miercuri 16 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 06 iunie 2023

FOTO+VIDEO Distrugerea barajului de la Nova Khakovka lasă Crimeea ocupată fără principala sursă de apă. O ofensivă ucraineană în zonă devine aproape imposibilă

Distrugerea barajului de la Nova Khakovka lasă Crimeea fără apă Foto: Twitter
Distrugerea barajului de la Nova Khakovka lasă Crimeea fără apă Foto: Twitter

Distrugerea barajului de la Nova Khakovka lasă Crimeea ocupată fără principala sursă de apă. Încă de anul trecut, presa arăta că acest baraj, acum ocupat de Rusia, este crucial pentru Ucraina, dacă vrea să recupereze Crimeea.

Distrugerea barajului de la Nova Khakovka lasă Crimeea fără apă

Barajul, cu o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 km, a fost construit în 1956 pe râul Dnipro, ca parte a centralei hidroelectrice Kakhovka.

  • De asemenea, rezervorul alimentează cu apă peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, și centrala nucleară Zaporizhzhia, care se află, de asemenea, sub control rusesc.
  • Acesta deține un rezervor de 18 km cubi - un volum aproximativ egal cu cel al Marelui Lac Sărat din statul american Utah.

Guvernatorul din Crimeea, susținut de Rusia, a declarat marți că există riscul ca nivelul apei în canalul Crimeei de Nord, care transportă apă dulce în peninsulă din râul Dnipro, să scadă după ruperea barajului.

Orașul Nova Khakovka a ajuns sub ape Foto: Twitter

Peninsula Crimeea este dependentă pentru apă dulce de canal. Ucraina a blocat anterior aprovizionarea cu apă a Crimeei după ce Rusia a anexat peninsula în 2014, provocând penurii de apă în regiune, arată Reuters.

Foto: Twitter

Unul dintre cele doar trei puncte de trecere majore de-a lungul râului Dnipro în regiunea Kherson, barajul a fost o linie de aprovizionare critică pentru forțele rusești care luptă pe malul drept al râului de la începutul invaziei din Ucraina, în februarie.

Citește și: În unul din cele mai sărace județe ale României, Teleorman, un magistrat are pensie specială de aproape 30.000 de lei, de 14 ori peste pensia medie pentru limită de vârstă

Inundațiile vor afecta mai mult zona ocupată de Rusia

„Consecințele unui atac major asupra barajului Kakhovka ar depinde de cât de mult din structură ar fi distrusă, au declarat experții pentru The Moscow Times.

Într-un scenariu catastrofal, distrugerea barajului ar putea trimite un val de inundații extrem de distructiv pe râul Dnipro, provocând inundații grave în zone mari din sudul Ucrainei. De asemenea, Backswell ar inunda probabil și râul Inhuleț, un afluent al Dnipro.

Cu toate acestea, din cauza nivelului terenului, inundațiile ar fi probabil mai grave pe malul stâng al Niprului, controlat de ruși, ceea ce face ca o detonare de explozibili pe baraj să fie o mișcare puțin probabilă pentru Moscova.

"[Distrugerea barajului] ar însemna ca Rusia să se împuște propriul picior", a declarat luna trecută analistul militar Michael Kofman în cadrul podcastului War on the Rocks.

"[Aceasta] ar inunda partea controlată de Rusia din [regiunea] Kherson… mult mai mult decât partea vestică pe care ucrainenii probabil că o vor elibera".

Iar efectele secundare ale aruncării în aer a barajului ar putea fi la fel de grave pentru Rusia.

Scăderea nivelului râului din spatele barajului amenință atât aprovizionarea cu apă a Crimeii anexate de Moscova, cât și riscul de a întrerupe accesul la apa de răcire pentru centrala nucleară controlată de Rusia din regiunea ucraineană Zaporizhzhia”, explica Moscow Times, în noiembrie anul trecut.

Însă, pe de altă parte, distrugerea barajului va ridica probleme pentru o posibilă ofensivă ucraineană în zonă.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră