Raed Arafat, întâlnire de un miliard. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în Ministerul de Interne pregătește achiziționarea unui sistem de alarmare a populației în valoare de un miliard de euro.
Oferta a fost prezentată de afaceristul Ștefan Codruț Osain, pe al cărui stat de plată se află foștii șefi ai Jandarmeriei Române, coloneii Cătălin Sindile și Sebastian Cucoș, dar și generalul de armată Dorin Sandu Voicu, fostul șef al Rezervelor de Stat.
Raed Arafat, întâlnire de un miliard
Raed Arafat a primit o delegație condusă de afaceristul Ștefan Codruț Osain în biroul său de la etajul al doilea din clădirea Ministerului Afacerilor Interne.
Acolo i s-a prezentat „Sistemul de notificare în masă – sistem național de avertizare și coordonare vocală pentru dezastre naturale, acte de terorism, conflicte civile, pentru interesul esențial de securitate al țării”, dezvoltat de compania americană Genasys.
Citește și: Sute de ventilatoare, sute de mii de halate și milioane de teste COVID, în stocurile IGSU, după achiziții exagerate decise de Arafat. Avansuri de milioane de euro, produse nerecepționate
De promovarea și vânzarea sistemului se ocupă firma Horus Vision, patronată de Ștefan Codruț Osain. Costul estimativ al sistemului prezentat secretarului de stat Raed Arafat a fost de 2,2 miliarde de euro.
S-a mai încercat și cu Dragnea
Același sistem a fost prezentat în martie 2018 în cadrul formului „Soluții inteligente de combatere a situațiilor de criză în urma atacurilor teroriste sau dezastrelor naturale”, organizat de Horus Vision sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților a României, condusă în acea perioadă de Liviu Dragnea.
Conform prezentării de atunci, proiectul conținea o componentă obligatorie de offset și o componentă de cooperare industrială. Firma lui Osain susținea că în urma cooperării industriale PIB-ul României va crește cu 15 miliarde de euro în maximum zece ani de la implementarea proiectului.
Mai mult, urma să fie create între 20.000 și 50.000 de noi locuri de muncă direct și indirect, dar și o industrie puternică de arme și apărare în România.
Alertarea populației, subiect preferat al șefului DSU
Raed Arafat a încearcat în ultimii șapte ani să impună pe agenda publică necesitatea achiziționării unui sistem de alertare a populației.
De exemplu, în anul 2017 susținea că sistemul existent nu este unul eficient. A devenit mult mai vocal la începutul anului trecut, atunci când avertiza că 15% dintre sirenele de avertizare a populației sunt nefuncționale.
Apoi, cu totul întâmplător, a plecat la Washington pentru a se întâlni cu experții americani din domeniul managementul situaților de urgență. Printre cei cu care s-a reîntâlnit la Washington a fost și afaceristul Ștefan Codruț Osain.
Arafat admite că întâlnirea a avut loc
DeFapt.ro l-a întrebat pe secretarul de stat Raed Arafat dacă s-a întâlnit cu afaceristul Ștefan Osain și dacă i-a fost prezentat sistemul Genasys. Raed Arafat a recunoscut că s-a întâlnit cu Ștefan Osain, dar spune că inițiativa a fost a Ambasadei Statelor Unite ale Americii de la București.
„Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență au participat la mai multe întâlniri oficiale, atât în țară, cât și în străinătate, la invitația Ambasadei Statelor Unite ale Americii, cu diferite societăți comerciale care au prezentat atât sistemul la care faceți referire în solicitare, dar și sisteme similare.
La aceste prezentări a participat si societatea comercială despre care sunt solicitate informații, aceasta fiind reprezentată de persoana menționată de dvs. în solicitare”, a transmis Biroul de Presă al Ministerului Afacerilor Interne.
Nu există nici măcar caiet de sarcini
Chiar dacă își dorește achiziționarea sistemului de alertare a populației, Raed Arafat susține că „nu a fost elaborat un caiet de sarcini pentru achiziționarea unui sistem de alertare a populației și nici nu există prevăzut un buget destinat achiziționării unui astfel de sistem”.
Cu toate acestea la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), aflat în subordinea lui Arafat, au fost inițiate demersuri pentru realizarea și dezvoltarea Sistemului național integrat de înştiinţare, avertizare şi alarmare a populaţiei.
Afaceristul Osain despre cum „doar le vorbești oamenilor”
Afaceristul Ștefan Osain a declarat pentru DeFapt.ro că IGSU ar trebui să cumpere un astfel de sistem.
„Te ajută să îți ferești populația de orice fel de pericol. Că e război, că e incendiu, că e… important e ca noi să îl putem notifica pe om înainte să se întâmple o nenorocire.
Vă dau un exemplu. Atunci când trebuie să se evacueze un sat, nu zic mai mult, trebuie să trimiți 300 de jandarmi ca să evacueze o sută de oameni din satul respectiv. Având aceste sisteme instalate, tu doar le vorbești oamenilor”, a declarat Ștefan Osain.
Chilipir: doar un miliard de euro
Acesta a spus că sistemul nu e doar o sirenă, este un sistem mai complex prin care autoritățile pot comunica direct cu cetățenii afectați dintr-un anumit cartier sau oraș.
Osain a adăugat că prețul sistemului s-a redus de la 2,2 miliarde de euro la puțin peste un miliard de euro datorită schimbării legii referitoare la offset din România.
„Componenta de offset este minim 20%, maxim 100%. Bineînțeles că orice unitate de achiziții își face socoteala pe 20%. Astfel că valoarea proiectului este acuma sub jumate. În jur de un miliard și ceva”, a declarat Ștefan Osain.
Cum ajung un offshore american în București
Afaceristul Ștefan Osain nu este un novice în afacerile cu statul. În iunie 2006, Primăria Municipiului București semna un contract de 12,34 milioane de euro, bani alocați de Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru reabilitarea a 11 școli și licee din Capitală.
Jurnalul Național a dezvăluit atunci mai multe nereguli legate de acest contract atribuit firmei Global Invest & Trade LLC – GIT (un off-shore din Delaware, SUA) şi General Construct & Consult – GCC din Bucureşti, firmă deţinută la momentul licitaţiei chiar de GIT.
Pentru licitaţie, off-shore-ul a depus două certificate emise de o firmă din Anglia şi autentificate la un notar din România. Firma engleză, însă, susţinea că actele nu sunt autentice iar firma nu este în baza lor de date.
OLAF a găsit fraudă, DNA a îngropat-o
Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF) a concluzionat în urma unei investigații că licitația a fost câștigată prin fraudă, iar dosarul a fost trimis la DNA, acolo unde ancheta a fost îngropată.
Ștefan Codruț Osain a declarat pentru DeFapt.ro că el a fost implicat în acest proiect doar pe partea de consultanță. „Am dat consultanță financiară. Și cam atât. Banii nu au fost plătiți, nu aveau ce să returneze. A fost anchetă DNA. Absolut! Nu s-a trimis în judecată că nu aveau ce, când au văzut care e realitatea”.
Întrebat dacă a fost chemat la DNA pentru a da declarații în dosar, Ștefan Osain a spus că „sigur, sigur că da. A fost chemată toată lumea atunci. Am fost doar consultant pentru Global Invest”.
Sindile și Cucoș, angajații lui Osain
Pe lângă afaceri cu construcții, Ștefan Codruț Osain a intrat și în zona afacerilor cu armament prin firma Horus Vision Defense. Printre cei pe care i-a angajat pentru a dezvolta această nouă afacere se află coloneii Cătălin Sindile și Sebastian Cucoș, foștii șefi ai Jandarmeriei Române.
Colonelul Cătălin Sindile a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și reprimarea violentă a protestului din 10 august 2018. În același dosar a fost trimis în judecată și colonelul Sebastian Cucoș, trecut în rezervă în urma protestelor din 10 august.
Anchetatorii consideră că „faptele inculpaților au avut drept consecințe îngrădirea libertății de întrunire și a dreptului la integritate fizică și psihică a manifestanților prezenți în Piața Victoriei”, dar și „provocarea de suferințe fizice sau leziuni ce au necesitat între 1 și 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare unui număr de 433 de persoane”.
„Încearcă să câștige o pâine”
Un alt angajat al lui Ștefan Osain este generalul de armată Dorin Sandu Voicu, fostul șef al Rezervelor de Stat.
„Domnul Voicu nu-i de la Jandarmerie. Domnul Voicu este pensionar, general de Armată. Cred că a trecut și pe acolo (Rezervele de Stat – nr.), dar cred că contează mai mult teatrele de operațiuni la care a luat parte decât o funcție vremelnică”, a spus Ștefan Osain.
Întrebat care sunt motivele pentru care i-a angajat și ce fel de muncă prestează aceștia, Ștefan Osain a spus că foștii militari „fac ce face toată lumea: încearcă să câștige o pâine”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Avem banii da dat la altii… si totusi cu un efort financiar minim tara noastra ar putea avea un sistem de instiintare alarmare asa cum este el definit de legislatia subsecventa Legii 481/2004 privind protectia civila. In tara nostra legislatia specifica elaborata de MAI reprezinta in fapt BAZA CAIETULUI DE SARCINI dupa cum urmeaza: 1)Ordinul nr. 1259/2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă 2)ORDIN nr. 886 din 30 septembrie 2005pentru aprobarea Normelor tehnice privind Sistemul naţional integrat de înştiinţare,.IMPORTANT!!!! Exista firme autohtone care au dezvoltat sistemul conf prevederilor OMAI 886/2005 . Costul implementarii este ff mic. Totul este sa se vrea realizarea unui sistem fiabil, aici in tara nostra cu costuri mici si cu posibilitatea interconectarii sirenelor electrice ( cele vechi care nu au posibilitatea de adresare publica). Totodata ar exista posibilitatea dezvoltarii secventei de asigurare a transmietrii de date si informatii ( rapoarte) de la localitate la nivel national si invers……..