Presa din Republica Moldova este mai liberă decât cea din România: mass-media din țara aflată la est de Prut se află pe locul 28 în clasamentul mondial al libertății presei, alcătuit de Reporteri fără Frontiere. În 2022, Moldova era pe locul 40.
Moldova has climbed 12 spots in the Press Freedom Index, now ranking 28th out of 180 countries alongside France, UK & Austria. We remain committed to protecting the freedom, security of the press & access to public interest information – vital for a European society. @RSF_inter pic.twitter.com/w7SHhIkoSw
— Nicu Popescu (@nicupopescu) May 3, 2023
România este pe locul 53.
Presa din Republica Moldova, mai liberă decât cea din România
Potrivit raportului, mass-media din Moldova este împărțită în tabere – pro-rusă și pro-occidentală – iar oligarhii și liderii politici au influență asupra politicii editoriale.
„Încântată să văd progresul R Moldova la capitolul Libertății Presei, elaborat de RSF ( n.r. – Reporters sans frontières). Ajungând pe locul 28 este o mărturie a angajamentului nostru față de valorile democratice și libertatea media. Vom continua să muncim pentru o societate deschisă și transparentă, care pune valoare pe o presă liberă”, a scris Maia Sandu pe Twitter.
Delighted to see Moldova’s progress in @RSF_inter 2023 Press Freedom Index. Moving up to 28th place is a testament to our commitment to democratic values & media freedom. We’ll continue working towards an open, transparent society that values a free press.#WorldPressFreedomDay
— Maia Sandu (@sandumaiamd) May 3, 2023
În schimb, presa din România este pe locul 53, înregistrând un ușor avans față de anul trecut, când era pe locul 56.
„România se mândrește cu un peisaj mediatic divers și pluralist, care oferă un teren fertil pentru investigații de interes public cu impact puternic. Cu toate acestea, lipsa de transparență a finanțării mass-media, în special din fonduri publice, precum și dificultățile de pe piață subminează fiabilitatea informațiilor și încrederea în mass-media”, se arată în raport.
În pofida stării de război, Reporteri fără Frontiere apreciază că libertatea presei a evoluat foarte bine în Ucraina, plasându-se pe locul 79, față de 106, cu un an în urmă.
„Războiul lansat de Rusia la 24 februarie 2022 amenință supraviețuirea presei ucrainene. În acest „război informațional”, Ucraina se află în prima linie de rezistență împotriva expansiunii sistemului de propagandă al Kremlinului”, apreciază Reporteri fără Frontiere.
Primul loc în clasament este ocupat Norvegia, urmată de Irlanda, Danemarca, Suedia, Finlanda, Olanda, Lituania, Estonia și Portugalia.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Domnule Marian pentru cei care nu lucreaza in presa si nici nu ii stiu dedesupturile dati-ne niste exemple concrete de interferenta in munca jurnalistilor.
Dvs cind ati lucrat la B1, Evz, Newsweek vi s-a cerut / impus sa nu scrieti despre un anumit subiect sau ceva asemanator?
Va multumesc