miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: sabotaj

17 articole
Internațional

Rusia recrutează belgieni care să saboteze și spioneze în vederea unor atacuri anti-NATO

Hackeri pro-ruși recrutează sabotori în Belgia. O investigație jurnalistică a postului belgian VRT a scos la iveală o rețea de hackeri pro-ruși care recrutează persoane în Belgia pentru acțiuni de sabotaj și propagandă anti-NATO. Plătiți în criptomonede, acești „agenți de unică folosință” sunt folosiți pentru distribuirea de mesaje propagandistice și colectarea de informații despre jurnaliști. Hackeri pro-ruși recrutează sabotori în Belgia Potrivit anchetei realizate în colaborare cu Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație, grupul pro-rus activează pe Telegram și numără peste 8.000 de membri. Citește și: Cea mai mare minciună a lui Ciolacu s-a dizolvat: în 2024, investițiile nete în economie au căzut cu 4,9% față de 2023 - INS Printre acțiunile sale recente se numără atacuri asupra site-urilor municipale și guvernamentale belgiene. Sabotaj plătit: cât valorează o misiune? Un jurnalist VRT s-a infiltrat în această rețea timp de câteva luni și a primit o primă misiune: să lipească zece autocolante cu mesajul „Fuck NATO” în cartierul european din Bruxelles, în schimbul a 50 de dolari în criptomonede. Ulterior, i s-a cerut să colecteze adresele de e-mail ale 30 de jurnaliști belgieni, semn că această rețea acționează nu doar prin acte de vandalism, ci și prin tentative de spionaj și intimidare. Rețele de sabotaj și în alte țări europene Investigația VRT a dezvăluit că aceste tactici nu sunt limitate la Belgia. Fenomenul a fost identificat și în alte state europene: În Polonia, un ucrainean de 51 de ani a fost recrutat pentru a incendia o fabrică de vopsea, în schimbul a 4.000 de dolari.  A fost arestat înainte de a comite atacul și condamnat la opt ani de închisoare. În Germania, un sabotor a fost plătit cu 100 de euro pentru a bloca țevile de eșapament ale 200 de mașini folosind spumă de construcție. Autoritățile belgiene monitorizează atent fenomenul Serviciul de informații al Belgiei avertizează că această metodă de recrutare face dificilă identificarea sursei atacurilor. "Misiunile subcontractate către lucrători independenți sau organizații infracționale variază de la propagandă și spionaj până la recunoaștere militară și sabotaj", se arată în raportul Siguranței Statului. James Appathurai, adjunctul secretarului general al NATO pentru securitate cibernetică, a confirmat că Alianța Nord-Atlantică urmărește îndeaproape această amenințare. "După expulzarea diplomaților ruși suspectați de spionaj, am observat o creștere a recrutării online pentru activități infracționale. Este o problemă reală, deoarece acest tip de recrutare este greu de urmărit", a declarat oficialul NATO.

Hackeri pro-ruși recrutează sabotori în Belgia (sursa: vrt.be)
Sabotaj în marina germană, alertă ridicată (sursa: X/Deutsche Marine)
Internațional

Sabotaj în marina germană, alertă ridicată

Sabotaj în marina germană, alertă ridicată. Mai multe nave de război germane au fost avariate în urma unor acte de sabotaj, a anunțat marți viceamiralul Jan Christian Kaack, șeful Marinei germane. Incidentul a fost confirmat în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, iar autoritățile investighează cine s-ar putea afla în spatele acestui atac. Sabotaj în marina germană, alertă ridicată Potrivit WELT, o corvetă nou-construită la Hamburg a fost vizată înainte de livrarea sa către Marina germană. Citește și: Cel mai dezastruos sistem IT al statului, cel gestionat de CNAS, a costat un miliard de lei. IT-iștii nu vor să lucreze la CNAS nici pentru 3.900 de euro pe lună În ianuarie, în timpul unei inspecții de rutină, s-au descoperit mai multe kilograme de așchii metalice în sistemul de propulsie al corvetei Emden. Acestea ar fi putut cauza daune grave dacă nu ar fi fost detectate la timp. Kaack a confirmat că "distrugeri" au fost înregistrate la mai multe unități, dar a evitat să comenteze despre corveta Emden în mod specific. Intruziuni în baze navale Pe lângă sabotajul navelor, viceamiralul Kaack a menționat și alte acțiuni suspecte. Acesta a vorbit despre intruziuni în baze navale, atât pe uscat, cât și pe mare și despre tentative de abordare a militarilor germani în uniformă în timpul deplasărilor lor spre casă "Evaluarea noastră: suntem testați", a declarat Kaack, lăsând să se înțeleagă că aceste acte fac parte dintr-o strategie mai amplă de destabilizare. Amenințarea rusă, în creștere Marina germană a luat măsuri suplimentare de securitate încă din 2022 pentru a preveni astfel de incidente. În acest context, Kaack a avertizat că amenințarea din partea Rusiei este mai presantă decât în urmă cu doi ani. "Experți și serviciile de informații sunt de acord că Rusia va fi în poziția de a căuta conflict cu NATO din 2029", a declarat șeful Marinei germane.

Sabotaj rusesc în Germania, român implicat (sursa: swp.de)
Internațional

Sabotaj rusesc în Germania, român implicat

Sabotaj rusesc în Germania, român implicat. O investigație publicată de Der Spiegel arată că sabotajul care a afectat sute de mașini în mai multe regiuni din Germania în decembrie 2023 ar fi fost orchestrat de agenți ruși, și nu de activiști pentru climă, așa cum se credea inițial. Scopul acțiunii ar fi fost compromiterea imaginii Partidului Verzilor, o forță politică puternic pro-Ucraina. Printre cei arestați, se află și un român, Sabotaj rusesc în Germania, român implicat Potrivit unor surse din cadrul forțelor de securitate germane, aproximativ 270 de autoturisme au fost sabotate la sfârșitul anului trecut în Berlin, Brandenburg, Bavaria și Baden-Württemberg. Citește și: GALERIE FOTO Nordis a cheltuit 864.000 de lei pe „protocol” la cluburile de fițe NUBA, unde Vicol petrecea alături de Grindeanu Metoda folosită a fost astuparea țevilor de eșapament cu spumă poliuretanică, iar pe vehicule au fost lipite autocolante cu mesajul "Be Greener" („Fii mai verde”) și imagini ale ministrului economiei și lider al Partidului Verzilor, Robert Habeck. Aceste acțiuni au generat inițial indignare în mediul online împotriva Verzilor, fiind interpretate ca un act de vandalism din partea activiștilor de mediu. Potrivit Parchetului din Ulm, cei patru suspecți, cu vârste între 17 și 29 de ani, sunt originari din Germania, Bosnia-Herțegovina, România și Serbia. Aceștia sunt acuzați de „degradare de bunuri în grup organizat”. Suspecții ar fi folosit spumă poliuretanică pentru a astupa țevile de eșapament ale mașinilor. În ciuda acuzațiilor, aceștia au fost eliberați, iar ancheta este în desfășurare. Procurorul din Ulm a refuzat să comenteze o posibilă motivație a acestor fapte. Manipulare orchestrată de la Moscova Investigațiile recente sugerează însă că sabotajul nu a fost un act de activism ecologist radical, ci o operațiune deliberată de dezinformare și manipulare, orchestrată de la Moscova. Scopul acestei acțiuni ar fi fost crearea de tensiuni sociale și erodarea încrederii în Partidul Verzilor, formațiune politică ce susține ferm sprijinul militar pentru Ucraina. Rusia încearcă să influențeze alegerile din Germania Serviciile de informații germane au avertizat de mai mult timp că Rusia ar putea încerca să influențeze alegerile legislative din Germania, programate pentru 23 februarie 2024. Sabotajul mașinilor pare să fie una dintre tacticile folosite pentru a crea instabilitate și a polariza electoratul.

Posibil sabotaj rus în Marea Baltică (sursa: Facebook/Ulf Kristersson)
Internațional

Posibil sabotaj rus în Marea Baltică

Posibil sabotaj rus în Marea Baltică. În ultimele 48 de ore, două cabluri de telecomunicații submarine din Marea Baltică au fost avariate. Incidentul a stârnit îngrijorări la nivel european, fiind suspectat un act de sabotaj ca parte a războiului hibrid desfășurat de Rusia. Posibil sabotaj rus în Marea Baltică Unul dintre cablurile avariate este C-Lion1, care leagă Helsinki (Finlanda) de portul Rostock (Germania). Citește și: AUDIO BLAT PSD-AUR Piedone și Simion se alintă cu „Satana” și „Sătănel”. „Susținem pe cine stabilim noi doi, da?”, propune Piedone, iar liderul AUR aprobă Acesta a fost tăiat în apropierea insulei Öland, în apele suedeze. Incidentul a întrerupt toate conexiunile de fibră optică ale cablului, conform operatorului finlandez Cinia. „Această ruptură nu poate fi explicată decât printr-un impact extern”, a declarat operatorul. Cablul dintre Suedia și Lituania, care conectează insula Gotland de Lituania, a suferit și el daune. Deși traficul de internet a fost redirecționat, oficialii au confirmat că avaria este de natură materială, nu tehnică. Suedia a inițiat o anchetă pentru sabotaj, colaborând cu Germania. Finlanda investighează, de asemenea, incidentul. Miniștrii apărării din Lituania și Suedia au emis declarații comune, subliniind „creșterea activităților hibride” în regiune. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a afirmat: „Nimeni nu crede că aceste cabluri au fost tăiate accidental.” Războiul hibrid și tensiunile regionale Incidentele din Marea Baltică, amplificate de invazia Ucrainei din 2022, evidențiază riscurile de destabilizare atribuite Moscovei. Sabotajele recente amintesc de avarierea gazoductelor Nord Stream din 2022, care rămâne neclarificată. Finlanda și alte țări din regiune au intensificat supravegherea infrastructurii maritime. Provocările NATO Aderarea Finlandei și Suediei la NATO a transformat Marea Baltică într-o zonă strategică aproape complet sub influența Alianței, spre nemulțumirea Rusiei. Fostul președinte finlandez Sauli Niinistö a propus înființarea unui serviciu european de informații pentru gestionarea amenințărilor hibride, într-un raport transmis Comisiei Europene. Incidentele recente subliniază vulnerabilitatea infrastructurii critice și riscurile intensificate de război hibrid. Europa rămâne în alertă maximă, pregătită să răspundă provocărilor geopolitice.

Polonia închide consulatul Rusiei din Poznan(sursa: gov.pl)
Internațional

Polonia închide consulatul Rusiei din Poznan

Polonia închide consulatul Rusiei din Poznan. Polonia a anunțat închiderea consulatului Rusiei din orașul Poznan, situat în vestul țării, invocând presupuse tentative de sabotaj. Declarația a fost făcută de ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski. Decizia a atras reacția Moscovei, care a promis că va riposta. Tensiunile dintre Polonia și Rusia Acest nou episod de tensiune între Polonia și Rusia vine pe fondul unor relații deja deteriorate, amplificate de contextul geopolitic din regiune și de implicarea Poloniei în sprijinul militar pentru Ucraina. Citește și: Ipocrizia lui Lipă: dublu campion mondial lăsat fără indemnizație de merit, deși a câștigat și un proces, în timp ce angajații unor federații iau premii de sute de mii de euro Închiderea consulatului rus reprezintă un nou capitol în acest conflict diplomatic. În contextul războiului din Ucraina, Polonia a devenit un punct strategic pentru transportul de provizii militare către forțele ucrainene. Acest rol important a transformat Polonia într-o țintă pentru activitățile de spionaj ale Rusiei și pentru acte de sabotaj și incendiere. Cazul Judiciar din Wroclaw Decizia de a închide consulatul rus vine după un proces judiciar care implică un cetățean ucrainean în vârstă de 51 de ani, acuzat că intenționa să incendieze o fabrică de vopsea din Wroclaw, un alt oraș din vestul Poloniei. Cotidianul Gazeta Wyborcza a raportat că procurorii au propus o sentință de trei ani de închisoare pentru suspect, dar instanța din Wroclaw a respins acordul, considerându-l prea indulgent. Cazul urmează să fie rejudecat. Polonia închide consulatul Rusiei din Poznan Ministrul Radoslaw Sikorski a declarat că există dovezi solide privind implicarea unor servicii de informații străine în tentativa de sabotaj. Potrivit acestuia, Federația Rusă ar fi responsabilă pentru astfel de acțiuni, nu doar în Polonia, ci și în alte țări aliate. În urma acestor acuzații, Polonia a decis să retragă acordul pentru funcționarea consulatului rus din Poznan. Reacția Moscovei la decizia Poloniei Moscova a reacționat prin intermediul purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a numit decizia Poloniei "un alt pas ostil". De asemenea, a promis un răspuns "dureros" la închiderea consulatului din Poznan.

Sabotarea gazoductului Nord Stream, operațiune ucraineană? (sursa: forsvaret.dk)
Internațional

Sabotarea gazoductului Nord Stream, operațiune ucraineană?

Sabotarea gazoductului Nord Stream, operațiune ucraineană? Sabotarea gazoductului rus Nord Stream în 2022 în Marea Baltică a fost validată la cel mai înalt nivel la Kiev, inclusiv iniţial de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, afirmă joi Wall Street Journal (WSJ). Sabotarea gazoductului Nord Stream, operațiune ucraineană? Potrivit publicaţiei americane, care se bazează în special pe surse militare ucrainene, atentatul cu exploziv în adâncurile Mării Baltice a fost dus până la capăt cu supervizarea comandantului şef al armatei ucrainene de la acea vreme Valeri Zalujnîi şi aceasta în pofida faptului că Volodimir Zelenski îşi schimbase opinia pe parcurs şi ceruse oprirea proiectului. Citește și: Penibila ministră a Muncii a șters un doctorat, un masterat și o facultate din CV, dar e plină de diplome de la Poliție și SRI Aceste informaţii de presă survin la o zi după dezvăluiri conform cărora ancheta judiciară germană asupra sabotajului se orientează spre Ucraina, cu un mandat de arestare emis recent împotriva unui scafandru profesionist din această ţară. Ideea sabotajului apăruse în mai 2022 în timpul unei reuniuni de ofiţeri de grad înalt şi directori de companii ucrainene, la trei luni după declanşarea invaziei ruse împotriva Ucraina, scrie WSJ. Potrivit WSJ, şase persoane în total au fost implicate direct în această operaţiune, care a costat circa 300.000 de dolari, totul finanţat din bani privaţi. "Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski iniţial aprobase planul, potrivit unui ofiţer care participa şi altor trei care aveau cunoştinţă de el", susţine publicaţia americană. "Însă apoi, când CIA aflase şi ceruse oprirea lui, el a ordonat suspendarea acestuia", continuă WSJ. Armata ucraineană a ingnorat ordinul Însă Valeri Zalujnîi, comandantul şef al armatei ucrainene de la acea dată, a ignorat acest ordin şi echipa sa a modificat planul iniţial, adaugă publicaţia americană. Contactat de WSJ, Zalujnîi, care de atunci a fost numit ambasador al Ucrainei la Londra, a declarat într-un mesaj scris că el nu avea cunoştinţă de o astfel de operaţiune şi a calificat drept "provocare" orice afirmaţie contrară. După sabotarea în septembrie 2022 a gazoductului rus, Zelenski a cerut explicaţii lui Zalujnîi, potrivit WSJ, care citează trei persoane la curent cu ancheta. Acesta din urmă i-a răspuns că este prea târziu, afirmând că nu mai este posibil să se comunice cu echipa de sabotaj, pentru că orice contact ar fi putut pune în pericol operaţiunea."I s-a spus (lui Zelenski) că aceasta este ca o torpilă, odată lansată asupra duşmanului nu mai poate fi oprită, ea continuă până când explodează", descrie un militar de rang înalt, informat despre această conversaţie şi citat de WSJ. "Implicarea Ucrainei în exploziile de la Nord Stream este un nonsens absolut. Aceste acţiuni nu aveau niciun interes practic pentru Ucraina", a declarat pentru agenţia de presă franceză consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, ca reacţie la informaţiile publicate de Wall Street Journal, conform cărora sabotarea Nord Stream fusese validată la cel mai înalt nivel la Kiev.

Șeful Romarm sabotează contractele pentru Ucraina (sursa: observatorulph.ro)
Investigații

Șeful Romarm sabotează contractele pentru Ucraina

Șeful Romarm sabotează contractele pentru Ucraina. Emanuel Ioana, șeful Romarm și protejatul ministrului Economiei, Radu Oprea, este acuzat de directorii fabricilor de armament de stat că blochează nejustificat investițiile necesare pentru a onora comenzile și a face față concurenței de pe piața internațională. Citește și: EXCLUSIV Tupeu incredibil: șeful Romarm a plecat în Serbia cu avionul, dar și-a trimis dinainte șoferul cu mașina de serviciu 600 km să-l aștepte la aeroportul din Belgrad Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, se întreabă dacă Emanuel Ioana sabotează industria de apărare românească din prostie sau o face intenționat pentru a servi interese meschine. Ministrul Economiei, pesedistul Radu Oprea, încearcă să țină tot scandalul sub preș, deși acesta a ajuns la urechile premierului Marcel Ciolacu, care nu a luat nici o măsură până în prezent. Se cere schimbarea șefului Romarm Șefii fabricilor de armament de stat din întreaga țară s-au dus în urmă cu trei săptămâni peste ministrul Radu Oprea, căruia i-au cerut să îl schimbe din funcția de director general al Romarm pe Emanuel Ioana. Motivul: blochează fără nici un temei legal investițiile necesare dezvoltării fabricilor de armament. Care, la rândul lor, trebuie să onoreze la termen contractele cu Ministerul Apărării Naționale, dar și cele venite de la partenerii străini, inclusiv Ucraina. Citește și: EXCLUSIV Șeful Romarm, excursie pe bani publici la un târg de armament ușor la Las Vegas, deși compania nu a avut stand de prezentare. Cazare de lux la Fontainebleau Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, a declarat la solicitarea DeFapt.ro că este o nemulțumire generalizată în legătură cu conducerea Romarm. "Toată lumea e nemulțumită de blocajul pe care îl creează actualul director general. În Consiliul de Administrație am atras atenția că foarte mulți directori de societăți reclamă faptul că lucrurile merg nu greu, ci foarte greu. Parcă sunt blocaje intenționate asupra documentelor care trebuie să circule cu o viteză mult mai mare ca să putem desfășura niște activități", a spus Bucuroiu. "Verifică singur toate documentele" Pe scurt, directorul Emanuel Ioana nu vrea să aprobe documentele financiare, investițiile, reorganizările, inclusiv posibilele contracte de vânzare a muniției și armamentului. "Băiatul ăsta, care în momentul de față e așa-zis director general la Romarm, are un stil propriu care nu îl recomandă ca director general la nici o companie. El spune că nu are încredere în nimeni din jurul său și verifică singur toate documentele. Citește și: EXCLUSIV Romarm vinde în străinătate cu 15 euro/kg pulberea pentru muniții scoasă gratuit din Rezerva de Stat și cumpără alta, pentru uzinele românești, cu 40 de euro/kg Ca director, dacă spui că nu ai încredere în angajații companiei, e o chestie dusă la extrem. Lucrul ăsta creează foarte mari neajunsuri fabricilor de armament. Sunt contracte care sunt fluctuante de la o zi la alta. Dacă contractele nu ajung la timp, partenerii nu te așteaptă pe tine să semnezi. Se duc în alte țări, unde lucrurile se mișcă mult mai repede", a declarat Constantin Bucuroiu. Șeful Romarm sabotează contractele pentru Ucraina Premierul Marcel Ciolacu s-a interesat personal despre dezastrul creat de Emanuel Ioana la Romarm. Sindicalistul Constantin Bucuroiu i-a spus prim-ministrului că foarte mulți directori au reclamat că nu pot lucreze cu directorul Ioana. Citește și: EXCLUSIV Georgian Pop (PSD), șeful Rezervelor de Stat, deconspiră sabotarea industriei de armament pusă la cale de ministrul PSD Radu Oprea, bișnițar cu pulbere pentru muniții "În momentul de față, mie, ca președinte de sindicat, îmi place afirmația că foarte multe blocaje sunt intenționate. Pentru toată lumea ar fi bine ca ministrul Economiei să ia o măsură de schimbare și aducerea unui profesionist care să miște lucrurile la Romarm. Romarm, în momentul de față, se mișcă foarte greoi. Știți, când lucrurile se repetă și în permanență cauți să împiedici ceva, atunci apar și unele voci care spun că , este o încercare de a bloca contractele cu Ucraina", a adăugat Bucuroiu. Ioana și Oprea refuză să răspundă la întrebări Acesta a mai explicat că problema apare în momentul în care se demarează un contract: "Atunci când se intră în linie dreaptă, vă dați seama că nu se mai poate împiedica, pentru că asta înseamnă penalități. Și atunci te duci și nu îl mai rogi pe ministru să îl schimbe, te duci și îl strângi de gât pe Ioana, direct. Nu poți să te joci cu bani societăților și nici cu soarta oamenilor. Directorii fabricilor de armament fac tot posibilul să respecte contractele. Asta e meritul directorilor, nu al Romarm. Știe și domnul Marcel Ciolacu. Sunt niște lucruri generatoare de întrebări. De ce nu se ia nici o măsură asupra lui? Sau e adevărat ce se povestește în spate că ar avea relații în altă structură de informații?". DeFapt.ro a încercat să obțină un punct de vedere atât de la directorul Emanuel Ioana, cât și de la ministrul Radu Oprea. Ambii au refuzat să răspundă întrebărilor transmise. "Nu știu de ce nu vrea să semneze" Corneliu Vișoianu, directorul general al Uzinei de Produse Speciale Dragomirești, este unul dintre șefii fabricilor de armament care s-a plâns ministrului Radu Oprea de dezastrul de la Romarm sub conducerea lui Emanuel Ioana. "Eu am lista de investiții depusă, aștept să mi-o aprobe pentru că am niște urgențe care mă ard, apropo de contracte și creșterea capacității de producție. Asta este problema mea principală. Nu știu de ce nu vrea să semneze. Sunt documente care, mă rog, din păcate întârzie. Am fost la ministru săptămâna trecută, vom merge și săptămâna viitoare încă o dată", a declarat Corneliu Vișoianu. "În felul ăsta nu putem lucra cu el" Întrebat dacă a fost amenințat de Emanuel Ioana cu faptul că va fi dat afară dacă mai continuă să se plângă ministrului, Vișoianu a spus că nu a primit o astfel de amenințare. "Eu personal, nu! Eu nu i-am cerut demisia. Dar am spus că nu se mai poate și că trebuie schimbată, cum îi spune… forma de colaborare, pentru că în felul ăsta nu putem lucra cu el. Sunt niște urgențe, sunt niște presiuni din partea celor pe care îi deservim într-un fel sau altul, fie că discutăm de parteneri din Ucraina sau din România, MApN etc. Noi avem o sumă întreagă de contracte pe care trebuie să le onorăm. Or, eu trebuie ca să îmi cresc capacitatea și asta presupune procedura de achiziție. Evident, fiecare zi contează", a precizat directorul Vișoianu. Acesta atrage atenția că există riscul ca industria de armament românească să piardă numeroase contracte în favoare unor state ca Cehia, Ungaria, Polonia sau chiar Serbia.

Corupția Kremlinului are rezultate bune Foto: Twitter
Eveniment

Corupția Kremlinului are rezultate bune

Corupția Kremlinului are rezultate bune: Ucraina cumpără oficiali ruși pentru a-și organiza și aproviziona rețelele de sabotaj pe teritoriul inamic, arată CNN. Potrivit acestui post, citat de news.ro, Ucraina a reușit să introducă drone pe teritoriul rusesc și să organizeze acțiuni de sabotaj folosind rute de contrabandă. Corupția Kremlinului are rezultate bune Oficialii americani cred că aceşti agenţi pro-ucraineni din interiorul Rusiei au efectuat atacul cu drone care a vizat Kremlinul la începutul lunii mai, lansând drone din interiorul Rusiei, în loc să le manevreze din Ucraina spre Moscova. Nu este clar dacă alte atacuri cu drone efectuate în ultimele zile - inclusiv unul care a vizat un cartier rezidenţial din apropierea Moscovei şi un alt atac asupra unor rafinării de petrol din sudul Rusiei - au fost lansate tot din interiorul Rusiei sau au fost efectuate de această reţea de agenţi pro-ucraineni, notează CNN. Însă oficialii americani cred că Ucraina a dezvoltat celule de sabotaj în interiorul Rusiei, alcătuite din simpatizanţi pro-ucraineni şi din agenţi bine pregătiţi pentru acest tip de război. Se crede că Ucraina le-ar fi furnizat acestora drone de fabricaţie ucraineană. Oficialii nu au putut spune în mod concludent cum a reuşit Ucraina să introducă dronele în spatele liniilor inamice, dar două dintre surse au declarat pentru CNN că există rute de contrabandă bine puse la punct care ar putea fi folosite pentru a trimite drone sau componente de drone în Rusia, unde ar putea fi apoi asamblate, arată CNN în reportajul intitulat „Banii fac minuni”. Un oficial european din cadrul serviciilor de informaţii a remarcat că graniţa ruso-ucraineană este vastă şi foarte greu de controlat, ceea ce o face propice pentru contrabandă - lucru pe care oficialul spune că ucrainenii l-au făcut deja în cea mai mare parte a deceniului în care au fost în război cu forţele pro-ruse. "De asemenea, trebuie să luaţi în considerare faptul că aceasta este o zonă periferică a Rusiei", a spus oficialul. "Supravieţuirea este problema tuturor, aşa că banii lichizi fac minuni", a adăugat el. Comandanții militari ruși, obligați să-și redistribuie forțele În mod public, oficialii americani de rang înalt au condamnat loviturile din interiorul Rusiei, avertizând asupra potenţialului de escaladare a războiului. Dar, vorbind în privat pentru CNN, oficiali americani şi occidentali au declarat că ei cred că atacurile transfrontaliere sunt o strategie militară inteligentă care ar putea deturna resursele ruseşti pentru a-şi proteja propriul teritoriu, în timp ce Ucraina se pregăteşte pentru o contraofensivă majoră. Citește și: În unul din cele mai sărace județe ale României, Teleorman, un magistrat are pensie specială de aproape 30.000 de lei, de 14 ori peste pensia medie pentru limită de vârstă „Comandanţii ruşi se confruntă acum cu o dilemă acută: dacă să consolideze apărarea în regiunile de frontieră ale Rusiei sau să îşi întărească liniile din Ucraina ocupată", arată Ministerul britanic al Apărării.

Rusia și-a sabotat gazoductul Nord Stream. Nava incriminată, într-o fotografie mai veche (sursa: mil.ru)
Eveniment

Rusia și-a sabotat gazoductul Nord Stream

Rusia și-a sabotat gazoductul Nord Stream. Sau cel puțin asta pare să se înțeleagă din aceea că o navă rusească specializată în operaţiuni submarine a fost reperată lângă conductele Nord Stream în Marea Baltică cu câteva zile înainte de exploziile misterioase care au avariat gazoductul. Informația a fost făcută publică de armata daneză, confirmând relatările cotidianului danez Information. Rusia și-a sabotat gazoductul Nord Stream Centrul de comandă al apărării daneze a declarat pentru ziarul menţionat că o navă de patrulare a realizat 26 de fotografii cu nava SS-750 la est de insula Bornholm pe 22 septembrie 2022. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Patru zile mai târziu, exploziile au avariat conductele Nord Stream 1 şi 2 care leagă Rusia de Germania, care se află lângă insula Bornholm. Exploziile, care au provocat scurgeri majore de metan, sunt considerate rezultatul unui act de sabotaj. Ziarul Information a relatat la mijlocul lui aprilie că nava daneză de patrulare P524 Nymfen a realizat 112 fotografii cu nave ruseşti în zonă pe 22 septembrie, dar faptul că această navă s-a aflat în locul în cauză în ziua respectivă nu fusese confirmat anterior de armată. Germania, Suedia şi Danemarca au lansat investigaţii asupra incidentului, dar până în prezent nu au anunţat identificarea celor responsabili. Alte surse indică chiar mai multe nave rusești Portalul german t-online a relatat la sfârşitul lui martie, citând informaţii din cercurile de securitate şi date disponibile public, că mai multe nave ruseşti au operat în zonă cu doar câteva zile înainte de exploziile conductelor, printre care şi SS-750. Citește și: Șmecherie rusească: Moscova și-a sabotat doar parțial conductele Nord Stream, o linie a Nord Stream 2 este funcțională SS-750 are un minisubmarin cu braţe mobile şi a fost concepută în mod special pentru operaţiuni submarine, a declarat cercetătorul suedez şi expertul în informaţii Joakim von Braun pentru Information. Un alt expert, Oliver Alexander, a fost citat în articolul publicat joi seara cu afirmaţia că nava, teoretic, s-ar fi putut afla în zonă din alte motive. "Dar momentul, să te afli în acest loc exact în acest moment, asta este ceva", a spus el.

Nord Stream, sabotat de scafandri pro-ucraineni (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Nord Stream, sabotat de scafandri pro-ucraineni

Nord Stream, sabotat de scafandri pro-ucraineni. Informaţii la care au avut acces oficiali americani sugerează că atacul de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream ar fi fost fost comis de un grup pro-ucrainean, a relatat marţi cotidianul New York Times. Nord Stream, sabotat de scafandri pro-ucraineni Nu sunt dovezi că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski sau principalii săi asistenţi au fost implicaţi în operaţiune ori că autorii au acţionat la comanda unui oficial guvernamental ucrainean, a menţionat cotidianul, citând oficiali americani. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online SUA şi NATO au calificat atacurile din septembrie asupra gazoductului drept "act de sabotaj", în timp ce Moscova a acuzat Occidentul şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU efectuarea unei anchete independente. Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi. Aceleaşi informaţii citate de New York Times mai sugerează că autorii atacului se opun preşedintelui rus Vladimir Putin, "dar nu specifică membrii acestui grup sau cine a comandat ori finanţat operaţiunea". "Oficialii americani citaţi au refuzat să dezvăluie caracterul acestor informaţii, cum au fost obţinute sau detalii privind forţa dovezilor pe care le conţin. Au spus că nu se pot desprinde concluzii ferme", a scris New York Times. Discuția despre o investigație internațională, reaprinsă În replică, Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a spus marţi într-o postare pe Twitter că Kievul "nu are absolut nicio implicare" în atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream şi nu are informaţii despre ceea ce s-a întâmplat. Guvernul german a afirmat tot marţi că a luat notă de cele raportate de New York Times şi că ancheta proprie pe care a lansat-o în legătură cu atacul nu a dus deocamdată la rezultate. Suedia, Danemarca şi Germania au informat Consiliul de Securitate al ONU cu câteva zile în urmă că anchetele continuă şi că încă nu sunt rezultate, a afirmat un purtător de cuvânt al cancelariei germane. "Procurorul public federal anchetează această chestiune de la începutul lui octombrie 2022, având suveranitate asupra procedurii", a mai adăugat purtătorul de cuvânt. Citește și: Justiția din România l-a ucis iar pe polițistul Bogdan Gigină, care-i deschidea calea în trafic ministrului de Interne: l-a achitat pe Gabriel Oprea. Dosarul se prescrie, oricum, în toamnă Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat marţi că informaţiile apărute în cotidianul New York Times despre cine ar putea să fie responsabil pentru atacurile asupra gazoductului Nord Stream, anul trecut, "demonstrează doar că iniţiativa noastră privind lansarea unei investigaţii internaţionale sub auspiciile secretarului general al ONU este foarte oportună". Rusia intenţionează să iniţieze un vot în Consiliul de Securitate al ONU până la sfârşitul lunii martie privind proiectul său de rezoluţie în care să solicite ca secretarul general Antonio Guterres să instituie o astfel de anchetă, a precizat Dmitri Polianski.

Rușii pregătesc explozia barajului Nova Kahovka (sursa: Twitter/Maxar Technologies)
Internațional

Rușii pregătesc explozia barajului Nova Kahovka

Rușii pregătesc explozia barajului Nova Kahovka. Autorităţile ruseşti de ocupaţie susţin că se pregătesc să părăsească oraşul Nova Kahovka, locul unui baraj-cheie pe fluviul Nipru, la câteva zile după ce au cedat controlul oraşului Herson forţelor ucrainene. Rușii pregătesc explozia barajului Nova Kahovka Pavel Filipciuk, şeful administraţiei de ocupaţie, a declarat într-un discurs că oamenii din serviciul său şi locuitorii oraşului se vor retrage într-un loc sigur, potrivit agenţiei de ştiri TASS. Oamenii dintr-un perimetru de 15 kilometri ar trebui să fie pregătiţi să părăsească oraşul. El a spus că există preocupări că barajul ar putea fi avariat de rachete, ceea ce ar putea duce la inundaţii. Ucraina şi Rusia s-au acuzat una pe alta că plănuiesc un astfel de deznodământ. Citește și: Rușii au „mutat temporar” capitala pro-rusă a regiunii Herson în orașul ucrainean Ghenicesk, aflat la 210 km de orașul Herson Filipciuk a spus că forţele ucrainene au făcut din administraţia oraşului "ţinta numărul unu pentru un atac terorist". El a afirmat că oamenii trebuie să fie pregătiţi să se îndrepte spre regiunea rusească Krasnodar, unde vor fi adăpostiţi în imobile încălzite, vor primi mese regulate şi un ajutor financiar de 100.000 de ruble (1.650 de dolari). Ucraina susţine că aceasta este o stratagemă pentru a-i convinge pe oameni să iasă din ţară. Există informaţii că forţele ucrainene au avansat până la comunităţi apropiate de barajul de Nova Kahovka. Infrastructura critică a Hersonului, distrusă de ruși Forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul. Locuitorii au întâmpinat cu bucurie trupele ucrainene în centrul Herson vineri, după ce Rusia a abandonat singura capitala regională pe care o cucerise de la începutul războiului. "Înainte de a părăsi Hersonul, ocupanţii au distrus toată infrastructura critică: comunicaţii, apă, căldură, electricitate", a afirmat Zelenski într-un discurs înregistrat video. "Ruşii de peste tot au acelaşi scop: să umilească oamenii cât de mult posibil. Dar vom reface totul, credeţi-mă", a continuat el. Zelenski a spus că trupele ucrainene au preluat controlul a peste 60 de aşezări în regiunea Herson. "Poliţia a lansat măsuri de stabilizare. Măsuri de stabilizare sunt în curs în Herson", a menţionat el.

Rusia: Britanicii au sabotat Nord Stream (sursa: Facebook/Ministry of Defence)
Internațional

Rusia: Britanicii au sabotat Nord Stream

Rusia: Britanicii au sabotat Nord Stream. Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă că exploziile care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică au fost provocate de membri ai unei unităţi a marinei militare britanice. Rusia: Britanicii au sabotat Nord Stream Ministerul nu a prezentat nicio dovadă în sprijinul acuzaţiilor împotriva Regatului Unit, dar a precizat că britanicii au participat la "planificarea, pregătirea şi implementarea atacului terorist". Într-un mesaj pe Telegram, aceeaşi sursă a susţinut că atacul cu drone de sâmbătă dimineaţa de la Sevastopol împotriva marinei militare ruse a fost pregătit de personalul militar al celui de-al 73-lea centru ucrainean de operaţiuni maritime speciale şi efectuat de specialişti britanici cu baza la Oceakov, în regiunea ucraineană Mikolaiv. Citește și: BREAKING Rusia acuză SUA că se pregătesc să folosească arme nucleare în Europa folosindu-se de stratagema „coborârii pragului nuclear” Potrivit Moscovei, navele atacate participau la protecţia convoaielor de nave cu care se exportă cereale din Ucraina.

Sabotaje rusești, la instalații gaziere norvegiene (sursa: norskpetroleum.no)
Internațional

Sabotaje rusești, la instalații gaziere norvegiene

Sunt suspectate posibile sabotaje rusești, la instalații gaziere norvegiene. Poliţia norvegiană investighează informaţii potrivit cărora o dronă a fost văzută zburând deasupra uzinei de procesare a gazului Kaarstoe din sud-vestul Norvegiei, într-o potenţială încălcare a protocoalelor de securitate, informează vineri cotidianul Stavanger Aftenblad, transmite Reuters. Sabotaje rusești, la instalații gaziere norvegiene Garda militară norvegiană a fost detaşată la Kaarstoe şi la alte instalaţii importante de export de energie de când autorităţile au sporit securitatea la instalaţiile norvegiene de petrol şi gaze după scurgerile de la Nord Stream din 26 septembrie. Însă chiar şi înainte de incidentele de la gazoductul Nord Stream, Autoritatea Norvegiană pentru Siguranţa Petrolului (PSA) a atenţionat companiile energetice să manifeste vigilenţă faţă de dronele neidentificate. Citește și: Putin dă semne că se sufocă fără banii europeni pentru gazul rusesc: insistă pe lângă Erdoğan să creeze un hub gazier în locul Nord Stream Poliţia norvegiană a răspuns joi la o ameninţare telefonică împotriva terminalului de export de gaze Nyhamna care a dus la evacuarea lui temporară. Uzina Nyhamna, alături de Kaarstoe şi de alte câteva situri norvegiene se numără printre cele mai mari instalaţii de export de energie din Europa. Norvegia este acum unul dintre cei mai mari furnizori de gaze pentru Europa, după reducerea drastică a livrărilor de gaze din Rusia. Ipoteza că Rusia s-ar afla în spatele unor posibile tentative de sabotaj este susținută chiar de declarațiile recente ale lui Vladimir Putin.

Nord Stream, sabotaj rusesc, apar drone (sursa: totalenergies.com)
Internațional

Nord Stream, sabotaj rusesc, apar drone

Nord Stream, sabotaj rusesc, apar drone. După presupusul sabotaj al gazoductelor Nordstream în Marea Baltică, poliţia daneză a anunţat marţi că a primit sesizări privind zboruri ale unor drone neautorizate în apropierea zăcămintelor de gaz din Marea Nordului, după incidente similare pe coasta norvegiană, relatează AFP. Nord Stream, sabotaj rusesc, apar drone "Am avut în cursul weekendului semnalări ale unor drone în Marea Nordului", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei pentru AFP. Potrivit publicaţiei specializate Danish Offshore Industry, drone au fost văzute în apropierea zăcământului gazier Roar, operat de grupul francez TotalEnergies, la peste 200 km de coasta vestică a Danemarcei. Este pentru a doua oară într-o săptămână când sunt raportate astfel de incidente. Joi, cotidianul Ekstra Bladet menţiona o activitate "neautorizată" a unor drone deasupra zăcământului Halfdan B, exploatat tot de gigantul francez. Contactat în legătură cu aceste informaţii, grupul a sugerat contactarea autorităţilor daneze, notează AFP. Grupul a dat asigurări că a luat "măsurile necesare privind procedurile de securitate". Danemarca și Norvegia, vizate de drone Potrivit unor surse din sectorul de securitate, dronele ar fi operate de grupări de sabotaj aflate sub controlul Moscovei, care acționează precum grupările de hackeri, având ca scop producerea de daune cât mai mari infrastructurii civile occidentale. Citește și: Rusia, vinovată de sabotarea conductelor Nord Stream, sugerează măsurile de protecție luate de autoritățile finlandeze și suedeze După presupusul sabotaj al gazoductelor care leagă Rusia de Germania în zona sa economică exclusivă, Danemarca a sporit măsurile de securitate în jurul infrastructurilor sale energetice. Norvegia vecină, acum principalul furnizor de gaz în Europa, îşi consideră la rândul ei instalaţiile petroliere şi gaziere drept o potenţială ţintă. Pentru a justifica întărirea securităţii în sector, autorităţile norvegiene au invocat un număr crescând de semnalări ale dronelor în apropierea instalaţiilor petroliere.

Rusia poate declanșa haosul prin sabotaje submarine Foto: Twitter/ Tass
Eveniment

Rusia poate declanșa haosul sabotaje submarine

Rusia poate declanșa haosul prin sabotaje submarine, apreciază experți militari citați de The Times: de exemplu, prin distrugerea cablurilor submarine, sudul Italiei ar putea rămâne fără internet, iar tranzacții financiare sensibile, transatalantice, ar fi blocate. Rusia poate declanșa haosul prin sabotaje submarine „Presupusul atac rusesc asupra a două gazoducte de pe fundul mării Baltice a pus Europa în alertă maximă pentru a preveni un atac devastator asupra infrastructurii sale critice. Analiștii militari au apreciat că Kremlinul ar putea face ravagii cu ușurință prin tăierea cablurilor submarine de date sau prin distrugerea unei alte conducte. O sursă britanică din sectorul apărării a sugerat că sabotajul „premeditat” ar fi putut fi pregătit de drone subacvatice care au plasat explozivii cu săptămâni înainte. Țintele viitoare ar putea include cablurile care transportă informații financiare sensibile peste Atlantic, ceea ce ar putea duce la o prăbușire a piețelor, sau a celor care furnizează acces la internet în regiuni precum Insulele Orkney, Shetland sau părți ale Italiei, potrivit unui fost strateg al marinei americane”, scrie The Times. Nord Stream leak: West shores up pipeline security, blaming Russia 'sabotage' https://t.co/sy9Mml1dZr— BBC News (World) (@BBCWorld) September 29, 2022 Avertismente privind un sabotaj submarin există de ani de zile, dar incidentul Nord Stream a făcut ca nivelul de alertă să crească la maximum. Edgars Rinkevics, ministrul leton de externe, a descris situația drept începutul unei „noui faze a războiului hibrid”. Germani fără gaze lichefiate, un dezastru Scurgerile aruncă volume uriașe de gaze naturale în Marea Baltică și ar putea fi echivalentul unei treimi din emisiile anuale de gaze cu efect de seră ale Danemarcei, a avertizat Kristoffer Bottzauw, șeful Agenției Daneze pentru Energie. Experții pun la îndoială capacitatea Europei de a preveni sau chiar detecta astfel de atacuri în timp util. Citește și: Putin a cerut închiderea inclusiv a arhivei online a „Novaia Gazeta”, publicație oricum autosuspendată „Infrastructura noastră nu este foarte bine protejată și este extrem de dificil să le asigurăm pe mii de kilometri. Dacă s-ar întrerupe livrările de gaz din Norvegia către Europa, am asista la o recesiune teribilă. Nici nu am fi capabili să ne încălzim și să producem energie electrică”, a declarat profesorul Damien Ernst, cercetător în sisteme energetice la Universitatea din Liège din Belgia, citat de The Times.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră