duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: submarin

5 articole
Eveniment

Rusia și-a sabotat gazoductul Nord Stream

Rusia și-a sabotat gazoductul Nord Stream. Sau cel puțin asta pare să se înțeleagă din aceea că o navă rusească specializată în operaţiuni submarine a fost reperată lângă conductele Nord Stream în Marea Baltică cu câteva zile înainte de exploziile misterioase care au avariat gazoductul. Informația a fost făcută publică de armata daneză, confirmând relatările cotidianului danez Information. Rusia și-a sabotat gazoductul Nord Stream Centrul de comandă al apărării daneze a declarat pentru ziarul menţionat că o navă de patrulare a realizat 26 de fotografii cu nava SS-750 la est de insula Bornholm pe 22 septembrie 2022. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Patru zile mai târziu, exploziile au avariat conductele Nord Stream 1 şi 2 care leagă Rusia de Germania, care se află lângă insula Bornholm. Exploziile, care au provocat scurgeri majore de metan, sunt considerate rezultatul unui act de sabotaj. Ziarul Information a relatat la mijlocul lui aprilie că nava daneză de patrulare P524 Nymfen a realizat 112 fotografii cu nave ruseşti în zonă pe 22 septembrie, dar faptul că această navă s-a aflat în locul în cauză în ziua respectivă nu fusese confirmat anterior de armată. Germania, Suedia şi Danemarca au lansat investigaţii asupra incidentului, dar până în prezent nu au anunţat identificarea celor responsabili. Alte surse indică chiar mai multe nave rusești Portalul german t-online a relatat la sfârşitul lui martie, citând informaţii din cercurile de securitate şi date disponibile public, că mai multe nave ruseşti au operat în zonă cu doar câteva zile înainte de exploziile conductelor, printre care şi SS-750. Citește și: Șmecherie rusească: Moscova și-a sabotat doar parțial conductele Nord Stream, o linie a Nord Stream 2 este funcțională SS-750 are un minisubmarin cu braţe mobile şi a fost concepută în mod special pentru operaţiuni submarine, a declarat cercetătorul suedez şi expertul în informaţii Joakim von Braun pentru Information. Un alt expert, Oliver Alexander, a fost citat în articolul publicat joi seara cu afirmaţia că nava, teoretic, s-ar fi putut afla în zonă din alte motive. "Dar momentul, să te afli în acest loc exact în acest moment, asta este ceva", a spus el.

Rusia și-a sabotat gazoductul Nord Stream. Nava incriminată, într-o fotografie mai veche (sursa: mil.ru)
Cum puteau fi sabotate conductele Nord Stream Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Cum puteau fi sabotate conductele Nord Stream?

Cum puteau fi sabotate conductele Nord Stream? Varianta cea mai probabilă, care să explice sabotarea conductelor Nord Stream, avansată de un specialist în marina militară, este că Rusia a folosit scafandri sau drone subacvatice. Suedia a anunțat, marți, că a înregistrat explozii în zona acestor conducte, iar un expert din această țară a apreciat că ar fi vorba de deflagrații în care s-ar fi folosit circa 100 kg de TNT/ explozie. Cum puteau fi sabotate conductele Nord Stream? H.I.Sutton, un analist independent, care a mai furnizat opinii despre evoluția conflictului Rusia-Ucraina în Marea Neagră, exclude varianta folosirii unor submarine sofisticate. Sutton arată că adâncimea apei în zona insulei Bornholm, unde au fost avariate cele trei conducte, are circa 70 de metri adâncime, deci pot fi folosiți scafandri. 6. Russia does however have autonomous underwater vehicles. A new center for their development is in St. Petersburg. Some of these might be suitable. But they would need a host ship of some sort. pic.twitter.com/RxZDL3e05E— H I Sutton (@CovertShores) September 27, 2022 Pe de altă parte, alți specialiști arată că acea zonă din Baltica are curenți puternici și numeroase epave, deci este un mediu propice pentru submarine. În trecut, submarinele rusești erau celebre pentru incursiunile în apele Suediei, dar acum aceste nave-spion se află în Marea Arctică. Aceste submarine erau capabile să acționeze asupra cablurilor submarine. De altfel, în ianuarie 2022, un cablu norvegian „de cercetare” a fost distrus, iar în zonă se aflau mai multe nave rusești de pescuit. Citește și: Date oficiale: rușii iau UE cu asalt. În ultima săptămână, 66.000 de cetățeni ruși au intrat în Uniune Sutton exclude și folosirea submarinului nuclear pentru misiuni speciale, Belgorod, care s-ar afla în Marea Arctică. El arată că Rusia are drone subacvatice, dar acestea ar fi avut nevoie de o navă-mamă, de pe care să plece. Foto: Twitter HI Sutton Julian Pawlak, de la Institutul german de Apărare și Studii Strategice, indică și el posibilitatea ca în zonă să fi acționat drone subacvatice și/ sau scafandri, dar arată că acea regiune din Baltica este foarte atent supravegheată, mai ales după ce Rusia a atacat Ucraina. Therefore, @NATO_MARCOM and allied navies consider and prepare for #hybrid activities, including #sabotage of critical infrastructure, besides the main focus of collective defense. This is important and should not be forgotten.— Julian Pawlak (@jupawlak) September 27, 2022 Pawlak apreciază că NATO ar trebui să intensifice, în aceste condiții, protecția infrastructurii din zona Balticii - conducte de gaze sau cabluri submarine. Foto: Visegrad 24 Alți specialiști arată că o potențială țintă ar putea fi conductele de gaz din Norvegia spre diferite țări europene. Norvegia a anunțat deja că a crescut securitatea în jurul acestei infrastructuri.

Comandant rus cu cascheta prinsă cu o bretea de sutien Foto: Timpul.md
Eveniment

Comandant rus cascheta prinsă bretea sutien

Un comandant rus de submarin a venit la parada de Ziua Marinei cu cascheta prinsă cu o bretea de sutien, scrie jurnalistul ucrainean Roman Bochkala pe canalul de Telegram ”Ukraine 365”. La ceremoniile din portul Sankt Petersburg era prezent președintele Putin. „A doua armată a lumii”, a comentat el, ironic, citat de timpul.md. Foto: Kremlin.ru Comandant rus cu cascheta prinsă cu o bretea de sutien Potrivit lui Bochkala, ar fi vorba de un căpitan de gradul 1 al submarinului nuclear ”Vepr”. Presa din Ucraina ironizează și faptul că pe un poster publicat în Bașkiria, o regiune autonomă din cadrul Federației Ruse, apare crucișătorul Moscova, care a fost scufundat. Pe un alt poster de propagandă al Federației Ruse, apărut la Tumen, în Siberia, apare imaginea unui portavion american, care este prezentat drept rusesc. Russia just can’t live without such things every single year.Today is their navy day.So a media outlet in Bashkiria released a greeting pic featuring the Moskva cruiser, which was sunk by Ukraine in April.Another poster was issued in Tumen featuring… USS George H.W. Bush. pic.twitter.com/XIwzJ7xR3a— Illia Ponomarenko ?? (@IAPonomarenko) July 31, 2022 La 31 iulie, în Federația Rusă a fost sărbătorită Ziua Marinei. Putin promite Marinei ruse rachete zirconice Președintele Vladimir Putin a semnat duminică (31 iulie) o nouă doctrină navală care a transformat Statele Unite în principalul rival al Rusiei și a stabilit ambițiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica și Marea Neagră, potrivit AsiaOne. Vorbind cu ocazia Zilei Marinei Rusiei în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, fondată de țarul Petru cel Mare, Putin l-a lăudat pe Petru, pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă și a sporit poziția globală a statului rus. Citește și: BREAKING Primul vapor cu cereale care pleacă dintr-un port ucrainean, după invazia Rusiei. Un convoi de 16 nave este deja încărcat După ce a inspectat marina, Putin a ținut un scurt discurs în care a declarat, că marina rusă va primi rachete hipersonice de croazieră Zircon în următoarele luni şi că zona lor de desfăşurare va depinde de interesele Rusiei, potrivit Financial Intelligence. Cu puțin timp înainte de discurs, el a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabilește obiectivele strategice generale ale marinei ruse, inclusiv ambițiile sale ca „mare putere maritimă” care se extinde asupra întregii lumi.

Ministrul Economiei vrea un avion militar 100% românesc Foto: Facebook Ministerul Economiei
Politică

Vrea un avion militar 100% românesc

După ce ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus că România ar putea fabrica submarine, alt pesedist, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ridică ștacheta: vrea un avion militar 100% românesc. Însă șeful Romarm, Gabriel Țuțu, numit în funcție în 2019, este un absolvent al Școlii de Poliție Vasile Lascăr – unde sunt pregătiți subofițerii/ agenții de poliție. Vrea un avion militar 100% românesc „Acest Șoim, care e la îndemână - avem carcasa, avem documentația întocmită - și împreună cu ceilalți furnizori să facem un proiect românesc pe care să-l lansăm către MApN și către piețele regionale”, a schițat ministrul economiei planurile pentru noul avion sută la sută românesc. Spătaru a vorbit încă din februarie despre un avion milita românesc. „Îmi doresc foarte mult ca în urma discuţiilor pe care le vom avea săptămâna viitoare, organizate în urma evenimentului pe care îl realizăm cu Camera Deputaţilor, să aducem la masă toţi jucătorii din industria aeronautică şi să avem un proiect de ţară, un nou avion produs în România, cu ajutorul companiilor din România, utilizat nu numai în România, ci în regiune şi, de ce nu, la nivel mondial”. Acum câteva zile, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, evoca posibilitatea construirii unor submarine. „Sperăm ca în viitor să şi producem în România submarine, dar deocamdată trebuie să achiziţionăm submarine pentru că Marea Neagră s-a aglomerat foarte mult, este plină de ”rechini” şi este nevoie de asta”, a declarat Vasile Dîncu. Un tablagiu, șef la Romarm În decembrie 2020, presa arătat că în România nu se mai produc nici măcar pulberi explozive. Șeful Romarm este un absolvent al Școlii de Poliție Vasile Lascăr – unde sunt pregătiți subofițerii/ agenții de poliție. Țuțu a absolvit Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr“, apoi a lucrat ca agent de poliție în Galați. A urmat cursurile Facultății de Drept de la Universitatea „Danubius“ din Galați. Cine se ocupă de înzestrarea armatei române: Gabriel Țuțu, șeful Romarm, la bază subofițer de poliție Foto: Facebook Din 2001, a preluat conducerea pazei la combinatul siderurgic Arcelor Mittal Steel Galați. Conform propriului CV, peste noapte, a ajuns ofițer și șeful unui Departament din cadrul Serviciului Român de Informații, funcție pe care a rezistat din 2003 până în 2011. De la SRI a ajuns șef departament juridic la Ministerul Comunicațiilor, a trecut și prin Consiliul de Administrație al Loteriei Române. Într-un final, a ajuns detectiv particular. A fost recuperat și instalat la șefia companiei Romarm în decembrie 2019. Romarm este principalul furnizor românesc de tehnică de apărare și deține 15 filiale, precum Fabrica de Arme Cugir. Citește și: Rusia a rezolvat problema retragerii Coca-Cola: în republica Komi se produce Komi-Cola. Komi a găzduit câteva din cele mai infame lagăre de muncă din URSS

Incident în largul insulelor Kurile (sursă: kremlin.ru)
Internațional

Incident în largul insulelor Kurile

Incident în largul insulelor Kurile. Un distrugător rus a urmărit un submarin nuclear american în largul Insulelor Kurile, în apele teritoriale ruseşti, a anunţat sâmbătă Moscova, o acuzaţie respinsă de armata americană, relatează AFP.Potrivit Ministerului rus al Apărării, nava flotei ruse din Pacific ''Mareşal Shaposhnikov'' a transmis un mesaj subacvatic prin care ordona submersibilului din clasa Virginia ''să iasă imediat la suprafaţă''. Citește și: Ce și-au transmis la telefon, timp de peste o oră, Putin și Biden? Washingtonul și Kremlinul tac, tensiunea e maximăCa urmare a refuzului au fost folosite ''mijloace'' neidentificate, forţând submarinul american ''să părăsească apele teritoriale ale Rusiei cu viteză maximă'', potrivit unui comunicat al ministerului care precizează faptul că incidentul a avut loc sâmbătă, la 07:40 GMT. Incident în largul insulelor Kurile ''Nu există niciun adevăr în afirmaţiile ruse despre operaţiunile noastre în apele lor teritoriale'', a dezminţit armata americană.''Zburăm, navigăm şi operăm în siguranţă în apele internaţionale'', a precizat căpitanul Kyle Raines, purtător de cuvânt al Comandamentului american pentru regiunea Indo-Pacific, refuzând să comenteze locaţia exactă a submarinelor americane în regiune. Citește și: Comisia Europeană explică pentru PSD: PNRR poate fi renegociat doar în situaţii excepţionale, cum ar fi dezastrele naturalePotrivit Ministerului rus al Apărării, submarinul american a fost reperat în timpul exerciţiilor de rutină ale Flotei Ruse din Pacific, lângă insula Urup, în apele teritoriale ruse.Contactat de AFP, Pentagonul a declarat iniţial ''că este la curent cu articole din presă referitoare la acest presupus incident naval din Pacific'', dar a precizat că nu este în măsură să confirme detaliile.Incidentul a avut loc cu câteva ore înainte de o convorbire telefonică dintre Vladimir Putin şi Joe Biden, în pline tensiuni ruso-americane privind Ucraina.Kremlinul a denunţat ''isteria'' americană cu privire la Ucraina după această convorbire dintre cei doi preşedinţi.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră