sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 13 octombrie 2024

Premiul Nobel pentru Pace a iscat zâzanie: a pus în dificultate guvenului nipon, care nu susține interzicerea armelor nucleare, iar declarațiile laureaților au iritat Israelul

Controversele Premiului Nobel pentru pace (sursa: NHK World-japan)
Controversele Premiului Nobel pentru pace (sursa: NHK World-japan)

Controversele Premiului Nobel pentru pace. Premiul Nobel pentru Pace din 2024 a fost acordat organizației japoneze Nihon Hidankyo, care reunește supraviețuitorii bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki. Premiul nu a fost scutit de controverse.

Organizația premiată, Nihon Hidankyo

Nihon Hidankyo, cunoscută oficial sub denumirea de „Confederația Japoneză a Supraviețuitorilor Bombelor A și H”, este o organizație fondată în 1956 și reprezintă supraviețuitorii bombardamentelor atomice din Hiroshima și Nagasaki.

Citește și: EXCLUSIV În timp ce se judeca cu clienți care nu primiseră apartamentele plătite, Nordis a cumpărat cu banii jos un Ferrari F8 Tributo de 300.000 de euro

Aceștia sunt cunoscuți sub numele de „Hibakusha”.

Supraviețuitorii au fost expuși radiațiilor devastatoare în urma atacurilor nucleare din 1945 și, de atunci, luptă pentru abolirea armelor nucleare la nivel global.

Nihon Hidankyo își dedică activitatea în principal educării publicului cu privire la pericolele armelor nucleare și la suferințele cauzate de acestea, precum și încurajării dezarmării nucleare totale.

Controversele Premiului Nobel pentru pace

Ambasadorul Israelului în Japonia, Gilad Cohen, a criticat dur paralela făcută de Toshiyuki Mimaki, co-președintele grupului Nihon Hidankyo, între distrugerile suferite de Japonia în 1945 și situația actuală din Fâșia Gaza.

Mimaki făcuse referire la faptul că, la fel ca în Hiroshima, și în Gaza copiii sunt victime ale conflictului, menționând că „dacă armele nucleare sunt folosite, lucrurile nu se vor opri aici”.

"S-a spus că, graţie armelor nucleare, pacea va fi menţinută în întreaga lume. Dar armele nucleare pot fi folosite şi de terorişti. Şi, de exemplu, dacă Rusia le foloseşte împotriva Ucrainei, iar Israelul împotriva Gazei, lucrurile nu se vor opri aici. În Gaza, copii sângerând sunt ţinuţi (în braţe de părinţii lor). Este ca în Japonia de acum 80 de ani", a declarat vineri Mimaki după anunţarea câştigătorului premiului Nobel pentru Pace.

Cohen a felicitat organizația Nihon Hidankyo, pentru obținerea Premiului Nobel pentru Pace, însă a considerat declarația lui Mimaki drept „scandaloasă și nefondată”.

Premiul Nobel pune în dificultate guvernul japonez

Deși, oficial, guvernul japonez a primit cu entuziasm vestea că organizația Nihon Hidankyo a fost distinsă cu Premiul Nobel, această recompensă încurcă politica niponă.

Premiul dă vizibilitate și greutate cererilor hibakusha, în timp ce guvernul japonez nu a fost niciodată alături de ei.

În repetate rânduri, supraviețuitorii hibakusha au adus critici guvernului nipon pentru modul în care a gestionat problema armelor nucleare și pentru faptul că nu a sprijinit în mod activ tratatele internaționale privind interzicerea acestora.

De-a lungul anilor, hibakusha au subliniat lipsa de implicare a Japoniei în Tratatul privind Interzicerea Armelor Nucleare (TPNW), deși țara este singura care a fost victima unor atacuri nucleare.

Criticile s-au intensificat mai ales după ce Japonia a refuzat să ratifice TPNW în 2017, guvernul argumentând că securitatea națională depinde de alianțele sale cu Statele Unite și de umbrela nucleară oferită de acestea.

Supraviețuitorii consideră acest argument drept o trădare a memoriei lor și a celor care au murit în urma bombardamentelor de la Hiroshima și Nagasaki.

De asemenea, aceștia au cerut în repetate rânduri o poziție mai fermă din partea Japoniei împotriva proliferării nucleare și au solicitat ca guvernul să adopte o politică de neproliferare mai coerentă și să se alăture în mod activ mișcărilor globale pentru dezarmare.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră