joi 03 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: bec

22 articole
Eveniment

Candidatura Dianei Șoșoacă, respinsă de BEC, care i-a acceptat pe Terheș, Șandru și George Simion

BEC a respins candidatura Dianei Șoșoacă. Biroul Electoral Central (BEC) a decis, în şedinţa de sâmbătă, respingerea a cinci candidaţi la Prezidenţialele din mai şi înregistrarea a alte cinci candidaturi. Candidaţii respinşi sunt Diana Şoşoacă (SOS România), Matei Vanea (independent), Paul Ispas (independent), Constantin Vieriu (independent) şi Maria Marcu (independent). Au fost acceptate dosarele de candidatură depuse de preşedinta USR, Elena Lasconi, Cristian Terheş (Partidul Naţional Conservator Român), Lavinia Şandru (Partidul Umanist Social Liberal), George Simion (AUR) şi John-Ion Banu-Muscel (independent). BEC a respins candidatura Dianei Șoșoacă După respingerea candidaturii sale, Diana Iovanovici-Șoșoacă a declarat că va contesta decizia BEC și va depune plângere penală împotriva instituției și a Curții Constituționale. Citește și: Publicație conservatoare din SUA cere retragerea trupelor de la baza Kogălniceanu: „Este timpul să renunțăm la România” "Voi depune plângere penală împotriva celor de la BEC, împotriva celor de la CCR. Acesta este un stat stalinist!", a spus Șoșoacă într-un videoclip live pe Facebook. Aceasta a susținut că va cere sprijin internațional, afirmând că intenționează să contacteze Donald Trump și Vladimir Putin. George Simion: „Am trecut de BEC, așteptăm decizia CCR” Liderul AUR, George Simion, a anunțat pe Facebook că și-a văzut candidatura validată de BEC, dar așteaptă confirmarea și de la Curtea Constituțională. "Am trecut de BEC, acum să vedem dacă trecem de CCR și revenim la democrație", a transmis Simion. Lasconi: „Moment important pentru cei care cred în dreptate” Președinta USR, Elena Lasconi, a reacționat după validarea candidaturii sale, subliniind importanța momentului pentru susținătorii săi. "Astăzi, BEC mi-a validat candidatura la alegerile prezidențiale! Este un moment important - nu doar pentru mine, ci pentru toți cei care cred în curaj și în dreptate." Lasconi a adăugat că România trebuie să își mențină direcția proeuropeană și a criticat candidații pe care i-a catalogat drept extremiști. "Știu că poate sunt români supărați că nu toate candidaturile au fost validate de BEC. Dar nu le putem permite candidaților extremiști să schimbe direcția proeuropeană a României." Ultima zi pentru depunerea candidaturilor Sâmbătă, 15 martie, este ultima zi în care pot fi depuse candidaturi la Biroul Electoral Central. Potrivit calendarului oficial, termenul limită este ora 24:00.  

BEC a respins candidatura Dianei Șoșoacă (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Instigarea la violență împotriva BEC s-ar putea să-l coste pe Simion candidatura Foto: Facebook
Politică

Instigarea la violență împotriva BEC s-ar putea să-l coste pe Simion candidatura (surse)

Instigarea la violență împotriva BEC s-ar putea să-l coste pe președintele AUR, George Simion, candidatura, afirmă surse judiciare. Fie Biroul Electoral Central, fie Curtea Constituțională, ar avea acum motiv să-l respingă după ce acesta a spus că cei care au anulat candidatura lui Călin Georgescu „ar trebui jupuiți în piața publică”. Citește și: Cea mai mare minciună a lui Ciolacu s-a dizolvat: în 2024, investițiile nete în economie au căzut cu 4,9% față de 2023 - INS Dacă această candidatură va fi respinsă, va rămâne în competiție, cu susținerea lui Călin Georgescu, controversata Anamaria Gavrilă, președinta POT, care, recent, spunea că nu știe ce e acela un sorosist și nega că a folosit acest termen vreodată.  Instigarea la violență împotriva BEC s-ar putea să-l coste pe Simion candidatura „Eu de acuma, la cât de furioasă e lumea, nu îmi mai pot asuma nimic, pentru că... Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți în piața publică pentru ce au făcut. Își bat joc, așa, de democrație”, spunea Simion la 9 martie. Parchetul General a anunțat, luni, că deschis un dosar după ce George Simion a spus că ar trebui ”jupuiți” membrii Biroului Electoral Central. Dosarul vizează fapta, nu persoana. Parchetul arată că s-a sesizat din oficiu după ce „președintele unui partid politic, care este, totodată, și deputat în Parlamentul României”, a făcut o serie de declarații prin care a incitat la violență. Consiliul Național al Audiovizualului a votat luni pentru eliminarea de pe rețelele sociale a postării lui George Simion în care instiga la violență. În plus, cinci deputați AUR au fost chemați la procuratură, deocamdată ca martori, după ce au participat la manifestațiile violente ce au urmat respingerii candidaturii lui Călin Georgescu. Este vorba de Tiberiu Boșutar, Răzvan Biro, Mihai Bogdan Negoescu, Tiberiu Claudiu Bârsan și Daniel Cătălin Ciornei.  În decembrie anul trecut, Tiberiu Boşutar, a fost plasat sub control judiciar pentru 30 de zile, în urma unor percheziţii efectuate în cadrul dosarului deschis pe numele acestuia în data de 7 decembrie, pentru instigare publică. „Ar trebui să aruncăm în aer clădirile astea", spunea el, într-un live pe Facebook, când și-a ridicat certificatul de deputat. 

Cum își bate joc Georgescu de aliații săi Simion și Gavrilă Foto: captură video
Politică

Cum își bate joc Georgescu de aliații săi Simion și Gavrilă: îi pune să se canibalizeze

Cum își bate joc Călin Georgescu de aliații săi George Simion și Anamaria Gavrilă: îi pune să se canibalizeze în campania la prezidențiale. Azi, Simion a anunțat că Georgescu le-a spus ambilor să-și depună candidatura pentru funcția de președinte al României. După validarea candidaturilor, unul dintre ei ar urma să se retragă. Citește și: Cea mai mare minciună a lui Ciolacu s-a dizolvat: în 2024, investițiile nete în economie au căzut cu 4,9% față de 2023 - INS Însă legea nu mai permite retragerea după validarea candidaturii. Desigur, unul dintre ei poate face campanie pentru celălalt, dar numele va fi pe buletinul de vot și va genera confuzie.  Cum își bate joc Georgescu de aliații săi Simion și Gavrilă „Împreună cu domnul Călin Georgescu ne-am întâlnit și vă putem spune care este planul: toată presiunea pe revenirea la turul doi, noi vom continua această mișcare suveranistă cu acceptul lui Călin Georgescu. Timpul este foarte scurt, avem nevoie de voi pentru strângerea de semnături”, a spus George Simion. „Atât George Simion cât și eu, Ana Maria Gavrilă ne vom depune candidaturile. Ca urmare a validării defintive a acestor candidaturi, unul dintre noi se va retrage”, a anunțat și lidera POT, Ana Maria Gavrilă. Însă legea privind alegerea președintelui României este clară: „Candidaţii pot renunţa la candidaturi până la data rămânerii definitive a candidaturilor. În acest scop, aceştia declară în scris pe propria răspundere că renunţă la candidatură. Declaraţia se depune la Biroul Electoral Central”.  În urmă cu circa 16 ore, George Simion declara că nu va candida la prezidențiale. „Nu voi candida la funcția de președinte. Nu am strâns semnături fără știrea lui Georgescu. Cred în democrație, voi face ce spune Călin Georgescu și ceea ce am vorbit luni cu domnul Călin Georgescu și Anamaria Gavrilă”, spunea președintele AUR marți seara, la Realitatea Plus.  Citește și: ANALIZĂ Cea mai mare problemă a suveraniștilor: cine va candida în locul lui Georgescu, cu binecuvântarea acestuia? Însă DeFapt.ro a scris că el este decis să intre în competiție și are deja semnăturile, strânse - ilegal - în alb. 

BEC a publicat decizia de respingere a candidaturii lui Georgescu Foto: Facebook
Politică

BEC a publicat decizia de respingere a candidaturii lui Georgescu: au fost invocate deciziile CCR

BEC a publicat decizia de respingere a candidaturii lui Georgescu: au fost invocate deciziile CCR de respingere a candidaturii lui Șoșoacă și de anulare a alegerilor.  Citește și: Piedone se laudă cu gestul de eroism făcut în fața protestatarilor pro-Georgescu care devastau Centrul Vechi: comisarii s-au ascuns în restaurante Între cei zece membri BEC care au decis să invalideze candidatura lui Georgescu sunt și cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. BEC a publicat decizia de respingere a candidaturii lui Georgescu „Anulând procesul electoral în curs (n.red. alegerile din decembrie) și dispunând reluarea în integralitate a acestuia (inclusiv cu privire la depunerea de candidaturi) ca urmare a conduitei candidatului de nerespectare a reglementarilor procedurii electorale, esențiale pentru democrație și statul de drept, Curtea Constituțională a tranșat implicit și general obligatoriu și cu privire la neîndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru înregistrarea candidaturii depuse de către candidatul Georgescu Călin, fiind inadmisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeași persoană îndeplineste condițiile pentru a accede la funcția de Președinte al României. În concluzie, atât timp cât instanta de contencios constitutional a statuat deja cu privire la aspectele mai sus menționate, îndeplinirea celorlalte condiții de înregistrare a candidaturii și a semnului electoral, apare ca irelevantă”, arată motivarea BEC.  Biroul Electoral mai arată că deciziile CCR sunt obligatorii și a amintit că Georgescu a avut „ o atitudine în manifestă contradicție cu valorile de esenţă ale statului de drept”.  O atitudine în manifestă contradicție cu valorile statului de drept „Relevant pentru Biroul Electoral Central este faptul că hotărârea Curţii Constituţionale, anterior menționată, analizează şi statuează cu privire la maniera în care candidatul a cărui candidatură face obiectul prezentei verificări de legalitate, a înţeles să se raporteze la condiţiile care rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcția de Preşedinte al României, fiind relevată o atitudine în manifestă contradicție cu valorile de esenţă ale statului de drept. Or, statuările Curţii Constituţionale din Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, statuări obligatorii şi pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ce priveşte candidatura domnului Georgescu Călin, aceasta nu întruneşte condiţiile de legalitate întrucât candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligația (expressis verbis prevăzută în Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024) de a apăra democrația, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre și imparţiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuşi fundamentul ordinii constituţionale actuale”, se arată în hotărârea BEC. 

„Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți”, cere George Simion Foto: Inquam/George Calin
Politică

Simion: „Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți în piața publică”

George Simion, președintele AUR, a lansat azi o amenințare sadică fără precedent în politica românească: „Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți în piața publică”, a spus el în timpul unui live pe Facebook. Citește și: Surse: mașina de lux, cadou de la mercenarul Potra, l-a costat pe Călin Georgescu candidatura la președinție Biroul Electoral Central a respins, duminică seară, candidatura independentului Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale. Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți  „Eu de acuma, la cât de furioasă e lumea, nu îmi mai pot asuma nimic, pentru că... Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți în piața publică pentru ce au făcut. Își bat joc, așa, de democrație. Că vă place sau nu vă place de Călin Georgescu, este omul votat de români. Așteptăm mâine, să vedem ce spune el”, a arătat Simion.  „Călin Georgescu trebuie susținut până la capăt! Sosoaca, Ponta și alți șacali mediatici să nu se bucure!!”, a scris el pe Facebook.  Mesajul său a strâns peste 24.000 de like-uri în peste o oră.  „Respingerea dosarului de candidat a lui Călin Georgescu e un nou abuz și o continuare a loviturii de stat dată pe 6 decembrie. Jos Ciolacu, jos dictatorii!”, a afirmat el în altă postare. 

Mașina de lux, cadou de la Potra, l-a costat pe Georgescu candidatura Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Surse: mașina de lux, cadou de la Potra, l-a costat pe Georgescu candidatura la președinție

Mașina de lux, cadou de la mercenarul Potra, l-a costat pe Călin Georgescu candidatura la președinție, afirmă surse politice. Astfel, Georgescu ar fi trimis o „anexă” la declarația de avere în care spunea că nu știa ce conturi are soția sa și că nu știa că trebuie să declare cadourile primite de la simpatizanții săi. Citește și: Echipa lui Antonescu: penalul Thuma, penalul Alexe, ex-penalul Roșca și ex-sereistul Tuță Mașina de lux, cadou de la Potra, l-a costat pe Georgescu candidatura  De exemplu, în anexă el arăta: „Din avantajul reprezentat de folosința cu titlu gratuit a autoturismului Mercedes GLE450, timp de 4 luni (mai 2024 – septembrie 2024), la un echivalent deplasări zilnice cu serviciul de taximetrie „Uber” în medie 200 lei, estimez că am economisit suma de 24.000 RON”.  În realitate, Potra plătea o chirie de 16.900 lei pe lună pentru acea mașină. Problema a fost că anexa nu era semnată de Georgescu, deci BEC nu a recunoscut acest document. Anexa depusă de Călin Georgescu - și publicată de Antena 3 - arată că acesta a mințit flagrant în declarația de avere. Ce a mărturisit Georgescu în anexă „Față de informațiile prezentate mai sus, înțeleg să fac următoarele precizări/clarificări: Prin reverificarea situației economico-financiare a mea și a soției mele, am constatat diferențe față de Declarația de Avere revizuită în noiembrie 2024 (urmare a achiziționării în timpul campaniei electorale a imobilului în care locuiesc în prezent, din com. Mogoșoaia) și datorate unor scăpări neintenționate, cauzate de: 1. Necunoașterea de către soția mea a faptului că deține acțiuni provenite dintr-un cupon în valoare de 100 RON (1 milion lei vechi) dobândit prin părinții săi în anul 1996, când a avut loc privatizarea MEBO, și investit de ei în același an la societatea Convex Constanta S.A. Menționez că soția mea nu știa de existența acestor acțiuni pe numele ei, iar dovada bunei credințe o face faptul că nu a ridicat niciodată, până în prezent, de la BRD, dividendele aferente acestor acțiuni, despre care, de asemenea, nu avea cunoștință. 2. Necunoașterea faptului că soția mea deține conturi la banca Raiffeisen, conturi rezultate în urma migrării în 2013 către această bancă a tuturor conturilor angajațior Citibank, fostul său angajator. Dovada bunei credințe o face faptul că soția mea nu a locuit în România în acea perioadă, având în vedere că familia noastră a avut domiciliul și rezidența fiscală în Austria între anii 2012-2021, precum și faptul că aceste conturi au, majoritatea, sold zero și, totodată, nu prezintă tranzacții realizate, până în prezent, prin intermediul lor. 3. Necunoașterea faptului că sprijinul primit din partea unor simpatizanți, care mi-au pus la dispoziție, cu titlu gratuit, dreptul de folosință a unor autoturisme pentru efectuarea de deplasări în țără și în localitate, este nevoie să fie declarat sub formă de ajutor. Deoarece acest avantaj nu a fost purtător de venituri, ci reprezintă avantajul economisirii unor cheltuieli pe care le-aș fi făcut folosind servicii de taximetrie, în spiritul bunei credințe și al transparenței precizez aici că am estimat următoarele economii, iar nu venituri încasate: A. Din avantajul reprezentat de folosința cu titlu gratuit a autoturismului Renault Austral, timp de 7 luni (septembrie 2024 până în prezent), la un echivalent deplasări zilnice cu serviciul de taximetrie „Uber” în medie 200 lei, estimez că am economisit suma de 42.000 RON; B. Din avantajul reprezentat de folosința cu titlu gratuit a autoturismului Mercedes GLE450, timp de 4 luni (mai 2024 – septembrie 2024), la un echivalent deplasări zilnice cu serviciul de taximetrie „Uber” în medie 200 lei, estimez că am economisit suma de 24.000 RON. 4. Eronata înțelegere a pragului de 5000 de euro pentru declararea soldului din conturi a dus la omiterea a două conturi curente deschise la OTP și a două conturi Revolut cu solduri sub 5000 EUR, dar în valoare cumulată peste 5000 EUR. 5. Eronata înțelegere a bazei de raportare a veniturilor, a adus la raportarea veniturilor din anul 2024, în loc de anul 2023. 6. Eronata înțelegere a modului de raportare: în suma globală declarată am declarat și dobânzile, dar nu am cunoscut faptul că trebuie evidențiate în mod separat, ca o categorie de venituri distinctă. Banii au fost declarați în sumele menționate în conturi. Dovada bunei credințe o constituie faptul că acești bani au trasabilitatea bancară. 7. Eronata înțelegere a modului de raportare: am declarat sumele obținute în urma vânzării unui teren în anul 2023, dar nu am cunoscut faptul că este nevoie ca acestea să fie evidențiate separat, prin raportare la faptul că prețul a fost achitat în valute diferite. Dovada bunei credințe o face faptul că am declarat acești bani la unitatea bancară, am constituit un depozit, ei au trasabilitate în cont și, pentru o sporită transparență, i-am inclus și în prezenta declarație, deși reprezintă o sursă de venit din luna octombrie a anului 2023. 8. În prezent sunt Lector Universitar Doctor în Departamentul de Inginerie a Mediului și Științe Inginerești aplicate la Facultatea de Științe, Centrul Pitești, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București. Contractul de muncă este suspendat pînă la finalul anului universitar 2025. 9. Firma Cristela-Elena Georgescu PFA îndeplinește condițiile de funcționare/desfășurare a activității încadrată în clasa CAEN:4791 Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de omenzi sau prin internet7022 Activități de consultanță pentru afaceri și management7312 Servicii de reprezentare media8559 Alte forme de învățământ n.c.a 10. Firma Cristela Georgescu Education SRL îndeplinește condițiile de funcționare/desfășurare a activității încadrată în clasa CAEN:4791 Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de omenzi sau prin internet5811 Activități de editare a cărților7022 Activități de consultanță pentru afaceri și management7312 Servicii de reprezentare media8559 Alte forme de învățământ n.c.a.”

USR a votat pentru Călin Georgescu în ședința BEC (sursa: Facebook/Elena Lasconi)
Politică

USR a votat în ședința BEC pentru validarea candidaturii lui Călin Georgescu, a confirmat Lasconi

USR a votat pentru Călin Georgescu în ședința BEC în care s-a discutat validarea sau respingerea candidaturii. USR a votat pentru Călin Georgescu în ședința BEC "Din ce am înțeles de la reprezentanta USR în Biroul Electoral, dosarul de candidature era complet. Exista o anexă cu sumele diferență din declarația de avere (…), care nu era obligatorie, și nu era semnată. Citește și: Candidatura lui Călin Georgescu va ajunge pe masa CCR. Ce motive a invocat BEC pentru respingere S-a admis acel document, dar apoi s-a invalidat candidatura. E aceeași boală a instituțiilor statului: necomunicarea. Noi nu avem motivarea deciziei BEC", a declarant Lasconi, la Digi24. Decizia de invalidare a candidaturii lui Georgescu a fost luată cu zece voturi "pentru" și patru "împotrivă". Exclusivitățile DeFapt.ro, cu un simplu click pe "Urmăriți" în dreapta sus Cele patru voturi "împotrivă" au fost ale reprezentanților USR, AUR, SOS și POT. Cine face parte din Biroul Electoral Central Din Biroul Electoral Central fac parte cinci judecători ai Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie – judecător Cristinel Grosu, preşedintele BEC, judecător Mihnea Adrian Tănase, locțiitorul preşedintelui BEC, judecător Maricel Nechita, judecător Mihaela Mîneran, judecător Ana Hermina Iancu, preşedintele şi vicepreședinții Autorității Electorale Permanente, precum şi reprezentanții partidelor politice parlamentare, respectiv Viorel Mocanu (Partidul Social Democrat), Ingrid-Luciana Mocanu (Alianța pentru Unirea Românilor), Cristian Ene (Partidul Național Liberal), Oana Anghel (Uniunea Salvați România), Aura- Speranța Ungureanu (Partidul S.O.S. România), Marian Radu (Partidul Oamenilor Tineri) şi doamna Mária Kolumbán (Uniunea Democrată Maghiară din România).

Respingerea lui Călin Georgescu, motivele BEC (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Politică

Candidatura lui Călin Georgescu va ajunge pe masa CCR. Ce motive a invocat BEC pentru respingere

Respingerea lui Călin Georgescu, motivele BEC. Biroul Electoral Central (BEC) a respins candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, decizia fiind luată cu zece voturi pentru și patru împotrivă. Argumentele oficiale includ atât aspecte de formă, cât și de fond. Reacțiile nu au întârziat să apară, iar fostul președinte Traian Băsescu și liderul AUR, George Simion, au comentat public hotărârea. Din nou, Elon Musk a avut ceva de spus. Acum, decisivă va fi Curtea Constituțională, pe masa căreia va ajunge contestația la decizia BEC (vezi AICI calendarul CCR). Respingerea lui Călin Georgescu, motivele BEC Candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă cu zece voturi pentru și patru împotrivă, atât pentru condiții de formă, cât și pe fond. Citește și: Echipa lui Antonescu: penalul Thuma, penalul Alexe, ex-penalul Roșca și ex-sereistul Tuță Decizia ar avea legătură și cu declarația de avere depusă de Călin Georgescu, în care apar diferențe față de cea de la alegerile din noiembrie 2024. Traian Băsescu, tranșant Fostul președinte Traian Băsescu a declarat pentru Digi24 că Biroul Electoral Central trebuie să indice motivele pe baza cărora au respins înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale, „pentru că nu merge cu o bălmăjeală fără probe”. „BEC trebuie să se demonstreze clar ce articole a încălcat, trebuie o delimitare foarte exactă a faptelor, nu <credem că>. Purtătorul de cuvânt al BEC să iasă cu o declarație și să argumenteze, să iasă cu o explicație. Să menționeze dacă sunt motive legate de finanțare sau de orice natură, trebuie motive convingătoare. Este esential ca în momentele urmatoare BEC să dea motive convingătoare, spunând ce condiții a încălcat”, a declarant Băsescu la Digi24. El a mai spus că crede că George Simion este principalul beneficiar al invalidării candidaturii lui Georgescu. Un nou abuz, susține Simion Liderul AUR, George Simion, a susținut că respingerea dosarului este „un nou abuz, și o continuare a loviturii de stat dată pe 6 decembrie” „Reprezentanții din Bec ai partidelor guvernamentale și cei 5 judecători de la ICCJ au cumulat 10 voturi contra candidaturii, date conform “conștiinței”, fără a lua în calcul în vreun fel actele / legalitatea. Doar 4 voturi pentru candidaturi (aur, sos, pot și usr). Nicio urmă de legalitate, nicio justificare!!! Asta e dictatură, pe față deja!!!”, a transmis Simion. Reacționează și Elon Musk Elon Musk a reacționat la o postare a jurnalistului și comentatorului politic suedez Peter Imanuelsen, care se declară susținător al libertății, preluând mesajul acestuia și comentând: „Este o nebunie”. Exclusivitățile DeFapt.ro, cu un simplu click pe "Urmăriți" în dreapta sus Imanuelsen a scris pe rețelele sociale: „BREAKING: România i-a INTERZIS lui Călin Georgescu să candideze la președinție. El a câștigat primul tur de scrutin înainte ca acesta să fie anulat. Acum conduce din nou în sondaje. Așa că, pur și simplu, i-au interzis să candideze. Apropo, acest lucru se întâmplă într-o țară din UE.” În replică, Elon Musk a reacționat scurt, comentând: „E o nebunie”.    

BEC a respins candidatura lui Călin Georgescu (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Politică

BREAKING BEC a respins candidatura lui Călin Georgescu. Violențe în fața sediului Biroului Electoral

BEC a respins candidatura lui Călin Georgescu, iar susținătorii săi au declanșat violențe în fața sediului Biroului Electoral. Candidatura acestuia a fost respinsă cu 10 voturi pentru și patru împotrivă, atât pentru condiții de formă, cât și pe fond, susțin surse din BEC. Potrivit unor surse, Călin Georgescu nu ar fi avut o semnătură pe o anexă reprezentând declaraţia de avere. În plus, ar fi diferențe între declarația de avere de la precedentele alegeri prezidențiale și cea depusă acum.  Potrivit surselor citate de Antena 3, „Călin Georgescu a depus o adresă prin care explică anumite diferențe de venituri față de anul 2024, de la ultima declarație depusă în decembrie. Această adresă nu era semnată, deci nu era asumată. News.ro scrie că simpatizanţii lui Călin Georgescu au aruncat cu sticle în jurnalişti şi în forţele de ordine. BEC a respins candidatura lui Călin Georgescu Până sâmbătă, la ora 16.00, Biroul Electoral Central (BEC) a primise peste 1.200 de sesizări și contestații legate de candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai.  Citește și: Echipa lui Antonescu: penalul Thuma, penalul Alexe, ex-penalul Roșca și ex-sereistul Tuță - presă După anunțul BEC, susținătorii lui Călin Georgescu au rupt gardurile din fața Biroului Electoral Central. În consecință, dispozitivele de jandarmi au fost suplimentate în zonă.  „Respingerea dosarului de candidat a lui Călin Georgescu e un nou abuz şi o continuare a loviturii de stat dată pe 6 decembrie. Jos Ciolacu, jos dictatorii!", a scris Simion, pe pagina sa de Facebook. Azi, BEC a validat candidatura lui Nicușor Dan.   

Sesizările la BEC împotriva lui Georgescu, circa 1.500 Foto: Inquam/George Calin
Politică

Sesizările la BEC împotriva lui Georgescu, 1.500, mai multe decât cei care au venit să-l susțină

Sesizările la BEC împotriva candidaturii lui Călin Georgescu sunt circa 1.500, mai multe decât cei care au venit să-l susțină, sesizează, pe Facebook, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu. Citește și: Polițist de la Serviciul Acțiuni Speciale, bodyguard pentru Georgescu „Personal mi-aș dori ca domnul Georgescu să candideze pentru că nu va ieși, în ciuda sprijinului masiv venit de la Moscova”, a apreciat fostul demnitar. Sesizările împotriva lui Georgescu, circa 1.500 „Aproape 1500 de români au sesizat Biroul Electoral Central în legătură cu posibile ilegalități legate de candidatura domnului Călin Georgescu, în mai puțin de 24 de ore. Este impresionant, în condițiile în care termenul oficial de 24 de ore până când se mai pot depune sesizări expiră la miezul nopții. Practic, deja sunt mai mulți cei care au sesizat decât cei care au venit să îl susțînă la depunerea candidaturii pe Călin Georgescu.   Cei din Biroul Electoral Central, din care fac parte și judecători, au obligația să aplice legea pentru că nimeni nu e mai presus de lege. Dreptul de a candida nu este absolut, ci limitat de respectarea Constituției și legilor. Personal mi-aș dori că domnul Georgescu să candideze pentru că nu va ieși, în ciuda sprijinului masiv venit de la Moscova.   Cei care votează sunt românii, nu Puțin!    Instituțiile statului român au obligația că de această dată să organizeze alegeri corecte, nu ca la primul tur anulat. «Luatul prin surprindere» este inadmisibil a două oară”, a scris Răzvan Nicolescu.   

Haos total la renumărarea voturilor Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Haos total la renumărarea voturilor

Haos total la renumărarea voturilor, secretomanie și primele tentative de fraudă: rețelele sociale sunt pline cu relatări despre buletinele de vot transportate și depozitate haotic, BEC a interzis birourilor județene să comunice datele renumărării și, la București, USR susține că s-ar fi încercat reducerea numărului de voturi primite de Lasconi. Citește și: Maia Sandu va vota la 1 și 8 decembrie și îl desființează pe Georgescu: „Nu dați crezare celor care spun că apropierea de Kremlin aduce pace și bunăstare” USR susține că în Ilfov se anulează „pe bandă rulantă” voturile pentru Lasconi, așa că pregătește un protest în fața prefecturii. Haos total la renumărarea voturilor Prahova Online scrie că biroul electoral județean a descoperit saci cu voturi care au fost deja desigilați. În Hunedoara, voturile sunt renumărate de angajații prefecturii, angajați plătiți de Guvern. Foto: Prahova Online „Prima tentativă de fraudă la renumărare. Cei 10 reprezentanți ai BEJ/BES se împart în 3 echipe și fiecare numără câte o secție. Unde apar modificări, numără toată lumea. La o secție au pus cu 3 voturi în minus pentru Elena Lasconi si au scris repede PV-ul fără să o cheme și pe reprezentanta noastră la numărare (ca să se meargă mai repede). Reprezentanta noastră nu a fost de acord și s-a renumărat de față cu ea din nou. Ghici ce? voturile au apărut ca prin minune, iar PV-ul a rămas identic cu cel din seara alegerilor. Și suntem la primele secții, la primii saci, iar reprezentanții nu sunt încă praf de oboseală”, a scris un conslier USR de la Sectorul 3, Lucian Judele. În acest timp, observatorilor independenți li se refuză dreptul de a supraveghea procesul de renumărare. „Tocmai m-am întors acasă de la BEJ Ilfov, unde m-am dus să observ renumărarea şi nu ştiu dacă vă surprinde dar nu m-au primit. Preşedintele BEJ mi-a vorbit pe un ton foarte amabil dar de primit nu m-a primit. Aveam acreditare, tot”, a scris pe Facebook Maria Krause, care face parte dintr-o organizație non-guvernamentală specializată în monitorizarea alegerilor. Tot azi, Biroul Electoral Central a cerut birourilor județene să secretizeze toate datele centralizate la renumărare. „Atragem atenția asupra obligației de a păstra cu maximă strictețe confidențialitatea datelor înscrise în procesele verbale centralizatoare”, se arată într-un mesaj al BEC, semnat de președintele Ioan Bogdan. BEC secretizează renumărarea

Ciolacu aruncă dezinformarea că se va retrage Foto: Facebook
Politică

Ciolacu aruncă dezinformarea că se va retrage

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, aruncă dezinformarea că se va retrage, indiferent de rezultatul renumărării voturilor, dar, la fel ca în cazul Ludovic Orban, numele său nu mai poate fi scos de pe buletinul de vot. Dacă Ciolacu ar anunța că se retrage, ar însemna că PSD nu va avea candidat, de facto. Potrivit legii, „Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor. Citește și: Călin Georgescu, afaceri imobiliare de milioane de euro în România și Austria. Acum o lună, a cumpărat o vilă la Mogoșoaia cu 560.000 de euro „PSD nu va face nicio contestaţie, chiar dacă diferenţa este foarte mică, regulile dmeocraţiei şi importanţa acestui tur doi este mult mai mare decât interesele noastre personale”, spunea el acum câteva zile. Ciolacu aruncă dezinformarea că se va retrage În această seară, președintele demisionar al PSD a scris, pe Facebook, că „dacă se demonstrează în urma renumărării că am fost dezavantajat vă anunț că oricum mă retrag din cursa pentru președinția României”. „Și ca să se liniștească propaganda: dacă se demonstrează în urma renumărării că am fost dezavantajat vă anunț că oricum mă retrag din cursa pentru președinția României. ?? ????? ????? ???! Nu mă interesează. Vreau doar ca românii să afle adevărul, care este mai important decât candidatura mea. Și apoi românii vor ști să îi pedepsească pe cei care au furat, mai repede decât o vor face instituțiile!”, a susținut Ciolacu. În această postare, el a mai cerut Biroului Electoral Central „să permită în regim de urgență acreditarea tuturor asociațiilor civice, în special a celor care deja au fost prezente în birourile electorale și au experiență în alegeri, care doresc să participe ca observatori independenți în procesul de renumărare a voturilor de la alegerile prezidențiale”.

Șoșoacă nu poate candida, potrivit BEC (sursa: Facebook/Diana Iovanovici Șoșoacă- Oficial)
Politică

Șoșoacă nu poate candida, potrivit BEC

Șoșoacă nu poate candida, potrivit BEC. Biroul Electoral Central a respins ca inadmisibilă, duminică seara, înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la funcţia de preşedinte al României, decizia fiind publicată pe site-ul BEC. Șoșoacă nu poate candida, potrivit BEC "Biroul Electoral Central decide: Art. 1 - Respinge ca inadmisibilă înregistrarea dosarului de candidatură al doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă, propusă de Partidul S.O.S. România la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, având nr. 24CAN/BEC/P.R.2024/05.10.2024 Citește și: VIDEO Europarlamentarul PSD Dan Nica anunța încă de miercuri, misterios, „retragerea” Dianei Șoșoacă Art. 2 - Prezenta decizie se aduce la cunoştinţă publică prin afişare pe pagina de internet a Biroului Electoral Central. Cu drept de contestaţie la Curtea Constituţională în termen de 24 de ore de la momentul afişării prezentei decizii", se arată în documentul BEC. Biroul Electoral Central a luat în discuţie, duminică seara, noua solicitare a Dianei Iovanovici-Şoşoacă de înregistrare a candidaturii la funcţia de preşedinte al României. Fără listă de susținători și semn electoral "Constatând că, la data de 05.10.2024, ora 23,50, doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă a depus la BEC o propunere de candidatură pentru funcţia de preşedinte al României, înregistrată sub nr. 24CAN/BEC/P.R.2024/05.10.2024, fără a fi însoţită de listă de susţinători şi nici de un semn electoral, observând că propunerea de candidatură şi actele prevăzute la art. 27 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, depuse la data de 05.10.2024 sunt aceleaşi cu cele depuse iniţial, la data de 03.10.2024, şi înregistrate sub nr. 7CAN/BEC/P.R.2024/03.10.2024, fără a avea elemente de noutate", BEC precizează că a respins ca inadmisibilă solicitarea Dianei Iovanovici-Şoşoacă. Sâmbătă seara, Curtea Constituţională a României a admis, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate de două persoane şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024.

Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura (sursa: Facebook/Diana Iovanovici Șoșoacă- Oficial)
Eveniment

Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura

Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, membru al Biroului Electoral Central, a declarat că Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale, iar duminică, la ora 18,00, BEC va lua în discuţie această solicitare şi va da un răspuns. Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura "Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura sâmbătă, la 23,50", a declarat Toni Greblă. Citește și: DOCUMENT Ce salariu avea pensionarul special Mircea Geoană la NATO. Fostul lider PSD primește pensie specială de fost diplomat "Termenul de depunere a candidaturilor a expirat azi-noapte, la ora 24,00, iar dânsa a depus la 23,50, deci în termen. Nu a mai depus semnăturile, a depus dosarul de candidatură fără semnături. Biroul Electoral Central se pronunţă în 24 de ore asupra candidaturilor, iar astăzi, la ora 18,00, BEC se va pronunţa pe candidatura lui Ludovic Orban, care a fost depusă ieri după-masă, spre seară, şi pe a Dianei Şoşoacă. După şedinţă, BEC va da un comunicat de presă", a adăugat acesta. Curtea Constituţională a României a admis, sâmbătă, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate de două persoane şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile prezidenţiale.

Prezidențiale, urna specială indisponibilă în străinătate (sura: Facebook/Autoritatea Electorală Permanentă)
Eveniment

Prezidențiale, urna specială indisponibilă în străinătate

Prezidențiale, urna specială indisponibilă în străinătate. Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 a adoptat, marţi, prevederile privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la prezidenţiale, stabilind, între altele, că alegătorii netransportabili pot să solicite urna specială în preziua votării, între orele 18,00 şi 20,00, cu unele excepţii, iar dacă se află în străinătate nu pot beneficia de acest lucru. Prezidențiale, urna specială indisponibilă în străinătate Potrivit deciziei, alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizată în ţară poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale. Citește și: Guvernul a tăiat 16 miliarde lei din cheltuielile cu PNRR și a crescut cu 18 miliarde de lei cheltuielile cu salariile bugetarilor. Consiliul Fiscal atrage atenția asupra riscurilor majore Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale. Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la secţia de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, în preziua votării, între orele 18,00 şi 20,00. Prin excepţie, cererile, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse, la biroul electoral judeţean sau la biroul electoral al sectorului municipiului Bucureşti, cel mai târziu vineri, 22 noiembrie 2024, ora 12,00, fizic sau prin mijloace electronice. Condiții, pentru al doilea tur de scrutin BEC a mai stabilit că, în eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, cererile se pot depune la biroul electoral judeţean sau la biroul electoral al sectorului municipiul Bucureşti cel mai târziu vineri, 6 decembrie 2024, ora 12,00. Cererea de vot poate fi depusă prin intermediul oricăror persoane, cu excepţia celor care au calitatea de candidat sau de soţ, soţie, rudă şi afin al acestuia până la gradul al doilea inclusiv. Ea trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, în mod obligatoriu numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul alegătorului netransportabil, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii. De asemenea, cererea trebuie să fie însoţită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate sau de adeverinţa eliberată de medicul de familie al alegătorului. Din conţinutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilităţii alegătorului de a se autodeplasa la sediul secţiei de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma "persoană netransportabilă". În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, acesta este înştiinţat de îndată, prin grija preşedintelui biroului electoral judeţean, al biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti sau al biroului electoral al secţiei de votare la care a fost depusă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră