„Ordonanța austerității” promovează mascat, favorizează militarii. În urma vizitei făcute de premierul Marcel Ciolacu la Bruxelles, a apărut o nouă variantă de proiect de OUG „privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea/regionalizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”.
Disponibilizații, angajați pe funcții desființate
Colonelul SRI Liliana Anghel a prevăzut în toatele variantele elaborate ale proiectului de OUG că prima dată se desființeză toate funcțiile vacante.
Tot Anghel menționează la articolul VI (4) că „personalul cu funcții de conducere eliberat din funcția de conducere deținută ca urmare a reorganizării activității beneficiază de drepturile prevăzute de lege.
Acesta are dreptul de a ocupa o funcție publică de conducere vacantă de același nivel sau o funcție publică de conducere de nivel ierarhic inferior vacante, pentru care îndeplinește condițiile de ocupare”. Aici apare o primă fractură de logică: funcționarii publici nu mai pot ocupa funcțiile vacante dacă acestea vor fi desființate.
„Ordonanța austerității” promovează mascat, favorizează militarii
O altă problemă a celei mai recente variante a OUG este că maschează niște promovări fără examen în reduceri de personal.
Astfel, la articolul VII (2), se menționează că „personalul încadrat în funcția publică de șef birou beneficiază de toate drepturile legale odată cu eliberarea din funcția publică, inclusiv prin ocuparea, în condițiile legii, a unei funcții publice de conducere ierarhic superioare corespunzătoare vechimii, experienței, studiilor de specialitate sau a unei funcții publice de execuție vacante corespunzătoare vechimii, experienței, studiilor de specialitate de comun acord cu conducerea entității publice din care face parte”.
Practic, șeful de birou poate ajunge șef de serviciu sau chiar director fără să dea nici un fel de examen. Deși pentru postul de șef birou există anumite criterii de ocupare a funcției și altele pentru o funcție superioară, respectiv cea de șef de serviciu și director.
Voucherele de vacanță, mai mari
Ordonanța de Urgență are ca principal scop declarat reducerea cheltuielilor publice. Însă consiliera Liliana Anghel a crescut valoarea voucherelor de vacanță de la 1.450 lei la 1.600 de lei.
La articolul XII (2) din ultima variantă de OUG se menționează că angajații de la stat care primesc salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, vor primi, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei pentru un salariat.
Adică valoarea acestora va crește de la 1.450 lei, cât este în prezent, la 1.600 lei.
Sistemul militar are vouchere și în 2024
La alineatul 3 se menționează că, pe perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024, toate instituțiile publice, cu excepția celor militare, suspendă acordarea voucherelor de vacanță.
Tot 1.600 lei primesc și angajații cu salarii nete de până la 8.000 de lei din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională. Însă în cazul acestora nu suspendă acordare voucherelor, dar se suspendă decontarea serviciilor turistice prestare de orice structură de primire turistică.
Adică polițiștii, polițiștii de penitenciare, personalul militar (inclusiv cei din serviciile secrete) se pot duce în concedii pe datorie.
Proiectul încalcă Codul Administrativ și Constituția
DeFapt.ro a consultat mai mulți specialiști în administrație publică care să explice dacă variantele de proiect respectă cadrul legal din România. Sub protecția anonimatului, specialiștii susțin la unison că cine a scris documentul, adică colonelul Liliana Anghel, nu știe principiile de bază ale funcției publice.
„La o primă vedere, încalcă mai multe prevederi ale Codului Administrativ, dar mai ales Constituția României. Documentul este discriminatoriu pentru că favorizează complet ilegal anumiți șefi de birou.
Încalcă normele de tehnică legislativă, formulările nu sunt elaborate în mod clar și precis lăsând loc la foarte multe interpretări sau portițe”, a spus unul dintre specialiști.
„Un proiect legislativ scris în bătaie de joc!”
Un altul a spus că există o problemă pentru că „nu se desființează birourile care funcționează ca autonomii funcționale. Fără să explice în clar ce înseamnă noțiunea de <autonomie funcțională>, se poate interpreta orice.
O altă contradicție în document este legată de desființarea posturilor vacante, posturi desființate care pot fi ocupate ulterior de șefii rămași fără funcții. În cazul acestora, proiectul prevede că pot ocupa un post vacant de același nivel sau inferior. Dar dacă nu mai sunt, la ce posturi vacante se face referire?
Se mai face referire la postul unic, a cărui definiție nu este explicită. Din document se poate interpreta, de exemplu, că va rămâne un director economic pentru toate ministerele. Un proiect legislativ scris în bătaie de joc!”, a exclamat alt specalist.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] AICI, toate prevederile controversate ale ultimei variante a proiectului „austerității”. […]
D-le „jurnalist” , ăsta care ai scris articolul (n-am auzit până acum de personaj și nici nu fred că voi auzi vreodată), nu faci altceva decât să dai dovadă de un diletantism cras și abrupt. În ce lume traiesti? Chiar nu ai abilitatea de a percepe si înțelege care sunt condițiile actuale, mai mult decât delicate, în care au ajuns militarii din MAI/ MApN și implicit modul de funcționare și organizare a acestor structuri? Dar nu ai tu cum să realizezi că toată această situație a fost cauzată de ignorarea constantă de către clasa politică a nevoilor reale ale acestui sistem, care in prezent se confruntă cu o dotare încă precară dpdv logistic, mult sub nivelul de funcționare optimă care ar trebui să existe într-un stat civilizat, lipsa acută de personal, coroborată cu scăderea dramatică a procentului de potențiali candidați care să opteze pentru o carieră militară în structurile MAI/MApN, dat fiind faptul că nu mai găsesc nimic motivator in acest domeniu, la care se adaugă și incoerențele grave din legislație, care se adânceșc de la o perioadă la alta și nu fac altceva decât să -i expună din ce în ce mai mult pe cei ce trebuie să o aplice și multe, multe altele …. Și am surpriza să descopăr în acest articol, o adevărată „pledoarie” despre cât de ” favorizați” sunt militarii…. Cât de ridicol, cinic și pe lângă subiect poți fi… Parcă nu mă mai miră faptul că în tot contextul actual ,mulți dintre voi – așa zisii „jurnalisti” din mediul online, faceți orice altceva decât să descrieți realitatea obiectivă în profunzime, ci doar vă cramponați de anumite aparențe mai mult decât interpretabile, așa cum constant din acest articol …. Mai cereți și pomană, să vă doneze cititorii….Jalnic… De unde apăreți nu știu, dar pun pariu că nici unul din voi – cei cu astfel de ” opinii”, care habar nu aveți care este adevărata realitate din jurul vostru, nu ați pus în viața voastră mâna pe o armă, nu știi ce e aia armată si dacă ar fi vorba de un razboi, ai sta ascunși ca potârnichile în cele mai adânci beciuri și ați tremura în bracinari, din toate încheieturile….. Da’ la dat cu părerea, sunteți viteji de se cutremură Pământul…. Mergeți mai bine la cules patrunjel, s-ar potrivi mai bine cu „abilitățile” și ” capacitățile” de care dispuneți…
Jos pălăria! Ai spus exact ce voiam să spun și eu.
Asa cum ordonanta austeritatii a fost conceputa de o persoana fara experienta in domeniul fiscal , la fel și articolul scris de redactorul defapt.ro nu este raportat la statutul functionarului public, care ofera protectie acestuia cat și dreptul la a promova in cariera și nu a retrograda. Seful de birou și a dobandit aceasta calitate prin concurs și face parte din categoria functionarilor publici de conducere la fel ca și sefii de serviciu etc avand conform rof aceleasi atributii generale in fisa postului. Este nelegal fiind functionar public de conducere, că sa fii sef serviciu sa dai un alt concurs. Cum sa fii obligat sa ți iei calitatea de sef serviciu prin alt concurs cand tu faci deja parte din categoria functionarilor publici de conducere ? Lasati adevaratii specialisti sa analizeze corect oug ul și nu va mai dați cu parerea neavizat.
Militarii sunt categoria cea mai defavorizata fin Romania, nicidecum favorizata.
Când dracu o să înțelegeți că așa, și pein astfel de titluri idioate, ați depopulat armata? Un militar e la ordin 24/24, salarizarea e un rahat comparativ cu ce primesc imbuibatii sistemului și nu poți compara viața unui militar cu viața civilului! De ani de zile atacați sistemul militar, îi umiliți și ii folosiți negativ in timp ce cei din justitie, politicul prosperă!
V-ați luat de Ciucă că in calitate de sef al armatei are 3800 de euro pensie dar nenorocitii ăia de la STAT cu salarii de 10-12000 de euro sunt bine mersi!
Corect! 👍👍👍
Aștept cei 10.000 euro sau 12000 euro. Lucrez la stat. Afara cu trântori de la armata. Sunt plătiți degeaba. Desființați armata. De cine ne apară? De noi? Ca de restul…
Daaa . Să se desființeze armata, că doar România mai are armată, nu mai există altă țară cu armată 😀. Dacă o mai fi vreun stat cu armată, la ce le-o folosi?
Ești frustrat și dezinformat. Fără armată, ești cucerit într-o oră de orice altă nație. Vrei să vorbești rusa obligat?
Omiți faptul că armata română șomează. Ultima dată când a făcut ceva a fost în 89 iar atunci a făcut împotriva poporului. Nu-i vina soldatului, dar nici n-ar trebui sa țipe, ci să facă reconversie profesională.
Și pensiile exorbitante din justiție nu încalcă nicio constituție?
Dar cei care lucreaza la privat pe minim pe economie?
Aia sunt vai mama lor…nu cei din armata
Sa între în armata. Dar de, e greu. E mai simplu sa fi spectator și sa dai din gura
Voucherele de vacanta nu se pot da pe criteri de salari.E discriminatoriu asa cum a spus CCR ca este dreptul statului sa dea sau sa nu dea dar se aplica la toata lumea.Deja CCR a respins ca neconstitutional.OUG va cadea la CCR
[…] Citește și: EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și… […]
[…] Citește și: EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și… […]
Băi intelectualilor,cei din sistemul de ordine publică și siguranță națională sunt singurii bugetari care își plătesc voucherul de vacanță și propriul buzunar după care vin cu factura la financiar unde le este decontată suma in echivalentul de 1450 Ron atunci când structura are băi la dispoziție.. Adică conform proiectului militarii vor putea merge un vacanță vor plăti din propriul buzunar cei 1600 Ron însă nu îi vor recupera in 2024 ci când vor vrea guvernanții.Adica nimeni nu va merge să cheltuie cei 1600 Ron pentru că nu vor ști când îi vor fi decontati,cel mai devreme în 2025.
[…] Citește și: EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și… […]
GOLANEALA!!! ASA CUM ESTE TOT CEEA CE FAC HAIMANALELE ASTEA!
Dar faptul ca militarii sunt singurii salariati din Romania, obligati sa munceasca oricat si oricand peste programul normal si neremunerati cu nimic pentru timpul de lucru efectuat peste norma de 40 ore pe saptamana, nu spuneti nimic?
Explica-mi și mie exact în e consta munca unui militar. Sa păzească o instituție publica în cel mai rău caz, sau sa stea degeaba la garnizoana . Asta numiți voi munca ?
Tu vorbești din auzite, nu ai habar ce se face într-o unitate.
Cum găsesc specialiștii lui pește că încalcă constituția României!
Hai sa vedem ce altceva încalcă constituția României: toate legile și ordonanțele și dispozițiile care aduc îngrădiri la dreptul la opinie, dreptul la libera circulație, dreptul la sindicat, dreptul la un trai decent, dreptul de a avea /a fi asociat la o firmă, dreptul de a avea al doilea loc de muncă (in mod legal)…….!
Dacă mă gândesc bine mai găsesc! Astea sunt așa pe repede înainte din amintiri, de când am citit ultima oară Constituția României !
Deci specialiștii lui pește hai sa fim corecți până la capăt, vreți egalitate, duceți-o până la capăt!
Sefii de birou? Prin asta ati inteles voi armata? Redactore, vezi ca pui titluri care nu au nici o legatura cu OUG si nici cu ceea ce ai scris tu.
Militarii care primesc soldele din 2009 sunt avantajati? Cum e posibil in 2023 cu minimul brut de 3mii, ca soldatii, subofiterii, maistrii si ofiterii in mare parte, sa aiba salariul de incadrare de sub 2500 lei brut? Si vin unii incuiati la minte, in necunostinta de cauza, si fac afirmatii de tot felul, precum cel care a redactat acest articol.
[…] Citește și: EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și… […]
[…] Citește și: EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și… […]
[…] Citește și: EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și… […]
In sistemul de apărare și ordine publica nu se acorda voucere de vacanta, ci se decontează contravaloarea serviciilor turistice in valoare de 1450 lei. În textul proiectului de ordonanță la care face referire autorul, care vrea ( cred ca la ordin) sa lovesca bine tintit in armata, este prevazut la următoarele articole ca și acest drept de decontare se suspenda din 2024, doar ca a „obosit” sa citească mai departe și o lălăie cu neconstituționalitatea și abuzul!
[…] Citește și: EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și… […]
De acord cu majoritatea. Militarii nu sunt favorizați, din contra. In ultimii 15 ani, cel puțin, ” favorizarile” de care tot spuneți dumneavoastră, au constat în: munca de 250-300 h luna, plătite conform formulei zile lucrătoare* 8 h zi. Restul, munca voluntara, nefortata. Drepturi tătici militari, mame militare, zero aproape. Drepturi, cam zero în general. In schimb, restrângeri de drepturi, cat cuprinde. Discriminarea militarilor, e la ordinea zilei. Comparați mereu x lucrează pe salariul minim cu militarii. Ce anume face x? Ce anume face un militar? Militarii plătesc la fel că și x, nu beneficiază de aceleași drepturi ca x, sunt obligați „benevol” sa aiba pregătire în n situații, răspund penal pentru n situații, iar în caz de război, x cel mai probabil, o să depindă de curajul acestor oameni și de slabă înzestrare a armatei și nepăsarea dumneavoastră, care tot aruncați cu noroi și a celor care conduc tara. Între militar și civil niciodată nu o sa fie egal ca și drepturi, fiindca daca nu ar exista militari, statul nu ar mai avea carne de tun și de cine să își bată joc.
SRI=fosta securitate. Astia au fost in spatele tuturor partidelor si al presedintilor Romaniei.
La angajare au jurat sa apere si sa respecte Romania si poporul roman in schimb ei is de partea coruptilor din aceasta tara la fel si justitia incepand cu idiotii de la Curtea Constitutionala, tetminand cu judecatoriile de provincie.
Astia su pus stapanire pe tara un grup iinractional de corupti protejati de Politie, Justitie si Securitate. (- SRI).
Au distrus si secat tara asta de resurse, in folosul propriu, legea se aplica pt oamenii simpliii nu si pt ei.
Psd=Pnl=Aur=Usr=Alde=.. toti niste mizerabili fara respect fata de tara si poporul roman.
La alegeri nu avem de ales decat tot ciurucirile astea pt ca oamenii buni, competenti, cu dragoste de tara sunt inlaturati din funcii sau partide si raman doar gunoaiele sa ne conduca.
[…] Citește și: EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și… […]
[…] Citește și: EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și… […]
[…] Citește și: EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și… […]