sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: maia sandu

119 articole
Internațional

Maia Sandu, întâlnire cu Volodimir Zelenski

Maia Sandu, întâlnire cu Volodimir Zelenski. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a deplasat sâmbătă la Kiev pentru o întâlnire oficială cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Vizita are loc într-un moment de tensiune, marcat de criza energetică din Transnistria, regiunea separatistă prorusă situată între cele două țări. Întâlnirea a fost anunțată de Maia Sandu printr-un mesaj postat pe platforma socială X. Criza energetică din Transnistria Transnistria, o regiune cu aproximativ o jumătate de milion de locuitori, se confruntă cu întreruperi majore de energie electrică, apă caldă și termoficare, începând cu 1 ianuarie. Citește și: Campania lui Ciolacu și deficitul lăsat în urmă îngroapă România: S&P a schimbat perspectiva de rating a României de la stabil la negativ. Urmează treapta „Junk” Situația a fost declanșată de expirarea contractului dintre Kiev și Moscova, care permitea tranzitul de gaze naturale rusești prin Ucraina către Moldova și, implicit, Transnistria. Gazul rusesc era oferit gratuit de gigantul Gazprom pentru susținerea regiunii separatiste, însă tranzitul său depindea de un gazoduct ce traversa Ucraina. Odată cu încetarea contractului, acest flux a fost întrerupt, provocând o criză energetică fără precedent. Maia Sandu, întâlnire cu Volodimir Zelenski Președinta Maia Sandu a precizat că întâlnirea sa cu liderul ucrainean vizează teme cruciale pentru ambele țări. Printre acestea se numără securitatea regională, energia și infrastructura, comerțul bilateral. „Vom discuta despre securitate, energie, infrastructuri, comerț și sprijin reciproc pe calea aderării la Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu. Manifestații în Transnistria, presiuni asupra Chișinăului În regiunea separatistă Transnistria au avut loc vineri manifestații, locuitorii cerând Chișinăului să faciliteze reluarea livrărilor de gaze rusești. Aceștia consideră că măsurile sunt necesare pentru a pune capăt crizei energetice care afectează regiunea. În paralel, premierul moldovean Dorin Recean a acuzat Moscova de generarea instabilității în Moldova. Republica Moldova și Ucraina, sprijin reciproc În timp ce Ucraina continuă să reziste invaziei ruse, Chișinăul este îngrijorat de riscul extinderii conflictului pe teritoriul său. Republica Moldova se teme de o destabilizare suplimentară a regiunii separatiste Transnistria, orchestrată de Moscova. Restul Republicii Moldova rămâne, deocamdată, protejat de tăieri masive de energie, datorită importurilor de electricitate și gaze naturale din România.

Maia Sandu, întâlnire cu Volodimir Zelenski (sursa: X/Maia Sandu)
Câinele adoptat de Maia Sandu a fugit, dar a fost regăsit Foto: Instagram
Eveniment

Câinele adoptat de Maia Sandu a fugit

Codruț, câinele adoptat de Maia Sandu a fugit din curtea Președinției de frica petardelor care au explodat în noaptea de Revelion, dar a fost găsit după două ore de căutări, scrie newsmaker.md. Citește și: BREAKING Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank: deficit de 2,5 miliarde de lei la final de noiembrie. Penalul Neacșu, în conducerea băncii Câinele adoptat de Maia Sandu a fugit „În această dimineață, prietenul nostru drag, Codruț, a trecut printr-o întâmplare neplăcută. Zgomotul puternic al artificiilor l-a speriat și, într-un moment de panică, a fugit din curtea instituției. Mulțumim celor care au dat dovadă de vigilență și au anunțat rapid pe rețelele de socializare locația lui Codruț. Acest gest a permis echipei noastre să acționeze prompt, iar Codruț a fost găsit rapid, în siguranță, în apropierea instituției și a revenit la locul său. Această întâmplare ne reamintește cât de important este să fim responsabili și să conștientizăm că focurile de artificii afectează negativ prietenii noștri necuvântători. Haideți să avem grijă de ei!”, a declarat purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov. Un medic din Chișinău a postat, în dimineața zilei de 1 ianuarie, o fotografie cu Codruț, rătăcit prin oraș. Câinele a fost adoptat de Maia Sandu după ce acesta a supraviețuit unui accident și a devenit celebru după ce l-a mușcat pe președintele Austriei, Alexander Van der Bellen. La finalul vizitei la Chișinău, acesta i-a oferit lui Codruț un ursuleț de pluș. Meine Begegnung mit Codruț, dem „First Dog“ der Republik Moldau, hat für etwas Aufsehen gesorgt. Alles halb so wild. ? Viel wichtiger ist: Die Gespräche, die ich mit Präsidentin @sandumaiamd u.a. in Moldau geführt habe, waren sehr gut. (vdb) pic.twitter.com/Rn8HM7vpod— Alexander Van der Bellen (@vanderbellen) November 17, 2023

Ceremonia de învestire a Maiei Sandu (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Ceremonia de învestire a Maiei Sandu

Ceremonia de învestire a Maiei Sandu. Maia Sandu a fost învestită marți în funcția de președinte al Republicii Moldova, în cadrul unei ceremonii solemne desfășurate la Palatul Republicii din Chișinău. Este cel de-al doilea mandat al Maiei Sandu, prima femeie care ocupă această funcție și primul președinte ales prin vot direct care reușește să obțină două mandate consecutive. Ceremonia de învestire a Maiei Sandu Evenimentul a avut loc în prezența Parlamentului și a Curții Constituționale, fiind deschis de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Citește și: Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj După intonarea imnului de stat, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a citit hotărârea privind validarea alegerilor prezidențiale. Maia Sandu a depus jurământul cu mâna pe Constituție, declarând: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei.” După acest moment, Curtea Constituțională a confirmat oficial intrarea în exercițiul mandatului prezidențial. Primul președinte cu două mandate consecutive Maia Sandu este cel de-al șaselea președinte al Republicii Moldova și prima femeie care deține această funcție. Obținerea celui de-al doilea mandat reprezintă o premieră pentru țară, întrucât Maia Sandu este primul președinte ales prin vot direct care reușește această performanță. Cadru constituțional: jurământul și durata mandatului Conform Constituției Republicii Moldova, jurământul prezidențial se depune în fața Parlamentului și a Curții Constituționale, cel târziu la 45 de zile de la data alegerilor. Mandatul prezidențial are o durată de patru ani și începe oficial din ziua depunerii jurământului. Un nou început pentru Republica Moldova Investirea Maiei Sandu pentru un nou mandat reprezintă o etapă importantă în consolidarea democrației și a parcursului pro-european al Republicii Moldova. Evenimentul a subliniat angajamentul față de valorile democratice, respectarea Constituției și integritatea teritorială a țării. Mandatul proaspăt început vine cu așteptări mari din partea cetățenilor, iar Maia Sandu și-a exprimat, prin jurământ, determinarea de a continua să contribuie la propășirea Republicii Moldova.

Acuzele rușilor asupra președintei Maia Sandu (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Acuzele rușilor asupra președintei Maia Sandu

Acuzele rușilor asupra președintei Maia Sandu. Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) susține că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pregătește un plan pentru o operațiune militară de preluare a controlului asupra regiunii separatiste Transnistria. Acuzele rușilor asupra președintei Maia Sandu Potrivit SVR, Maia Sandu a discutat recent cu oficiali din domeniul securității energetice, subliniind necesitatea elaborării unei strategii pentru încetarea prezenței rusești în regiune. Citește și: VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului Potrivit SVR, Sandu "şi-a ieşit din minţi" după ce a fost informată că R. Moldova ar putea întâmpina probleme cu aprovizionarea cu energie în contextul în care contractul de tranzit al gazelor ruseşti către Europa prin sistemul de gazoducte ucrainene expiră pe 31 decembrie, iar Kievul refuză să îl prelungească. Conform comunicatului SVR, "nimeni nu poate garanta că președinta R. Moldova nu va încerca să declanșeze un război în regiune". Acuzațiile vin pe fondul unor probleme energetice iminente pentru Republica Moldova, legate de expirarea contractului de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina la finalul anului 2024. Planul pentru termocentrala din Transnistria SVR mai afirmă că Maia Sandu ar fi cerut elaborarea unui plan de preluare în forță a termocentralei din Transnistria, vitală pentru aprovizionarea energetică a Moldovei. Termocentrala funcționează cu gaz rusesc, iar dependența energetică a Moldovei este un factor de tensiune în contextul actual. Cerințele Chișinăului Transnistria, regiune separatistă susținută de Rusia, s-a desprins de Republica Moldova în urma unui conflict armat din 1992, în care forțele separatiste au beneficiat de sprijin militar rusesc. Autoritățile de la Chișinău cer retragerea trupelor ruse și a arsenalului militar din perioada sovietică, estimat la 40.000 de tone de arme și muniții. Aceste acuzații vin într-un context geopolitic tensionat, în care Republica Moldova încearcă să-și consolideze independența și să reducă influența Rusiei în regiune.

Maia Sandu donează 100.000 de euro (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Maia Sandu donează 100.000 de euro

Maia Sandu donează 100.000 de euro. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni că va dona suma de 100.000 de dolari, care însoțește Premiul Reinhard Mohn 2025, primit pentru angajamentul său exemplar în apărarea și promovarea democrației. Premiul este acordat de Fundația Bertelsmann din Germania. Maia Sandu donează 100.000 de euro "Acest premiu este o recunoaştere a curajului cetăţenilor Republicii Moldova care au demonstrat că îşi doresc o democraţie autentică şi au luptat pentru ea. Citește și: Becali și presa care susține AUR dau primele semne că vor la guvernare. „Cu Ponta poți să stai de vorbă”, spune latifundiarul din Pipera Este o validare a eforturilor noastre comune pentru libertate şi o societate construită pe valori europene. Moldova a demonstrat că democraţia poate rezista chiar şi în cele mai dificile circumstanţe", a declarat Maia Sandu. Președinția de la Chișinău a precizat că cea mai mare parte a sumei va fi direcționată către proiecte de dezvoltare în satul natal al Maiei Sandu, Risipeni, situat în raionul Florești. Această inițiativă reflectă angajamentul său față de comunitatea locală și dorința de a sprijini dezvoltarea rurală. Premiul Reinhard Mohn Premiul Reinhard Mohn este acordat o dată la doi ani personalităților care contribuie semnificativ la soluționarea provocărilor sociale și politice contemporane. Printre laureați se numără lideri globali precum Joachim Gauck, fost președinte al Germaniei, Toomas Hendrik Ilves, fost președinte al Estoniei, Rita Süssmuth, fostă președintă a Bundestagului, și Kofi Annan, fost secretar general al ONU. Prin donația sa, Maia Sandu reafirmă valorile europene pe care le promovează atât la nivel național, cât și internațional, subliniind importanța solidarității și a dezvoltării comunitare. Premiul Reinhard Mohn este o recunoaștere a eforturilor sale de a apăra democrația și de a inspira cetățenii Republicii Moldova.

Maia Sandu, nou apel ca românii să voteze formațiunile pro-europene Foto: Facebook
Politică

Maia Sandu, apel românii să voteze formațiunile pro-europene

Președintele Republicii Molodva, Maia Sandu, face un nou apel, indirect, ca românii să voteze formațiunile pro-europene: „O Românie puternică este o Românie europeană”,a scris ea pe Facebook, într-un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României. Citește și: Un membru al Academiei îl laudă pe Călin Georgescu: „Pare să aibă știința zonelor obscure ale jocurilor pe care le fac puternicii lumii” Maia Sandu, nou apel ca românii să voteze formațiunile pro-europene „Noi, cei din Republica Moldova, iubim România așa cum iubești o soră mai mare: pentru că avem aceleași rădăcini, aceeași limbă, aceeași credință într-un viitor mai bun. Trăim vremuri care pun la încercare democrația și valorile noastre comune. România și Republica Moldova trec, fiecare, prin momente dificile. Dar fiecare încercare este și un prilej de a ne sprijini reciproc și de a demonstra că, împreună, suntem mai puternici. Astăzi, mai mult ca oricând, Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică. O Românie puternică este o Românie europeană. Moldova și România, unite sub drapelul Uniunii Europene, vor fi mai puternice împreună”, a scris ea pe Facebook. Ea a anunțat deja că va vota la alegerile din România, la 1 și 8 decembrie, pentru „o Românie europeană”, și l-a desființat pe Călin Georgescu, fără să-i spună numele: „Nu dați crezare celor care spun că apropierea de Kremlin aduce pace și bunăstare”. „Vă îndemn să votăm pentru o Românie puternică, europeană, pentru o țară liberă”, spunea ea la 29 noiembrie.

Maia Sandu îl desființează pe Călin Georgescu Foto: Facebook
Politică

Maia Sandu îl desființează pe Georgescu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, anunță că va vota la alegerile din România, la 1 și 8 decembrie, pentru „o Românie europeană”, și îl desființează pe Călin Georgescu, fără să-i spună numele: „Nu dați crezare celor care spun că apropierea de Kremlin aduce pace și bunăstare”. Citește și: Rețeta TikTok a lui Călin Georgescu, inventată acum 100 de ani. Cu același efect devastator Mesajul ei a devenit viral: doar pe Facebook, avea peste 2.600 de redistribuiri, la o oră de la postare. Președintele Republicii Moldova are și cetățenie română. Maia Sandu îl desființează pe Georgescu „Dragi români, pe 1 și 8 decembrie mergem din nou la vot. Alegem Parlamentul României și Președintele României. Și eu voi merge la vot. Pentru că vreau o Românie care să trăiască în pace, cu o voce puternică în lume și cu un nivel de trai înalt pentru toți cetățenii săi. Bunicii mei, care s-au născut în România, sigur ar fi mers la vot. Poporul român are puterea și înțelepciunea de a-și apăra locul în lume, iar soarta și această putere stă doar în vot. Poporul român este liber! Vă îndemn să votăm pentru o Românie puternică, europeană, pentru o țară liberă”, a scris ea. „Cei care cred că România ar fi mai puternică și mai prosperă fără Uniunea Europeană, priviți spre Republica Moldova. Vedeți cât de mult a avansat România în ultimele două decenii și cu cât s-a descurcat Republica Moldova (...) Nu dați crezare celor care spun că apropierea de Kremlin aduce pace și bunăstare. Vedeți ce face Kremlinul cu vecinii săi: îi șantajează, îi bombardează, îi ucide. Vedeți ce face cu proprii cetățeni: îi pune la închisoare doar pentru că sunt împotriva războiului sau pentru că critică autoritățile (...) Revenirea la un regim care este de partea agresorului este un pas înapoi către izolare, sărăcie, dictatură. Nu vrem ca Kremlinul să dicteze din nou relațiile României cu Chișinăul”, a spus ea, în mesajul video.

Sandu, măsuri pentru combaterea corupției politice (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Sandu, măsuri pentru combaterea corupției politice

Sandu, măsuri pentru combaterea corupției politice. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni, după o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), că autoritățile vor prezenta în termen de 10 zile planuri clare pentru a stopa corupția politică, în contextul cumpărării masive de voturi observate la alegeri și referendumuri recente. Sandu, măsuri pentru combaterea corupției politice Maia Sandu a subliniat că fenomenul corupției politice este unul de lungă durată în Moldova, unde grupuri criminale au influențat campanii electorale prin finanțări ilegale și cumpărare de voturi. Citește și: EXCLUSIV Legătura financiară dintre Ciolacu și nepotul care s-a îmbogățit pe spatele statului: șeful PSD a „albit” 100.000 de euro investindu-i în afacerile nepotului sub formă de împrumut Prima astfel de situație gravă a fost observată în UTAG Găgăuzia la alegerile locale, însă justiția nu a luat măsuri decisive pentru sancționarea vinovaților. Modificări legislative și Curtea Anticorupție Pentru a răspunde rapid la infracțiunile electorale, Sandu a anunțat că autoritățile lucrează la modificări legislative care vor permite examinarea prioritară și accelerată a dosarelor de corupție politică. Totodată, se intenționează crearea Curții Anticorupție, un nou organism judiciar ce va fi discutat în cadrul consultărilor publice organizate de Parlament, cu implicarea partidelor politice și a societății civile. Banii murdari în politică Maia Sandu a afirmat că fenomenul cumpărării de voturi a afectat mai multe partide, și nu doar un singur candidat, subliniind necesitatea ca cetățenii să își exprime liber opțiunea electorală. În termen de 10 zile, autoritățile vor prezenta planuri detaliate pentru combaterea corupției politice, iar președinta își dorește un consens național pentru implementarea acestora. Consiliul Suprem de Securitate a fost convocat pentru a evalua gravitatea corupției politice și a stabili măsuri urgente de combatere a acesteia.

Omul Maiei Sandu îl desfințează pe George Simion Foto: Facebook
Politică

Omul Maiei Sandu îl desfințează pe George Simion

Omul Maiei Sandu, deputatul PAS din Parlamentul de la Chișinău Adrian Cheptonar, îl desfințează pe George Simion: „Toate acțiunile personajului au mers în interesele Federației Ruse”, a spus acesta la postul B1 TV. Citește și: Ciolacu, ultimul pas înainte de divorț: a făcut „partaj voluntar” al bunurilor din Buzău. Motivația sa: „apropierea campaniei” Omul Maiei Sandu îl desfințează pe George Simion „Instituțiile statului Republicii Moldova au toate motivele să considere că George Simion este un agent de influență al Federației Ruse în Republica Moldova, deși este politician în România, care ne este un stat frate, dar acest tip de personaj nu poate fi acceptat pe teritoriul Republicii Moldova pentru că se ocupă cu destabilizări, cu promovarea narativelor Federației Ruse și, pentru agențiile noastre din domeniul securității, este absolut clar că face parte din arsenalul de influență al Federației Ruse în Europa, îndeosebi cu accent pentru a influența ceea ce se întâmplă și în Republica Moldova”. a spus Cheptonar. El a explicat și cum s-a ajuns la interdicția ca Simion să calce pe teritoriul Republicii Moldova. „Noi l-am avut pe personajul respectiv de mai multe ori făcând tentative de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, deci practic forțând fizic frontiera în punctele de trecere a frontierei, în momente când în Chișinău avea loc proteste sau acțiuni care aveau o conotație de natură să influențeze mersul politic al Republicii Moldova și în perioade din astea când era nevoie de o conciliere sau de negocieri între protestatari și guvernare. De fiecare dată apărea personajul respectiv, care practic se trântea singur de asfalt prin vamă, încerca să rupă cordoane și genera, prin comportamentul său, narative pentru Federația Rusă sau interesele Federației Ruse (…). Toate acțiunile personajului respectiv au mers de fiecare dată în interesele Federației Ruse”, a arătat deputatul PAS.

Victoria Maiei Sandu provoacă frustrări Rusiei (sursa: sputnik.ru)
Internațional

Victoria Maiei Sandu provoacă frustrări Rusiei

Victoria Maiei Sandu provoacă frustrări Rusiei. Ministerul rus de Externe a calificat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, câștigate de Maia Sandu în turul al doilea, drept "cele mai nedemocratice" din istoria post-sovietică a țării. Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, sprijinul masiv din diaspora a adus la suprafață o "diviziune profundă" în societatea moldovenească. Victoria Maiei Sandu provoacă frustrări Rusiei Zaharova a declarat că alegerile au fost marcate de o "represiune fără precedent" asupra opoziției și a presei independente, în special de limbă rusă. Citește și: VIDEO Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL: „Ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și unde nu sunt locuri de muncă” Ea a acuzat și intervenția statelor occidentale în procesul electoral, precum și folosirea resurselor administrative de către autoritățile moldovenești. Tratamentul "diferit" al diasporei moldovenești Rusia a criticat modalitatea de organizare a votului pentru diaspora moldovenească din Rusia, unde s-au deschis doar două secții de votare pentru un număr estimat de 500.000 de moldoveni. În schimb, în Europa de Vest și America de Nord, pentru un număr similar de cetățeni moldoveni, au fost organizate peste 200 de secții, iar votul prin corespondență a fost permis. Acuzațiile de interferență din partea Occidentului Maria Zaharova a declarat că polarizarea rezultatului electoral este rezultatul politicilor liderilor de la Chișinău și al interferenței occidentale. Rusia speră că noile autorități din Moldova vor evita adâncirea scindării societății și vor respecta interesele cetățenilor care trăiesc în Republica Moldova. Reacția lui Igor Dodon Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a declarat că nu recunoaște rezultatul votului din diaspora, unde Maia Sandu a obținut aproape 83% din voturi. Dodon a susținut că Sandu a devenit "președinta diasporei" și că PSRM nu va recunoaște votul extern. Criticile Maiei Sandu Maia Sandu a câștigat al doilea tur cu 55,33% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obținut 44,67%. Sandu, care a criticat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Moscova de complot împotriva administrației sale, a menționat existența unor încercări de mituire a alegătorilor pentru a vota împotriva sa și împotriva referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, care a trecut cu puțin peste 50%.

Băsescu îi ia peste picior pe Ponta, Năstase și Geoană Foto: Facebook
Politică

Băsescu îi ia peste picior pe Ponta, Năstase și Geoană

Traian Băsescu îi ia peste picior pe Ponta, Adrian Năstase și Geoană: „Măcar Putin a avut demnitatea să nu spună că l-a furat Maia Sandu”, a scris el pe Facebook, după ce tabăra pro-europeană din Republica Moldova a câștigat alegerile prezidențiale cu ajutorul Diasporei. Citește și: VIDEO Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL: „Ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și unde nu sunt locuri de muncă” Băsescu îi ia peste picior pe Ponta, Năstase și Geoană Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale la o diferență de circa 10% față de adversarul ei, Alexandr Stoianoglu. Însă datele Comisiei Electorale Centrale arată că Stoianoglu a avut un ușor avantaj, de circa 35.000 de voturi pe teritoriul Republicii Moldova. Dar Maia Sandu a câștigat zdrobitor în Diaspora, unde a luat 271.843 de voturi, față de 56.008 pentru Stoianoglu. Băsescu se referă, în postarea sa, că, la alegerile prezidențiale din 2004, 2009 și 2014, Diaspora a contribuit - cel puțin prin semnalul politic transmis celor din țară - la înfrângerea candidaților PSD. Însă aceștia s-au plâns că au fost furați. „Cred că Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta şi preacinstitele tonomate ale presei româneşti se pot consola. Vladimir Putin, cu tot aliotmanul lui de oligarhi şi tonomate a intrat şi el în clubul select al celor bătuţi cu votul de diaspora purtătoare de paşaport românesc. Măcar Putin a avut demnitatea să nu spună că l-a furat Maia Sandu”, a scris Băsescu.

Maia Sandu câștigă alegerile din Moldova (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Maia Sandu câștigă alegerile din Moldova

Maia Sandu câștigă alegerile din Moldova. Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a obținut victoria în alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Republica Moldova, acumulând 55,33% din voturi, conform rezultatelor finale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Acest rezultat marchează o etapă importantă în politica moldovenească, consolidând poziția pro-europeană a Maiei Sandu. Maia Sandu câștigă alegerile din Moldova Autoritatea electorală din Republica Moldova a încheiat numărarea voturilor din cele 2.219 secții de votare, inclusiv cele din diaspora. Citește și: VIDEO Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL: „Ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și unde nu sunt locuri de muncă” Maia Sandu a fost susținută de 929.964 de alegători, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, reprezentantul socialiștilor, a obținut 750.644 de voturi, echivalentul a 44,67%. Diaspora, decisivă pentru victoria Maiei Sandu Deși Alexandr Stoianoglo a obținut majoritatea voturilor în rândul alegătorilor din Republica Moldova, cu 51,33%, Maia Sandu și-a consolidat victoria prin susținerea masivă a diasporei. În afara țării, ea a obținut un procent covârșitor de 82,83%, contribuind decisiv la rezultatul final. Prezența la vot În turul al doilea, prezența la vot a fost de 54,34%, cu un total de 1.699.945 de alegători prezenți la urne. Dintre aceștia, 1.680.608 au exprimat voturi valide, arătând o mobilizare semnificativă a cetățenilor atât din țară, cât și din străinătate.

Adrian Năstase, critic față de victoria Maiei Sandu Foto: Kremlin.ru
Politică

Adrian Năstase, critic față de victoria Maiei Sandu

Fostul premier PSD Adrian Năstase pare a fi mai degrabă critic față de victoria Maiei Sandu: „Faptul că «diaspora» a determinat scorul final este un lucru preocupant”, a scris el, pe blog. Citește și: VIDEO Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL: „Ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și unde nu sunt locuri de muncă” Diaspora din România a contribuit în repetate rânduri, semnificativ, la înfrângerea candidaților PSD pentru Cotroceni. Însă fostul premier o critică pe Maia Sandu pentru faptul că ar fi deschis prea puține secții de vot la Moscova și sugerează că aceasta a abandonat proiectul unionist. Adrian Năstase, critic față de victoria Maiei Sandu „Spre Occident sau spre Rusia? Poate ca este o judecata simplista. Probabil ca unii au votat impotriva guvernelor Maiei Sandu. Oricum divizarea intre regiuni/raioane este putrnic marcata de rezultatul final iar faptul că «diaspora» (cetatenii aflati in afara granitelor) a determinat scorul final este un lucru preocupant. Mai ales in perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor. Desigur, unii se gandesc deja la riscul repetării scenariului georgian. Cauzele obiective ale acestei divizari sunt cunoscute: numarul relativ mare al etnicilor rusi, gagauzi, al familiilor mixte, al celor plecati la munca in Rusia, numarul mic al sectiilor de vot de la Moscova, situatia Transnistriei, conflictul din Ucraina/interesele Ucrainei in Republica Moldova/Transnistria, rolul Republicii Moldova in situatia complexa SUA-UE/Rusia. Guvernarea următoarelor luni, sub presedintia Maiei Sandu, poate fi un măr otrăvit, in perspectiva alegerilor parlamentare. O strategie inteleapta pentru a depăsi fractura internă ar trebui sa fie axa unei actiuni viitoare. Vom vedea. Asa cum vom vedea dacă «drumul european» al Republicii Moldova mai are vreo legătură cu proiectul unionist”, a scris Năstase pe blog. Fostul premier PSD, de două ori condamnat penal, a vizitat Moscova chiar și după ce Rusia a invadat Crimeea.

Liderii politici salută victoria Maiei Sandu (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Liderii politici salută victoria Maiei Sandu

Liderii politici salută victoria Maiei Sandu. Liderii politici ai UE au transmis nenumărate felicitări pentru victoria Maiei Sandu. Liderii politici salută victoria Maiei Sandu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat-o duminică seara pe Maia Sandu pentru realegerea sa ca președintă a Republicii Moldova în turul doi al alegerilor prezidențiale. Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei Ursula von der Leyen și-a exprimat entuziasmul de a colabora în continuare cu Maia Sandu pentru un „viitor european” al Republicii Moldova. „Este nevoie de o forță rară pentru a depăși provocările cu care v-ați confruntat în aceste alegeri. Sunt bucuroasă să lucrez în continuare cu dumneavoastră pentru un viitor european pentru Moldova și poporul său”, a scris Ursula von der Leyen pe rețeaua de socializare X. Emmanuel Macron: „Democrația a triumfat!” Președintele francez Emmanuel Macron a felicitat-o duminică pe Maia Sandu pentru "realegerea în fruntea Republicii Moldova" și și-a exprimat bucuria că "democrația a triumfat asupra tuturor ingerințelor și manevrelor. Aș dori să o felicit pe Maïa Sandu pentru realegerea ei în funcția de șef al Republicii Moldova. Democrația a triumfat asupra oricărei intervenții și manevre. Franța va continua să stea alături de Moldova pe drumul său european. Klaus Iohannis: „Victorie istorică!” Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni dimineața un mesaj de felicitare pentru Maia Sandu, apreciind victoria acesteia în alegerile prezidențiale din Republica Moldova "Felicitări Maia Sandu pentru victoria istorică înregistrată! Poporul român este alături de cetăţenii Republicii Moldova în această reuşită, care ancorează ireversibil destinul ţării în familia europeană", a scris Klaus Iohannis, pe contul său de Twitter. Nicolae Ciucă: „Democrația a învins!” Președintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a transmis luni dimineața un mesaj de felicitare pentru Maia Sandu, care a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Ciucă a subliniat importanța democrației și a votului liber, felicitând-o pe Sandu pentru „victoria uriașă”. "Democraţia şi votul liber au învins! Felicitări Maia Sandu pentru rezultatul alegerilor, pentru victoria uriaşă! Republica Moldova îşi continuă parcursul european şi drumul către integrarea în Uniunea Europeană. România îi este un aliat de nădejde şi un sprijin atât social, cât şi economic. Parteneriatul strategic pe care îl avem va fi consolidat. Le mulţumesc cetăţenilor moldoveni şi, în mod deosebit, celor din diaspora, că au ieşit în număr mare la urne, că s-au mobilizat exemplar şi au pus umărul la o nouă victorie ce a spulberat maşinăria de cumpărare de voturi şi propaganda rusească masivă. Dragi moldoveni, aţi scris istorie pentru toţi fraţii de peste Prut", a scris Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook. Marcel Ciolacu: „Victorie uriașă!” Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică seară că victoria Maiei Sandu în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este o dovadă clară a voinţei poporului moldovean de a-şi apăra democraţia şi de a-şi asigura drumul către aderarea la Uniunea Europeană. ''Felicit din toată inima poporul moldovean şi o felicit şi pe Maia Sandu pentru o victorie uriaşă! Moldovenii din întreaga lume au scris azi istorie. Şi-au reconfirmat în faţa întregii lumi nu doar curajul, ci şi încrederea deplină în viitorul lor european! S-au luptat cu determinare contra unui mecanism infernal pus la punct de Rusia, care a încercat să submineze masiv democraţia prin cumpărarea voturilor la scară largă'', a scris pe Facebook premierul.

Maia Sandu câștigă al doilea mandat (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Maia Sandu câștigă al doilea mandat

Maia Sandu câștigă al doilea mandat. Președinta în exercițiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, a câștigat duminică un al doilea mandat în urma alegerilor prezidențiale. În urma numărării voturilor din 98,42% din totalul celor 2.219 secții de votare, Maia Sandu a obținut 54,7% din voturi, în timp ce contracandidatul său, socialistul Alexandr Stoianoglo, a obținut 45,3%. Maia Sandu câștigă al doilea mandat Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a obținut duminică un nou mandat de președinte al Republicii Moldova, într-o competiție electorală echilibrată cu socialistul Alexandr Stoianoglo. Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei Potrivit datelor preliminare centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,68% din secțiile de votare, Maia Sandu a înregistrat un scor de 55,35%, iar Alexandr Stoianoglo a obținut 44,65% din voturi. Susținerea diasporei pentru Maia Sandu Până luni dimineață, la ora 7:30, CEC centralizase voturile a 1.676.284 de alegători. Dintre aceștia, 927.805 au votat pentru Maia Sandu, în timp ce 748.479 și-au exprimat susținerea pentru Alexandr Stoianoglo. Socialistul Alexandr Stoianoglo a câștigat votul intern, cu un scor de 51,19% față de 48,81%, însă Maia Sandu a avut un sprijin puternic din diaspora, unde a obținut 82,71% din voturi, comparativ cu 17,29% pentru contracandidatul său. Acest sprijin semnificativ din partea diasporei a contribuit la victoria sa categorică. Primele declarații În cadrul primelor sale declarații după realegere, Maia Sandu a promis că va urmări o „îmbunătățire a actului de guvernare”. Ea a recunoscut existența unor nemulțumiri în rândul cetățenilor și a subliniat că vor fi luate măsuri pentru a răspunde așteptărilor acestora: „Am auzit vocea cetățenilor și a celor care au apreciat lucrurile pe care le-am făcut, și a celor care sunt nemulțumiți de situația din țară”, a afirmat Sandu. Votul, un semnal pentru schimbare Maia Sandu își asigură un nou mandat de președinte al Republicii Moldova, susținută de un număr impresionant de voturi atât din țară, cât și din diaspora. Maia Sandu a subliniat că a înțeles importanța votului, văzându-l ca pe un semnal clar că societatea așteaptă schimbări. Ea a declarat: „Vreau să știți că am auzit toate vocile, inclusiv cele de critică, și vă mulțumesc că am trecut peste supărări și nemulțumiri, ca să ne protejăm țara”. Maia Sandu se angajează să îmbunătățească actul de guvernare în noul său mandat, afirmând că va asculta și răspunde cerințelor venite din partea cetățenilor.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră