sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Politică 08 noiembrie 2022

Decizie simbolică a Bisericii Ortodoxe Ucrainene: Crăciunul poate fi sărbătorit și pe 25 decembrie, şi pe 7 ianuarie, la fel ca ruşii

Crăciunul poate fi sărbătorit și pe 25 decembrie Foto: Pomisma.info
Crăciunul poate fi sărbătorit și pe 25 decembrie Foto: Pomisma.info

Decizie simbolică a Bisericii Ortodoxe Ucrainene: Crăciunul poate fi sărbătorit și pe 25 decembrie, cum se întâmplă în vestul Europei, şi pe 7 ianuarie, la fel ca ruşii.

Biserica a luat această decizie pentru a le permite ucrainenilor să nu mai sărbătorească această sărbătoare religioasă în acelaţi timp cu ruşii, scrie The Guardian.

Trecerea la data de 25 decembrie face parte dintr-un proces național mai amplu de dezmembrare a simbolurilor Rusiei, Uniunii Sovietice și comunismului, care a luat amploare în 2014, când Putin a anexat Crimeea și a declanșat o revoltă pro-Moscova în regiunea de est Donbas.

Patriarhul rus Chiril, care şi-a exprimat în mai multe rânduri susţinerea faţă de invazia rusă a Ucrainei, a dat asigurări că militarilor ruşi ucişi în Războiul rus din Ucraina li se vor ”spăla” toate păcatele.

Crăciunul poate fi sărbătorit și pe 25 decembrie

Biserica Ortodoxă Ucraineană a anunţat că credincioşii din 7.000 de parohii pot sărbători Crăciunul la 25 decembrie, scrie Orthodox Times.

În 2017, 25 decembrie a devenit sărbătoare legală în Ucraina. Biserica Ortodoxă a țării a permis anterior rostirea rugăciunilor la această dată. La o ședință a sinodului său din octombrie și în urma solicitărilor, Mitropolia de la Kiev a anunțat că parohiile ar putea ține o slujbă religioasă completă pe 25, dacă doresc. Decizia vizează aproximativ 7.000 de biserici din toată țara.

Într-un interviu, purtătorul de cuvânt al bisericii, arhiepiscopul Yevstratiy Zoria, a declarat că vor fi colectate date pentru a vedea câți credincioși au participat la slujba de pe 25, care anul acesta cade duminică.

"Nu vrem să forțăm pe nimeni. Înțelegem că asta nu rezolvă nimic. Eu personal voi decide ce să fac după ce vorbesc cu enoriașii mei. Este mai bine să promovăm acest proces încet și cu succes, a spus el.

"Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, o treime dintre enoriași doreau să se mute la Crăciunul de Vest", a spus el. Arhiepiscopul a recunoscut că sprijinul a fost acum mai mare.

Citește și: Bloomberg: administrația Biden presează, discret, băncile americane să mențină legături cu Rusia. Trezoreria și Departamentul de Stat solicită băncilor să finanțeze companii strategice rusești

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Politică

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră