Haos și cozi la eliberarea noilor cărți de identitate, cu chip: programările on-line, aproape imposibile - relatare profesor universitar

Haos și cozi la eliberarea noilor cărți de identitate electronice, cu chip: programările on-line sunt aproape imposibile, iar la ghișeele unde se eliberează acestea coada ajunge în afara clădirii, relatează Cătălin Stoica, sociolog și profesor universitar la SNSPA.
Stoica relatează situații în care sistemul IT nu funcționează, solicitanților li se cer acte care ar putea fi regăsite în sistem, iar perioada de eliberare a noilor acte este lungă și neclară.
Haos și cozi la eliberarea noilor cărți de identitate
Ce relatează Cătălin Stoica despre procedurile de eliberare a noilor cărți de identitate, cu chip:
- „Pentru asta trebuie să te programezi pe hub-ul vieții de la Ministerul Afacerilor Interne, Romania (MAI). Problema e că nu te poți programa decât dacă stai să pândești în ultima zi a lunii site-ul ală, de preferat la ora 23:59. Altfel nu poți, că în câteva momente, în creierii nopții se ocupă toate programările pe luna următoare. Și nu poți face o programare peste, să zicem, două sau trei luni că sistemul e așa de bun încât nu permite” - redacția DeFapt a verificat situația și, într-adevăr, în Bucureștii Noi, de exemplu, nu erau locuri disponibile pentru următoarele 30 de zile.
- „M-am dus în persoană la unul dintre centrele din sectorul 3, Primaria Sectorului 3, a lui Robert Negoita. M-am așezat la coadă. În sediul respectiv sunt doar două ghișee unde se eliberează cărțile astea noi. La alte două sau trei ghișee, cărțile de identitate vechi. Cozile sunt pe afară. Am stat cam o oră și jumătate”
- „Ca să fie totuși și mai complicat, se pot face programări online pentru cartea de identitate și pe site-ul primăriei sector 3. Doar că, dacă faci acolo și nu pe site-ul ală disfuncțional zis HUB MAI, tu te programezi pentru eliberarea unei cărți de identitate CLASICE. Așadar, înăuntru alt haos. Oameni care crezuseră că se programaseră pentru noua carte de identitate dar nu era așa. Alți oameni care stăteau la coadă, la fel ca și mine, se duceau la ghișeul pentru cărți de identitate clasice și după ce dădeau actele și totul părea în regulă aflau că au făcut cerere tot pentru cărțile de identitate vechi. «Aaa, nu! Eu doream din asta, nouă!». Funcționara: «Alea noi, la biroul alăturat!».
- „Doamna de la ghișeul cu «alea noi» îl mai chema pe băiatul de la IT din când în când: «Uite, doamna mi-a spus că e divorțată dar eu am dat click pe necăsătorită și acum nu mă mai lasă să mă întorc înapoi». Sau: «Nu știu unde mi-a salvat certificatul ăla scanat, al domnului». Că procesul presupune scanarea pe loc a certificatului de naștere, a celui de căsătorie (după caz, cum se precizează pe site) și a documentului care atestă domiciliul după care, țac!, poză, două amprente («Puneți degetul arătător aici dar nu apăsați! V-am zis să nu apăsați!»), verificarea datelor afișate pe ecran de către cetățean. Cam 20-25 de minute de om. Asta dacă ești beton cu actele; cu o zi în urmă, eu nu aveam certificatul de căsătorie la mine. («Dar nu mă puteți vedea în sistem, în baza de date?» am întrebat. «Ce sistem domnule? Care bază de date?» mi-a răspuns țâfnos-nedumerită funcționara.)
- Un alt cetățean dorea să își scoată o altă carte de identitate, normală dar își pierduse certificatul de naștere și nu mai avea decât o copie xerox. Avea cartea veche, cea expirată și pașaportul românesc, valabil. I s-a spus că fără certificatul de naștere în original nu se poate. Să facă o cerere și caută ei în arhive și îi eliberează un duplicat. În cât timp? Cam două luni, domnule – i-a răspuns un alt funcționar. După aia, veniți pentru carte de identitate. Realizați absurdul și redundanța?
- „Cât durează până îmi eliberează noua carte electronică de identitate? Citez exact din spusele funcționarei: «Peste două săptămâni veți primi un email sau mesaj pe telefon că este gata. Mai așteptați apoi încă 5 zile și veniți atunci, ca să fiți sigur că e gata. Pentru eliberări, vedeți, pe intrarea cealaltă»”
„Partea bună în toată povestea asta? Dacă vreun actor statal străin încearcă să ne saboteze sistemele informatice – astea cu datele personale etc. -- nu prea are ce să saboteze. La noi e totul pe hârtie, în dosare, prin arhive”, este una din concluziile lui Stoica.