Conspirațiile din jurul dispariției Prințesei Kate: o fotografie retușată a Prințesei de Wales a declanșat o isterie în masă. Nu doar în Regatul Unit, ci în întreaga lume. Agențiile internaționale de presă au supus informațiile venite dinspre Palatul Kensington regimului „Kill Notice”.
Kill Notice se aplică, în general, informațiilor venite din Coreea de Nord sau Iran.
În întreaga lume au început să circule teoriile conspirației.
Cum a început: intervenția chirurgicală de pe 17 ianuarie
Pe 17 ianuarie a.c., Kate Middleton, soția prințului William, a fost internată într-un spital privat din Londra. Prințesa urma să fie supusă unei intervenții chirurgicale planificată de mai multă vreme. Natura acestei intervenții nu a fost dezvăluită.
Kate a rămas internată aproximativ 12 zile.
Pe 27 februarie, la o lună după externare, prințul William a anulat din scurt participarea la o slujbă de pomenire pentru nașul său, regele Constantin al Greciei.
Anularea participării a ridicat semne de întrebare, având în vedere absența continuă a soției sale din viața publică. Kate nu mai fusese văzută în public dinaintea Crăciunului.
Presa a început să speculeze.
The Mirror a publicat știrea referitoare la slujba de pomenire, postând o fotografie cu cei doi și menționând că poza este „de anul trecut”.
The Guardian a scris că Prințul de Wales a anulat evenimentul din cauza unei „chestiuni personale” iar Palatul Kensington nu a dat mai multe detalii.
BBC a comentat că în ultima vreme a fost o „succesiune de vești medicale” în ceea ce privește familia regală, amintind de recentul diagnostic de cancer al Regelui și de operația lui Kate.
Prima fotografie: Kate cu mama
Zvonurile au început să circule. Ce se întâmplă cu Kate? Nu se simte bine? De ce nu se dau mai multe detalii despre starea ei de sănătate? De ce îi ia atât de mult să se refacă, având în vedere că, după fiecare din cele trei nașteri, apărea în fața presei în câteva ore?
O zi mai târziu, rețelele sociale au fost inundate de hashtag-ul „Where is Kate?” (cu variații #whereiskatemiddleton).
Pe măsură ce creștea presiunea publică, pe 4 martie a.c. în presa britanică a apărut o fotografie care o înfățișa pe Prințesa de Wales stând lângă mama ei într-un Audi negru.
Poza a făcut înconjurul lumii, din Europa, până în Statele Unite, însă nu a făcut decât să sporească suspiciunile: cea din mașină era cu adevărat Prințesa?
În aceeași zi, Daily Mail posta un videoclip în care Prințul William, aflat în timpul unei vizite oficiale, ignoră întrebarea cuiva: „Ce mai face Catherine?”.
A doua fotografie s-a dovedit a fi retușată
Apogeul a fost atins pe 10 martie a.c.
Pentru a liniști spiritele, Palatul Kensington a publicat prima fotografie oficială a prințesei de la operație. Kate apare alături de cei trei copii ai săi.
În doar câteva ore, autenticitatea fotografiei a fost pusă la îndoială. Internauții, dar și jurnaliștii britanici, au observat neconcordanțe în fotografie, precum modelul puloverului Prințului Louis și mâneca Prințesei Charlotte. Faptul că Kate nu purta verighetă și frunzele copacului din fundalul fotografiei erau neobișnuit de verzi pentru luna martie.
Imediat, mai multe agenții de presă, inclusiv The Associated Press (AP), Reuters, Getty Images și AFP, au emis alerte de „Kill Notice” pentru fotografie.
Phil Chetwynd, director global de știri la agenția de presă AFP, a declarat pentru BBC că acest regim este folosit rar, în special pentru informațiile care vin din Coreea de Nord sau Iran.
Kate a recunoscut ulterior că a editat fotografia, scuzându-se pentru „orice confuzie”. Dar paguba fusese deja făcută: Palatul Kensington, care nu a publicat fotografia originală, neretușată, s-a trezit aruncat în lumea conspiraționiștilor.
Conspirațiile din jurul dispariției Prințesei Kate
Presa germană a făcut un top neoficial al celor mai vehiculate teorii ale conspirațiilor, la nivel mondial.
Potrivit acestora, Kate ar fi suferit de complicații după operația abdominală, iar acum este în comă. Intervenția chirugicală ar fi fost, de fapt, o procedură cosmetică nereușită.
William și Kate sunt pe cale să divorțeze.
William are o aventură.
Kate are o aventură.
William a lovit-o pe Kate. Kate este moartă.
William a ucis-o pe Kate, ajutat de tatăl său, Charles.
Un video cu o sosie a Prințesei?
Pe 18 martie a.c., Sun a postat un videoclip în care Prințesa Kate este văzută în compania Prințului William, la cumpărături.
Urmarea: un nou val de teorii ale conspirației.
Potrivit acestora, videoclipul este „trucat”, este aruncat în mass media doar ca să ascundă realitățile, femeia nu este Kate, ci o sosie.
Pe rețelele de socializare au apărut din ce în ce mai multe postări care promovau această teorie a conspirației.
În mai puțin de 24 de ore, teoriile conspirațiile despre sosii au strâns peste 12 milioane de vizualizări pe X și peste 11 milioane pe TikTok.
După o zi, pe 19 martie, The London Clinic, spitalul unde a fost internată Prințesa a fost supus unei anchete.
Potrivit The Mirror, membri ai personalului au încercat să acceseze dosarele medicale private ale Prințesei.
Ministrul Sănătății, Maria Caulfield, a solicitat poliției să investigheze acuzațiile de încălcare a confidențialității.
Spitalul, de renume mondial, care are reputația de a trata cu discreție familia regală, foștii președinți, prim-miniști și celebrități, nu a comentat.
The London Clinic este acum sub investigații.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Conspirațiile din jurul dispariției Prințesei Kate din spațiul public în ultimele două luni. D… […]
[…] Citește și: Conspirațiile din jurul dispariției Prințesei Kate din spațiul public în ultimele două luni. D… […]