Romsilva, un colaps economic, susține Fechet. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat marți că este pregătit să discute cu sindicaliștii din Silvicultură despre situația economică a Romsilva, precum și despre sporurile controversate acordate angajaților, potrivit Agerpres.
Romsilva, un colaps economic, susține Fechet
Ministrul a subliniat că este esențială o viziune pe termen lung asupra Regiei Naționale a Pădurilor, având în vedere deteriorarea continuă a situației economice.
„Bineînțeles că voi sta de vorbă cu reprezentanții structurilor sindicale. Protestul este până la urmă o formă democratică de a te face auzit.
Nu știu în legătură cu aceștia, însă eu abia aștept să mă întâlnesc mâine cu ei să discutăm despre sporurile nerușinate, să discutăm despre angajații care pleacă cu 100.000 de euro în buzunar la pensie, să discutăm poate despre sporurile de confidențialitate, sporurile de fidelitate.
Nici măcar nu am înțeles ce reprezintă aceste sporuri, dar sunt angajați în Romsilva, mai ales că acele cabane ascunse adânc în pădurile României beneficiază de astfel de sporuri de confidențialitate”, a declarat Fechet.
Sporurile de pensionare
Fechet a evidențiat că, în 2024, valoarea sporurilor de pensionare a reprezentat aproape 10% din cheltuielile cu salariile din cadrul Romsilva, ridicând semne de întrebare asupra sustenabilității financiare a regiei.
„Pentru prima dată, de foarte mulți ani, au fost întârzieri în legătură cu plata salariilor, iar ceea ce îmi propun este ca, împreună cu reprezentanții angajaților, împreună cu cei care au dovedit până acum în Regie că știu să facă management performant și în legătură cu toți oamenii care iubesc pădurea și domeniul silviculturii, cred că putem să luăm acele decizii poate dureroase pentru unii, însă corecte pe termen lung”, a afirmat ministrul.
El a oferit și cifre concrete:
„Doar sporul acela de pensionare în ultimul an contabil, adică în 2024, a însumat 173 de milioane de lei, dacă citez bine din memorie.
Înseamnă aproape 10% din cheltuielile Regiei cu salariile. RNP-ul cheltuie anual aproape 1,8 miliarde de lei cu salariile.”
Bugetul de salarizare
Fechet a explicat că implementarea sporului de 25% prevăzut în noul Cod silvic trebuie să fie însoțită de o restructurare a altor beneficii salariale, întrucât bugetul nu poate suporta o creștere atât de mare.
„Trebuie să discut cu colegii mei, pentru că în niciun caz nu ne putem propune să mărim bugetul de salarizare din cadrul RNP de la 1,8 miliarde, aproximativ cu încă 25% pentru că nu avem pur și simplu de unde să plătim acei bani.
Să vedem la ce alte sporuri renunțăm, pentru că eu nu cred că soluția este să dăm pădurarii afară, așa cum mi-au propus săptămâna trecută colegii mei de la Regie, în cadrul unui plan de reorganizare pe care l-am respins vehement”, a punctat ministrul.
Protest al silvicultorilor
În acest context, Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a anunțat un protest amplu miercuri, 12 februarie, la sediul Ministerului Mediului. Sindicaliștii acuză ministerul că ar fi lansat o „campanie de presă” cu scopul de a discredita Romsilva și angajații săi.
Situația rămâne tensionată, iar discuțiile dintre sindicaliști și ministrul Fechet vor fi cruciale pentru viitorul Regiei Naționale a Pădurilor.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
![paypal icon](/wp-content/uploads/2022/02/PayPal.png)
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.