/

EXCLUSIV Sabotaj: deși aflată în criză de pulberi pentru muniție, Romarm vrea să vândă 400 de tone de pulberi, primite de la Rezerva de Stat, unei companii bulgare de armament

Romarm face pulbere industria de apărare
Romarm face pulbere industria de apărare (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Romarm face pulbere industria de apărare. România a scos în jur de 400 de tone de pulberi de la Rezervele de Stat pentru ca industria de apărare românească să poată produce muniție.

Dar Compania Națională Romarm, condusă de Emanuel Ioana, vrea să o vândă pe repede înainte magnatului bulgar Emilian Grebev, patronul firmei EMCO.

Citește și: VIDEO Oficialii NATO ne sfătuiesc cum să ne pregătim de războiul cu Rusia: să avem în casă radiouri și lanterne cu baterii. Germania încurajează populația să păstreze și bani cash

O afacere controversată, în contextul în care Romarm cumpără anual pulberi din Serbia pentru a asigura materia primă companiilor de stat pe care le gestionează în numele Ministerului Economiei, condus de pesedistul Radu Oprea.

Citește și: EXCLUSIV Cu război la graniță, România încă nu a reușit să pună pe picioare o fabrică de pulberi pentru muniție. Ministrul Spătaru de la Economie se încurcă în cifre și minte la TV

Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, a declarat pentru DeFapt.ro că filialele Romarm, companii cu tradiție în producția de muniție, au refuzat contracte pe bandă rulantă din cauza lipsei de pulberi.

Mană cerească: 400 de tone de pulberi din Rezerva de Stat

Fabricile de armament românești deținute de Compania Națională Romarm, din subordinea Ministerului Economiei, sunt dependente de pulberea sârbească pentru a produce diverse tipuri de muniție pentru export, dar și pentru Armata Română.

Citește și: EXCLUSIV Țuțu a pus la cale afacerea măștilor în biroul său de la Romarm și a făcut presiuni la MApN să se facă rapid plățile. Țuțu, Pițurcii și complicii aveau un grup dedicat de Whatsapp

Principalul furnizor de pulbere pentru industria de apărare românească este Uni Global, o firmă sârbească controlată de Nebojsa Novakovic. Acesta este unul dintre cei mai mari și comercianți de arme din Balcani.

Recent, însă, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, condusă de Georgian Pop, a scos din depozitele statului în jur de 400 de tone de pulberi pentru fabricile de armament românești. Părea o oportunitate extraordinară pentru industria românească de apărare. Motivul scoaterii pulberilor din Rezerva de Stat: substanțele sunt aproape de expirarea duratei de viață.

De exemplu, s-au scos zeci de tone de pulbere nitroceluloză produsă în perioada 1991 -1995. Un alt tip de pulbere, VT, a fost produs în anul 1990. Pulberea VU-FL datează din perioada 1995-2000.  O parte din aceste tipuri de pulberi a ajuns la Uzina Mecanică Plopeni, restul, la Carfil. Ambele, fabrici producătoare de armament ale Romarm.

Romarm face pulbere industria de apărare

Pe fir a intrat, însă, magnatul bulgar Emilian Grebev, patronul firmei EMCO, care vrea să obțină pulberea scoasă din Rezervele de Stat ale României pentru compania sa. În acest sens, a început să facă demersuri la Romarm pentru a cumpăra pulberea ajunsă la cele două fabrici de armament românești.

Citește și: EXCLUSIV Cum a ajuns Romarm să joace electoral pentru ministrul Virgil Popescu: investiție de zece milioane de lei într-o comună. Fiica primarului, consiliera ministrului

Romarm, sub conducerea lui Emanuel Ioana, și-a arătat deja disponibilitatea de a vinde pulberea. De exemplu, Șerban Ianculescu, șeful serviciului export din cadrul Romarm, a anunțat, printr-un mesaj intern, intenția companiei EMCO de a achiziționa pulberea.

DeFapt.ro l-a întrebat pe Bogdan Hera, directorul comercial al Romarm, de ce se vrea ca pulberea primită de la Rezervele de Stat ale României să fie vândută în Bulgaria. „Nu aș putea să vă răspund la întrebarea asta. Nu pot să vă confirm sau nu că vrem să o vindem”, a spus directorul Bogdan Hera.

Tăcere la Romarm și Ministerul Economiei

Întrebat dacă România mai importă pulberi din Serbia, Bogdan Hera a precizat că informațiile au un caracter confidențial.

DeFapt.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la Emanuel Ioana, directorul general al Romarm, în legătură cu vânzarea pe care o pregătește către compania EMCO, dar acesta a refuzat să răspundă la solicitarea transmisă.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Emanuel Ioana, fost consilier economic de la Ambasada României de la Berlin, a fost pus șef la Romarm de ministrul Economiei, pesedistul Radu Oprea. Nici acesta din urmă, deși Romarm este în subordinea Ministerului Economiei, nu a răspuns solicitării transmise în legătură cu această afacere controversată.

Bulgarii cumpără pulbere ieftină și o revând scump

Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, știe prea bine cum se fac afacerile cu pulberi la nivelul Romarm. „Vindem în Bulgaria ieftin și pe o urmă bulgarii o să ne-o vândă nouă, în industria noastră. S-au mai întâmplat lucruri din astea”, a spus râzând liderul de sindicat.

Acesta a precizat că i-a trimis un material ministrului Radu Oprea în contextul în care fabricile de armament românești au avut o perioadă de aproximativ trei luni în care nu au avut nici un gram de pulbere pentru producția de muniție.

Fabricile românești refuză contracte din lipsă de pulberi

„Fabricile au suferit de lipsă de pulberi pentru muniție. Via Bulgaria ne costă foarte mult pe noi, în loc să o dea direct industriei românești pentru îmbunătățire. Bulgarii zic că fac o îmbunătățire și o bagă din nou pe piață. Una dintre țările în care bagă pulberea bulgarii este chiar România”, a declarat Constantin Bucuroiu.

Liderul de sindicat atrage atenția că există pericolul să ne trezim în situația, așa cum s-a mai întâmplat, în care să nu primim pulbere de la sârbi. „Avem penalizări chiar de la armata noastră pentru că nu am livrat muniția la timp. Sunt foarte multe contracte care se refuză din cauza lipsei de pulberi.

Industria românească, în loc să meargă mai departe, stă pe loc și are pierderi. Pe urmă vine Guvernul cu măsuri de austeritate că sunt pierderi”, a declarat Bucuroiu.

Bulgarul Gebrev, otrăvit de GRU

Magnatul armelor din Bulgaria, Emilian Gebrev, a cărui companie, EMCO, produce o mare parte din muniția și obuzele de tanc pe standarde sovietice, a declarat pentru Financial Times că rușii au încercat să-i saboteze fabricile și depozitele de armament.

Producătorul de arme a spus că agenții serviciilor secrete militare ruse (GRU) care au încercat să-l omoare de două ori în 2015: „Au acționat în mod evident la comenzi de la un nivel foarte înalt la Moscova”.

Emilian Gebrev a fost otrăvit în anul 2015 cu o substanță de tipul celei folosite trei ani mai târziu împotriva fostului ofițer de informații rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic. Afaceristul bulgar a intrat în comă câteva săptămâni, dar și-a revenit. Procurorii responsabili de cazul Gebrev au descoperit implicarea a trei agenți GRU, dar ancheta a fost suspendată în 2020, motivându-se lipsa asistenței juridice internaționale.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

13 Comments

  1. Incompetenta dublată de interese materiale sunt componentele dezastrului economic și industrial. Nu conduci industria de apărare cu juriști, economiști și pensionariilitari sau din servicii.

  2. Nu credeam niciodată ca romanii sunt asa de prostii pentru banii și-o vinde și pe masa dacă ar putea . De aia ne privesc cei de afară cu dispreț.

  3. Industria de apărare?care industrie? Cea care este sufocată de pensionari și politruci? Să ne spună domnul lider câți pensionari păstorește, și dacă este și dumnealui unul dintre ei !!! Această industrie nu mai reprezintă nimic și nu va mai putea face nimic atât timp cât nu se va face o curățenie reală, să vină oameni noi orientați către performanță,nu cea ce este în prezent. Păcat deoarece oportunități sunt,dar incompetenta, nepăsarea și interesele unora vor duce la dispariția acestei industrii.

  4. De ce mai respiră șeful de la Romarm .Aici precum și în alte locuri din industrie avem de a face cu ÎNALTĂ TRĂDARE ȘI SABOTAJ aceste lucruri nu se vor opri până când această țară mai există o fărâmitrură de ceva bun nevândut . Și aici toată lumea știe dar dacă așteaptă să se facă ceea ce trebuie din partea INSTUȚIILOR STATULUI MĂ REFER LA SRI și la alte servicii inutile care sunt decide să nu îî intereseze mai mult decât nimic situația acestei țări. Unde mai punem că vor să mai apărăm ce ?. Mai avem de vânzare și tricolorul și cam atât și nimic mai mult Dormiți mai departe în somnul vostru cel din veci pentru că e avantajos încă puțin timp și nu mai trebuie să vă deranjați să vă treziți dimineața să mai apărați țara în care locuiți pentru că nu o să mai aveți ce să apărați rușine mizerabililor.

  5. Unii pentru 10 lei ar vinde-o și pe ma-sa. Lucrurile au scăpat de sub control pe plaiurile noastre mioritice. De ce sa vindeți mai izmenarilor la alții?? Când tot ai noștri au nevoie?? Când vom avea lideri adevărați care să pună umărul la treabă pentru viitorul acestei țări??

  6. Toți directorii și managerii sunt puși politic și la comanda diverșilor potentați din servicii. Nu au nimic de a face cu industria, producția, tehnologiile aferente, cunostiinte in domeniu. Doar banii contează, CV -ul cu pozitia de director că da bine și execută întocmai cerințele grupului de interese care i-au numit. Tot felul de mafioți și înstelați pensionari de la servicii și armata de emiți oameni de afaceri.

    • Trădarea, vânzarea resurselor stragtegice, ar putea fi încadrate juridic la sabotaj, chiar mai mult, trădare la cel mai ridicat nivel, subminarea industriei ce asigură, suveranitatea țării, siguranța populației, incompetenții care răspund de cercetarea acestor fapte, penale, dorm și cam ce așteaptă, drepturi să doarmă în liniște, țară de kkt, cu autorități ce simulează legea și ordinea, așa că ROMÂNI, HAIDEȚI CA OILE LA ALEGERI, SĂ VOTĂM PROSTIA, CORUPȚIA, INDIFERENȚA, NEPĂSAREA, într-un final DISPARIȚIA NOASTRĂ CA NAȚIE!!!

  7. Cele 400 de tone de pulberi puteau fi revitalizate la UPS Făgăraș. De ce să facem acest lucru ?? De ce să dăm de lucru angajaților de acolo ?? Mai bine o vindem bulgarilor, să o revitalizeze ei și să producă ei armament și muniție, nu România. Asta se întâmplă când sunt interese politice în țară de falimentare a industriei de apărare, cu actualii conducători de companii și minister. Rușine.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

10:31VIDEO Preot și profesor de religie, propagandă legionară și pro-Călin Georgescu pentru elevi de liceu
10:22Din ce în ce mai multe lanuri instagramabile: prognozele meteo îi fac pe fermieri să cultive rapiță în dauna altor culturi
10:16Cea mai săracă regiune a României (nord-est) a împrumutat statul cu peste 1,7 miliarde de lei în 2024
10:07Dascăl la una din bisericile mari din Iași, arestat pentru agresiune sexuală asupra unei minore
10:01TikTok trebuie închis în SUA, a decis Curtea Supremă, dacă proprietarul chinez nu vinde compania, dar Trump promite să-i salveze pe chinezi
09:52Până la 50.000 de lei amendă pentru oricine îndeamnă să se voteze sau să nu se voteze un candidat la prezidențialele din luna mai
09:40SUA, aproape în incapacitate de plată chiar înainte ca Trump să-și preia mandatul. Trezoreria a decis stoparea mai multor plăți publice
19:49„Raisa” de pe TikTok care face propagandă pentru Călin Georgescu și promovează teorii ale conspirației nu a fost niciodată încadrată în Armată, spune MApN
19:46Succes major al libertarianului Milei: Argentina a înregistrat în 2024 primul său surplus bugetar din ultimii 14 ani
18:23Lui Rafila i se cere demisia și de către Alianța Pacienților Cronici din România, care se alătură protestelor săptămânale din fața Ministerului Sănătății
18:06Haosul de la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice afectează CA-uri din țară
16:11Daniel Constantin, pe vremuri omul lui Dan Voiculescu, de la care s-a și împrumutat, numit în funcția de secretar general al Guvernului
15:09Călin Georgescu anunță că serviciile secrete trec de partea sa și îi amenință pe cei care i se opun: „Pot fi și consecințe!”
12:24Primarul din Ceatalchioi spune că drona rusească a căzut la 150 de metri de case. Ciolacu: „România nu a fost pusă în pericol niciun moment”
11:25Ponta, tot mai ferm de partea lui Călin Georgescu: pârăște România la Trump că aici a avut loc o lovitură de stat