sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: carne

9 articole
Economie

Cât de toxică este carnea procesată?

Cât de toxică este carnea procesată? Un eveniment de referință pentru industria alimentară și a suplimentelor alimentare din România, "RO.aliment SHOW 2024", are loc la Iași. Cât de toxică este carnea procesată? La Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV) se întâlnesc zeci de procesatori, furnizori, asociații, autorități de control, reprezentanți ai retail-ului, mediului academic și cercetători. Citește și: Guvernul a tăiat 16 miliarde lei din cheltuielile cu PNRR și a crescut cu 18 miliarde de lei cheltuielile cu salariile bugetarilor. Consiliul Fiscal atrage atenția asupra riscurilor majore Structura zilelor de conferință acoperă sectoarele din lanțul "de la fermă la furculiță", adică carne, lapte, plant based (cânepă), panificație și produse alternative. Temele sunt dezbătute în cadrul a patru workshopuri și a sesiunilor de discuții de "Bun Gust", respectiv a expoziției de "Bun Gust" și discuțiilor despre retail. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cât de toxică este carnea procesată? (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Bulgaria și România, cea mai mare creștere a prețurilor la carne
Economie

Bulgaria și România, cea mai mare creștere a prețurilor la carne

Bulgaria și România, țările din UE în care s-a înregistrat cea mai mare creștere anuală a prețurilor la carne, arată datele Eurostat publicate azi. Oficial, Guvernul a plafonat prețurile la carnea de pui și de porc, dar și la alte produse magiunul. Citește și: Fapte: prețurile la benzină și motorină au crescut cu aproape 10% în trei luni. Litrul de benzină la o stație Petrom a ajuns la 7,24 lei, iar cel de motorină la 7,47 lei „Susțin amendamentul depus astăzi în Parlament de #PSD, amendament care prelungește plafonarea adaosurilor la prețurile alimentelor de bază până la 31 decembrie 2024 (...) PSD este singurul partid care vine cu soluții concrete pentru stabilizarea prețurilor, aceasta fiind cea mai importantă așteptare a românilor în 2024!”, anunța, la 18 martie, premierul PSD Marcel Ciolacu. Bulgaria și România, cea mai mare creștere a prețurilor la carne Datele Eurostat contrazic aceste afirmații: din februarie 2023 în februarie 2024, prețul la carne a crescut, în România, cu 7,7%. Doar în Bulgaria a crescut mai mult prețul acestor produse, cu 8,2%. „În schimb, treio țări au înregistrat o scădere a prețurilor la carne: Cehia (-5,1%), Finlanda (-2,2%) și Danemarca (-0,6%)”, arată Eurostat. Media UE a fost de 3,3%. Pe categorii, carnea de porc a înregistrat cea mai mare creştere de preţuri la nivelul UE (5,7%), urmată de carnea de oaie sau capră (4,5%) şi carnea de vită sau viţel (3%). În schimb, preţurile la carnea de pasăre au scăzut cu 1,6%, la nivelul UE, în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023. Eurostat a anunţat anterior că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar. Separat, datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna februarie 2024 la 7,23%, de la 7,41% în ianuarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.

Carnea de porc s-a scumpit masiv (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Carnea de porc s-a scumpit masiv

Carnea de porc s-a scumpit masiv. Piaţa cărnii de porc “fierbe” în preajma sărbătorilor de iarnă. Carnea de porc s-a scumpit masiv Inflaţia, creşterea preţurilor la materiile prime şi costurile ridicate cu energia, gazele naturale şi combustibilii, care pun de ceva timp presiune pe producători, au adus majorări de preţ la produsele din galantare. Citește și: De ce merge Iohannis în Dubai, la cel mai luxos și controversat summit climatic din istorie. Biden și Papa Francisc și-au anulat participarea după scurgeri despre agenda secretă comercială Ca urmare, este de aşteptat ca puterea de cumpărare în rândul consumatorilor să fie mai scăzută în acest an. În luna ianuarie 2023, carcasa de porc costa 10,5 lei/kg fără TVA, până în 11 lei/kg, iar acum este 16 lei/kg carcasa fără TVA. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Carnea, ouăle şi produsele lactate, esențiale Foto: Ferma Cobor
Mediu

Carnea, ouăle şi produsele lactate, esențiale

Carnea, ouăle şi produsele lactate sunt surse esenţiale de nutrienţi pentru populaţia lumii, mai ales în perioada copilăriei şi în timpul sarcinii, a afirmat FAO într-un raport publicat marţi, cerând în acelaşi timp industriei creşterii animalelor să rezolve problema impactului asupra mediului, relatează AFP. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Carnea, ouăle şi produsele lactate, esențiale Confruntată cu amploarea malnutriţiei, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) încurajează guvernele "să promoveze beneficiile alimentelor provenite de la creşterea animalelor terestre", care furnizează nutrienţi "greu de obţinut în cadrul unei alimentaţii vegetariene". FAO prezintă astfel concluziile unui raport realizat prin compilarea a peste 500 de lucrări ştiinţifice şi care este prezentat drept "cea mai cuprinzătoare analiză de până acum" privind beneficiile, precum şi riscurile produselor de origine animală. "Alimentele provenite de la creşterea animalelor terestre oferă proteine de înaltă calitate, o serie de acizi graşi esenţiali, fier, calciu, zinc, seleniu, vitamina B12 (...) care asigură funcţii esenţiale pentru sănătate şi dezvoltare", potrivit organizaţiei. Citește și: Zero fonduri din PNRR, în primele trei luni ale anului 2022. Estimarea Finanțelor pentru 2023, doar 1,9 miliarde euro, sugerează că România va abandona numeroase jaloane din PNRR "Acest lucru este valabil mai ales în anumite perioade cheie ale vieţii, cum ar fi sarcina, alăptarea, copilăria, adolescenţa şi vârsta înaintată", notează FAO, al cărui raport nu include produsele marine. Consumul lor poate reduce încetinirea creşterii şi malnutriţia la copiii sub cinci ani, poate combate greutatea mică la naştere şi poate preveni anemia la femeile aflate la vârsta fertilă. Carenţele de fier, vitamina A şi zinc sunt printre "cele mai răspândite la nivel global". Mai mult de unul din doi copii, cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani, suferă de cel puţin o carenţă de acest gen, mai ales în Asia de Sud, Asia de Est, Pacific şi Africa subsahariană. Zootehnia, responsabilă pentru 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră Cu toate acestea, sectorul zootehnic va trebui să "abordeze o serie de provocări", în primul rând de mediu, au declarat numărul doi al FAO, Maria Helena Semedo, şi economistul şef Maximo Torero Cullen. Pe lângă defrişări şi utilizarea nesustenabilă a apei, sectorul este responsabil pentru 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră produse de om. FAO aminteşte, de asemenea, că "un consum, chiar şi redus, de carne roşie procesată poate creşte riscul de mortalitate şi de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare şi cancer colorectal".

Profiturile marilor producători de carne și lapte, afectate de schimbările climatice Foto: Facebook
Mediu

Profiturile marilor producători, schimbările climatice

Profiturile marilor producători de carne şi lactate vor fi afectate de schimbările climatice, potrivit estimărilor grupului global de investitori FAIRR, transmite Bloomberg. Astfel, 40 dintre cei mai mari producători mondiali de alimente ar putea vedea cum profiturile lor cumulate vor scădea cu aproape 24 de miliarde de dolari în 2030 comparativ cu 2020, ca urmare a schimbărilor climatice. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Profiturile marilor producători, afectate de schimbările climatice Prognozata reducere a profiturilor marilor producători de carne şi lactate are legătură în principal cu creşterea preţurilor la nutreţuri şi a taxelor pe carbon. Potrivit estimărilor FAIRR, cele 40 de companii ar putea vedea cum marjele lor de profit vor scădea cu 7% în 2030 comparativ cu 2020. Cele mai grav lovite vor fi firmele din America de Nord, inclusiv Tyson Foods Inc. şi producătorul de ouă Cal-Maine Foods Inc., pentru care marjele de profit ar urma să scadă cu 11% în medie. Şi alţi mari producători mondiali de carne, precum grupul brazilian JBS SA şi cel chinez WH Group Ltd., vor fi şi ei afectaţi, potrivit FAIRR. Prognozele FAIRR au la bază ipoteza că temperatura medie globală va creşte cu două grade Celsius până în 2100. Conform acestui scenariu, şi fără modificări, jumătate din cele 40 de mari companii producătoare de carne ar urma să înregistreze pierderi operaţionale în 2030. "Este foarte multă valoare în pericol. Vrem ca investitorii să aibă o voce clară" atunci când vine vorba să îi convingă pe producătorii de carne să evalueze şi să gestioneze riscurile unor temperaturi mai mari asupra lanţurilor lor de aprovizionare şi a profitabilităţii lor, a declarat directorul executiv de la FAIRR, Maria Lettini. Un raport recent al Grupului interguvernamental de experţi asupra evoluţiei climei al ONU, Giec, avertizează că încălzirea globală va atinge pragul de 1,5 grade Celsius prin comparaţie cu era preindustrială la orizontul anilor 2030 - 2035, timp ce temperatura a crescut deja, în medie, cu aproape 1,2 grade Celsius. Producătorii de carne sunt vulnerabili la schimbările climatice pentru că aprovizionarea lor cu nutreţuri precum porumb şi soia boabe poate fi afectată de excesul de căldură, secetă şi precipitaţii insuficiente. Puține companii mari realizează impactul schimbărilor climatice În prezent, doar şase dintre cele 40 de mari companii analizate derulează analize cu privire la efectele schimbărilor climatice. "Multe companii nu au analize cu privire la schimbările climatice. Cu siguranţă, acesta este ceva ce vom cere în angajamentele noastre", a declarat Tovia Rosner, care gestionează Allianz Global Investors' Food Security Fund, cu active sub administrare în valoare de 69 de milioane de dolari. Posibilul impact asupra profiturilor marilor producătorii de carne şi lactate are legătură în principal cu costurile mai mari legate de schimbările climatice, costuri care sunt prognozate să crească cu peste 9%, în medie, în 2030 comparativ cu 2020, potrivit FAIRR . Din această majorare, 5% are legătură cu preţurile mai mari la nutreţ şi 4% cu taxele pe carbon pentru emisiile poluante ale animalelor. FAIRR a sugerat că marii producătorii de carne şi lactate pot să reducă riscurile prin diversificarea produselor, utilizarea unor nutreţuri alternative şi reorientarea portofoliilor lor spre alternativele pe bază de plante. Citește și: Japonia va limita vizitele pe o insulă din prefectura Okinawa din cauza turismului excesiv

Restaurantele de fițe care ne otrăvesc (sursa: Google Maps)
Eveniment

Restaurantele de fițe care ne otrăvesc

Restaurantele de fițe care ne otrăvesc. Circa 2,8 tone de carne au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman, în urma controlului desfăşurat de comisarii pentru Protecţia Consumatorilor la furnizorii restaurantelor din Piaţa Alba Iulia, din sectorul 3 al Capitalei, produsele urmând să fie predate către o firmă de neutralizare, a anunţat, sâmbătă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Filiera America de Sud - Olanda În urma acţiunilor de verificare desfăşurate de Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov la unităţile de alimentaţie publică din zona comercială Piaţa Alba Iulia din sectorul 3 al Capitalei (Bd. Decebal şi Bd Basarabia) a fost extins controlul la furnizori ai acestora. Acestea au pornit de la verificările efectuate la SC Arogant SRL (Restaurantul "Arogant"), unde au fost constatate deficiente la produsele din carne ambalată cu care era aprovizionată unitatea, precizează ANPC într-un comunicat. Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu a subliniat că, probabil, mii de produse provenite din America de Sud sunt achiziţionate de firme olandeze, în varianta proaspătă şi congelate în Olanda, fiind vândute ulterior pe piaţa din România, lucru interzis de normativele europene. Congelare ilegală "Nu ştiu dacă ceea ce fac anumiţi operatori economici olandezi este un mod de lucru acceptat şi pentru piaţa din ţara lor. Activitatea lor este strict reglementată de Regulamentul 853/2004 cu privire la comercializarea produselor din carne sau peşte.(...) Probabil, mii de tone de produse provenite din America de Sud sunt achiziţionate de aceste firme, în variantă proaspătă, în sensul refrigerat, nu congelat, sunt transportate în Olanda şi congelate acolo, la câteva luni de la punerea lor pe piaţă, în ţara de origine - congelate lent, având în vedere acumulările de sânge, lichid şi gheaţă din interiorul ambalajelor, precum şi arsurile de congelare evidente - şi vândute, apoi, pe piaţa din România, cu toate că acest lucru, repet, este strict interzis de actele normative europene. Mai mult decât atât, aceştia emit documente şi prelungesc termenul durabilităţii minimale sau de expirare, cum se spune în mod popular, cu încă un an, cel puţin. (...) Le-aş trimite şi eu carnea românească, în aceleaşi condiţii, şi aş vrea s-o văd în farfuriile celor care ne ţin lecţii despre comunitatea europeană. Nu s-a vândut, în termen, produsul, îl congelăm noi aici şi îl trimitem lor spre a fi păpat, îşi spun, probabil. În plus, cu ambalajele având un aspect de calitate îndoielnică, aceste produse ne sunt servite ca premium cu toate că, legal, ar trebui aruncate. Trist este că pentru a rula o astfel de afacere este nevoie de complici şi, din păcate, constatăm că şi i-au găsit printre ai noştri. Sper ca, măcar în această luptă, autorităţile române se strângă rândurile să-i notificăm la Comisia Europeană şi să le arătăm că trebuie să fim respectaţi", a spus Horia Constantinescu. Etichete schimbate Furnizorii controlaţi au fost: SC Oceanis Seafood Europa SRL - Depozit Popeşti Leordeni şi SC Rompex Distribution SRL - depozit sat Cosoba, comuna Cosoba, judeţul Giurgiu. "În urma acţiunii au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman, circa 2,8 tone de carne, urmând ca verificările documentelor celor două companii să continue în zilele următoare. Produsele retrase de la comercializare au fost sigilate, până la finalizarea documentului de control, urmând să fie predate către o firmă de neutralizare", se menţionează în comunicatul ANPC. Potrivit sursei citate, una dintre abaterile constatate în urma controlului la depozitul situat în judeţul Giurgiu a vizat faptul că angajaţii operatorului economic prezenţi în unitate au refuzat, la început, accesul în perimetrul de desfăşurare a activităţii a organelor de control. Citește și: Un singur militar ucrainean rănit a fost tratat în România în sistemul medical militar, susține MApN. Șeful forțelor ucrainene pomenește 1.000 de militari răniți trimiși în 12 țări De asemenea, comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au mai constatat deficienţe legate de: o parte din produse aveau eticheta aplicată pe care data durabilităţii minimale era depăşită, produsul fiind refrigerat; la aceleaşi produse, eticheta aplicată pe bax menţiona prelungirea datei limită de consum iniţială şi schimbarea stării termice în produs congelat; uşa depozitului şi perdeaua frigorifică aveau cantităţi considerabile de gheaţă în exces şi urme de şoc mecanic pe exteriorul uşii de depozitare. Nu în ultimul rând, o altă parte din produse, importate din America de Sud, purta o dublă etichetare similară, cea a producătorului, care menţiona produsul refrigerat, cu o anumită dată a durabilităţii minimale şi cea a distribuitorului, pentru un produs congelat, cu o altă dată de expirare (neconcordanţa se referă la informaţiile legate de producţie, ambalare şi dată limită de consum în sensul în care distribuitorul nu respecta recomandările, condiţiile de păstrare/ depozitare şi de consum atribuite de producător). Restaurantele de fițe care ne otrăvesc Conform unui comunicat de presă al ANPC transmis vineri, o serie de operatori economici ce activau zona comercială Piaţa Alba Iulia din Capitală au fost amendaţi cu 120.000 de lei, au primit şase avertismente, iar pentru cinci operatori economici s-a decis oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor. Inspectorii au verificat modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu în cazul a 15 operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în zona comercială Piaţa Alba Iulia (Bulevardul Decebal, Bulevardul Burebista), în domeniul alimentaţiei publice. Operatorii economici sancţionaţi au fost: RTH Premium Services SRL (Restaurant ZEZ), Delicatese Decebal VIP SRL (XO Lounge), Kamberoglu SRL (Restaurant Cigeristan), Lollypop Bar SRL (Restaurant Lollypop), Pad Thai Asia SRL (Restaurant Pad Thai), Galex Impex SRL (Cofetăria Casa Lica), Calitatea SRL (Pink Cafe&Lounge), Loka Lounge SRL (Restaurant Loka), Plus Trans Internaţional SRL (Restaurant Traffic), Duman Oriental Business SRL (Restaurant Duman), Diversity Store SRL (Restaurant Tress Lounge), Gatto Cafe SRL (Restaurant Gatto Lounge), Anuka Caffe SRL (Restaurant Mon Chere) şi Arogant Lounge SRL (Restaurant Arogant).

Restricțiile legale de sacrificare a porcilor (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Restricțiile legale de sacrificare a porcilor

Restricțiile legale de sacrificare a porcilor. Directorul executiv DSVSA Iași îi îndeamnă pe ieșeni să cumpere carne de porc doar de la piețele agroalimentare, acolo unde nu există risc de îmbolnăvire. Restricțiile legale de sacrificare a porcilor Procucarea cărnii de porc de la persoane necunoscute reprezintă un risc major de îmbolnăvire a consumatorilor, neavând garanția că acestea au fost supuse controlului sanitar-veterinar. Trichineloza este o boală parazitară gravă care este transmisibilă la om. Citește și: The Times: Armata germană are muniție pentru două zile de război. Toate statele NATO au probleme cu stocurile de proiectile, dar Berlinul este într-o situație specială Pe lângă testarea în piețile ieșene, în laboratorul DSVSA se pot face recoltări ale probelor de la animale. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Rușii pregătesc "carne de tun" pentru a trimite la război (sursa: Facebook/VolodimirZelenski)
Internațional

Rușii pregătesc "carne de tun" pentru a trimite la război

Rușii pregătesc "carne de tun" pentru a trimite la război. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că pierderile rusești ar putea depăși 40.000 de militari până la sfârșitul lunii iunie. "Armata rusă încearcă să desfășoare trupe de rezervă în Donbas. Dar despre ce rezerve pot vorbi în acest moment?Se pare că vor arunca în luptă recruți slab pregătiți, precum și pe cei care au fost recrutați prin eforturi de mobilizare ascunse. Rușii pregătesc "carne de tun" pentru a trimite la război Generalii ruși își consideră oamenii lor pur și simplu carne de tun, de care au nevoie pentru a se asigura că ne depășesc numeric - ne depășesc în personal militar, în echipament militar. Dar acest lucru se rezumă la un singur lucru: pierderile rusești în iunie ar putea depăși 40.000 de militari. Ei nu au pierdut atâția soldați în niciunul dintre războaie de multe decenii." Citește și: Ucraina a anunțat că au fost stabilite două rute pentru exportul cerealelor: una prin Polonia, cealaltă prin România. La București, tăcere, autoritățile nu comunică nimic pe subiect Președintele Zelenski a explicat că cele mai crâncene bătălii se dau în prezent la Severodonețk. Potrivit președintelui, forțele de apărare ucrainene luptă pentru fiecare centimetru de pământ ucrainean. Ucraina face apel la "paritatea armelor grele'' înaintea unui summit al miniștrilor apărării care va avea loc miercuri la Bruxelles. "Să fim direcți - pentru a pune capăt războiului avem nevoie de paritate cu armele grele", a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al șefului Biroului președintelui ucrainean, prin intermediul Twitter.Podolyak a spus că Ucraina are nevoie: "1.000 de obuziere de calibru 155 mm; 300 de MLRS; 500 de tancuri; 2.000 de vehicule blindate; 1.000 de drone", potrivit Pravda. NATO îl va găzdui miercuri pe ministrul ucrainean al apărării, alături de miniștri aliați și oficiali din Suedia, Finlanda, Georgia și Uniunea Europeană.

Carne umflată cu saramură în România (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Carne umflată cu saramură în România

Carne umflată cu saramură în România. Amănunte incredibile ies la iveală odată cu derularea procesului unei reţele de „falsificat” şi furat carne în unul din cele mai mari depozite de profil din zonă, la Tomeşti. Carne umflată cu saramură în România O reţea de şapte angajaţi, conduşi de un fost contabil al Companiei de Transport Public, a injectat abuziv, suplimentar, cantităţi mari de apă în carnea de pui şi de curcan, pentru a fura surplusul astfel creat. Rulajul depozitului fiind unul uriaş, de nivelul sutelor de tone, cantităţile furate de membrii reţelei erau şi acestea imense. Firma ce opera depozitul a cerut instanţei să fie despăgubită pentru 40 de tone de carne furate astfel. Citește și: EXCLUSIV Zboruri private ale lui Tăriceanu și Cășuneanu jr, investigate de DNA. Decolări și aterizări pe un aerodrom închis Instanţa a decis însă altfel. Mare parte din carnea astfel injectată şi/sau furată a ajuns pe piaţă. Din fericire, reţeaua a fost anihilată. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră