duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Politică 22 mai 2023

Funeriu: „Acțiunea sindicatelor, legitimă în măsura în care cer şi lucruri legate de legea educației”. Miclea: „Salarizarea trebuie făcută diferențiat, în funcție de prestația didactică”

Funeriu: Acțiunea sindicatelor, legitimă în măsura în care cer şi lucruri legate de legea educației
Funeriu: Acțiunea sindicatelor, legitimă în măsura în care cer şi lucruri legate de legea educației

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a scris, pe Facebook, că acțiunea sindicatelor este legitimă în măsura în care cer şi lucruri legate de legea educației, nu doar de salarii. Un alt ministru, Mircea Miclea, a afirmat, pentru site-ul EduPedu, că susține mărirea salariilor, dar condiționat.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Însă cei doi au fost în consens când l-au criticat pe președintele Iohannis.

„Acțiunea, legitimă în măsura în care cer şi lucruri legate de legea educației”

„Acțiunea actuală a sindicatelor este legitimă în măsura în care cer şi lucruri legate de legea educației, nu doar de salarii.

Turnesolul bunei lor credințe este dacă au revendicări legate de evuarea națională. Menținerea EN din română şi mate va fi un cataclism: din clasa a V-a niciun profesor de fizică, chimie, istorie, geografie nu va mai fi luat în serios. Va fi cataclism”, a arătat Funeriu.

El a afirmat că susține „nevoia de recredibilizare” a sindicatelor: „Sper ca din dezastrul iohaniso-penelist măcar recredibilizarea sindicatelor să iasă”.

Citește și: GALERIE FOTO Miting impresionant la Chișinău pentru aderarea la UE. Peste 75.000 de participanți, rezoluție care cere modificarea Constituției și condamnă Rusia

„O creștere uniformizantă a salarizării nu va stimula calitatea educației”

Fostul ministru Mircea Miclea a cerut ca profesorii să fie angajații școlii, care să-i poată concedia, dacă nu „prestează activități de calitate”.

Susțin clar mărirea substanțială a salariilor, dar trebuie adăugate încă alte două condiții, dacă vrem să crească calitatea predării în educație. În afară de salarizarea semnificativ sporită, mai trebuie 2 lucruri:

  • Salarizarea trebuie făcută diferențiat, în funcție de prestația didactică. În mod cert se pot găsi metrici, adică metode de evaluare corectă a prestației didactice, astfel încât să se poată face o salarizare diferențiată în funcție de prestația didactică. Altfel, o creștere uniformizantă a salarizării nu va stimula calitatea educației. Vor fi mai mulți bani pentru profesori, dar nu neapărat o mai bună calitate a predării.
  • Al doilea lucru care trebuie asociat cu majorarea salarială ar fi ca profesorii să devină angajații școlii, astfel încât școala să fie cea care îi angajează și tot școala să fie cea care îi concediază, dacă nu prestează activități de calitate. Este modalitatea prin care școlile pot scăpa de cei care nu fac ore de calitate”, a spus Miclea, pentru EduPedu.

El a mai acuzat ipocrizia „președintelui și a ministrului educației, care la rândul lor au acceptat cea mai mică alocare din PIB pentru educație, deși pe toate canalele susțin că educația este prioritate națională”. Însă Miclea a remarcat faptul că, la momentul la care s-a decis această alocare redusă, sindicatele nu au protestat.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Politică

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră