/

EXCLUSIV Uriașa țeapă a măștilor din Vietnam: în 2020, Ministerul Economiei a cumpărat 100 de milioane de bucăți pentru 31 de milioane USD. După doi ani, mai avea 90 de milioane în stoc

Țeapa măștilor din Vietnam pe stoc
Țeapa măștilor din Vietnam pe stoc (sursa: gov.ro)

Țeapa măștilor din Vietnam pe stoc. 2.000.000 de euro. Atât a plătit SAPE, o companie a Ministerului Energiei condusă de bugetarul de lux Bogdan Stănescu, pentru depozitarea celor peste 90 de milioane de măști cumpărate din Vietnam cu aproximativ 31,4 de milioane de dolari.

Chiria de aproximativ 20.000 de euro pe lună ajunge la firma Master Mind, patronată de Dragoș Liviu Rădulescu, fost partener de afaceri cu un traficant de țigări.

„Nașul” afacerii păguboase cu măști vietnameze este liberalul Virgil Popescu, actualul ministru al Energiei. Pentru a scăpa de măștile păguboase și de costurile de 20.000 de euro pe lună cu depozitarea, Bogdan Stănescu le-a donat Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat Raed Arafat.

Țeapa măștilor din Vietnam pe stoc

În urmă cu doi ani, mai exact în martie 2020, liberalul Virgil Popescu se afla la conducerea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Atunci, Popescu a decis ca o companie deținută de minister, Societatea de Administrare a Participațiunilor în Energie (SAPE), să cumpere 100 de milioane de măști din Vietnam.

În acel context, SAPE, sub conducerea bugetarului de lux Bogdan Stănescu, a purtat discuții cu reprezentanții Institutului de Tehnologie de Mediu și Schimbări Climatice din Vietnam. Care și-a asumat în timpul negocierilor că are posibilitatea de a furniza cele 100 de milioane de măști pentru suma de 30 de milioane de dolari. Adică 30 de cenți pe bucată.

În cazul în care Institutul de Mediu nu putea livra întreaga cantitate de măști, reprezentanții acestuia aveau posibilitatea să apeleze la alte companii din Vietnam pentru a onora comanda.

SAPE a cerut ajutorul Romarm

Dar SAPE nu avea capacitatea de a organiza o asemenea achiziție, motiv pentru care ministrul Virgil Popescu a introdus în schemă o altă companie a ministerului, Romarm, condusă de Gabriel Țuțu, principalul producător și exportator de produse militare din România.

Într-un final, pe 12 mai 2020, s-au cumpărat 95,97 de milioane de măști de la firma Minh anh Medical Joint Stock Company, măști produse de o altă companie vietnameză, Orange Pharmaceutical Company Limited. Valoarea contractului a fost de peste 26,1 milioane de dolari, la care s-au adăugat alte alte 5,3 milioane de dolari pentru transport. În total 31,4 milioane de dolari.

Avioane închiriate pentru 5,3 milioane USD

Informațiile obținute de către Defapt.ro arată că firma de la care s-au cumpărat măștile era deținută de vietnamezii Nguyen Ngoc Hung, Tran Thi Tho, Ta Thi Tuy, Hoang Thi Lien și Nguyen Chi Cong. Directorul firmei era vietnamezul Dinh Xuan Khanh.

Importul de măști din Vietnam a fost organizat integral de compania Romarm, care răspundea și de calitatea măștilor, de teste și de documente. De exemplu, Romarm a închiriat prin intermediul unei companii înregistrare în Elveția, Allodium SA, un avion militar al Forțelor Aeriene Ucrainene.

Pentru cinci zboruri, a plătit peste 1,75 milioane de dolari. Ulterior, s-a apelat la firma SLS Cargo Bulgaria, de la care s-a închiriat un avion Boeing 747. Costul aferent pentru patru zboruri a fost de 3,5 milioane de dolari.  

Cinci milioane – vândute, 90 de milioane – în depozit

SAPE, sub conducerea lui Bogdan Stănescu, a reușit să vândă din lotul de măști cumpărate din Vietnam doar 5.234.150 de bucăți Ministerul Educației, pentru suma de 9,26 milioane de lei.

Restul de peste 90 de milioane de măști se află încă depozitate în regim de antrepozit vamal într-un spațiu închiriat de la firma Master Mind, patronată de Dragoș Liviu Rădulescu.

Potrivit raportului de activitate al directoratului SAPE aferent anului 2021, compania Master Mind primește o chirie lunară în valoare de 98.600 lei, echivalentul a 20.000 de euro.

Extras din raportul SAPE (sursa: SAPE)

Depozitarea măștilor: două milioane de euro

Un calcul simplu arată că SAPE a plătit în doi ani o chirie de peste două milioane de euro pentru depozitarea măștilor din Vietnam.

Pentru a scăpa de problema măștilor cumpărate din Vietnam, Bogdan Stănescu, în calitate de președinte al directoratului SAPE, a decis să doneze stocul de măști către Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat Raed Arafat.

Citește și: EXCLUSIV Senatoarea PNL Laura Iuliana Scântei, viitoare judecătoare la CCR, plătită ca notar cu sute de mii de lei de o firmă a Ministerului Energiei, condus de colegul ei de partid Virgil Popescu

„Demers prin care SAPE și-a exprimat disponibilitatea de a preda stocul de măști, invocând costurile ocazionate de menținerea acestora în regim de antrepozit vamal. Urmare a acestui demers s-a analizat și dezbătut propunerea, inclusiv în cadrul CNSU, fiind emisă Hotărârea nr. 98/04.11/2021”, se menționează în raportul SAPE.

Conform acestei hotărâri, Departamentul pentru Situații de Urgență a acceptat donația urmând ca de diligențe și preluarea măștilor să se ocupe Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Însă, până la redactarea raportului, măștile nu au fost preluate din antrepozitul vamal. De abia acum, după șase luni de la hotărârea CNSU, a început preluarea măștilor de către IGSU.

Afaceristul cu depozitul, asociat cu un traficant de țigări

Dragoș Liviu Rădulescu, patronul firmei Master Mind, a încasat în jur de două milioane de euro pentru spațiul pus la dispoziție pentru depozitarea măștilor. Într-o altă firmă, Danube Logistic, a cărei activitate este întreruptă, Rădulescu este asociat cu Edis Suhov, implicat în contrabanda de țigări.

Potrivit unui comunicat emis de DIICOT în 2011, Edis Suhov făcea parte dintr-un grup organizat care activa în județele Tulcea, Brăila și Galați și care aducea în România țigări de contrabandă. Din rețea făcea parte și tatăl lui Edis, Vladimir Suhov, fratele fostului senator Andrei Suhov.

„Inculpaţii au introdus în România cantităţi însemnate de ţigări, atât prin punctele destinate controlului vamal cât şi prin trecerea în mod fraudulos a frontierei de stat. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este de peste 5.000.000 lei”, se menționa în comunicatul DIICOT.

„Mi-a furat barca să facă contrabandă”

Contactat de căre Defapt.ro, Dragoș Liviu Rădulescu a declarat că măștile au fost depozitate din momentul în care au ajuns în țară: „Primesc aproape 20.000 de euro la 2.000 de mp. Și eu fac o afacere de vreo 3.000 de euro pentru că și eu plătesc 17.000 de euro pentru că nu e depozitul meu. E închiriat.”.

Legat de relația cu familia Suhov, Rădulescu a spus că a cumpărat o firmă de Vladimir Suhov. „Au avut probleme cu contrabanda de țigări. Am fost obligat să am un asociat pentru că legea îmi permitea să fiu asociat unic doar într-o singură firmă.

A fost o idee să facem o firmă de transport. Edis Suhov a fost eliberat, dar eu am pătimit mult. El atunci mi-a furat barca și s-a apucat să facă contrabandă. Nu am avut nici o treabă cu ei”, a declarat Rădulescu.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

44 Comments

  1. […]  Afacere păguboasă, de milioane de euro, pe banii statului. Este vorba despre achiziționarea măștilor din Vietnam, pentru care SAPE, o companie a Ministerului Energiei a plătit 2 milioane de euro pentru depozitarea a peste 90 de milioane de măști cumpărate cu circa 31,4 de milioane de dolari, potrivit defapt.ro. […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

12:39Surse: Ciprian Ciucu ar fi spus, într-un cadru informal, că îi este „silă” să negocieze cu PSD – pretextul folosit de Ciolacu să se retragă din viitorul Guvern
11:48Ciolacu anunță că PSD se retrage „cu demnitate” de la discuțiile privind formarea unui nou guvern și va vota un guvern de dreapta
11:18Un banal inspector vamal, care a lucrat la frontiera cu Ucraina, prins de agenția de integritate cu o avere nejustificată de peste 160.000 de euro
10:09Acum 415 ani, un boier ridica o biserică. Azi, statul român investește șase milioane de lei pentru a restaura ruina
09:52O amendă penală neplătită s-a plimbat patru ani între instanțe, apoi dosarul s-a prescris. Cum a fost posibil
09:38Marilor orașe din România le-a rămas infrastructura rutieră mică. Numai lărgirea a două ieșiri urbane costă 150 de milioane de lei
20:52Curtea Supremă a SUA va decide dacă legea prin care rețeaua TikTok este obligată să nu mai aibă proprietar chinez încalcă sau nu Constituția americană
20:45Mario Iorgulescu, pedeapsă mai mică după rejudecare: opt ani și opt luni de închisoare pentru accidentul mortal pe care l-a provocat
20:37Americanii, nu serviciile românești, au furnizat datele despre influența Rusiei în alegerile prezidențiale din România, spune Iohannis
20:21Iohannis, despre prelungirea șederii la Cotroceni: „Cum să plec dacă Constituţia îmi spune trebuie să stau? Nu este o alegere”
20:13Casa Națională de Pensii va avea 1.000 de angajați în plus, a decis Guvernul, actuala organigramă este insuficientă pentru recalcularea pensiilor
20:06Rutte (NATO) insistă că 2% din bugetele naționale pentru Alianță este prea puțin în condițiile actuale
19:53Nevasta lui George Simion și-a lansat o carte, iar liderii AUR s-au grăbit să o tămâieze: „Cartea ne emoționează și ne apropie de esența familiei și a iubirii”
16:11Eșec major al proiectului PSD-Tudose, preluarea de stat a Șantierului Mangalia: aproape 300 de angajați vor fi dați afară. Șantierul, îngropat în datorii
15:49De frica Rusiei, Finlanda vrea să se aprovizioneze din nou cu mine antipersonal, deși a renunțat la acestea în 2012