Alimente anti-durere: ce spune știința despre dieta și suplimentele benefice pentru afecțiunile reumatice

Dietă recomandată pentru atenuarea durerilor articulare. Afecțiunile reumatice, precum artrita și artroza, afectează milioane de persoane în întreaga lume, iar dieta joacă un rol important în gestionarea simptomelor acestora. De-a lungul timpului, pacienții au încercat diverse abordări alimentare, de la dieta fără gluten sau lactate la postul intermitent sau consumul exclusiv de alimente crude. Însă ce spune știința despre impactul real al alimentației asupra durerilor articulare?
Dietă recomandată pentru atenuarea durerilor articulare
Potrivit lui Jérémie Sellam, doctor reumatolog și coautor al cărții „Arthrose, arthrite, je me soigne en mangeant” (Artrită, artroză – mă tratez prin alimentație), alimentația joacă un rol semnificativ în gestionarea durerilor articulare.
„Deși alimentația nu este un panaceu și nu poate înlocui medicamentele, are un rol în controlul durerilor articulare”, a afirmat acesta într-un interviu pentru Le Point.
Sellam explică faptul că anumite țesuturi articulare, precum membrana sinovială, sunt bine vascularizate și primesc nutrienți din sânge, ceea ce înseamnă că dieta poate influența inflamația care stă la baza bolilor reumatice cronice.
Conform lui Sébastien Czernichow, doctor nutriționist și coautor al aceleiași cărți, unele alimente pot amplifica inflamația, în timp ce altele o pot reduce.
„Anumiți nutrienți, precum sarea sau acizii grași saturați, au un efect pro-inflamator. Alții, cum ar fi omega-3 și vitamina D, au efect antiinflamator.”
Cu toate acestea, Czernichow subliniază că alimentele sunt combinații complexe de nutrienți, iar impactul acestora asupra organismului poate varia de la o persoană la alta.
Dieta mediteraneană: cea mai bună opțiune
Atât doctorii Sellam și Czernichow, cât și Suleman Bhana, doctor reumatolog și fost președinte al Comitetului de Comunicare al American College of Rheumatology, sunt de acord că dieta mediteraneană este cea mai benefică pentru pacienții cu afecțiuni reumatice.
„În artrită reumatoidă, spondilită anchilozantă și artroză, studiile arată că pacienții care urmează cu strictețe dieta mediteraneană își controlează mai bine boala și progresia acesteia.” susține Dr. Jérémie Sellam
Dr. Suleman Bhana afirmă, la rândul său, că deși nu există o dietă recomandată tuturor, mulți pacienți reumatici pot beneficia cu succes de „Dieta mediteraneană”.
„Există mai multe versiuni diferite ale acestei diete, dar conceptul există în meniurile întâlnite în zonele de-a lungul Mării Mediterane, cum ar fi Italia, Grecia, Spania, Maroc, Algeria”.
Alimente recomandate în dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană limitează alimentele procesate, zahărul rafinat și „junk food-ul”, care pot agrava inflamația și simptomele reumatice.
Printre cele mai întâlnite alimente consumate în dieta mediteraneană se numără fructele și legume proaspete, cereale integrale.
E recomandat, de asemenea, consumul regulat de pește, carne de pasăre, ouă și leguminoase.
Produsele lactate, precum iaurtul sau brânza feta sunt acceptate, dar în porții moderate.
Consumul de carne roșie este limitat.