duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 28 septembrie 2022

Cum puteau fi sabotate conductele Nord Stream? Varianta cea mai probabilă: scafandri sau drone subacvatice. Precedent: cablurile submarine ale Norvegiei, tăiate, în ianuarie 2022

Cum puteau fi sabotate conductele Nord Stream Foto: Kremlin.ru
Cum puteau fi sabotate conductele Nord Stream Foto: Kremlin.ru

Cum puteau fi sabotate conductele Nord Stream? Varianta cea mai probabilă, care să explice sabotarea conductelor Nord Stream, avansată de un specialist în marina militară, este că Rusia a folosit scafandri sau drone subacvatice. Suedia a anunțat, marți, că a înregistrat explozii în zona acestor conducte, iar un expert din această țară a apreciat că ar fi vorba de deflagrații în care s-ar fi folosit circa 100 kg de TNT/ explozie.

Cum puteau fi sabotate conductele Nord Stream?

H.I.Sutton, un analist independent, care a mai furnizat opinii despre evoluția conflictului Rusia-Ucraina în Marea Neagră, exclude varianta folosirii unor submarine sofisticate.

Sutton arată că adâncimea apei în zona insulei Bornholm, unde au fost avariate cele trei conducte, are circa 70 de metri adâncime, deci pot fi folosiți scafandri.

Pe de altă parte, alți specialiști arată că acea zonă din Baltica are curenți puternici și numeroase epave, deci este un mediu propice pentru submarine.

În trecut, submarinele rusești erau celebre pentru incursiunile în apele Suediei, dar acum aceste nave-spion se află în Marea Arctică. Aceste submarine erau capabile să acționeze asupra cablurilor submarine. De altfel, în ianuarie 2022, un cablu norvegian „de cercetare” a fost distrus, iar în zonă se aflau mai multe nave rusești de pescuit.

Citește și: Date oficiale: rușii iau UE cu asalt. În ultima săptămână, 66.000 de cetățeni ruși au intrat în Uniune

Sutton exclude și folosirea submarinului nuclear pentru misiuni speciale, Belgorod, care s-ar afla în Marea Arctică. El arată că Rusia are drone subacvatice, dar acestea ar fi avut nevoie de o navă-mamă, de pe care să plece.

Foto: Twitter HI Sutton

Julian Pawlak, de la Institutul german de Apărare și Studii Strategice, indică și el posibilitatea ca în zonă să fi acționat drone subacvatice și/ sau scafandri, dar arată că acea regiune din Baltica este foarte atent supravegheată, mai ales după ce Rusia a atacat Ucraina.

Pawlak apreciază că NATO ar trebui să intensifice, în aceste condiții, protecția infrastructurii din zona Balticii - conducte de gaze sau cabluri submarine.

Foto: Visegrad 24

Alți specialiști arată că o potențială țintă ar putea fi conductele de gaz din Norvegia spre diferite țări europene. Norvegia a anunțat deja că a crescut securitatea în jurul acestei infrastructuri.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră