statul pierde procesul cu șeful Guvernului Foto Inquam/George Calin
Politică

Metodele perverse statul pierde procesul cu șeful Guvernului

Demnitarul dat afară de Ciolacu fiindcă l-a lăsat fără certificat de revoluționar, fostul secretar de stat Mihai Dodu, explică metodele perverse prin care statul român va pierde procesul cu șeful Guvernului: „În mod concret, nu o oprească dosarul, ci mai degrabă să facă șicane Serviciului Juridic al SSR, să nu se prezinte în instanță”, a spus el într-un interviu pentru Preshub. Citește și: Ciolacu se răzbună: miercuri noaptea, l-a dat afară pe secretarul de stat care l-a lăsat fără diploma de revoluționar. În locul său, un ex-prefect PSD din regimul Dragnea Miercuri noaptea, premierul Ciolacu l-a dat afară pe secretarul de stat care l-a lăsat fără diploma de revoluționar, Mihai Dodu, susținut de PNL. În locul său, șeful Guvernului a impus un ex-prefect PSD din regimul Dragnea, Sever Romulus Stana. Până la această oră, Executivul nu a explicat această decizie. Metodele perverse prin care statul pierde procesul cu șeful Guvernului Întrebat ce va putea face Ciolacu pentru a câștiga procesul care se desfășoară la Buzău, prin care liderul PSD contestă decizia de retragere a certificatului, Dodu a spus: „În mod concret, nu o oprească dosarul, ci mai degrabă să facă șicane Serviciului Juridic al SSR, să nu se prezinte în instanță (...) De exemplu, să nu semneze delegații de plecare la Buzău pentru juristul instituției. Șicane din interior, astfel încât să nu știe presa, dar de fapt să câștige în instanță Marcel Ciolacu. Și să se spele situația”, a spus fostul secretar de stat. Citește și: Șeful Protecției Consumatorului, pesedistul Horia Constantinescu, laude deșănțate pentru Ferma Dacilor: „Sunt prieten cu proprietarul de aproape 31 de ani”. Proprietarul, un interlop El a mai arătat că „măcar 1.500 de certificare de revoluționari urmau să fie anulate”.

Ciolacu l-a dat afară pe secretarul de stat care l-a lăsat fără diploma de revoluționar Foto: Facebook
Politică

Ciolacu dat afară secretarul stat care lăsat fără diploma revoluționar

Premierul Marcel Ciolacu se răzbună: miercuri noaptea, l-a dat afară pe secretarul de stat care l-a lăsat fără diploma de revoluționar, Mihai Dodu, susținut de PNL. În locul său, șeful Guvernului a impus un ex-prefect PSD din regimul Dragnea, Sever Romulus Stana. Citește și: La pensiunea „Ferma Dacilor” au sediul trei firme: una se ocupă de cazare, a doua – de catering pentru evenimente, a treia este o carmangerie. Cine răspunde juridic, neclar Marcel Ciolacu a susținut că a făcut Revoluția la Buzău și avea, încă din anii ’90, certificat de „luptător remarcat pentru fapte deosebite”. În 2019, el a depus cerere pentru a obține cel mai nou titlu introdus prin lege: cel de „luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”. Ciolacu l-a dat afară pe secretarul de stat care l-a lăsat fără diploma de revoluționar În iunie 2023, secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 i-a retras liderului PSD certificatul de revoluționar. O comisie specială din cadrul Secretariatului de stat pentru revoluționari, organism aflat în subordinea Guvernului, a respins cererea lui Marcel Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989. Cel care a cerut analiza a fost șeful Secretariatului de stat, Mihai Iulian Dodu, printr-o adresă din 19 iunie, potrivit documentului oficial. Documentul oficial arată că verificarea a venit ca urmare a comunicării de către DNA a clasării unui dosar ce privea calitatea de luptător determinant a lui Ciolacu. Tribunalul Buzău a înregistrat, în 25 iulie, acțiunea premierului Marcel Ciolacu prin care acesta contestă anularea cererii sale de recunoaștere a meritelor de luptător anticomunist. Fostul secretar de stat Mihai Dodu relata recent, pentru Recorder, că Ciolacu l-a sunat după ce a rămas fără diploma de revoluționar: „M-a sunat domnia sa; în rest, avem o relație instituțională. A fost o discuție nici cordială, nici obișnuită. Puțin tensionată. Acum, e greu să dezlipești cumva persoana fizică de persoana politică a premierului. Mesajul pentru mine este clar: instanța trebuie să își spună cuvântul”.

Unchiul "revoluționar" al primarului vrea hectarul (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Unchiul "revoluționar" al primarului vrea hectarul

Unchiul "revoluționar" al primarului vrea hectarul. Vasile Chirica nu a reuşit să convingă nici Tribunalul de meritele sale de „revoluţionar cu rol determinant” în evenimentele de la 1989. Unchiul "revoluționar" al primarului vrea hectarul Cererea sa de a primi un hectar de teren intravilan în municipiu fusese respinsă în primăvara anului trecut de Judecătorie. Citește și: Edi Iordănescu voia să demisioneze de la națională în septembrie, indiferent de soarta calificării. Ce va face acum antrenorul Acum, a fost respinsă şi de Tribunal. Vasile Chirica mai are, totuşi, şansa recursului. Conform legii 341/2004, „a recunoştinţei”, luptătorii cu rol determinant au dreptul la o recompensă sub forma unui teren extravilan, dacă nu deţin deja o proprietate funciară. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Probabil cel mai bine plătit bugetar: Marian Enache, încadrat în poză de foștii colegi de partid Năstase și Văcăroiu Foto: Pro TV
Politică

Probabil cel mai bine plătit bugetar

Probabil cel mai bine plătit bugetar este un revoluționar de Vaslui, lansat politic de Ion Iliescu și judecător la CCR din 2016. Avocatul Marian Enache este acum chiar președintele CCR. Probabil cel mai bine plătit bugetar Statul român îi plătește un salariu și două pensii, ambele speciale. În total, de la stat, el încasează circa 880.000 de lei pe an: salariu de judecător la CCR, 374.725 lei, pensia de judecător - 438965 lei și cea de deputat - 55.536 de lei. O declarație de avere din 2018 arată că el a încasat, în 2017, și pensie de avocat - 22.119 lei, și indemnizație de revoluționar - 12.492 de lei. Marian Enache era avocat la Vaslui, dar, după 1990, a fost membru CPUN și a fost preluat de Ion Iliescu, care l-a susținut să fie parlamentar, consilier prezidențial și apoi ambasador în Republica Moldova. „Dan Voiculescu l-a cooptat pentru scurtă vreme în Partidul Conservator. Gabriel Oprea l-a recuperat şi i-a oferit un loc eligibil pe listele UNPR la alegerile din 2012. Liviu Dragnea l-a propulsat la CCR”, a scris jurnalistul Sebastian Zachmann pe blogul său. Enache a fost deputat FSN in 1990-1992 si PDSR in 1996-2000. Însă, în 1997 a părăsit PDSR și a trecut la ApR, formațiunea lui Teodor Meleșcanu. În 2012 a ajuns deputat din nou, de data aceasta pe listele UNPR, partidul lui Gabriel Oprea. Critic cu pensiile speciale ale altora „Într-o adeverință din 19 mai 2009 a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) instituția precizează că nu are date că Marian Enache a fost colaborator al Securității după ce Serviciul Român de Informații (SRI) a comunicat că „domnul Enache Marian figurează cu dosar F.R. (fond rețea) 7259/Vaslui, dar dosarul nu s-a păstrat în arhivă”, a arătat Europa Liberă. Citește și: Controversatul paznic al pușculiței cu 400.000 euro a lui Simion: diplomă dubioasă, sponsorizări de la oamenii SIE și înalt funcționar de stat, specialist în Diaspora „Omul a avut un dosar de rețea, asta înseamnă că a fost recrutat de Securitate ca informator. Nu știm însă care a fost natura acestei recrutări, când și în ce context a avut ea loc. Prin urmare, nu avem posibilitatea și nici nu este etic să speculăm asupra naturii acestei colaborări”, a declarat pentru Europa Liberă Mihai Demetriade, istoric și consilier superior la CNSAS. În septembrie 2022, el spunea, că, în afară de magistrați, „pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie să fie și adecvată. Voi urmări ca deciziile CCR să fie adecvate și realităților socio – economice, fără a încălca prevederile constituționale și legile. În general, trebuie să avem decizii echilibrate și cu măsură. La militari, lucrurile trebuie chibzuite. Și la adoptarea legilor și la pronunțarea deciziilor. Pentru militari, Legiuitorul trebuie să se gândească foarte bine dacă nu este justificat să aibă pensii, indemnizații”.

Doar două femei împotriva "revoluționarului" Ciolacu (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Justiție

Doar două femei împotriva "revoluționarului" Ciolacu

Doar două femei împotriva "revoluționarului" Ciolacu. Dosarul in rem aflat în lucru la DNA privind certificatele de revoluţionar, care îl viza și pe liderul PSD Marcel Ciolacu a fost clasat în martie a.c., pentru că "fapta nu este prevăzută de legea penală". Conflicte inventate cu Miliția Dar cum a ajuns Ciolacu să facă revoluție la Buzău? Potrivit documentelor din dosarul său de revoluționar, "pe 22 decembrie 1989, Marcel Ciolacu le-a propus colegilor de serviciu să meargă la Consiliul Județean al PCR. Pe drum, Poliția (în '89, era vorba de Miliție - n.r.) a încercat fără succes să-i oprească. Apoi a intrat în sediul PCR împreună cu alți cetățeni și s-au organizat în CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naționale, structura provizorie de conducere formată atunci în toate județele din țară - n.r.).", arată Recorder. Aceeași publicație notează și că "Declarația este nu doar ambiguă, ci și presărată cu minciuni. În orașul Buzău, populația a ieșit în stradă după fuga lui Ceaușescu (22 decembrie, ora 12.10) și nu există nicio informație despre vreo confruntare a manifestanților cu Poliția (Miliția - n.r.). De asemenea, numele lui Marcel Ciolacu nu apare pe componența CFSN întocmită la Buzău în acele zile.". Doar două femei împotriva "revoluționarului" Ciolacu Când pentru certificatele de revoluționar s-a decis să se dea și bani, actualul șef al PSD a cerut să-i fie preschimbat și lui documentul (condiție pentru primirea banilor). "Lui Marcel Ciolacu îi vine rândul pe 20.03.2019 (la discuția despre preschimbare - n.r.), cererea sa fiind aprobată cu o majoritate de 3 la 2. Cei care votează pentru sunt Laurențiu Coca și alți doi oameni pe care el îi angajase în instituție. Se opun Athena Piceava și Irina Leulescu, reprezentante ale departamentului juridic și responsabile cu verificarea legalității. Citește și: Minciună flagrantă în programul de guvernare al cabinetului Ciolacu: românii nu au „cele mai mici câștiguri din UE”, cum afirmă acest document oficial În procesul-verbal al comisiei, cele două femei au notat că din actele existente în dosarul lui Marcel Ciolacu nu rezultă că acesta ar fi ocupat sediul Palatului Comunal înainte de fuga dictatorului, deci nu se încadrează în lege. Imediat după aceea, Athena Piceava este scoasă din comisie, iar Irina Leulescu își dă singură demisia.", mai arată Recorder în articolul menționat.

Unchiul lui Chirica, nea Vasile revoluționarul (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Unchiul lui Chirica, nea Vasile revoluționarul

Unchiul lui Chirica, nea Vasile revoluționarul, este un norocos. Legea 341/2004, Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, este cea care îi face pe revoluţionarii din Iaşi să îşi ceară drepturile la Judecătorie, Tribunal sau Curtea de Apel. Unchiul lui Chirica, nea Vasile revoluționarul, este un norocos Acest act normativ stabileşte drepturile revoluţionarilor şi prevede, printre altele, că primesc indemnizaţii lunare însemnând salariul mediu brut înmulţit cu un coeficient de 1,10. Pe lângă indemnizaţii, se mai acordă prioritate în asigurarea unei locuinţe sociale, chirie minimă, subvenţionarea a 50% din dobânda oricărui credit sub 20.000 de euro, transport public gratuit, tratament medical şi medicaţie gratuite. Citește și: Soldații ruși s-au iradiat stând în tranșee lângă Cernobîl. Victimele, tratate la Gomel, în Belarus Dar și scutiri de taxe şi impozite, cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, a unui spaţiu comercial sau de prestări servicii, pensionarea cu 5 ani înaintea vârstei standard. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră