Persoanele fizice care postează "preponderent și repetitiv (...) materiale de propagandă electorală" devin "actori politici", spune BEC

Cum devii "actor politic" în online. Biroul Electoral Central (BEC) a transmis că persoanele fizice care nu dețin funcții publice sau elective, dar care postează repetitiv și preponderent materiale de propagandă electorală pe conturile lor personale de pe platforme online foarte mari, dobândesc calitatea de actori politici și trebuie să eticheteze clar aceste materiale. În lipsa etichetării, conținutul poate fi considerat ilegal.
Acuzații de cenzură după ștergerea a peste 150 de postări
Controversa a fost amplificată de acuzațiile primarului Nicușor Dan, care a criticat public BEC pentru cenzură.
Citește și: Radare fixe "invizibile", pe majoritatea drumurilor naționale. Șoferul nu mai este oprit, amenda vine acasă
Asta după ce peste 150 de cetățeni neafiliați politic au avut postările eliminate de pe rețelele sociale, în contextul exprimării opiniilor despre candidații la alegerile prezidențiale.
Postări șterse la sesizarea AUR: cazul Cristi Danileț
Printre postările eliminate se numără și cele ale fostului judecător Cristi Danileț, reclamat de AUR.
BEC a decis ștergerea conținutului pe motiv că acestea reprezentau materiale publicitare politice, fără etichetare corespunzătoare.
Cum devii "actor politic" în online
Într-un comunicat semnat de președintele BEC, judecătorul Cristinel Grosu, instituția oferă următoarele precizări:
Platformele online foarte mari trebuie să acționeze la ordinul BEC în cazul detectării conținutului electoral ilegal.
Legea electorală prevede, din 2025, că BEC poate soluționa plângeri privind campania electorală online, inclusiv în preziua și ziua votării.
Postările fără etichetare care conțin propagandă electorală devin ilegale, iar autorii lor sunt considerați actori politici cu influență asupra electoratului.
Aceste măsuri urmăresc protejarea procesului electoral de manipulare și dezinformare.
Dreptul la opinie este respectat, afirmă BEC
Totodată, BEC subliniază că opiniile personale exprimate de persoane care nu sunt actori politici, precum și activitatea jurnalistică, nu sunt cenzurate. Nicio măsură de înlăturare nu a fost dispusă în astfel de cazuri.
În ceea ce privește comunicările asumate de actori politici cu funcții publice, BEC precizează că simplele referiri la activitatea profesională, fără îndemnuri explicite de vot, nu constituie materiale publicitare politice și nu sunt vizate de restricții.