Președintele Academiei Române minimalizează fenomenul corupției - se dă bacșiș la frizer, medici, profesori: „Eh, un străin nu le înțelege”. Șpaga la medici, „de plăcere”, crede Pop
Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, minimalizează fenomenul corupției: el susține că se dă bacșiș la frizer, medici și profesori, acestea fiind limitele fenomenului. „Eh, un străin nu le înțelege”, crede președintele Academiei.
Șpaga la medici se dă „de plăcere”, mai crede Pop.
El a făcut aceste afirmații la podcastul unui fost ministru PSD al Culturii, Ionuț Vulpescu.
„Am stat cu președintele Academiei, e o încântare să vorbești cu el. E om de stânga care gândește complet”, afirma, în noiembrie 2023, președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Președintele AUR, George Simion, a afirmat de mai multe ori că ar susține o candidatură a lui Pop la președinția României.
Șpaga la medici, „de plăcere”, crede Pop
„Am dobândit aceste lucruri de o oarecare lentoare orientală, de nerespectare a cuvântului dat, de promovare a unor idei ale noastre și ale unor dorințe, prin bacșiș, prin dare - astea nu pot fi scoase din mintea noastră, pentru că unele au intrat așa de adânc, încât un om care vrea să fie convins, să zicem, să nu îi dea unui medic ceva, dacă vrei să îl convingi, se consideră jignit și spune: «Domnule, e plăcerea și bucuria mea!».
Eh, un străin nu le înțelege. De aia noi apărem și la corupție. Nu pentru că nu am avea corupție - avem într-un grad foarte mare - dar vin occidentalii, cum veneau tinerii aceia după Revoluție și voiau să ne evanghelizeze, vă aduceți aminte, îmbrăcați în costume negre cu cămăși albe, și trebuia să le spui că noi suntem demult evanghelizați.
Eh, vin și ne întreabă dacă noi am dat bacșiș la frizer - eh, bine, la frizer dau și eu - dar medicilor, în primul rând, sau la profesori, dacă doamnelor profesoare sau educatoare le duc copii cadouri, flori și încă ceva... Și românul zice da. El se duce și notează gradul de corupție, în funcție de treburile astea. Astea intră în mentalul nostru”, a spus Pop.
„Și mă întreb mereu de ce astăzi, când Europa este în parte unită, și noi facem parte din acest club select – e adevărat că suntem mereu ultimii în acest club, și suntem dați mereu exemplu cu Bulgaria, și unii occidentali, rău voitori, spun: «Două țări ortodoxe, ortodocșii sunt mereu înapoiați». Eu când aud acele lucruri, sigur că mă revolt, pentru că sunt generalizări proaste”, a mai afirmat președintele Academiei.