sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 16 septembrie 2024

Fost director al Colegiului de Apărare arată cum puteau fi prevenite inundațiile: „Cheltuiam cu cap un miliard, salvam alt miliard”

Iulian Fota arată cum puteau fi prevenite inundațiile Foto: Facebook
Iulian Fota arată cum puteau fi prevenite inundațiile Foto: Facebook

Un fost director al Colegiului de Apărare (M.Ap.N.) și al Colegiului Național de Informații (SRI) arată cum puteau fi prevenite inundațiile: „Cheltuiam cu cap un miliard, salvam alt miliard”, a scris el pe Facebook.

Citește și: Fostul secretar de stat în MAE Iulian Fota acuză: „Nu mai avem nici un demnitar cu experiență pe situația din Estul Europei, în special pe Rusia, Ucraina sau Moldova”

El arată că era nevoie de investiții în amenajarea hidrografică a Moldovei, așa cum a făcut regimul Ceaușescu în anii 70 în Transilvania, după inundațiile catastrofale din acea zonă. Însă Ceaușescu a abandonat Moldova, iar după 1990 diferitele guvernări au preferat să dirijeze banii în alte direcții. „Și să nu spuneți că nu avem bani. Numai cu gaura anuală de la Tarom, guvernul a pierdut în ultimii zece ani peste un miliard euro. E adevărat, căpușând compania, unii au băgat niște bani buni în buzunarele lor”, a arătat Fota.

Cum puteau fi prevenite inundațiile

Că sudul Moldovei este expus inundațiilor se știe în țară asta de cel puțin 40 de ani. După catastrofalele inundații de la începutul anilor 70, Ceaușescu a decis să amenajeze hidrografic Transilvania, urmând că în etapă următoare să fie Moldova.

Pentru că lucrările în Transilvania au durat mai mult decât era planificat și pentru că în anii 80 situația economică a României era foarte proastă, lucrările de amenajare hidrografica din Moldova au fost amânate. De aceea avem recurente inundații în această regiune și vom mai avea.

Acum vreo 15 ani, la nivelul guvernului , a existat o tentativă de amenajare. Estimarea inițială a costurilor lucrărilor fiind de aproximativ un miliard de dolari, guvernanții s-au speriat și au tot amânat. De atunci , valurile succesive de inundații au creat între timp pagube cel puțîn două miliarde. Dacă cheltuiam cu cap, când trebuia, un miliard , salvăm un alt miliard și mai ales salvăm viețile unora dintre românii noștri. Se numește gândire strategică.

Și să nu spuneți că nu avem bani. Numai cu gaură anuală de la Tarom, guvernul a pierdut în ultimii zece ani peste un miliard euro. E adevărat ,capusand compania, unii au băgat niște bani buni în buzunarele lor. Cum credeți că a apărut vorba «bună țară, rea tocmeală»!

P.S. Anul asta încă e bine. Acum vreo zece ani , când s-a umflat și Dunărea, era să pierdem tot Galațiul sub ape. Sudul Moldovei trăiește sub o amenințare permanentă”, a scris Fota.

Iulian Fota

Citește și: Toate comunele din Galați afectate de inundații au primari PSD, majoritatea având experiența viiturilor din 2013 și 2016

Iulian Fota este inginer constructor, a fost din 2005 în 2009 director al Colegiului National de Aparare, MApN, iar din 2016 în 2020, director al Colegiului National de Informatii, ANI. La începutul acestui an, el a negociat acordul de securitate cu Ucraina, în calitate de secretar de stat la Externe. În februarie 2024, el a fost demis din această funcție.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră