Cea mai mare dronă de supraveghere americană se întoarce în Marea Neagră după 11 luni

Dronă strategică americană survolează Marea Neagră. Potrivit datelor oferite de platforma Flightradar24, o dronă de recunoaștere strategică RQ-4B Global Hawk a efectuat sâmbătă un nou zbor în apropierea coastei României, în zona Mării Negre. Informațiile au fost publicate luni de Kyiv Post.
Dronă strategică americană survolează Marea Neagră
Aparatul de zbor fără pilot, cu indicativul Forte10, a plecat de la baza aeriană NATO din Sigonella (Sicilia) și a operat la o altitudine de aproximativ 15.500 de metri, la circa 130 km de Peninsula Crimeea.
Citește și: Intenția de vot pentru PSD a căzut la 12%, spune un lider PSD: „Este colaps”
Zborul a avut scop de recunoaștere și supraveghere strategică.
RQ-4B Global Hawk: cel mai mare UAV din lume
Drona RQ-4B Global Hawk, produsă de Northrop Grumman, este considerată cel mai mare vehicul aerian fără pilot (UAV) din lume.
Are o anvergură de aproape 40 de metri și o autonomie de peste 30 de ore de zbor.
Este echipată cu radare de tip SAR, senzori electro-optici și în infraroșu, având capacitatea de a supraveghea până la 100.000 km² pe zi – echivalentul suprafeței Islandei.
Prima misiune de acest tip în regiune din iunie anul trecut
Aceasta este prima misiune cunoscută a unei drone Global Hawk în regiunea Mării Negre de la jumătatea anului 2024.
Analiștii militari consideră zborul un posibil semnal că Statele Unite își reconsideră poziția față de atitudinea tot mai intransigentă a Rusiei.
Context tensionat: negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul au eșuat
Zborul strategic a avut loc imediat după discuțiile ruso-ucrainene de la Istanbul, din 16 mai, mediate de Turcia.
Negocierile au fost considerate un eșec, singurul acord încheiat fiind un schimb de 1.000 de prizonieri de război de fiecare parte.
Amenințările Rusiei: „Putem lupta 21 de ani”
În cadrul discuțiilor, șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, a amenințat că Rusia este dispusă să lupte „pe termen nelimitat”, evocând Marele Război Nordic, care a durat 21 de ani.
Moscova cere cedarea regiunilor Donețk, Luhansk, Herson, Zaporojie, recunoașterea anexării Crimeei și adoptarea neutralității de către Ucraina.
Trump, obosit de tergiversări
Financial Times a relatat că Steven Witkoff, trimisul special al președintelui SUA pentru Rusia, și-a anulat vizita planificată la Moscova, în urma eșecului discuțiilor.
Casa Albă a confirmat o convorbire telefonică între președintele Donald Trump și Vladimir Putin, ce a avut loc luni după-amiază, ora Europei.
SUA și Marea Britanie cer măsuri mai ferme împotriva Moscovei
Premierul britanic Keir Starmer a reluat apelurile pentru intensificarea sancțiunilor impuse Rusiei și pentru extinderea sprijinului militar acordat Ucrainei.
În același timp, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că președintele Trump este „frustrat” de lipsa de progrese și dorește o încheiere rapidă a conflictului.