sâmbătă 05 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Economie 02 aprilie 2025

Banca Centrală a Rusiei avertizează: taxele SUA ar putea încetini economia globală și reduce prețul petrolului

Taxele SUA pot încetini economia globală (sursa: Банк России)
Taxele SUA pot încetini economia globală (sursa: Банк России)

Taxele SUA pot încetini economia globală. Creșterea taxelor vamale impuse de SUA, alături de măsurile de retorsiune adoptate de alte state, ar putea duce la încetinirea economiei mondiale și la o inflație accelerată, potrivit unui raport publicat miercuri de Banca Centrală a Rusiei, citat de Tass.

Taxele SUA pot încetini economia globală

Administrația Trump urmează să anunțe tarife reciproce împotriva țărilor care taxează produsele americane.

Citește și: Luau pensia specială și apoi erau buni de luptă în Congo: 466 de pensionari militari, mercenari pentru Potra

Această măsură vine după introducerea de tarife vamale asupra importurilor din Mexic, China și Canada, inclusiv asupra produselor din oțel și aluminiu.

Banca Centrală a Rusiei avertizează că aceste politici comerciale agresive amplifică riscurile economice globale și pun presiune asupra cererii internaționale

De asemenea, pot duce la scăderi ale cotațiilor țițeiului față de estimările anterioare

„Riscul ca prețul petrolului să fie mai mic decât prognozele din februarie este în creștere”, precizează instituția rusă.

Presiuni inflaționiste interne atenuate, dar persistente

Pe plan intern, oficialii Băncii Centrale semnalează că presiunile inflaționiste s-au temperat, în special datorită cererii internă mai scăzută și aprecierii rublei în raport cu dolarul

Cu toate acestea, inflația rămâne ridicată și instabilă.

Rubla s-a apreciat cu 25% în 2024

În primele luni ale anului, rubla s-a întărit cu aproximativ 25% față de dolar, tendință atribuită de economiști detensionării relațiilor Rusia-SUA.

De asemenea, tendința este datorată creșterii atractivității activelor rusești

Pe 21 martie, Banca Rusiei a menținut rata de politică monetară la 21%, cel mai înalt nivel din anii 2000. Instituția avertizează că:

„Dacă tendințele dezinflaționiste nu vor asigura revenirea la ținta de inflație, vor fi luate în calcul noi creșteri ale dobânzii.”

Ținta oficială de inflație este 4%, iar atingerea acestui obiectiv este așteptată în 2026.

Economia Rusiei, în scădere în 2025

PIB-ul Rusiei este prognozat să scadă cu 1% - 2% în 2025, după o creștere de 4,1% în 2024, conform estimărilor Băncii Centrale.

În schimb, Guvernul rus mizează în 2024 pe un avans de 2,5%.

Inflația rămâne peste 10%, în ciuda dobânzilor ridicate

Rata inflației a înregistrat o scădere ușoară, dar rămâne peste 10%. Această inflație ridicată este alimentată de cheltuielile guvernamentale mari, pe fondul războiului din Ucraina, programe sociale expansive, deficitul de forță de muncă, care duce la creșteri salariale și incapacitatea producției de a susține cererea internă în creștere.

 

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Economie

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră