joi 03 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Economie 31 martie 2025

Prețul aurului, urcare vertiginoasă: peste 100 de dolari pe gram (mai mult de 3.100 de dolari pe uncie)

Aurul atinge un nou record istoric (sursa: Pexels/Aurelijus U.)
Aurul atinge un nou record istoric (sursa: Pexels/Aurelijus U.)

Aurul atinge un nou record istoric. Prețul aurului a început săptămâna cu un nou maxim istoric, în condițiile în care investitorii se orientează către active sigure, pe fondul incertitudinilor crescânde provocate de politicile comerciale ale președintelui american Donald Trump.

Aurul atinge un nou record istoric

Anunțul privind noile tarife vamale riscă să intensifice un posibil război comercial global, ceea ce alimentează cererea pentru aur.

Citește și: Nicu Marcu, ex-șeful ASF care a închis ochii la falimentele City și Euroins, o nouă sinecură: director general la ORNISS

Luni, în jurul orei 4:44 GMT, uncia de aur se tranzacționa pe piața spot la 3.110,81 dolari, după ce atinsese anterior un vârf istoric de 3.115,79 dolari.

Metalul galben a crescut cu 18% de la începutul anului, depășind nu mai puțin de 15 maxime istorice, susținut de achizițiile masive ale băncilor centrale și de interesul crescut pentru active de refugiu.

Tarifele impuse de Trump alimentează volatilitatea pieței

Săptămâna trecută, Donald Trump a semnat un decret prin care impune tarife vamale suplimentare de 25% la importurile de autoturisme.

Traderii anticipează că miercuri, Casa Albă va anunța și tarife reciproce, ceea ce ar putea amplifica tensiunile comerciale.

„Nivelul de anxietate de pe piață a crescut înaintea acestui anunț, iar aurul continuă să fie perceput ca un instrument defensiv de protecție”, a explicat Tim Waterer, analist-șef la KCM Trade.

Marile bănci își revizuiesc în sus prognozele pentru aur

Mai multe instituții financiare de top au crescut estimările privind evoluția prețului aurului.

Goldman Sachs Group Inc. a revizuit recent prognoza pentru finalul anului, anticipând o valoare de 3.300 dolari pe uncie.

Banca justifică această prognoză prin cererea neașteptat de mare a băncilor centrale și prin intrările consistente în fondurile ETF, care stochează lingouri de aur pentru investitori.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Economie

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră