sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: funeriu

10 articole
Politică

Funeriu către Musk: „Tocmai ai fost fraierit să-l sprijini pe unul care e împotriva SUA”

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, care și-a anunțat intenția de a candida la președinția României, a transmis o replică către Elon Musk, după ce acesta și-a susținerea pentru Călin Georgescu:  „Tocmai ai fost fraierit să-l sprijini pe unul care e împotriva SUA”. „Domnu' Musk, hai să-ți zic câteva, aşa, din fundu' curții de la Săvârşin”, a scris Funeriu. Tocmai ai fost fraierit să-l sprijini pe unul care e împotriva SUA „Domnu' Musk, hai să-ți zic câteva, aşa, din fundu' curții de la Săvârşin: 1) eşti foarte tare cu biznisurile tale. Asta nu ți-o ia nimeni. Dacă voi fi ales la Cotroceni consilierul meu pe economie te va invita să discutăm despre investiții în România   2) "suveranitatea", e, domnu' Musk, în Constituția României, şi oricine intră în vreo funcție jură să o apere. Continuă cu biznisurile tale, dar data viitoare când ne dai lecții citeşte Constituția României, din respect pentru țara noastră   3) dă-i tag lui Georgescu şi la următoarea ta postare despre cipurile pe care le implantezi prin firma Neuralink corp, să ştie lumea că tu, adică ăla care-l susține pe Georgescu, eşti singurul din lume care chiar pune cipuri în creier   4) Soros e criticat pe bună dreptate că a vrut -şi parțial reuşit- să facă inginerii sociale foarte nasoale: să îi facă pe tinerii noştri să creadă că bărbatul e femeie şi lupul oaie. Uite, eu când am scris pe rețeaua feisbuc că asta e o demență, am fost blocat o lună. Dar: Soros e american, feisbuc e tot american. La voi, în SUA, universitățile au luat-o razna, nu la noi! Eu nu am luat nici un ban de la americanul Soros, ba l-am şi combătut, dar tot mai aud de la "ai tăi" că-s soroşist. Deci "ai tăi" mint? Noooo se poate!   Aşa că uite, îți propun un deal: tu faci ce ştii mai bine, faci SUA cât vrei tu de tare şi de mare, da' vorbeşti cu mai mult respect despre noi. Noi ăştia care, mai modeşti, niciodată nu am pus botu' la nebunii care pe la voi erau lege, noi ăştia pentru care carnea pe care o mâncăm vine din animale, nu din gâze.   OK, big boy?   Paradoxul ştii care e? Că tu, mare şi tare cum eşti, tocmai ai fost fraierit să-l sprijini pe unul care e împotriva SUA”, a scris fostul ministru al Educației. 

Funeriu către Musk: „Tocmai ai fost fraierit să-l sprijini pe unul care e împotriva SUA” Foto: Facebook
Tudorel Toader se pregătește de o candidatură la președinție Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Tudorel Toader se pregătește de o candidatură la președinție

Tudorel Toader se pregătește de o candidatură la președinție, fiind susținut de o aripă din AUR, afirmă surse politice. De altfel, în ultimele zile, el a transmis mai multe semnale că ar fi interesat, dar a evitat să afirme clar că și-ar dori să candideze. Citește și: Bolojan susține că este nevoie disperată de eliminarea risipei bugetare: Riscăm să intrăm în incapacitate de plată Potrivit unor surse politice, un grup din AUR, în frunte cu Claudiu Târziu, ar sprijini, deocamdată neoficial, această candidatură. Într-un stil deja caracteristic, fostul ministru al Justiției în regimul Dragnea a scris mai multe postări pe Facebook pe care urlterior le-a șters. Tudorel Toader se pregătește de o candidatură la președinție „Apreciez propunerea lui Daniel Funeriu: fiecare candidat la prezidențiale să arate ce a făcut pentru binele public, pentru România! PS: acest mesaj va fi șters la orele 21.00”, a scris Toader la 27 decembrie. Duminică seară, un alt mesaj pe Facebook, care urma să fie șters, prezenta o captură de ecran dion care reieșea că numele cel mai frecvent căutate în aceste zile sunt cele ale lui Tudorel Toader, Călin Georgescu și Crin Antonescu. La 4 ianuarie, fostul ministru al Justiției a apărut la Antena 3, unde l-a atacat pe candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu. „Faptul că un candidat comun, Crin Antonescu, practic el a anunțat că și-a autosuspendat candidatura - i-am citit declarația - și așteaptă alianța să revină cu o propunere mai consistentă probabil. Vă rog să fiți de acord, problema aceasta a candidaturii la funcția supremă în statul român nu este o chestiune că «azi mă ofer, mâine mă sacrific dacă țara are nevoie de mine și poimâine mă autosuspend, că nu prea m-au căutat și nu prea m-au sprijinit, dar rămân deschis să reluăm colaborarea». Pe mine mă surprinde această abordare, dar probabil că face parte dintr-un registru comportamental mai de demult, mai larg, mai cuprinzător, nu este problema mea”, a spus Toader. „Primesc din ce în ce tot mai multe sugestii de a face un astfel de demers” El a fost întrebat dacă și-ar dori să candideze, dar a evitat un răspuns. „Fiți de acord cu următorul lucru: un deceniu de judecător la Curtea Constituțională îți dă o experiență, o încărcătură pe care nu știu dacă în bibliotecă o poți dobândi toată viața. Mă refer la mecanismele statului de drept. Or să fii mediator între puterile statului trebuie să știi competențele, limitele fiecăreia dintre cele trei puteri. Nu vă răspund acum în mod tranșant. Pot să confirm faptul că primesc din ce în ce tot mai multe sugestii de a face un astfel de demers, dar nicăieri nu am răspuns categoric că da, după cum n-am răspuns categoric că nu. Toate la vremea lor”, a declarat el la postul controlat de Dan Voiculescu.

Funeriu, primul care anunță că vrea să candideze la președinția României Foto: Facebook
Politică

Funeriu, primul care anunță vrea candideze la președinția României

Daniel Funeriu, primul care anunță deschis că vrea să candideze la președinția României: el a făcut acest anunț în emisunea lui Denise Rifai, „În Opoziție”. Citește și: Un an de la ultima cerere de plată depusă de România în cadrul PNRR, care n-a fost aprobată nici azi. Celelalte cereri de plată depuse în decembrie 2023, aprobate Până acum, presa a identificat mai mulți potențiali candidați din partea coaliției PSD-PNL-USR-UDMR, dar nici unul nu a spus clar că ar dori să candideze. Și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și rectorul UBB, Daniel David, au arătat că așteaptă analizele partidelor și cercetări sociologice. Funeriu, primul care anunță că vrea să candideze la președinția României Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, despre variante de prezidenţiabili din partea coaliţiei de guvernare că în opinia sa ar putea fi Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, sau Daniel Funeriu, Theodor Paleologu, Crin Antonescu, personalităţi care au şi capacitatea şi calitatea intelectuală şi calităţile umane, politice. El a precizat că este important ca cei care vor forma guvernul să aibă un singur candidat la alegerile prezidenţiale şi că acestea ar putea fi organizate pe 16 martie, primul tur şi pe 30 martie, al doilea tur de scrutin. „Ordoliberal cu poziții moderat conservatoare” „Mă declar un ordoliberal cu poziții devenite treptat moderat conservatoare. Partea progresistă a spectrului politic mă consideră prea conservator, în special pentru discursul meu favorabil valorilor creștine. Partea extremei naționaliste și ultraconservatoare a spectrului politic mă acuză că sunt prea progresist pentru că am susținut campaniile de vaccinare împotriva cancerului de col uterin. Atlantist și pro-european convins și militant, am denunțat excesele de tip woke și lipsa de fermitate împotriva migrației ilegale, înscriindu-mă în linia trasată de părinții fondatori ai Uniunii Europene și opunându-mă unor măsuri care extind influența unor instituții dincolo de atribuțiile conferite de Tratatul Uniunii Europene. Am militat pentru afirmarea vocii României în contextul Uniunii Europene și pentru o politică externă mai asertivă și îndreptată înspre aliați strategici precum Marea Britanie și Statele Unite. Sunt radical împotriva ideologiei în școli. În ultima perioadă am devenit o voce fermă în chestiuni legate de educație, de reforme ale statului, atrăgând atenția asupra pericolului populismului și fragmentării sociale (de exemplu aici), militând pentru coeziune socială și strângere a națiunii în jurul valorilor tradiționale. Am avertizat în multiple rânduri asupra pericolului creșterii partidelor extremiste, fiind un avocat al moderației și coeziunii sociale”, se definește Funeriu, pe blogul său.

Rectorul Babeș Bolyai nu spune „nu” unei candidaturi la președinție Foto: Facebook
Politică

Rectorul Babeș Bolyai nu spune „nu” unei candidaturi la președinție

Nici rectorul universității Babeș Bolyai, Daniel David, nu spune „nu” unei candidaturi la președinție: „Partidele proeuropene trebuie să facă o listă de aproximativ 5 potențiali candidați”, a scris David într-un comentariu pentru site-ul EduPedu. Citește și: Ciolacu a cheltuit, din pixul său, fără nici un fel de control al Parlamentului, aproape 18 miliarde de lei, doar în primele opt luni din 2024 Acum câteva zile, Nicușor Dan nu a respins posibilitatea de a candida pentru funcția supremă în stat. Daniel David este doctor în psihologie și membru al Academiei Române. Marți, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a făcut o scurtă listă de candidați la președinția României, pe care aflau, în afară de David, și Daniel Funeriu și Nicușor Dan. Rectorul Babeș Bolyai nu spune „nu” unei candidaturi la președinție Daniel David arată, în comentariul său, cum ar trebui selectat un viitor candidat la președinție. „Cred că partidele proeuropene, în colaborare strânsă cu societatea civilă și cu atenție la nevoile și mesajul oamenilor, trebuie să facă o listă preliminară de aproximativ 5 potențiali candidați, veniți din mediul politic, socio-economic și cultural-academic (și alte medii relevante, dacă mi-au scăpat în enumerare). Acești candidați trebuie analizați rațional politic (ca partidele implicate să tragă în aceeași direcție) și riguros sociologic (pentru a vedea ce doresc oamenii), inclusiv partidele să analizeze variantele un candidat vs. doi candidați proeuropeni (pe direcția stânga-dreapta). Apoi, când va fi momentul, fără orgolii, cei care vedem o Românie euroatlantică, ne angajăm în susținerea candidatului care este cel mai bine poziționat”, a scris David. „Sunt câteva personalităţi de acest gen, dacă vrem să căutăm în zona academică avem pe Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, nu am vorbit cu el, e părarea mea personală. Dacă vrem ceva din zona politică putem vorbi de Daniel Funeriu, de Toader Paleologu, de Crin Antonescu, personalităţi care au şi capacitatea şi calitatea intelectuală şi calităţile umane, politice. Dar nu am vorbit cu ei. (..) Şi Nicuşor Dan, dar trebuie să fie de acord toată lumea cu acest candidat”, a spus, marți, Kelemen Hunor.

Funeriu, după rezultatele testelor PISA: Ca sistem suntem praf
Eveniment

Funeriu, după rezultatele testelor PISA

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, după rezultatele testelor PISA, care plasează România pe penultimul loc din UE: „Ca sistem suntem praf. Da, există locuri bune, dar ca părinte e clar că nu te poți baza pe sistem”, a scris el, pe Facebook. Citește și: FOTO Cine este feblețea lui Ciolacu, ale cărei legături cu statul încep să apară: poza seminud la 17 ani, s-a măritat cu Robert Negoiță la 22 de ani, iar la 27 de ani cu „Mădălin de la Giurgiu” România se clasează pe penultimul loc în rândul țărilor UE participante la această evaluare, înaintea Bulgariei, care a înregistrat regrese semnificative, iar la nivel general apare pe locul 45 din totalul de 81 de țări și teritorii, cu un punctaj mediu semnificativ mai mic decât media OCDE. Deca: sistemul din România este rezilient Dacă în 2018 România înregistra 428 de puncte la citire, 430 la matematică și 428 la științe, conform rezultatelor pentru PISA 2022, pentru fiecare dintre cele trei evaluări România a obţinut o medie de 428 de puncte, aspect ce o plasează la o distanță de circa 50 de puncte de media OCDE și la circa 100 de puncte în urma liderului european, Estonia. „Sistemul educaţional din România este rezilient, dar trebuie să creştem nivelul de alfabetizare funcţional. Avem o proporţie importantă de elevi care nu au competenţele minime necesare pentru a face faţă cu succes provocărilor societăţii actuale. Performanţele la testarea PISA 2022 ne situează încă sub media OECD”, a comentat ministrul Educației, Ligia Deca. Funeriu, după rezultatele testelor PISA Însă fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, are o evaluare mai dură. „10 ani de România Educată = 10 ani de stagnare = fiasco total. Iohannis să iasă public să explice ce a făcut din România Educată”, a scris el. „Comentarii la rezultatele testelor PISA 2022: 1) 10 ani de România Educată = 10 ani de stagnare = fiasco total. Iohannis să iasă public să explice ce a făcut din România Educată; 2) Ca sistem suntem praf. Da, există locuri bune, dar ca părinte e clar că nu te poți baza pe SISTEM. De aceea eu și colaboratorii mei construim un nou sistem: teach4u.ro. Vizitați cu încredere, vă primim cu drag; 3) singura perioadă de creștere semnificativă a României la educație a fost când eu am condus ministerul aplicând „modernizarea Miclea-Funeriu. Place sau nu place, asta e; România nu a căzut mai mult pentru că e prima "generație PISA" care a avut clasa pregătitoare. Introdusă tot de mine 4) pandemia a avut efecte cataclismice; 5) țările care au cele mai bune performanțe mondiale sunt țări care se concentrează, în programa școlară, pe fundamental: științe, umanioare, arte și mult, mult efort din partea elevilor. Fără bălării de genul „educație pentru bla bla bla”; 6) de ani buni spun că Franța și Germania se îndreaptă către cataclisme educaționale. Căutați rezultatele și vă veți speria. E mai mult decât cataclism”, a arătat Daniel Funeriu. Testele PISA, România, anul 2022 La Matematică, doar 51% dintre elevii români au atins un nivel de bază, comparativ media OCDE de 69%. La capitolul Lectură, doar 58% dintre elevii români au atins nivelul de bază -înțelegerea unui text citit, în timp ce media OCDE se situează la 74%. La capitolul Științe, 56% dintre elevii români au atins nivelul de bază, media OCDE fiind de 76%.

Funeriu desființează limitarea plăților cash Foto: Facebook
Eveniment

Funeriu desființează limitarea plăților cash

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, desființează limitarea plăților cash: „Folosesc preponderent cardul, dar îngrădirea opțiunii de a folosi cash este cel mai grav și anticonstituțional abuz al statului”. El a apreciat că, urmare a măsurilor luate de guvernul Ciolacu, AUR va câștiga din punct de vedere electoral. Citește și: Guvernul a dat cea mai valoroasă și profitabilă companie de stat pe mâna unui politruc UDMR, cu studii dubioase, dar căsătorit cu fiica unui afacerist conexat la PSD, din Buzău Premierul Ciolacu a anunțat, marți, că va schimba legislația adoptată recent privind limitarea plăților în numerar. Funeriu desființează limitarea plăților cash „Adevăruri pe care nimeni nu le spune clar despre tembelismul limitării cash-ului, așa că le spun eu, care sunt un pro-UE convins și, sper, convingător: 1) Limitarea cheltuielilor cash sau obligația de a declara magazinului sau oricui altcuiva, a priori, de unde ai banii, ce vrei să faci cu ei, este o chestie profund anticonstituțională: Art 44, alin 8 din Constituție scrie clar: «Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.»*. Deci averea oricui este PREZUMATĂ licită, nu e treaba proprietarului să arate de unde are bani și ce vrea să facă cu ei. 2) Da, să mă controleze fiscul de 1000 de ori pe an dacă vrea să facă asta. Da, să mă investigheze procurorii cât vor ei dacă au date care arată că s-ar putea ca averea să provină din infracțiuni. Să mă dea în judecată dacă ei consideră că au suficiente date pentru asta. Banca sau Ghiță de la sculărie să sesizeze Oficiul Național Împotriva Spălării Banilor de câte ori vor, să mă pârască vecinii. Asta e OK. Dar să vină statul și să mă oblige să cheltuiesc aproape toți banii prin bancă este strigător la cer, din cel puțin două motive: a) primul este că Maricica de la ghișeu are acces instant la TOATE cheltuielile mele: poate ști că am fost la oftalmolog, că mi-am luat mașină de la PorWagen, haine de la Zoriklo și aparat de ras de la Panabraun. Dacă vi se pare că e OK ca statul sau funcționarul să știe ce faceți cu banii, imaginați-vă două secunde că statul ăla care știe e condus de unul ca Dragnea. Na, acum mai vă e paralel că știe tot? b) Al doilea este că pentru fiecare astfel de tranzacție banca îmi ia procentaj. Pe care nu am chef să fiu obligat să-l plătesc și nici nu are statul a mă forța să intru într-o relație contractuală cu o anume firmă privată, numită bancă. Dacă plăcerea mea personală e să am tone de cash la saltea, e treaba mea, nu a statului. Dacă sunt cardofob e din nou treaba mea. Ca să nu mai vorbim de nană Florica care ia pensia și nu are bancomat lângă fântână, și care vrea să ia lemne de foc cu o sumă mai mare decât limita impusă abuziv (sau furnizorul a încasat cash în ziua respectivă mai mult decât limita). 3) Nu, a milita pentru folosirea banilor cash dacă vrei, nu e teoria conspirației, nu e o temă a anti-europenilor, e o temă perfect legitimă. Eu sunt profund pro-european, pro-UE, pro orientarea către Vest a României, fără rezerve și fără vreun bemol. Nimeni de la Bruxelles nu cere statului să se bage în cash-ul oamenilor. Pot înțelege că în multe țări dinamica oamenilor e să folosească telefonul sau cardul pentru că e mai comod (plătești o taxă băncii pentru confortul de a nu trebui să cari bani pe care îi poți pierde cu tine). Eu însumi folosesc preponderent cardul, dar îngrădirea opțiunii de a folosi cash este cel mai grav și anticonstituținoal abuz al statului împotriva persoanei”, a scris Funeriu. „Astfel de acțiuni nu fac decât să dea apă la moară AUR~ El spune că trebuie luptat împotriva evaziunii, dar nu îngrădind drepturi. „Da, colectarea este foarte mică, din două motive: birocrație cretinoidă (de exemplu profesorii care fac meditații nu pot, simplu, merge la fisc și spune «am făcut meditații de 10.000 de lei, vreau să plătesc 1600 impozit», ci trebuie să-și facă PFA sau alte minuni) și evaziune. Dacă un tânăr vecin îl ajută pe tata să taie lemne 2 zile, nu ai cum să îl plătești legal pe omul ăla. În concluzie: da, trebuie luptat dur împotriva evaziunii, trebuie luptat dur împotriva corupției, trebuie luptat dur împotriva spălării banilor. Dar nu îngrădind dreptul care stă la baza tuturor drepturilor: acela de a-ți folosi liber averea. Prezumată licită prin Constituție”, a apreciat fostul ministru al Educației. Citește și: EXCLUSIV Rețeaua Truică – Dimofte, devoalată de ex-soțul judecătoarei cu avere nejustificată de 30 de milioane de lei. Dimofte, verificat de CNSAS pentru legături cu Securitatea Daniel Funeriu explică și cine va câștiga, politic: „Astfel de acțiuni, de-a dreptul aberante, nu fac decât să dea apă la moară AUR: exacerbează temerile legitime ale oamenilor care sunt împinși să aleagă un vehicul politic toxic, AUR. Pentru că restul partidelor, într-o veselie ovină, îi faultează inutil pe oameni acolo unde doare: la portofel”.

Funeriu: Acțiunea sindicatelor, legitimă în măsura în care cer şi lucruri legate de legea educației
Politică

Acțiunea, legitimă cer lucruri legate de legea educației”

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a scris, pe Facebook, că acțiunea sindicatelor este legitimă în măsura în care cer şi lucruri legate de legea educației, nu doar de salarii. Un alt ministru, Mircea Miclea, a afirmat, pentru site-ul EduPedu, că susține mărirea salariilor, dar condiționat. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Însă cei doi au fost în consens când l-au criticat pe președintele Iohannis. „Acțiunea, legitimă în măsura în care cer şi lucruri legate de legea educației” „Acțiunea actuală a sindicatelor este legitimă în măsura în care cer şi lucruri legate de legea educației, nu doar de salarii. Turnesolul bunei lor credințe este dacă au revendicări legate de evuarea națională. Menținerea EN din română şi mate va fi un cataclism: din clasa a V-a niciun profesor de fizică, chimie, istorie, geografie nu va mai fi luat în serios. Va fi cataclism”, a arătat Funeriu. El a afirmat că susține „nevoia de recredibilizare” a sindicatelor: „Sper ca din dezastrul iohaniso-penelist măcar recredibilizarea sindicatelor să iasă”. Citește și: GALERIE FOTO Miting impresionant la Chișinău pentru aderarea la UE. Peste 75.000 de participanți, rezoluție care cere modificarea Constituției și condamnă Rusia „O creștere uniformizantă a salarizării nu va stimula calitatea educației” Fostul ministru Mircea Miclea a cerut ca profesorii să fie angajații școlii, care să-i poată concedia, dacă nu „prestează activități de calitate”. „Susțin clar mărirea substanțială a salariilor, dar trebuie adăugate încă alte două condiții, dacă vrem să crească calitatea predării în educație. În afară de salarizarea semnificativ sporită, mai trebuie 2 lucruri: Salarizarea trebuie făcută diferențiat, în funcție de prestația didactică. În mod cert se pot găsi metrici, adică metode de evaluare corectă a prestației didactice, astfel încât să se poată face o salarizare diferențiată în funcție de prestația didactică. Altfel, o creștere uniformizantă a salarizării nu va stimula calitatea educației. Vor fi mai mulți bani pentru profesori, dar nu neapărat o mai bună calitate a predării. Al doilea lucru care trebuie asociat cu majorarea salarială ar fi ca profesorii să devină angajații școlii, astfel încât școala să fie cea care îi angajează și tot școala să fie cea care îi concediază, dacă nu prestează activități de calitate. Este modalitatea prin care școlile pot scăpa de cei care nu fac ore de calitate”, a spus Miclea, pentru EduPedu. El a mai acuzat ipocrizia „președintelui și a ministrului educației, care la rândul lor au acceptat cea mai mică alocare din PIB pentru educație, deși pe toate canalele susțin că educația este prioritate națională”. Însă Miclea a remarcat faptul că, la momentul la care s-a decis această alocare redusă, sindicatele nu au protestat.

Trei proiecte cruciale, blocate de luni întregi (sursa: Inquam Photos/Ilona Andrei)
Politică

Trei proiecte cruciale, blocate

Trei proiecte cruciale sunt blocate de luni întregi, fără perspectiva unei soluții: pensiile speciale, noua lege a pensiilor și legile Educației. Coaliția majoritară pare a fi blocată între grupările de interese care doresc menținerea situației actuale și revolta publicului, care cere schimbări. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Trei proiecte cruciale, blocate În ceea ce privește legea pensiilor speciale, ea trebuia modificată în funcție de recomandările Băncii Mondiale - consultant plătit de statul român pentru a oferi soluții. Deși recomandările au fost transmise acum câteva săptămâni, Guvernul nu a venit cu o soluție de transpunere a lor în proiectul de lege. Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a anunțat că ministrul Muncii, Marius Budăi, va prezenta noul proiect la 15 martie. Acest lucru nu s-a întâmplat. Ministrul Budăi pur și simplu nu mai vorbește despre acest subiect. Surse citate de Europa Liberă susțin că Guvernul preferă să nu se atingă de pensiile speciale, chiar dacă va pierde sute de milioane de euro din fondurile PNRR. Legea pensiilor: termenul stabilit prin PNRR pentru intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii expiră la sfârșitul lunii martie. Până acum nu există nici măcar un proiect lansat în dezbatere publică. PNRR prevede ca vârsta de pensionare a femeilor să fie egală cu cea a bărbaților, 65 de ani, iar cei care muncesc până la 70 de ani să fie stimulați, printr-un sistem de bonusuri. PSD a anunțat că se opune creșterii vârstei de pensionare. Citește și: Răsplata eșecurilor de sute de milioane de euro: conducerea ASF primește 16 salarii pe an. În 2021, șeful ASF, fost contabil de ocol silvic, a câștigat aproape 750.000 lei Funeriu cere retragerea proiectelor de lege ale Educației Cele două proiecte de legi ale educației, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior, ar trebui aprobate în Guvern până la data de 23 martie. Proiectul este blocat de o dezbatere dură despre orele de religie. Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a propus retragerea celor două proiecte: „Dezbaterea publică în jurul legilor educației a luat-o razna rău de tot. Nimeni nu mai vorbește despre esențial: cum să optimizăm transferul de cunoaștere solidă (științe, umanioare, arte) copiilor noștri. În loc se vorbește despre XXX (vă las pe voi să înlocuiți XXX prin orice năzbâtie periferică vă trece prin minte”.

Cum trebuie făcută intrarea la liceu Foto: Facebook Daniel Funeriu
Politică

Cum trebuie făcută intrarea la liceu

Cum trebuie făcută intrarea la liceu: fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, propune un sistem complet nou, într-o postare pe Facebook. El anticipează criticile și le răspunde celor care vor spune: „Iar schimbăm?”. „Răspuns: nu schimbați nimic dacă sunteți mulțumiți cu ce aveți acum”, le transmite Funeriu. Fostul demnitar afirmă că modalitatea de intrare pe care o propune „elimină arbitrariul din notarea la clasă, fără să se piardă luarea în considerare a tot ceea ce se predă”. Citește și: Cu ce a fugit kaghebistul Putin din Germania de Est, când a căzut regimul comunist? În Ucraina, soldații săi i-au urmat exemplul Cum trebuie făcută intrarea la liceu Iată postarea integrală a lui Funeriu: „Intrarea la liceu trebuie făcută aşa: 1) se "dă" evaluarea națională la: a) matematică+info b) română c) ştiințe (fizică, chimie, biologie) d) umanistice (istorie, geografie şi ce se va mai introduce în curriculum). 2) Cu un an înainte, fiecare liceu stabileşte, pentru fiecare filieră, coeficienți pentru fiecare din cele 4 examene de mai sus şi le anunță public. Suma celor 4 coeficienți trebuie să fie 10, niciun coeficient nu poate fi 0. 3) Elevii fac max. 10 opțiuni. 4) Calculatorul face, ținând cont de coeficienți, media ponderată pentru fiecare liceu/filieră ales/aleasă de elev. 5) Elevii sunt repartizați de calculator în funcție de opțiuni şi medie. Ce rezolvă această modalitate: 1) elevii vor învăța la toate materiile. 2) Profesorii, la toate materiile, vor avea tot interesul să predea bine. Nu vor mai fi profesori de rangul 1 (mate, română) şi restul. 3) Liceele pot să fie parte a procesului de selecție, prin stabilirea coeficienților. Nu se introduce posibilitatea pilelor ca în situația în care liceele dau ele însele examene. 4) Se elimină arbitrariul din notarea la clasă, fără să se piardă luarea în considerare a tot ceea ce se predă. Care sunt contraargumentele? 1) "Săracii copii, vor avea prea mult de învățat!". Răspuns: aşa, şi? Nu ăsta e rolul şcolii? Per a contrario ne asumăm că rolul şcolii e să nu învețe? 2) "Iar schimbăm?" Răspuns: nu schimbați nimic dacă sunteți mulțumiți cu ce aveți acum. Aş introduce această schimbare începând cu vara lui 2024 în paralel cu lungirea anului şcolar cu 3 săptămâni. Concluzii: 1) pentru că nimeni nu s-a gândit la asta până acum, nu cred că cineva o va lua în considerare. 2) Tot pe cont propriu sunteți. Aşa că aveți 3 soluții: A) meditații, B) meditații şi C) meditații. Restul sunt poveşti de adormit electorat”. Acum câteva zile, Daniel Funeriu a comentat pe Facebook demisia lui Sorin Cîmpeanu, întrebând, retoric, „ce a ajuns țara asta” dacă a devenit o problemă ca demnitarul responsabil de învățământ să fie integru. Funeriu a apreciat însă că viitorul ministru al Educației ar trebui să-i retragă titlul de doctor premierului și să rescrie proiectul de lege al Educației, proiect avansat de Sorin Cîmpeanu.

„Ce a ajuns țara asta?”, se întreabă, retoric, pe Facebook, fostul ministru Daniel Funeriu Foto: Facebook Daniel Funeriu
Politică

Ce a ajuns țara asta

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a comentat pe Facebook demisia lui Sorin Cîmpeanu, întrebând, retoric, „ce a ajuns țara asta” dacă a devenit o problemă ca demnitarul responsabil de învățământ să fie integru. Funeriu a apreciat însă că viitorul ministru al Educației ar trebui să-i retragă titlul de doctor premierului și să rescrie proiectul de lege al Educației, proiect avansat de Sorin Cîmpeanu. Citește și: BREAKING Cîmpeanu a demisionat în urma scandalului creat de acuzațiile de plagiat care i se aduc Cîmpeanu și-a anunțat demisia, joi seara. Însă în postarea în care anunța că pleacă de la ministerul Educației, Cîmpeanu nu-și asuma nici o greșeală: „A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ”. „Ce a ajuns țara asta” Postarea lui Daniel Funeriu: „Stau şi râd amar. Câteva întrebări: 1) Voi vă dați seama ce a ajuns țara asta dacă prima calitate pe care o cere "poporul" de la ministrul educației e să fie integru? 2) Voi vă dați seama ce şi-au bătut joc de voi cei care v-au condus dacă după 11 ani de la începutul cruciadei anti-plagiat problema nu e dezrădăcinată sistemic? 3) Voi vă dați seama în ce fundătură a fost adusă țara asta dacă primul gest al viitorului ministru al educației ar trebui -cel mai probabil- să fie să-i retragă titlul de doctor premierului? 4) Viitorul ministru e conştient că trebuie să rescrie o lege? E conştient că, făcând asta, fie admite că prima variantă nu era "România Educată", fie admite că noua variantă nu e. Deci oricum ar da-o e un bobârnac dat preşedintelui. 5) Viitorul ministru ştie că şcolile vor fi în frig la iarnă, că primăriile nu au bani de căldură? 6) Viitorul ministru ştie că... aproape că nu mai are minister? Bate vântul prin birouri, aud că pur şi simplu nu prea mai sunt oameni! 7) Viitorul ministru ştie că va trebui să negocieze cu balaurii de la PSD tot? Preşedintele îşi dă seama că în ultimii 2 ani de mandat, cu toate constrângerile de mai sus, trebuie să livreze legi, bani şi puneri în practică pe care nu le-a reuşit în 8 ani? Spus simplu, i-a spus cineva, onest, că "România Educată" e în aer? 9) Voi ați ieşit vreodată în stradă pentru educație? 10) Am o rugăminte pentru profesori: ignorați tot ce auziți şi ocupați-vă de elevi. Voi sunteți unica speranță”. PNL urmează să desemneze, în următoarele zile, un nou ministru al Educației.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră