sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: alimente

31 articole
Economie

În 2024, exporturile au căzut

Dezastrul guvernării Ciolacu: în 2024, exporturile au căzut, iar importurile au crescut, mai ales cele de alimente. Pentru comparație, în 2023, exporturile au crescut, inclusiv cele de alimente. Totuși, și în 2023, deficitul balanței comerciale s-a adâncit fiindcă importurile au crescut mai mult decât exporturile. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” „Ştim cu toţii că anul trecut, şi datorită provocărilor care au fost în urma, mai ales, a războiului din Ucraina, Ministerul Agriculturii a avut cel mai mare buget de la Revoluţie încoace, aproximativ 2% din PIB. Şi anul acesta Ministerul Agriculturii a rămas cu un buget mult mai mare faţă de cum era obişnuit”, se lăuda Marcel Ciolacu, la 17 ianuarie. În 2024, exporturile au căzut „În anul 2024, exporturile au scăzut cu 0,4%, iar importurile au crescut cu 3,3%, comparativ cu anul 2023”, arată Institutul Național de Statistică. La alimente și animale vii, exporturile s-au prăbușit cu 14,2%, iar importurile s-au majorat cu 5,1%. Exporturile de uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală au căzut cu 25%. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în anul 2024 a fost de 33392,7 milioane euro, mai mare cu 4424,0 milioane euro (+15,3%) decât cel înregistrat în anul 2023. „În anul 2024, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,0% la export şi 36,4% la import) şi alte produse manufacturate1) (28,5% la export şi 28,6% la import)”, mai arată INS.

În 2024, exporturile au căzut Foto: Facebook
Alimente în termen, aruncate după sărbători (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Mediu

Alimente în termen, aruncate după sărbători

Alimente în termen, aruncate după sărbători. Între 20 decembrie 2024 și 8 ianuarie 2025, ieșenii au generat o cantitate semnificativă de deșeuri alimentare. Alimente în termen, aruncate după sărbători În sezonul sărbătorilor din 2023-2024 au fost colectate peste 400 de tone de deșeuri alimentare, față de aproximativ 360 de tone în același interval din 2024-2025 (8%-9% din totalul deșeurilor colectate). Citește și: Kelemen Hunor atacă dur ministerul Energiei fiindcă se opune cumpărării E.ON furnizare de către o companie maghiară cu legături cu Gazprom Deșeurile alimentare sunt direcționate către instalația de tratare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din Țuțora. Aici, o parte dintre acestea sunt transformate în compost, iar restul sunt preluate de reciclatori autorizați. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Au explodat importurile de brânză și caș Foto: Facebook
Eveniment

Au explodat importurile de brânză și caș

Dezastrul din agricultura patronată de clanul PSD Stănescu: au explodat importurile de brânză și caș, iar carnea de porc este adusă masiv din afara țării. Doi dintre miniștri PSD ai Agriculturii, fostul polițist Adrian Chesnoiu și actualul deținător al portofoliului, Florin „Busi” Barbu, sunt clienții politici ai lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD. Între mandatele celor doi, ministru al Agriculturii a fost Petre Daea. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Justiției a împărțit, ca om de încredere, averea de milioane de euro a lui Doru „Măgaru’”, cel care punea la masă interlopi craioveni cu șefi din servicii și justiție Au explodat importurile de brânză și caș Potrivit unei analize a site-ului Economica, în 2023, s-au importat brânzeturi și caș în valoare de 468 de milioane de euro, deficitul comercial la acest produs fiind de 375 de milioane de euro. Cele mai mari importuri de alimente constau în carne de porc - proaspătă, refrigerată sau congelată. În primele zece luni din 2024 s-au importat aproximativ 299.000 de tone de carne de porc în valoare de 875 de milioane de euro. Volumul importurilor de carne de porc a crescut cu 4% față de perioada similară din 2023. „În creștere cu 4 și respectiv 7% în volum și valoare au fost și importurile de produsele de brutarie, de patiserie și biscuiți, categoria care generează a doua cea mai mare cheltuială a României în zona agroalimentară. În primele zece luni ale anului trecut, distribuitorii au adus în țara 177.000 de tone în valoare de 573,3 milioane de euro, ceea ce înseamnă 4,9% din cât s-a importata valoric, în total”, mai arată site-ul Economica. „Este timpul să nu mai depindem de importuri, atunci când vine vorba de carnea de porc. De aceea, am demarat cel mai ambițios program de creștere a efectivelor de porcine de după Revoluție. 25 de noi ferme vor aduce un plus de 1,2 milioane de porci în fiecare an. Iar Ministerul Agriculturii are în pregătire un nou program complementar cu acesta, de investiții în fermele de îngrășare, astfel încât România să își asigure 100% necesarul intern de consum la carnea de porc în următorii ani”, declara premierul Marcel Ciolacu acum circa șase luni. View this post on Instagram A post shared by Marcel Ciolacu (@marcelciolacu)

Starea dezastruoasă a economiei după Ciolacu I Foto: Guvernul României
Economie

Starea dezastruoasă a economiei după Ciolacu I

Starea dezastruoasă a economiei la final de 2024, după un an de guvernare Ciolacu I: deficit bugetar astronomic, exporturile scad, importurile cresc, iar PIB-ul începe să cadă. Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a anunțat, joi seara, la Antena 3, că deficitul la final de an 2024 este 8,6% din PIB - probabil cel mai mare din UE. Citește și: Vicepremierul Marian Neacșu și-a făcut protejata deputată PSD. Silvia Mihalcea, alături de Neacșu încă de la nunta fiului lui Dragnea În plus, PNRR-ul pare a fi complet abandonat: la 15 ianuarie se împlinesc 13 luni de la ultima cerere de plată, care nu a fost încă aprobată de Comisia Europeană. Starea dezastruoasă a economiei după Ciolacu I În plus, datele Eurostat arată că PIB-ul României a scăzut în trimestrul III cu 0,1%. La nivelul UE, s-a înregistrat o creștere medie de 0,4%. PIB-ul Bulgariei a crescut cu 0,6%. Situația României a fost confirmată de INS: “Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi o scădere de 0,1% pe seria ajustată sezonier faţă de acelaşi trimestru din anul 2023“. Joi, Institutul Național de Statistică a arătat că în primele nouă luni din 2024 exporturile au scăzut. “În perioada 1.I-30.XI 2024, exporturile au scăzut cu 1,0%, iar importurile au crescut cu 3,3%, comparativ cu perioada 1.I-30.XI 2023. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-30.XI 2024 a fost de 30054,9 milioane euro, mai mare cu 4518,8 milioane euro (+17,7%) decât cel înregistrat în perioada 1.I-30.XI 2023“, precizează INS. Datele INS arată că exporturile de alimente au căzut cu aproape 15%, în timp ce importurile au crescut cu 5%.

importurile de alimente explodează, exporturile s-au prăbușit Foto: Facebook
Economie

Importurile explodează, exporturile s-au prăbușit

Efectele dezastrului din agricultură și al pomenilor electorale: importurile de alimente explodează, iar exporturile s-au prăbușit. Institutul Național de Statistică a arătat, azi, că, după primele nouă luni din 2024, exporturile de alimente și animale vii au căzut cu 12,3%, iar importurile au crescut cu 3,5%. Citește și: Cum va câștiga nepotul lui Ciolacu milioane de euro parazitând statul condus de unchiul său și cu sprijin de la finul unchiului Importurile explodează, exporturile s-au prăbușit Datele INS arată că, în continuare, exporturile scad, iar importurile cresc. În perioada 1.I-30.IX 2024, exporturile au scăzut cu 1,4%, iar importurile au crescut cu 2,3%, comparativ cu perioada 1.I-30.IX 2023, arată buletinul publicat în această dimineață. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-30.IX 2024 a fost de 23485,8 milioane euro, mai mare cu 3066,7 milioane euro (+15,0%) decât cel înregistrat în perioada 1.I-30.IX 2023. Citește și: EXCLUSIV Sediul AUR Caraș Severin, într-o clădire a unor condamnați urmăriți internațional, Adina și Valentin Armașu „Vom susține produsele românești, micile rețele locale de magazine și distribuitorii care iau marfă de la producătorii noștri locali! Am discutat azi cu reprezentanții acestor magazine, unii dintre ei fiind și producători, alături de principalii distribuitori din țară, despre soluțiile concrete prin care dezvoltăm capitalul românesc din această zonă a economiei. Prioritatea mea este să ajut firmele să producă în România, iar marfa lor să ajungă în magazine deținute de români la un preț corect, care să reflecte munca depusă”, afirma premierul Ciolacu în martie 2024, după discuții cu producătorii români.

Exporturile de alimente continuă să pice, importurile cresc (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Economie

Exporturile de alimente continuă să pice, importurile cresc

Ce rămâne după ce Adrian Chesnoiu, Petre Daea și Florin „Busi” Barbu au ocupat Ministerul Agriculturii: exporturile de alimente continuă să pice, în timp ce importurile cresc. Deficitul balanței comerciale strict la capitolul „Alimente și animale vii” este de aproape trei miliarde de euro, în primele opt luni din 2024. Citește și: Jurnalist de investigație: Are Sorina Docuz un apartament la Nordis, unde ar locui împreună cu Marcel Ciolacu? Exporturile de alimente continuă să pice, importurile cresc Datele publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS) arată că exporturile de alimente și animale vii au căzut cu 10,4% în primele opt luni comparativ cu perioada similară din 2023, totalizând doar 4,4 miliarde de euro. Importurile au crescut cu 2,4%, totalizând 7,3 miliarde de euro. Pe relația cu Uniunea Europeană, exporturile au scăzut cu 4,8%, iar importurile au crescut cu 8,4%. La „Uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală” exporturile s-au prăbușit cu 20,1%, iar importurile au crescut cu 1,9%. În total, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-31.VIII 2024 a fost de 20919,9 milioane euro, mai mare cu 2663,4 milioane euro (+14,6%) decât cel înregistrat în perioada 1.I-31.VIII 2023. În perioada 1.I-31.VIII 2024, exporturile au scăzut cu 1,6%, iar importurile au crescut cu 2,0%, comparativ cu perioada 1.I-31.VIII 2023. Citește și: VIDEO Și cu banii Nordis, Selly și-a luat Mercedes Maybach clasa S de peste 250.000 de euro. Firma influencerului are datorii de milioane, dar plătește leasing pentru Mercedes și Porsche

Mitul aurist-șoșocist „avem prețuri ca afară”, demolat de Eurostat Foto: Facebook
Economie

Mitul aurist-șoșocist „avem prețuri ca afară”, demolat de Eurostat

Mitul aurist-șoșocist „avem prețuri ca afară”, demolat de Eurostat: România are printre cele mai mici prețuri din UE. De exemplu, la alimente și băuturi non-alcoolice, prețurile din România sunt la 73,5% față de media Uniunii Europene, arată Eurostat. Citește și: Cotele candidaților la președinție la casele de pariuri: pariorii cred că PSD câștigă în orice variantă Mitul aurist-șoșocist „avem prețuri ca afară”, demolat de Eurostat În medie, la toate produsele analizate de Eurostat, prețurile din România sunt la 60,2% față de media UE, doar Bulgaria fiind ușor mai ieftină, la 59,7% față de media Uniunii. „În 2023, nivelurile prețurilor pentru bunurile și serviciile de consum erau foarte diferite în Europa. Cel mai ridicat nivel al prețurilor dintre țările UE a fost observat în Danemarca, cu 43 % peste media UE, în timp ce în Bulgaria și România nivelul prețurilor a fost cu 40 % sub media UE”, explică Eurostat. Singurele produse unde prețurile din România sunt peste media UE sunt încălțările. „Dintre țările UE, Luxemburg are cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru alimente și băuturi nealcoolice, Irlanda pentru băuturi alcoolice și tutun, în timp ce Danemarca este cea mai scumpă pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Dintre toate țările, Elveția are cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru alimente și băuturi nealcoolice și pentru îmbrăcăminte, Islanda pentru băuturi alcoolice și tutun și din nou Danemarca pentru încălțăminte. Macedonia de Nord prezintă cel mai scăzut nivel al prețurilor din toate cele 36 de țări pentru băuturi alcoolice și tutun. Turcia este cea mai ieftină dintre țările participante pentru alimente și băuturi nealcoolice, precum și pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Dintre țările UE, România este cea mai ieftină țară pentru alimente și băuturi nealcoolice, Spania pentru îmbrăcăminte și Bulgaria pentru celelalte două categorii (băuturi alcoolice și tutun și încălțăminte)”, arată institutul european de statistică. Și în ceea ce privește costurile comunicațiilor, cetățenii români plătesc ele mai mici costuri din UE, ele fiind la 51,3% față de medie. La energie, prețurile din România sunt la 60,7% din medie, dar Ungaria este pe locul I, cu o medie de 39,7%.

Exporturile de alimente s-au prăbușit Foto: Puterea.ro
Economie

Exporturile de alimente s-au prăbușit

Eșecul a trei ani de administrare PSD a agriculturii: exporturile de alimente și animale vii s-au prăbușit, importurile au crescut, iar deficitul comercial la acest capitol este uriaș. Citește și: Șocant: un senator PSD apără medicii arestați de la „Sf. Pantelimon” și decizia de a eutanasia bolnavii: „La dreptul de a muri cu demnitate ne putem gândi?” Exporturile de alimente s-au prăbușit Potrivit datelor publicate, azi, de Institutul Național de Statistică (INS), exporturile de alimente și animale vii au scăzut, în primele șase luni din an, cu 13,9%, față de primele șase luni din 2023. În schimb, importurile la acest capitol au crescut cu 0,9%. Aproape 10% din importurile României sunt alimente și animale vii. S-au prăbușit cu 23,8% și exporturile de „Uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală”, dar și importurile la acest capitol au scăzut cu 0,6%. „Vrem să le oferim produselor românești șanse egale pe piață cu produsele de import și chiar să încurajăm comercializarea lor și în alte țări”, spunea Ciolacu în martie 2024. Pe de altă parte, datele INS arată că deficitul comercial la bunuri al României a crescut în primul semestru din 2024 cu 13,2%, ajungând la 15 miliarde de euro. Exporturile au scăzut cu 2,4%, iar importurile au crescut cu 1%.

Bombe bacteriologice la fast-food pe Otopeni (sursa: defapt.ro)
Economie

Bombe bacteriologice la fast-food pe Otopeni

Bombe bacteriologice la fast-food pe Otopeni: în incinta Aeroportului "Henri Coandă", agenții economici vând la prețuri exorbitante produse alimentare preparate în condiții insalubre și produse ținute la temperaturi necorespunzătoare. Citește și: Grindeanu sfidează pe toată lumea când vine vorba de Otopeni: ignoră inclusiv Curtea de Conturi, care arată că aeroportul a devenit înghesuit, învechit, abandonat de Transporturi Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi de 547.000 lei și a închis temporar 15 puncte de lucru. Pentru cinci puncte de lucru s-a propus închiderea temporară pentru o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni. Măsurile drastice luate de ANPC vin după ce, în urmă cu câteva luni, agenții economici au beneficiat de consiliere din partea Autorității, dar au ignorat complet sfaturile primite gratuit. Desant ANPC Marți, 30 iulie, a fost o zi cu ghinion pentru agenții economici din Aeroportul Internațional "Henri Coandă" care vând produse alimentare la prețuri exorbitante pasagerilor care ajung în aerogară. Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au verificat 29 de agenți economici care vindeau diverse tipuri de produse călătorilor. În total au fost verificate 19 puncte de alimentație publică, cinci magazine care vindeau produse alimentare și nealimentare, două case de schimb valutar, două puncte de lucru pentru închirieri mașini și salonul de așteptare pentru pasageri. Bombe bacteriologice la fast-food pe Otopeni Comisarii au constatat că o parte din produsele alimentare nu respectau condițiile de temperatură și de depozitare impuse de producător. Mai mult, existau diferențe între gramajul declarat de vânzător și produsul comercializat, condiții improprii în zona gastro, zone de preparare insalubre și produse care prezentau deteriorarea stării termice. Agenții economici au primit în total 58 de amenzi contravenționale în cuantum de 547.000 lei. În plus, au fost retrase zeci de kilograme de alimente și sute de produse neconforme. Pentru toate aceste nereguli s-a decis oprirea temporară a 15 puncte de lucru până la remedierea deficiențelor. În cazul a cinci puncte de lucru s-a propus suspendarea temporară a activității pentru o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni. Stand alimentar închis pe Otopeni (sursa: defapt.ro)

Unii români încă fură de foame (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Unii români încă fură de foame

Unii români încă fură de foame. Judecătorii au iertat o ieșeană acuzată de furt, convinși că aceasta a furat doar de nevoie și că este dornică să se îndrepte. Unii români încă fură de foame Nu la fel de convinși au fost însă procurorii, care au făcut apel împotriva sentinței. Vasilica C. a fost trimisă în judecată pentru două furturi eșuate. Citește și: EXCLUSIV Miracolul Geoană: după ce a fost numit la NATO, prietenul său Dima Șamata a dat lovitura – contract de 89 de milioane de lei cu Armata. Anterior, Șamata nu avusese contracte cu MApN În seara zilei de 20 februarie 2022, ea a intrat într-un magazin din complexul Palas. A luat două geci, cu care a intrat în cabina de probă. A rupt sistemele de alarmă ale acestora, le-a îmbrăcat și și-a pus deasupra geaca pe care o purta când intrase. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ciolacu nu exclude varianta majorării TVA Foto: Facebook
Politică

Ciolacu nu exclude varianta majorării TVA

Premierul PSD Marcel Ciolacu nu exclude complet varianta majorării TVA: „Sub nicio formă nu se va mări la alimente și medicamente". Însă el nu a exclus complet perspectiva majorării TVA la alte produse. Citește și: Dezastrul USR/Dreapta Unită la alegeri, în date: doar 8,61% din voturi la Parlamentul European. Catastrofă și la locale, după numărătoarea parțială În plus, el a dat vina pe guvernarea Ciucă pentru deficit și majorările de taxe: „Eu nu am mărit taxe nici după ce am luat mandatul de prim-ministru, cu toate că aveam un deficit lăsat de 6,8%”. Ciolacu nu exclude varianta majorării TVA „Va fi o reformă fiscală (...) Nu înseamnă că vor fi introduse mai multe taxe. Eu am promis că o să fac digitalizarea ANAF, după 30 și ceva de ani când nimeni nu a făcut-o. În afară de bază, avem 12 module deja în implementare cu companii de renume în acest domeniu și, momentan, avem încasările pe care le-am așteptat. Cu adevărat, am încurajat foarte mult investițiile și, de aceea, chiar dacă a fost excedent pe ultima lună, încercăm să ne menținem într-un echilibru. Nu vorbim de noi taxe. Eu nu am mărit taxe nici după ce am luat mandatul de prim-ministru, cu toate că aveam un deficit lăsat de 6,8% iar cel asumat era în jur de 5,7% și am închis cu 5,6% - 5,5%. Am scos anumite excepții. Am văzut și eu niște știri foarte frumoase. Vă spun un singur lucru: pe mine, ca prim-ministru, s-a făcut o presiune imensă ca să măresc TVA și am refuzat acest lucru, pentru că este total incorect ca, iarăși, cei cu venituri mici să contribuie la acest efort comun. Nu este corect", a susținut Ciolacu. În realitate, deficitul la final de 2023 a fost 5,68%, potrivit datelor ministerului de Finanțe. Premierul a insistat că „sub nicio formă nu se va mări TVA la alimente și medicamente”. „Asta ar duce la o creștere a inflației. Când ai ajuns cu inflația în jur de 1%, poți să te gândești la anumite măsuri, pentru că e foarte rău să pici în partea cealaltă, dar acolo, de obicei, se acționează în alte zone", a adăugat el, potrivit Antenei 3.

Care alimente expirate ne pot îmbolnăvi (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Care alimente expirate ne pot îmbolnăvi

Care alimente expirate ne pot îmbolnăvi. Trebuie să aruncăm toate alimentele a doua zi după expirarea termenului de valabilitate? Care alimente expirate ne pot îmbolnăvi Specialistul dr. Adina Rusu, nutriționist dietetician, a explicat că situațiile variază destul de mult. Citește și: Cum au devastat armatele ruse Moldova și Valahia: „Armata rusă distruse în așa măsură această țară, încât ea nu mai oferea deja decât imaginea unui deșert” Pe de o parte, alimentele pe care scrie "expiră la data de", trebuie consumate până atunci și, mai mult, este obligatoriu să fie depozitate în condiții optime. Pe de altă parte, există alimente care pot fi consumate și la câteva luni după termenul de expirare, atâta timp cât sunt păstrate corespunzător și nu-și modifică vizibil aspectul. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Postul lui Dan Voiculescu, atac la Ciolacu: prețul la alimente a explodat Foto: Facebook
Politică

Postul lui Dan Voiculescu, atac la Ciolacu

Postul lui Dan Voiculescu, atac la Ciolacu în ziua în care începe campania electorală: alimentele cumpărate de liderul PSD cu 93,50 lei s-au scumpit substanțial, arată Antena 3. În octombrie 2023, Marcel Ciolacu a postat pe Facebook lista cu produsele pe care le-a achiziționat cu sub 100 de lei. Citește și: Nomenklatura PSD îi oferă tratament preferențial actorului Florin Piersic și face spectacol cu internările în timp ce pacienții obișnuiți sunt dați deoparte Postul lui Dan Voiculescu, atac la Ciolacu „Am fost la cumpărături şi am luat ce aveam nevoie: salată, castraveţi, ceapă şi nişte cartofi, mere, pateu Ardealul şi salam Săsesc, ulei şi zahăr, ouă, iaurt, telemea de oaie şi o bere Ursus – produsă la Buzău… total 93,50 de lei. E drept, am uitat să iau roşii, dar tot mă încadram în 100 de lei! Voi ce #cumpăraţiromâneşte cu 100 de lei?”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook. Antena 3 arată că, acum, aceleași produse ar costa 107 lei și nouă bani. Procentual, aceasta ar însemna o majorare a prețurilor de circa 15%. „Ca exemplu, salamul cumpărat de premier costa anul trecut cu 13,99 lei costă acum 17,49 lei. Merele costau atunci 2,51 lei, iar acum costă 4,49 lei, în timp ce cartonul de ouă a costat atunci 8,99 lei, iar acum costă 12,49 lei”, arată Antena 3. Ultimele date ale INS indică o inflație anuală de doar 2,81% la alimente, însă la preparate din carne a fost de 7,99%, iar la fructe de peste 7%.

Cum se mănâncă sănătos în post (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cum se mănâncă sănătos în post

Cum se mănâncă sănătos în post. Potrivit calendarului creștin-ortodox, postul Paștelui a început de luni, 18 martie. Cum se mănâncă sănătos în post În această perioadă, creștinii care respectă postul religios renunță la consumul de carne, pește, respectiv la produse lactate. Citește și: Cum poți scăpa mai repede de un credit plătind doar jumătate din dobândă. La un credit de 70.000 de euro, se economisesc 20.000-30.000 de euro De aceea, teoretic ar trebui să fie și o oportunitate de a scăpa de kilogramele în plus. Totuși, de multe ori, se întâmplă pe dos. Explicația: în timpul postului, din nevoia de a substitui aceste alimente sățioase, există tendința de a exagera cu consumul de carbohidrați, astfel că nu e de mirare că putem acumula kilograme în plus. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ce alimente sănătoase trebuie să consumăm (sursa: pexels.com/Valeria Boltneva)
Eveniment

Ce alimente sănătoase trebuie să consumăm

Ce alimente sănătoase trebuie să consumăm. Alegerea alimentelor sănătoase este esențială pentru menținerea unui stil de viață echilibrat și pentru prevenirea numeroaselor afecțiuni cronice. Ce alimente sănătoase trebuie să consumăm Cu o varietate largă de opțiuni disponibile, este important să știm care sunt cele mai sănătoase alegeri pentru a ne bucura de beneficiile maximale ale nutriției. Citește și: Autonomia mașinilor electrice scade cu o treime în condiții reale. Un Lexus de 57.000 de lire străbate cu 37% mai puțin decât în prezentarea sa oficială Iată câteva dintre cele mai nutritive alimente ce ar trebui incluse în dieta zilnică. Fructe și legume Fructele și legumele sunt pilonii unei alimentații sănătoase, oferind o gamă largă de vitamine, minerale și fibre esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. Spanacul, de exemplu, este bogat în fier și vitamina C, în timp ce afinele sunt cunoscute pentru antioxidanții lor puternici. Merele, adesea etichetate ca un "super-aliment", sunt o sursă excelentă de fibre și vitamina C. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi kale, sunt de asemenea extrem de nutritive, oferind vitaminele A, C, K și minerale esențiale. Proteine animale și vegetale Proteinele joacă un rol crucial în repararea și construirea țesuturilor corpului. Sursele de proteine sănătoase includ carnea de pui, peștele, leguminoasele și nucile. Peștele, în special cel bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, este benefic pentru sănătatea inimii. Leguminoasele, inclusiv linte și fasole, oferă nu numai proteine, dar și fibre importante pentru digestie. Cereale integrale Cerealele integrale sunt o parte importantă a unei diete sănătoase, oferind mai multe nutrienți și fibre decât variantele lor rafinate. Quinoa, orezul brun și fulgii de ovăz sunt doar câteva exemple de cereale integrale care pot spori senzația de sațietate și ajută la menținerea nivelurilor sănătoase de zahăr în sânge. Aceste alimente sunt de asemenea excelente surse de vitamine din complexul B și minerale precum fierul și magneziul. Grăsimi sănătoase Grăsimile sănătoase sunt esențiale pentru sănătatea creierului și a inimii. Surse excelente includ avocado, uleiul de măsline extra virgin și semințele de chia. Aceste alimente oferă grăsimi mononesaturate și polinesaturate, care pot reduce riscul de boli de inimă. Contrar credințelor populare, adăugarea unor cantități moderate de grăsimi sănătoase în dietă poate ajuta chiar și la gestionarea greutății. Integrarea unei varietăți de fructe, legume, proteine sănătoase, cereale integrale și grăsimi sănătoase în dieta zilnică poate avea beneficii semnificative asupra sănătății. Prin diversificarea alegerilor alimentare și concentrarea pe alimente bogate în nutrienți, putem îmbunătăți calitatea vieții și ne putem proteja sănătatea pe termen lung.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră