/

Să nu uităm: 30 de ani de la agresiunea rusă asupra Moldovei, în Transnistria

30 de ani de la agresiunea rusă asupra Moldovei. Voluntari moldoveni în tranșee Foto: basarabian.blogspot.com

Se împlinesc, azi, 30 de ani de la agresiunea rusă asupra Moldovei, în Transnistria.

La 2 martie 1992, după ce Republica Moldova a primit statul de membru al ONU, președintele Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva separatiștilor de pe malul stîng al Nistrului. Încă din septembrie 1990, Tiraspolul proclamase independența regiunii, după un așa-zis referendum.

Conflictul militar a început, de facto, la 1-2 noiembrie 1990, când au avut loc ciocniri pe podul de la Dubăsari și au murit primii polițiști din această localitate.

30 de ani de la agresiunea rusă asupra Moldovei

Tot la Dubăsari au început luptele și la 2 martie 1992: efective ale gărzii transnistrene și unități de cazaci au atacat postul de poliție din Dubăsari. În acest oraș, consiliul orășenesc susținea separatiștii, iar consiliul raional regimul de la Chișinău. Separatiştii îşi organizaseră formaţiuni paramilitare de gardişti, cazaci (veniţi din Rusia) şi miliţie, iar autorităţile legitime erau reprezentate de poliţie. În 2 martie 1992 poliţiştii din Dubăsari, lipsiţi de sprijinul Chişinăului şi cu armament insuficient în dotare (doar cîteva pistoale), acceptă să predea sediul în schimbul promisiunii că vor fi lăsaţi să plece, totuși vor fi arestați și duși la Tiraspol. 

Republica Moldova nu avea armată, așa că a ripostat cu efective de polițiști și cu voluntari. De cealaltă parte, separatiștii erau sprijiniți de Armata a 14-a rusă, armată care avea în zonă circa 6.500 de militari. La acel moment, această armată era compusă din o divizie motorizată, 2 regimente de artilerie, un regiment de tancuri, un regiment antitanc, 2 regimente de pontonieri, un regiment de rachete, o escadrilă de elicoptere.

Generalul Lebed intervine decisiv

Armata a 14-a, în perioada în care era condusă de generalul Netkaciov, se limita doar la furnizarea armamentului pentru separatiști și mercenari, însă după sosirea generalului Lebed în fruntea acestei armate rusești, s-a implicat direct în conflict. Tancurile ei au contribuit decisiv la ocuparea Tighinei.

În timpul conflictului armat de la Nistru din 1992 au murit aproape 400 de luptători moldoveni, 40 de oameni au fost daţi dispăruţi şi 3500 de persoane au fost rănite. Numărul victimelor de partea transnistreană au rămas necunoscute, ele variază între peste 300 și peste 1.000.

La 21 iulie 1992, președintele Federației Ruse, Boris Elțin, și președintele Moldovei, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului. Documentul prevedea crearea a trei zone de securitate și prezența unor forte mixte de menținere a păcii. Redenumită ”Grupul Operativ al Trupelor Ruse”, rămășițe ale Armatei a 14-a rămân pe teritoriul Transnistriei până în prezent. 

România, exclusă de la negocierile privind soarta Moldovei

Pentru reglementarea conflictului transnistrean în anul 2005 a fost creat formatul de negocieri „5+2” care include părțile: Republica Moldova și administrația de la Tiraspol, mediatorii – Rusia, Ucraina și OSCE – și observatorii, SUA și UE. România nu face parte din acest format de negocieri.

La Chișinău, 2022 a fost declarat Anul Recunoștinței față de veteranii de război participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Statisticile demografice relevă că în Transnistria au rămas puţin peste 300 de mii de locuitori, față de peste 700 de mii acum trei decenii. Și populaţia Republicii Moldova a scăzut cu aproape 1,5 milioane de persoane în acest interval. Numărul cetăţenilor republicii este acum de 2,9 milioane, incluzând populația regiunii separatiste.

Citește și: FOTO Putin arestează acum și copiii care protestează: la Moscova au fost reținuți cinci minori între 7 și 11 ani

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:35VIDEO Semn divin: Patriarhul Chiril, omul lui Putin, a dat cu fundul de pământ în timp ce sfințea o biserică
14:01Boc, critici fără adresă clară: „Am tras semnale de alarmă foarte serioase. Criza gazului poate avea consecințe mai grave decât COVID”
13:34Șeful ANAF, despre compensarea preţurilor carburanţilor: „Această reducere este benevolă”
10:04Rachete rusești au lovit iar vestul Ucrainei (Iavoriv, Lvov), regiune neafectată de operațiuni militare
09:50Un parlamentar de la Kiev, spion rus: trebuia să asigure intrarea în orașele ucrainene a trupelor rusești
09:34VIDEO Ultima conversație a lui Macron cu Putin înainte ca liderul rus să declanșeze invadarea Ucrainei. Francezul, ironizat constant
00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile
14:00Candidatura Ucrainei la UE, catalogată drept o „afacere internă a Europei” de Rusia