sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: medicamente

26 articole
Eveniment

Parlamentul respinge bugetul CCR pentru medicamente

Parlamentul respinge bugetul CCR pentru medicamente. Parlamentarii din comisiile reunite de buget-finanțe au respins, marți, o prevedere din bugetul Curții Constituționale a României (CCR) pentru anul 2025, care aloca suma de 700.000 de lei pentru decontarea medicamentelor destinate angajaților instituției și foștilor judecători pensionați. Parlamentul respinge bugetul CCR pentru medicamente În timpul discuțiilor, deputatul USR Claudiu Năsui a cerut explicații despre această sumă, care nu fusese prevăzută în bugetul de anul trecut. Citește și: EXCLUSIV Laura Vicol a scos peste opt milioane de lei din firmele grupului Nordis, pe persoană fizică. O parte, ca „avans” și „salarii”, deși nu era angajata acestor firme, restul – ca împrumuturi "Anul trecut era zero, deci nu e o creștere, e o cheltuială nouă. Cumpărați medicamente de 700.000 lei?", a întrebat Năsui, adresându-se reprezentantului CCR. Oficialul instituției a explicat că sumele sunt destinate drepturilor medicale pentru mai multe categorii de personal, iar creșterea provine din „creșterea proporțională a dreptului medicamentelor”. Confuzie în rândul reprezentanților CCR Întrebat dacă foștii judecători pensionați își cumpără medicamente prin intermediul CCR, reprezentantul instituției nu a reușit să ofere detalii clare. Dezbaterile au fost suspendate pentru câteva minute, deoarece acesta nu a putut preciza câte persoane ar urma să beneficieze de această facilitate.

Parlamentul respinge bugetul CCR pentru medicamente (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Lista medicamentele care influențează capacitatea șoferilor (sursa: Facebook/Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România)
Eveniment

Lista medicamentele care influențează capacitatea șoferilor

Lista medicamentele care influențează capacitatea șoferilor. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri că lista de medicamente care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule a fost finalizată și urmează să fie făcută publică. El a subliniat însă că această listă nu include substanțele care pot da rezultate fals pozitive la testele de droguri. Lista medicamentele care influențează capacitatea șoferilor În cadrul unei conferințe de presă, Rafila a explicat că lista conține substanțe „recomandate să nu fie utilizate înainte de conducerea autovehiculelor sau, dacă sunt utilizate, să fie utilizate atunci când există o indicație din partea medicului”. Citește și: FOTO Sorina Docuz-Stan, buzoianca foarte apropiată de Marcel Ciolacu, la Paris cu prietena care are contracte cu PSD. Un bărbat înalt, clăpăug și grizonant se ferește de poză El a adăugat că, pentru unele dintre aceste substanțe, efectele depind de cantitatea consumată: „Sunt substanțe care luate într-o cantitate mică nu influențează, ele sunt prezente pe listă.” Aceasta a fost realizată de Comisiile de specialitate de psihiatrie și neurologie, iar produsele au fost verificate de Agenția Națională a Medicamentului. Responsabilitatea testării revine Poliției Rafila a precizat că Ministerul Sănătății nu se ocupă de testarea conducătorilor auto pentru astfel de substanțe: „Noi nu ne ocupăm cu testarea, testarea o face Poliția, nu există o procedură în acest sens.” Scopul listei este de a informa publicul corect cu privire la substanțele care pot afecta siguranța la volan. Informații suplimentare pentru publicul larg Ministrul a menționat că majoritatea medicamentelor pentru răceală, cu puține excepții, nu afectează capacitatea de a conduce, iar aceste excepții vor fi incluse în listă. „Acum e vorba de o sinteză a acestei categorii de substanțe”, a spus el, adăugând că Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne vor colabora pentru a oferi informații precise publicului.

Când medicamentele anti-răceală fac mai rău (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Când medicamentele anti-răceală fac mai rău

Când medicamentele anti-răceală fac mai rău. Auto-medicația, inclusiv consumul necontrolat de antibiotice fără recomandare medicală, este o problemă gravă în România, iar efectele sale negative sunt semnificative. Când medicamentele anti-răceală fac mai rău Medicii din Iași semnalează cazuri de pacienți care au ajuns la spital după administrarea unei cantități excesive de paracetamol sau a unor produse combinate pentru răceală, toate conținând paracetamol, depășind astfel doza sigură pentru organism. Citește și: FOTO Sorina Docuz-Stan, buzoianca foarte apropiată de Marcel Ciolacu, la Paris cu prietena care are contracte cu PSD. Un bărbat înalt, clăpăug și grizonant se ferește de poză Riscurile nu se limitează la antibiotice sau analgezice: medicamentele, inclusiv suplimentele alimentare, pot provoca alergii sau reacții adverse, atrag atenția medicii. Chiar și pentru pastile de durere de cap, un consult telefonic la medicul de familie este recomandat pentru a evita administrarea unui medicament prea puternic, cu potențiale efecte secundare severe. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ciolacu și Rafila ignoră criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer Foto: PSD
Eveniment

Ciolacu și Rafila ignoră criza medicamentelor bolnavii de cancer

Premierul PSD Marcel Ciolacu și ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, ignoră, de două săptămâni, criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer. În plus, principalele canale de comunicare ale PSD - Antena 3, România TV sau site-ul stiripesurse.ro - ignoră situația. Citiți și: Decizie definitivă: putem spune că AUR face propagandă pro-rusă, există suficiente motive Ciolacu și Rafila ignoră criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer Primele informații despre o criză au apărut încă din 13 septembrie, când Pro TV anunța: „Medicii de la Institutul Oncologic București vin cu un semnal de alarmă și spun că se confruntă cu o lipsă de medicamente – nu mai puțin de 14 citostatice lipsesc în acest moment din spital. Este vorba despre medicamente ieftine, care costă 20-30 de lei, dar este vorba și despre medicamente foarte scumpe, care fac parte, de exemplu, din tratamentul de imunoterapie”. Ulterior, mai multe publicații au arătat că situația nu s-a remediat. „Zeci de pacienți bolnavi de cancer care străbat chiar și sute de kilometri pentru a fi tratați la Institutul Oncologic București sunt trimiși acasă pentru că nu există medicamente pentru tratamentul lor. Reprezentanții spitalului spun că banii de la Casa de Sănătate București vin în sume mici, comparativ cu nevoile unității medicale”, anunța Digi 24, al 25 septembrie. Însă Guvernul nu a avut nici o reacție. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat, la 25 septembrie, la conferința „Sănătatea Plămânilor, impact la nivel social” și, potrivit unei știri de pe site-ul stiripesurse.ro, nu a spus nimic despre criza de medicamente. Pe site-urile Antenei 3, România TV, Realitatea și stiripesurse.ro această informație nu există. Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?” În 2012, Antena 3 a avut emisiuni în serie pe tema crizei de medicamente pentru bolnavii de cancer, de la acel moment. Mihai Gâdea l-a făcut „dobitoc”, în direct, pe șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În 2009, o publicație locală, dinBotoșani, titra: „Guvernul Boc i-a condamnat la moarte pe bolnavii de cancer”.

România continuă să aibă cea mai mare inflație din UE Foto: Facebook
Eveniment

România continuă să aibă cea mai mare inflație

România continuă să aibă cea mai mare inflație din UE: 5,1%, a anunțat azi Institutul Național de Statistică. Potrivit datelor parțiale publicate de Eurostat pentru luna mai, doar Belgia mai are o inflație apropiată, de 4,9%. Citește și: Averea astronomică a comisarului de poliție Cosmin Popovici: apartament în Spania, nenumărate proprietăți în țară. Nu poate justifica 1,3 milioane lei În aprilie, inflația a fost de 5,9%. România continuă să aibă cea mai mare inflație Datele INS arată că prețurile la carne de porc și vacă au crescut, de la an la an, cu circa 7%. Însă cele mai puternice majorări de prețuri sunt la medicamente - 24,15% - și detergenți - circa 23%. „Momentan, de exemplu, tot ce înseamnă cheltuieli pe sănătate, în acest moment am depăşit un miliard de euro lunar. Niciodată nu s-a întâmplat lucrul ăsta”, susținea, acum două zile, premierul Ciolacu. Însă este foarte probabil că aceste cheltuieli au crescu fiindcă prețurile la mdeicamente și aparatură medicală au explodat. În schimb, făina şi mălaiul s-au ieftinit cu circa 30%, uleiul cu 20%, iar untul şi zahărul cu 13-14%, susține INS. Tot azi, INS a arătat cum s-au prăbușit construcțiile de locuințe: „în trimestrul I 2024 au fost date în folosinţă 11360 locuinţe, în scădere cu 3969 locuinţe, faţă de trimestrul I 2023”. Aceasta înseamnă o scădere de circa 25%.

Medicamente să te lași de fumat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Medicamente să te lași de fumat

Medicamente să te lași de fumat. Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă în medie la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin zece ani. Medicamente să te lași de fumat Aproximativ un sfert din anii productivi din viață pierduți prin dizabilitate au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun. Citește și: Rafila a gătit sufleu de broccoli, „rețeta copilăriei sale”, la Antena 3. Pe vremea lui Ceaușescu nu se găseau alimente esențiale, dar Rafila este fiul unui ofițer de Securitate Există cel puțin două medicamente pe bază de prescripție medicală disponibile pentru cei care doresc să renunțe la fumat. Este vorba de Bupropion, un antidepresiv care diminuează dorința și simptomele de sevraj, și Vareniclină, care reduce dependența de nicotină și blochează efectele acesteia în cazul reluării fumatului. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Dispariția misterioasă a „Sistemului Informatic de Înaltă Performanță” a ministerului Sănătății Foto: Facebook Ministerul Sănătății
Eveniment

Dispariția misterioasă „Sistemului Informatic de Înaltă Performanță”

Dezastrul din ministerul Sănătății: Curtea de Conturi scrie, într-un raport, despre dispariția misterioasă a „Sistemului Informatic de Înaltă Performanță”, nefinalizat de 24 de ani și care costă o sumă uriașă. Raportul Curții de Conturi, finalizat la finalul anului trecut și care se referă la anul 2022, arată că ministerul Sănătății nu știe care este stadiul acestui proiect, care i-a costat pe contribuabili aproape 35 de milioane de lei. Citește și: În timp ce Ciolacu proclama austeritatea, primărița PSD Olguța Vasilescu și-a crescut salariul cu 50.000 de lei, net. Averea familiei a crescut cu mai multe case și apartamente Dispariția misterioasă a „Sistemului Informatic de Înaltă Performanță” Prima sesizare a Curții de Conturi a fost în 2014, dar de atunci nu pare să se fi petrecut nimic. Ministru al Sănătății este pesedistul Alexandru Rafila. Acum câteva săptămâni, acesta reproșa Asociației Dăruiește Viața - care a construit un spital pentru copiii bolnavi de cancer și apoi l-a donat statului - că nu are toate documentele care să arate costurile acestei construcții. Acum, Curtea de Conturi detaliază un dezastru și un haos de sute de milioane de lei din instituția condusă de Rafila. „Din Decizia nr. 12/2014 un număr de două măsuri sunt neimplementate, astfel: ✓ măsura I.1. - Înregistrarea eronată în evidența contabilă și neinventarierea Sistemului Informatic de Înaltă Performanță în valoare estimată de 34.973.391 lei, proiect început în anul 2000 care nu s-a finalizat, implementat și pus în funcțiune până la data auditului. Ministerul Sănătății nu a efectuat analiza privind stadiul implementării sistemului și nu a luat măsuri pentru finalizarea și punerea în funcțiune a sistemului informatic de înaltă performanţă”, arată Curtea de Conturi. Medicamente de aproape 800 de milioane de lei, lipsă la inventar Curtea mai apreciază că ministerul a făcut plăți salariale nejustificat de mari în valoare de peste 18 milioane de lei. Ar fi fost plătite ore de gardă unor persoane aflate în concediu, s-au acordat nejustificat sporuri de muncă în condiții periculoase sau sume compensatorii. „Finanțarea și raportarea eronată de către Ministerul Sănătății prin situațiile financiare centralizate a unor drepturi salariale în sumă de 75.655 lei (rezultată din testarea eșantioanelor determinate statistic), valoarea extrapolată a erorilor fiind în sumă de 18.422.262 lei acordate de către entitățile subordonate fără respectarea prevederilor legale”, este concluzia din raport. În plus, potrivit Curții de Conturi, din inventarul ministerului lipsesc medicamente în valoare de aproape 800 de milioane de lei! „Supraevaluarea activelor la nivelul Ministerului Sănătății – aparat propriu cu “suma de 790.043.995 lei ca urmare a neconcordanței între soldul scriptic al contului 302 «Medicamente și materiale sanitare» înscris în balanța de verificare la data de 31.12.2022 și cel faptic constatat cu ocazia inventarierii anuale a patrimoniului”, se arată în documentul de control.

Suma pe care spitalul o alocă pentru medicamentele pacienților Foto: Facebook
Eveniment

Suma pe care spitalul o alocă pentru medicamentele pacienților

Suma ridicol de mică pe care spitalul Sf. Pantelimon, unde 17 pacienți au murit în condiții dubioase, o alocă pentru medicamentele și hrana pacienților, potrivit bugetului pe anul 2024: 7,8 milioane de lei medicamentele și 1,15 milioane de lei hrana. Materialele sanitare au alocate 5,38 de milioane de lei, iar reactivii - 3,1 milioane de lei. Citește și: Câte secunde a vorbit în Parlament deputatul PSD Daniel Tudorache, zis „Diamant”, și cu ce salariu uriaș a fost plătit. Ciolacu susținea în 2023 că el a câștigat alegerile în Sectorul 1 Suma pe care spitalul o alocă pentru medicamentele pacienților Pe pagina de prezentare a spitalului se susține că ar interna 25.000 de pacienți anual și ar „îngriji” un număr dublu de persoane, deci medicamentele ar costa circa 200 de lei de persoană, în medie. Instituția medicală are 525 de paturi, dintre care 25 de paturi în secția ATI. În spital lucrează 650 de medici, dintre care 13 la ATI. Spitalul dispune, la capitolul cheltuieli, de credite bugetare în valoare de 231 de milioane de lei. Însă, din această sumă, ușor peste 166 de milioane de lei, adică aproape 75%, sunt salariile angajaților. Deși legea obliga spitalul să publice periodic lista salariilor, acest lucru nu s-a mai petrecut din 2020. Medicii care conduc spitalul Sf. Pantelimon, unde 17 pacienți au murit în condiții dubioase în câteva zile, au averi uriașe, mașini de lux, conturi și salarii impresionante: majoritatea dețin mai multe apartamente și conduc BMW-uri, Volvo sau Mercedes. Însă unul dintre ei, bugetar, la fel ca și soția, are circa 45 de conturi în care a depozitat sume uriașe. Cristea Ștefan, șef de secție la acest spital, are șase apartamente în București, din care unul de 169 mp achiziționat în 2019, trei mașini – din care un BMW – și circa 10 milioane de lei în aproximativ 45 de conturi bancare. Citește și: Averile uriașe, mașinile de lux, conturile și salariile impresionante ale medicilor care conduc spitalul Sf. Pantelimon, unde 17 pacienți au murit în condiții dubioase în câteva zile Acuzațiile conform cărora la acest spital au murit 17 pacienți la începutul lunii aprilie din cauza neadministrării de noradrenalină suficientă sunt acum anchetate de parchet. Conform presei, ei ar fi fost lăsați să moară pentru a „elibera paturile”.

Bolnavii de epilepsie, nevoiți să-și cumpere medicamente din Republica Moldova sau Bulgaria Foto: Inquam Photos / George Călin
Eveniment

Bolnavii epilepsie, cumpere medicamente Moldova sau Bulgaria

Bolnavii de epilepsie sunt nevoiți să-și cumpere medicamente din Republica Moldova sau Bulgaria, fiindcă în România nu se găsesc, arată un reportaj difuzat de Radio România Actualități. Citește și: Premierul de la Chișinău, Dorin Recean, sugerează că liderul AUR lucrează pentru Moscova: „George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova” Problema a fost semnalată și acum un an, dar autoritățile nu par să fi încercat să o rezolve. Bolnavii de epilepsie, nevoiți să-și cumpere medicamente din Republica Moldova sau Bulgaria „Fondatorul şi coordonatorul reţelei de telemedicină în epilepsie din România, medicul neurolog Bogdan Florea, atrage atenţia că ţara noastră nu are un registru naţional de epilepsie şi nici date exacte privind bolnavii. În România sunt înregistrate 130.000 de persoane cu epilepsie, dar medicii apreciază că numărul real al bolnavilor se apropie de 300.000”, se arată în acest reportaj. „Este absolut ruşinos că nu găsim medicamente care ar trebui să fie pe raft. Vorbim de medicamente de 30-40 de ani. Pacienţii nu vocalizează, medicii nu pot să spună nimic şi atunci o ţinem aşa. Se duc pacienţii să-şi caute de leac prin Republica Moldova sau prin Bulgaria. E anormal (...) Procedura se face după ce verifici cu două zecimale unde sunt acestea, unde-i focarul generator de crize, cu nişte electrozi de profunzime, care e o procedură extrem de cronofagă. Să stă şapte zile internat cu nişte electrozi cu totul speciali implantaţi, ca să-i spui neurochirurgului care anume zonă anatomică ar trebui îndepărtată fără să laşi pacientul cu deficite motorii sau senzitive”, a spus medicul Bogdan Florea. Ioana Mândruță: „Lipsesc medicamente fundamentale” În martie 2023, exact aceeași problemă a fost semnalată și de Ioana Mîndruţă, medic primar neurolog specializat în epileptologie generală şi evaluare prechirurgicală la Unitatea de Monitorizare a Epilepsiei şi Somnului, Laboratorul de Neurofiziologie Clinică din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Ea a afirmat, pentru news.ro, că persoanele care suferă de această afecțiune au acces foarte greu la medicamente fundamentale, de bază în tratarea ei. „În ultima perioadă lipsesc medicamente fundamentale, medicamente de bază în tratamentul acestei boli care sunt prescrise pentru majoritatea pacienţilor care suferă de această afecţiune, astfel încât suntem copleşiţi de cei care vin, vin în situaţii grave, vin cu forme decompensate, în care sunt obligaţi să oprească brusc medicaţia pentru că nu o mai găsesc, pentru că nu găsesc nici înlocuitori şi nici ceva similar care să substituie cât de cât o perioadă de timp până când pot să -şi achiziţioneze din nou medicaţia”, a spus ea. Între timp a trecut aproape un an, dar nu s-a petrecut nimic.

Nouă fabrică de medicamente în Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Nouă fabrică de medicamente în Iași

Nouă fabrică de medicamente în Iași. Județul se consolidează în industria farmaceutică: au apărut primele imagini cu cea de-a cincea fabrică de medicamente din judeţul Iaşi. Nouă fabrică de medicamente în Iași De data aceasta în comuna Tomeşti, după ce omul de afaceri Ceslav Ciuhrii din Republica Moldova a decis să extindă facilităţile de producţie în localitatea ieşeană. Citește și: Năsui: un român obişnuit, pe salariul mediu, după 35 de ani de muncă, ar putea avea pensie de 7.000 lei/lună, dacă nu ar depinde de politic. Acum, are 1.785 lei/lună Aici, și va produce sub brandul Newtone Laboratories. Afaceristul este fiul academicianului Mircea Ciuhrii, cunoscut pentru realizarea de medicamente din ţesut de insecte. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Platforma informatică a CNAS, nefuncțională din nou Foto: Facebook
Eveniment

Platforma informatică a CNAS, nefuncțională din nou

Platforma informatică a CNAS, nefuncțională din nou: instituția a anunțat, azi, că „în prezent sunt în derulare activități specifice pentru remedierea disfuncționalităților apărute”. Monopolul de stat al asigurărilor medicale pare a fi în faliment: acum câteva zile, premierul Ciolacu a anunțat că Guvernul va scoate 500 de milioane de lei din Fondul de rezervă ca să poată plăti medicamentele. Citește și: Contribuabilii români vor plăti 54 de miliarde de lei către sănătatea de stat, dublu față de 2018. CNAS le dirijează banii către spitale precum cel din Urziceni și medici care dorm în gardă Platforma informatică a CNAS, nefuncțională din nou „Vă informăm că în prezent sunt în derulare activități specifice pentru remedierea disfuncționalităților apărute, iar pe perioada de indisponibilitate a CEAS, începând cu data de 16.10.2023, sunt aplicabile dispozițiile legale mai sus menționate,iar serviciile medicale vor fi acordate in regim off-line”, se arată într-un comunicat al CNAS, postat pe site-ul instituției. Problema durează de ani întregi. Doar în ultimele săptămâni, CNAS a mai anunțat la 9 octombrie, la 8 octombrie la 7 octombrie sau între 18 și 22 septembrie diferite probleme legate de această platformă. Joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că problema lipsei de bani, la CNAS, pentru finanțarea programelor naționale de sănătate, ar putea fi rezolvată săptămâna viitoare, prin alocarea unor fonduri din fondul de rezervă al guvernului. „Săptămâna viitoare alocăm din Fondul de Rezervă 500 de milioane de lei pentru medicamente și programe de sănătate, plus alte 200 de milioane de lei pentru spitale”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Mediafax. Citește și: Contribuabilii români vor plăti 54 de miliarde de lei către sănătatea de stat, dublu față de 2018. CNAS le dirijează banii către spitale precum cel din Urziceni și medici care dorm în gardă În septembrie, programele naționale de sănătate au rămas fără finanțare, iar pacienții cronici sunt lăsați fără medicamente, fiind trimiși acasă de la spital „fără tratament și fără nicio altă soluție”, au anunțat Alianța Pacienților Cronici din România, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, trei dintre cele mai mari asociații de pacienți din România.

Nu a rămas niciun spital fără bani de medicamente, susține Ciolacu Foto: Captură video
Eveniment

Nu a rămas niciun spital fără bani de medicamente

Premierul Marcel Ciolacu minte: „Am văzut şi probleme şi am şi intervenit şi nu a rămas până în acest moment niciun spital fără bani de salarii şi de medicamente”. Presa abundă de relatări despre spitale de stat unde pacienții își cumpără singuri medicamentele. „În acest moment nu este un blocaj, nu mai speriaţi oamenii, lăsaţi-i. Spuneţi-mi ce manager şi îl sun imediat, să văd ce sumă... dacă vorbim ceva generic... În ceea ce priveşte Casa de Sănătate, ştiţi foarte bine că am venit şi am schimbat toată conducerea. Mai ştiţi la fel de bine că am găsit 6 miliarde de lei acordate pe concediile medicale, ştiţi la fel de bine că am venit pe măsurile fiscale ca să plătească toată lumea CASS, 1,6 milioane de oameni nu plăteau CASS. Acele fonduri merg la Sănătate. Deci, cu alte cuvinte, am văzut şi probleme şi am şi intervenit şi nu a rămas până în acest moment niciun spital fără bani de salarii şi de medicamente. Cu certitudine, nu vor rămâne", a declarat Marcel Ciolacu, după ce a participat la inaugurarea unui nou amfiteatru al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". Ciolacu și Rafila la Vălenii de Munte Foto: PSD Nu a rămas niciun spital fără bani de medicamente Însă presa relatează constant despre astfel de situații, care-l contrazic pe liderul PSD: Antena 3, mai 2023: „Medicii din Huși, județul Vaslui fac un apel disperat şi spun că pacienţii mor cu zile din cauza lipsei medicamentelor. Cadrele medicale se plâng pe grupurile de WhatsApp că lucrează într-un cimitir şi că nimeni nu face nimic pentru a rezolva situaţia”. Postul, favorabil PSD, arăta că, potrivit unui medic de la spitalul din Huși - controlat de administrația PSD locală - un pacient a murit fiindcă nu a beneficiat de un antibiotic de care avea nevoie. Programele naționale de sănătate au rămas de două zile fără finanțare, iar pacienții cronici sunt lăsați fără medicamente, fiind trimiși acasă de la spital „fără tratament și fără nicio altă soluție”, acuza, la 19 septembrie, Alianța Pacienților Cronici din România, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, trei dintre cele mai mari asociații de pacienți din România. „De exemplu - lipsește un antiaditiv. Un pacient intră în fibrilație atrială. Daca aș avea Amiodarol, poate că ar ieși într-o oră, două și… nu am. Tratamentul de înlocuire s-ar putea să dureze una, două zile. Este o prelungire a perioadei de spitalizare, a perioadei de internare la ATI, care și ea este costisitoare”, spunea Genoveva Cadar, șef de secție ATI la acest spital. „Am avut o durere în capul pieptului și m-am dus la UPU. Am fost internat în spital și, timp de două zile, nu mi s-a administrat nicio pastilă, niciun calmant, niciun tratament pe motiv că spitalul nu are bani. Am zis ok, bine. Nu aveți bani, dați-mi rețeta cu tratamentul pe care trebuie să-l fac, că mă duc și-l cumpăr eu, doar ca să-mi faceți tratamentul respectiv”, relata un pensionar internat la Spitalul Județean Brăila, în septembrie 2023. Aprilie 2023, criză de medicamente la Spitalul Universitar București. „Asta e finanțarea primită pe trimestrul 2 de la CNAS, unde pe diferite programe finanțarea este zero, afecțiuni hemoragice – zero, nu vreau să discut de afecțiuni oncologice, unde mi-a dat Casa 1.400 de lei. Este penibil, cu toate că facem solicitări, Casa nu-ți spune nici măcar de ce nu îți dă”, a spus medicul Bogdan Dorobăț, la Digi 24. Pacienţii cu epilepsie nu au acces la medicamente, a arătat, în martie 2023, Ioana Mîndruţă, medic primar neurolog specializat în epileptologie generală şi evaluare prechirurgicală la Unitatea de Monitorizare a Epilepsiei şi Somnului, Laboratorul de Neurofiziologie Clinică din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Martie 2023: Penurie șocantă de medicamente la un spital de provincie, la Huși, unde o fiolă de calmant a fost împărțită între doi pacienți ieșiți din operație, scria Vremea Nouă din Vaslui. Această publicație mai arată că, la acest spital, nu mai sunt bani de analize, așa că unii medici operează „în orb”. Acum trei zile, la Deva, premierul Ciolacu a fost interpelat pe stradă de o femeie: „Domnule premier, o rugăminte. Mergeți și la policlinica veche, la psihiatrie, nu avem medicamente în spital. Dacă nu mergem cu plasa cu medicamente, dacă nu ducem de acasă, noi nu putem fi tratați”. „Mă bucur că ce îmi semnalează cetățenii eu deja cunosc și am informația și deja am făcut acest lucru”, a declarat, la ieșirea din Spitalul Județean de Urgență Deva, primul ministru Marcel Ciolacu, citat de gddhd.ro.

Dealer-ul Catena procura drogurile din farmacii (sursa: Facebook/Catena - Farmacia Inimii, LinkedIn/Constantin Sonea)
Eveniment

Dealer-ul Catena procura drogurile din farmacii

Dealer-ul Catena procura drogurile din farmacii. Constantin Șonea, angajatul Fildas/Catena care distribuia droguri de mare risc, procura medicamentele care conțineau substanțele interzise prin intermediul companiei la care lucra. Dealer-ul Catena procura drogurile din farmacii Potrivit referatului DIICOT de arestare a lui Șonea, rețeta a fost dezvăluită de un colaborator al angajatului Fildas, angajat la o farmacie Catena. Citește și: EXCLUSIV Dealer-ul de Fentanil și Oxicodonă de la Catena le-a vândut Fentanil polițiștilor sub acoperire pe strada Icoanei din București. În birou avea en gros Fentanil, Oxicodonă, morfină "Produsele expirate, dar care conţinuă să îsi producă aceleasi efecte din punct de vedere farmaceutic, desi ele se mai diminuează odată cu trecerea timpului, sunt centralizate şi adunate de Costy (Constantin Șonea - n.r.), în calitate de angajat al SC Fildas SRL, el adunând astfel de medicamente de la toate farmaciile Catena din țară. Aceste medicamente sunt destinate distrugerii. O altă categorie o reprezintă medicamentele ce provin din cutii folosite parțial de pacienți şi pe care aparținătorii acestora, atunci când pacienții decedează, le returnează farmaciilor pentru distrugere, iar returnarea se face pe bază de proces-verbal, în cazul medicamentelor stupefiante şi psihotrope, gen morfină şi fentanil. Atenție la codurile de bare de pe cutii A treia categorie de medicamente ar proveni din plusurile ce rezultă la farmacii în urma inventarelor. La aceste plusuri se poate ajunge în urma erorilor de eliberare a produselor din partea farmaciștilor, erori ce vizează cantitatea sau concentrația medicamentului. Citește și: Fentanil, medicamentul vândut de dealer-ul care era angajat la Catena, este cel mai periculos drog de pe planetă la ora actuală. În 2021, a ucis zeci de mii de cetățeni americani De exemplu, se prescriu două cutii dintr-un medicament de concentrație 200 mg, iar farmacistul eliberează fizic pacientului 2 cutii de concentrație 400 mg. În acel moment, farmacia, la efectuarea inventarului, va figura pe minus de 2 cutii de 400 mg şi pe plus cu 2 cutii de 200 mg. Fiecare cutie ce conține substanțe psihotrope şi stupefiante are o serie şi un cod de bare pe baza cărora sunt identificate şi care se regăsesc în procesele verbale pe baza cărora medicamentele sunt trimise de farmacii către Fildas şi de către Fildas către firma de distrugere a medicamentelor. Astfel, se poate stabili trasabilitatea acestor medicamente. Ce a făcut comisia de distrugere a medicamentelor? Arăt că uneori Costy îmi cerea să îi restitui ambalajele medicamentelor, fiindu-i necesare pentru întocmirea documentelor în vederea distrugerii medicamentelor. Costy nu mi-a povestit niciodată în detaliu cum face să sustragă medicamentele cu ocazia distrugerii acestora, dar din câte cunosc modalitatea de funcționare a lanțurilor farmaceutice, cred că acesta falsifica şi falsifică în mod curent procesele-verbale prin care medicamentele se trimit către firma de distrugere, cred că membri comisiei de distrugere nu verifică evidența scriptică cu numărul efectiv al cutiilor şi astfel Costy reușește să sustragă medicamentele. Din ce știu, atunci când se distrug medicamente, se distrug cantități mari şi foarte mari şi probabil că nu mai stă nimeni să verifice. Depozit nou pentru expirate Știu că anul trecut distrugerea să făcea la o firmă în Ploiești, iar anul ăsta se face la o firmă din Iasi, de fapt din decembrie anul trecut se făcea în Iasi. La un moment dat, anul trecut prin vară, Costy mi-a spus că nu îmi poate aduce marfă, pentru că are nevoie de ea pentru distrugere. Am dedus că se terminase contractul cu firma de distrugere din Ploiești, urma să se deruleze contractul cu firma din Iasi şi nu avea încă făcute toate conexiunile pentru a putea scoate medicamente fără să bată la ochi. Știu că de câteva ori Costy a participat şi personal la distrugerea medicamentelor şi a şi însoțit transporturile către firma de distrugere. La un moment dat (prin septembrie – octombrie 2022) Costy mi-a spus că din cauza faptului că sunt foarte mari cantitățile recepționate din țară, medicamentele nu mai sunt depozitate fizic la sediul din șos. Chitilei, ci duse la un depozit la firmei Fildas din Mogoșoaia.", a declarat colaboratorul lui Șonea.

Maru, prea drogat să fure medicamente (sursa: Instagram/Tudor Duma)
Eveniment

"Maru", prea drogat să fure medicamente

"Maru", prea drogat să fure medicamente. Dealer-ul de droguri Tudor Duma, zis "Maru", este suspectat de procurori DIICOT că i-a vândut droguri lui Vlad Pascu, șoferul drogat care a ucis doi tineri în stațiunea 2 Mai. Cu câteva ore înainte de a fi săltat de anchetatori în cursul acestei dimineți, Tudor Duma a dat o spargere la depozitul farmaceutic al Spitalului Floreasca, de unde a furat două pungi cu ser fiziologic. Citește și: Puștiul „Maru”, dealer-ul șoferului drogat ucigaș Vlad Pascu, își amenința și bătea tatăl, a fost încătușat repetat de polițiști și prins cu droguri și arme albe, inclusiv o sabie Întreaga operațiunea a fost filmată live chiar de autorul jafului, Tudor Duma, și postată în mediul online. Acesta recunoaște că era beat și drogat și întreba: "Ce medicamente fur și eu de aici?". Procurorii de pe lângă Judecătoria Sector 1 îl cercetează acum pentru infracțiunile de furt calificat și distrugere. "Maru", prea drogat să fure medicamente Procurorii DIICOT au declanșat în această dimineață operațiunea "Hidra", în urma căreia au fost săltați mai mulți dealer-i și traficanți de droguri din anturajul lui Vlad Pascu, șoferul drogat care a omorât doi tineri la 2 Mai. În anturajul lui Pascu se află și Tudor Duma, unul din dealer-ii lui. Citește și: GALERIE FOTO Șoferul drogat ucigaș și părinții, la DIICOT. Tatăl tânărului, comportament bizar: râsete cu gura până la urechi. Vlad Pascu: Îmi pare rău pentru tot, nu pot să dau timpul înapoi Cu câteva ore înainte de a fi săltat de anchetatori, la ora patru dimineața, Tudor Duma a dat o spargere la depozitul cu medicamente al Spitalului Floreasca, din București. Acesta s-a filmat în timp ce se afla în depozitul cu medicamente și îi întreba pe internauți ce medicamente să fure. Anterior a recunoscut că era drogat și beat. Citește și: Mama șoferului drogat care a ucis doi studenți, reținută de DIICOT. Ea ar fi încercat să șantajeze martorii "Băi, sunt rupt în gură deja. Sunt şi beat. M-am strecurat în Spitalul Floreasca. Aţi înteles? Ce medicamente fur şi eu de aici? Ia, ce-i asta oare? (...) Sunt aici ca la mine acasă. Fur tot ce vreau eu", spunea Tudor Duma pe Instagram. După ce a devastat magazia a plecat cu două pungi de ser fiziologic. La final, și-a scris numele cu marker pe unde a apucat. Furt calificat și distrugere În timp ce Tudor Duma se afla la audieri, în incinta DIICOT, Poliția Capitalei a anunțat că "în această dimineață, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Secția 1 Poliție a fost sesizată, prin SNUAU 112, de către reprezentanți ai unei unități medicale din Sectorul 1, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de distrugere. Citește și: Șoferul ucigaș de la 2 Mai se droga acasă, cu știința mamei. Aceasta ar fi încercat să-i șantajeze cu asta pe prietenii fiului ei La fața locului, s-au deplasat polițiști din cadrul Biroului de Ordine Publică, care au relaționat cu apelantul, acesta sesizând faptul că, în cursul nopții, un bărbat ar fi pătruns în incinta instituției, în zona administrativă (depozitul farmaceutic) unde s-a semnat cu un marker pe fișete, uși, precum și pe alte bunuri din incintă. Ulterior, la plecare, ar fi sustras două pungi cu ser fiziologic, dintr-o cutie aflată pe hol.". După câteva ore de audieri, Poliția Capitalei a anunțat că Tudor Duma este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru infracțiunile de furt calificat și distrugere.

La spitalul Brăila nu sunt bani de medicamente Foto: Obiectiv de Brăila
Eveniment

La spitalul Brăila nu sunt bani de medicamente

La spitalul județean (SJU) Brăila nu mai sunt bani de medicamente, iar pacienții fie nu-și primesc medicamentația, fie și-o cumpără singuri, arată o publicație locală. Citește și: Salarii imense pentru medicii de la Brașov care se plâng că nu sunt plătiți suficient pentru gărzi și își dau demisiile în bloc Mai mult, un pensionar internat la acest spital s-a plâns că în fișa de externare figurau tratamente de care nu ar fi beneficiat. În 30 decembrie 2022, liftul Spitalului Județean din Brăila s-a prăbușit cu 4 oameni în el, iar doi dintre ei au fost răniți. Poliția a deschis o anchetă, dar nu se știe dacă a fost finalizată. La spitalul Brăila nu sunt bani de medicamente „Am avut o durere în capul pieptului și m-am dus la UPU. Am fost internat în spital și, timp de două zile, nu mi s-a administrat nicio pastilă, niciun calmant, niciun tratament pe motiv că spitalul nu are bani. Am zis ok, bine. Nu aveți bani, dați-mi rețeta cu tratamentul pe care trebuie să-l fac, că mă duc și-l cumpăr eu, doar ca să-mi faceți tratamentul respectiv. Mi s-a făcut tratamentul, după care au realizat că nu e bun tratamentul respectiv și (...) a revenit cu o altă rețetă, alt tratament, în valoare de 600 de lei. Primul tratamentul tot eu mi l-am cumpărat, a fost în jur de 200 de lei, pentru gastrită. Doar că eu am probleme și cu o tahicardie și cu glanda tiroidă. Și această gastrită îmi afecta într-un fel și tahicardia”, s-a plâns Ion Viorel, într-o sesizare transmisă redacției cotidianului ”Obiectiv-Vocea Brăilei”. Citește și: Fabrica de avioane Craiova, condusă de un fost muncitor de la linia de montaj, cu facultate după 40 de ani. Circa 300 de angajați nu au reușit să modernizeze nici un avion IAR Pacientul a cerut externarea și, la plecare, a descoperit că în fișă figurau tratamente de care nu ar fi beneficiat. Aceste tratamente urmează să fie trimise, probabil, pentru decontare, la casa de sănătate, CNAS. Tratament inexistent, trimis la decontare la CNAS „Ce să mai zic, că la externare scria acolo, în fișă, o mulțime de tratamente care de fapt nici nu mi s-au administrat! (...) Am făcut sesizare și la Colegiul Medicilor, am făcut reclamație și la Comisia de etică de la Spitalul Județean. Vreau să aduc la cunoștință că tot ce fac dumnealor cu pacienții în spital, e o bătaie de joc, că îi pune pe pacienți să-și cumpere tratament dacă vor să-i facă bine, altfel nu. Îi uită acolo, pe patul spitalului”, a mai reclamat Ion Viorel, care afirmă că are o pensie de 1.100 de lei pe lună și are doi copii de vârstă școlară. Acest spital nu a mai publicat din 2021 lista salariilor, deși ar fi obligat, prin lege, să facă acest gest de transparență de două ori pe an. La acel moment, în spital erau numeroși medici cu salarii între 15.000 și 22.000 de lei, net. Însă, din bugetul pe 2023 se poate observa că, la venituri de circa 349 de milioane de lei, salariile consumă peste 263 de milioane de lei. Sporurile pentru condiții de muncă și „alte sporuri” consumă 61 de milioane de lei, în timp ce suma alocată medicamentelor este de doar 46 de milioane de lei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră