/

Coșmar la Chișinău: la ora 08.00, opțiunea NU la referendumul pentru integrare europeană avea 1.700 de voturi în plus, cu doar câteva mii de voturi rămase de numărat

Referendumul european al Moldovei, rezultat șocant (sursa: Facebook/Maia Sandu)

Referendumul european al Moldovei, rezultat șocant. Rezultatele preliminare ale alegerilor din Republica Moldova prezintă o situație complexă.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a înregistrat un avans semnificativ, cu o diferență de 15 puncte procentuale față de contracandidați.

Totuși, rezultatele referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană sunt mai puțin favorabile pentru forțele pro-europene. În rândul alegătorilor din Republica Moldova, majoritatea au votat „NU” la aderare, o veste îngrijorătoare pentru guvernul pro-european și un succes pentru forțele pro-ruse.

Rolul diasporei în referendum

Cu toate acestea, rezultatul referendumului a fost influențat semnificativ de votul diasporei.

Citește și: Finanțarea panourilor solare pentru casă poate fi obținută mai ușor de la stat, a fost eliminată obligativitatea unui aviz

Alegătorii moldoveni din afara țării au susținut masiv aderarea la Uniunea Europeană, contribuind cu peste 100.000 de voturi pro-UE.

Acest vot a inversat temporar tendințele inițiale, dar situația a rămas una foarte strânsă.

Duminică seara, referendumul era considerat aproape pierdut de către tabăra pro-europeană, conform analizelor media internaționale.

Luni dimineață, însă, tabăra „NU” a revenit în frunte, cu un avans de câteva mii de voturi, în condițiile în care numărarea voturilor era încă în desfășurare.

Referendumul european al Moldovei, rezultat șocant

La ora 6 dimineața, tabăra „NU” avea un avans de aproximativ 3.000 de voturi, în timp ce mai rămăseseră de numărat peste 30.000 de buletine de vot.

O oră mai târziu, diferența s-a mărit la peste 4.100 de voturi.

În ciuda acestor evoluții, tabăra „DA” a reușit să recupereze din diferență, reducând avansul la puțin peste 3.300 de voturi. Lupta rămâne strânsă, iar rezultatele finale sunt încă așteptate.

La ora 08.00, voturile „NU” erau mai numeroase cu 1.700 față de cele „DA”.

Declarațiile Maiei Sandu

Maia Sandu a vorbit despre o perioadă dificilă pentru democrația din Republica Moldova, acuzând influențe externe care au încercat să destabilizeze țara.

Într-o declarație scurtă de duminică seara, ea a subliniat că „Moldova s-a confruntat azi și în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra democrației.

Grupări criminale au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă pentru a ne duce într-o zonă de incertitudine și instabilitate”.

Reacția Moscovei

Rezultatele preliminare ale referendumului și alegerilor din Republica Moldova au atras și reacții din partea Rusiei. Konstantin Kosacev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a comentat rezultatele, afirmând că „Mâna Bruxelles-ului s-a dovedit a fi scurtă și slabă”.

El a sugerat că votul moldovenilor reflectă o preferință pentru soluțiile imediate la problemele economice, în detrimentul promisiunilor europene.

Kosacev a mai adăugat că rezultatul acestui scrutin reprezintă o etapă nouă atât pentru Chișinău, cât și pentru Europa, subliniind că viitorul Republicii Moldova ar fi mai degrabă în cadrul Eurasiei decât în spațiul Euro-atlantic.

Referendumul, subiect controversat

În timp ce Maia Sandu continuă să aibă un avantaj în cursa prezidențială, referendumul privind aderarea la UE rămâne un subiect controversat, cu rezultate în schimbare.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Votul diasporei a adus o speranță pentru tabăra pro-europeană, dar numărătoarea finală va decide direcția viitoare a Republicii Moldova, într-un context geopolitic complex și tensionat.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

15:50EXCLUSIV Noul ministru al Justiției, Radu Marinescu (PSD), avocatul mafiei imobiliare din Craiova, colaborator apropiat al lui Doru „Măgaru'”, omul care punea interlopii la masă cu statul
15:21Ciolacu II continuă să subvenționeze dezastrul din turismul românesc: se vor da vouchere de vacanță bugetarilor cu salarii nete sub 8.000 de lei
14:18UE, neputincioasă în fața sabotajelor rusești pe mare prin intermediul „flotei-fantomă”. Șefa Externelor germane cere noi sancțiuni
14:11Trump, hotărât să salveze TikTok de la închidere dacă proprietarii chinezi nu vând aplicația unei companii din afara Chinei, cum cere legea care va intra în vigoare pe 19 ianuarie 2025
14:05Cancelarul Scholz refuză în continuare să dea Ucrainei rachete Taurus cu care ar putea fi lovite ținte de pe teritoriul rus. Probabil viitor cancelar, Friedrich Merz (CDU) este pentru furnizarea acestor arme Kievului
13:58Șahistul numărul 1 al lumii, eliminat de la o competiție din cauza vestimentației: Magnus Carlsen purta blugi, lucru interzis de regulament
13:52Ex-deputatul PSD Victor Roman ar fi împușcat mortal un om la vânătoare, în pădurile Vrancei. Victima strângea vreascuri pentru foc
13:41Mecanicii de locomotivă beau pe rupte la serviciu: la fiecare zece zile, unul este prins de polițiști
13:25Ordonanța disperării: Ciolacu II îngheață pensiile, taie mierea acordată elevilor și limitează programul „Masă sănătoasă”, reduce banii pentru concedii medicale
12:35După Ciucă, și Crin Antonescu anunță că a scris o carte: „Este despre elemente din istoria României din acești 35 de ani”
18:21Guvernul taie banii pentru concediile medicale, de la 75% din salariu la 65% – surse presă. Adio vouchere de vacanță pentru bugetari
17:47Un fost ministru sugerează că Georgescu a fost securist: „Dacă lucrurile ar fi fost corecte, dosarul lui Gospodin Georgescu ar fi fost la CNSAS”
15:06EXCLUSIV Anca Alexandrescu, foame de bani: propagandista lui Călin Georgescu a ajuns, de la peste 10.000 de euro lunar, bani parțial publici, la doar vreo 2.000 de euro lunar, din propria firmă
14:37Depresia din preajma sărbătorilor de final de an este reală. Care sunt cele mai frecvente cauze
14:31Ce pensii cresc din 2025 ca urmare a măririi salariului minim pe economie