sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Economie 31 octombrie 2024

România are cele mai mici prețuri din UE, sub Bulgaria, în special la alimente, insistă șeful Concurenței, deși se așteaptă să nu fie crezut

România, cele mai mici prețuri UE (sursa: Facebook/Consiliul Concurenței)
România, cele mai mici prețuri UE (sursa: Facebook/Consiliul Concurenței)

România, cele mai mici prețuri UE. România continuă să aibă cele mai scăzute prețuri din Uniunea Europeană, în special la alimente, în ciuda unei perioade de inflație accentuată, a declarat miercuri Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul conferinței "Concurența în sectoare cheie - 2024".

România, cele mai mici prețuri UE

Potrivit lui Chirițoiu, inflația în România este acum în scădere, iar țara revine treptat la rate anuale de aproximativ 4-5%, similare cu cele dinaintea pandemiei.

Citește și: EXCLUSIV Finul și cumătrul Sorinei Docuz, cu care Ciolacu are o relație „normală”, au primit funcții publice: juniorul – director la BTT, seniorul – șef la SMART, candidat PSD la Senat

„România a trecut, ca toată Europa, printr-o perioadă inflaționistă.

Cauzele sunt multiple, inclusiv criza declanșată de războiul din Ucraina, care a generat creșterea prețului la energie, dar și cheltuielile mari din perioada Covid”, a explicat Chirițoiu.

Concurența în piață și absorbția șocurilor inflaționiste

Bogdan Chirițoiu a subliniat că piețele din România rămân funcționale, iar concurența din piață contribuie la menținerea prețurilor la un nivel scăzut.

„Piețele în România au rămas funcționale și există concurență, ceea ce ne ajută să absorbim șocul inflaționist”, a adăugat Chirițoiu.

Investigațiile Consiliului Concurenței

Cu toate acestea, Chirițoiu a atras atenția că există și zone în care prețurile sunt mai ridicate decât în alte țări din jur.

În mod special, prețurile alimentare au înregistrat creșteri care au atras atenția Consiliului Concurenței.

„Vom continua investigațiile pe produsele alimentare, unde avem genul acesta de creșteri mai mari. Este un semnal de alarmă, dar nu neapărat o dovadă de încălcare a legii”, a precizat Chirițoiu.

Consiliul Concurenței se află la capacitate maximă în ceea ce privește investigațiile pe piață, având deja 60 de investigații derulate în prezent.

Chirițoiu a subliniat că instituția urmărește să identifice și să combată posibile comportamente anticoncurențiale, pentru a asigura un mediu economic sănătos:

„Consiliul merge la turația lui maximă, nu cred că putem să mai creștem volumul de activitate, dar putem face o activitate mai inteligentă”, a declarat Chirițoiu.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Economie

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră