/

Slovacia și Italia, țări în care se înregistrează atacuri ale urșilor, folosesc pușca. Italienii pot împușca 4% din exemplare pe an. În România, asta ar echivala cu uciderea unui urs pe zi

Slovacia, Italia tratează urșii cu pușca
Slovacia, Italia tratează urșii cu pușca (sursa: Facebook/Regia Nationala a Padurilor - Romsilva)

Slovacia, Italia tratează urșii cu pușca, deși, împreună, aceste două țări au doar câteva sute de exemplare. Prin comparație, în România sunt aproximativ 8.000 de urși.

Slovacia: urșii, monedă electorală

În Slovacia, frecvența atacurilor urșilor a crescut în ultimii trei ani.

În 2023, au fost înregistrate douăzeci de incidente, față de doar opt în 2021, potrivit datelor Ministerului Mediului din Slovacia.

Citește și: Urșii din România sunt înfometați cu bună-știință din cauza politicilor Ministerului Mediului, care privilegiază asociațiile de vânătoare. S-a ajuns la 20 de atacuri pe zi raportate la 112

De la începutul anului 1999 până la sfârșitul anului 2023, au fost înregistrate 97 de atacuri în care au fost rănite 108 persoane.

În martie a.c., în orașul turistic Liptovský Mikuláš de la poalele Munților Tatra, s-a declarat stare de urgență: cinci persoane au fost agresate de urs, în plină zi, pe străzile din oraș.

În urmă cu câteva zile, pe un traseu din Munții Tatra, o turistă din Belarus a fost atacată de un urs și, a murit, căzând într-o prăpastie, în timp ce încerca să scape.

Tomáš Taraba, ministrul Mediului a declarat că numărul urșilor crește anual cu aproximativ 20%, de când vânătoarea lor a fost interzisă.

Într-o postare pe Facebook, ministrul acuza oficialii Uniunii Europene: „Nu sunt deloc interesați de viețile poporului nostru”.

Problema urșilor a fost lozul câștigător al votului pentru europarlamentare pentru Taraba și Partidul Național Slovac.

Braconier la conducerea unui Parc Național

De când a câștigat alegerile, Taraba a început o epurare a oficialilor responsabili cu mediu.

A înlocuit experții de mediu cu vânători, oamenii de știință – cu directori ai departamentelor de silvicultură.

Peter Olexa, membru al Partidului Național Slovac, a fost numit în noiembrie 2023 să conducă Parcul Național Tatra.

În 2014, Olexa fusese condamnat pentru braconaj.

Noul director a interzis experților angajați ai Parcului să mai vorbească cu presa despre modalitățile neletale de a controla urșii.

Michal Haring, expert în problemele de management al urșilor, a fost forțat să demisioneze.

Haring propusese controlarea populației de urși prin monitorizarea și cipare, în loc de omorâre.

Olexa a a declarat că Haring „a arătat dificultăți în a respecta ierarhia și nu a lucrat pentru obiectivele organizației, ci a încercat să-și îndeplinească proiectele private”.

Italia: atacurile din Trentino

În Italia în prezent trăiesc aproximativ 200 de urși. Majoritatea sunt concentrați în regiunea Trentino.

Deși în Italia, în ultimii 150 de ani au fost raportate doar opt atacuri ale urșilor, toate au început cu anul 2014 și toate au avut loc în Trentino.

În 2014, o ursoaică cu pui a atacat un culegător de ciuperci, atacul soldându-se cu răni superficiale.

În 2015, o altă ursoaică a atacat doi bărbați, în luni diferite.

Aceeași ursoaică a atacat, în 2017, un pensionar din Cadine în timp ce își plimba câinele. Bărbatul a fost internat în spital, iar ursul a fost omorât în 2022.

În 2020, un tânăr carabinier a fost atacat de un urs care, cu două luni mai devreme, atacase un tată și fiul acestuia, pe muntele Peller.

În 5 martie 2023, un bărbat a fost atacat în timp ce se plimba pe munte cu câinele său.

Primul atac mortal al unui urs din Italia din istoria contemporană a avut loc în aprilie, 2023: Andrea Papi, un tânăr care făcea jogging pe un traseu montan.

În luna februarie 2024, un urs brun, cunoscut sub numele de M90, fost împușcat de poliția forestieră în provincia nord-italiană Trentino.

Animalul manifestase „încredere excesivă” în jurul oamenilor.

Un eșec administrativ

În anii ’90, în Alpii italieni populația de urși era practic dispărută.

În 1999 s-a implementat programul de repopulare a zonei cu urși bruni „Life Ursus”: o duzină de urși au fost aduși din Slovenia și eliberați în regiunea Trentino.

Însă gestionarea programului de repopulare s-a dovedit un eșec administrativ.

A fost întocmit Planul de Acțiune Interregional pentru Conservarea Ursului Brun din Alpii central-estici (PACOBACE).

Programul a transferat responsabilitatea gestionării populației de urși către autorităților regionale: acestea trebuia să asigure crearea unor coridoare capabile să atragă urșii în diferitele teritorii ale regiunilor învecinate cu Trentino.

Ulterior nașterii primilor pui, autoritățile regionale au refuzat însă să primească urșii pe teritoriile lor, în ciuda faptului că semnaseră planul.

Slovacia, Italia tratează urșii cu pușca

Regiunea Autonomă Trento a trebuit astfel să gestioneze de una singură populația urșilor, care creștea de la an la an.

A fost stabilit Planul Provincial pentru Fauna Sălbatică.

Planul prevedea o serie de măsuri de prevenire și monitorizare, precum instalarea unor coșuri de gunoi rezistente, investigarea comportamentului ursului folosind zgărzi radio aplicate unui număr mare de subiecți, înființarea unor adăposturi mai bune pentru animale.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Nici una dintre aceste măsuri nu a fost implementată în parametri optimi.

În luna martie, 2024 a fost aprobată legea Trentino.

Aceasta reglementează sacrificarea urșilor: până la opt urși pot fi uciși pe an, dacă sunt considerați periculoși sau „prea îndrăzneți” în preajma oamenilor.

Practic, în Italia pot fi uciși anual 4% din toate exemplarele de urs. Dacă așa ceva ar fi permis în România, care are aproximativ 8.000 de urși, ar putea fi împușcați 320 de exemplare anual.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

10:08Eternul primar din Sinaia, Vlad Oprea, la DNA pentru fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu emiterea unor autorizaţii de construcţie
10:00Nici măcar un botez pe an în unele sate din România, se plâng preoții. Explicația: depopularea masivă
09:54Trump anunță o investiție uriașă în tehnologie AI, de 500 de miliarde de dolari din fonduri private, sub numele „Stargate”
09:47Inginer la Apele Române, dealer de cannabis de anvergură mică, dar penală
09:40Unde se duc foștii parlamentari când se duc din Legislativ? Unii dispar ca norii
09:33Fără discursuri ale politicienilor pe 24 ianuarie la Iași, la manifestările dedicate Unirii Principatelor. Dar vor avea loc două proteste
21:42Președintele Trump vrea pace în Ucraina, este un obiectiv oficial al Casei Albe, a spus noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio
21:26Premierul britanic susține crearea unui stat palestinian, idee pe care i-a transmis-o și premierului israelian Netanyahu
21:18Ursula von der Leyen scapă de justiția belgiană în dosarul vaccinurilor anti-COVID, dar nu și de dosarul EPPO deschis de Kovesi
21:11Tudorache „Diamant”, fostul primar de la Sectorul 1, a scăpat de închisoare: Înalta Curte i-a redus pedeapsa și l-a condamnat cu suspendare
20:42EXCLUSIV Cum a „omis” Emil Hurezeanu să-și declare asocierea în afaceri cu Michael Schmidt, omul care a încasat 283 de milioane de euro de la statul român
19:08Protest al angajaților Senatului față de reorganizarea propusă de Bolojan: nu este benefică pentru funcționari și „familiile lor”
18:09BREAKING Bolojan se pregătește să dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului și să reducă consumul de carburanți ai instituției
17:40Wizz Air renunță, în sfârșit, la taxa telefonică de lux de un euro pe minut: pasagerii români pot vorbi la tarife locale cu operatorii companiei
17:32Călin Georgescu, înfrângere de etapă la CEDO, care a respins cererea instituirii de măsuri provizorii în cazul alegerilor