Dezinformări privind apărarea aeriană a României. Ministerul Apărării Naționale (MApN) avertizează asupra intensificării dezinformărilor legate de apărarea spațiului aerian al României și subliniază că „apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de aliați și parteneri.”
Dezinformări privind apărarea aeriană a României
Într-un comunicat oficial, MApN atrage atenția asupra unor acțiuni de manipulare care urmăresc discreditarea măsurilor de întărire a apărării naționale și a colaborării cu NATO.
Potrivit ministerului, „suveranitatea națională nu este un concept speculativ, ci un complex de principii și acțiuni” exercitate atât pe plan național, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice.
„Este cât se poate de evident că apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de aliați și parteneri”, subliniază MApN, respingând orice încercare de subminare a încrederii în parteneriatele strategice.
Garanții fără precedent pentru suveranitatea României
România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie, datorită calității de membru NATO.
Ministerul subliniază că Alianța Nord-Atlantică nu doar protejează securitatea și apărarea membrilor săi, dar și amplifică suveranitatea acestora printr-o colaborare integrată.
„NATO operează ca un instrument de amplificare și protejare a suveranității fiecăruia dintre membrii săi”, se arată în comunicat.
Proiectele legislative și interpretările false
Recent au existat interpretări false asupra unor proiecte legesilative.
MApN a oferit clarificări privind legea privind controlul utilizării spațiului aerian național și
legea privind desfășurarea misiunilor militare pe timp de pace pe teritoriul României.
Ministerul respinge ferm interpretările false potrivit cărora prevederile articolului 7 din Legea privind utilizarea spațiului aerian ar constitui un act de trădare națională.
„O astfel de interpretare este falsă”, precizează MApN, explicând că integrarea spațiului aerian național în cel al NATO este o măsură defensivă și nu diminuează în niciun fel suveranitatea României.
Gestionarea integrată a spațiului aerian NATO
Potrivit MApN, gestionarea comună a spațiului aerian al statelor NATO este un exemplu de eficiență în îndeplinirea misiunii de apărare colectivă prevăzută de Tratatul de la Washington.
„Spațiul aerian al țărilor NATO este gestionat într-o formă integrată, pentru utilizarea cât mai eficientă a capabilităților defensive”, se menționează în comunicat.
Aceste măsuri nu afectează suveranitatea statelor membre asupra spațiului lor aerian, ci asigură protecția împotriva amenințărilor.
Dezinformările, o amenințare la adresa securității naționale
MApN denunță campaniile de dezinformare, prin care măsurile de întărire a apărării naționale și a NATO sunt prezentate ca acte de trădare.
Ministerul avertizează că astfel de manipulări vizează inducerea panicii în rândul populației, slăbirea încrederii în instituțiile naționale de securitate și subminarea suveranității și securității naționale.
„Răspândirea unor informații false pe acest subiect nu are legătură cu apărarea intereselor naționale ale României”, subliniază MApN, punctând că aceste acțiuni sunt orchestrate inclusiv de actori externi cu interese contrare.
Parteneriatele cu NATO
Ministerul Apărării Naționale reafirmă că România beneficiază de un nivel de securitate fără precedent, iar parteneriatele cu NATO sunt fundamentale pentru apărarea suveranității naționale.
În acest context, este esențială combaterea dezinformărilor care încearcă să destabilizeze încrederea în aceste parteneriate strategice.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.