/

Ponta, noul consilier pentru „afaceri economice internaționale” al lui Ciolacu, dorea să cedeze Chinei comunicațiile strategice și energia nucleară. E adversar declarat al lui Zelenski

Ponta dorea să cedeze Chinei comunicațiile strategice Foto: Guvernul României

Victor Ponta, noul consilier onorific pentru „afaceri economice internaționale” al lui Marcel Ciolacu, premier și președinte PSD, dorea să cedeze Chinei comunicațiile strategice și energia nucleară, în perioada în care el era șeful Guvernului. În plus, declarațiile din ultimul an al lui Ponta arată că acesta era admirator și sfătuitor al președintelui AUR, George Simion, și adversar declarat al președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski.

Victor Ponta și Daciana Sârbu s-au căsătorit, potrivit revistei VIP, în mare secret la Ambasada României din capitală Chinei.

Citește și: DOCUMENT Bătăușii de la Costinești, tratați după „Ghidul de intervenție profesională” al Jandarmeriei. Unii aplaudă snopirea turiștilor agresivi, alții îl critică pe jandarmul full contact

În 2015, guvernul Ponta a acordat peste 11.000 de metri pătrați situați într-o zonă centrală și foarte scumpă a Bucureștiului pentru construirea, cu ajutorul statului turc, al unei uriașe moschei.

Numirea lui Ponta în funcția de consilier onorific al premierului s-a produs exact în ziua în care premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a venit la București, iar Ciolacu l-a îmbrățișat, în fața camerelor de luat vederi.

Ciolacu și premierul Ucrainei, Shmyhal Foto: Inquam/ Sabin Cirstoveanu

Ponta dorea să cedeze Chinei comunicațiile strategice

Unul din cele mai mari scandaluri din perioada în care Ponta era premier a vizat intenția acestuia de a acorda controversatei companii chinezești Huawei – considerată un risc de securitate în statele vestice, datorită legăturilor cu regimul de la Beijing – sarcina de a realiza, în România, Sistemul de informații și comunicații naționale, Rețeaua națională de bandă largă și Sistemul de monitorizare și supraveghere a traficului.

Un memorandumul semnat de Guvern cu compania chineză Huawei în noiembrie 2013 prevedea că Ministerul Societății Informaționale (MSI) „vine în întâmpinarea Huawei” în vederea participării acestei companii la construcția unor sisteme IT critice, respectiv Sistemul de informații și comunicații naționale, Rețeaua națională de bandă largă și Sistemul de monitorizare și supraveghere a traficului.

Mai mult, MSI se obliga să ofere sprijin „în vederea inițierii proiectului de Rețea Integrată a Transelectrica al cărui memorandum de Înțelegere a fost semnat la Beijing la dată de 6 septembrie 2012”.

SRI și STS nu au fost solicitate să avizeze acest memorandum.

După ce presa a publicat memorandumul, a izbucnit un scandal public, iar Guvernul a renunțat la implementarea sa.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Energia nucleară, sub controlul Beijingului

Tot Victor Ponta dorea să cedeze Chinei construcția reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, o afacere prezentată drept o mare investiție, dar în care compania chinezească prelua controlul centralei și nu-și asuma aproape nici un risc, statul urmând să-i garanteze prețul de vânzare al energiei. Dacă acest preț cobora sub un nivel negociat, statul român subvenționa diferența.

Alte proiecte energetice la care Ponta a invitat companii chinezești erau:

  • dezvoltarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești 
  • o nouă centrală energetică pe cărbune, construită împreună cu CE Oltenia
  • microhidrocentrale pe Prut
  • hidrocentrala Turnu-Măgurele – Nicopele

În plus, tot China urma să se ocupe de construcția cablului electric submarin spre Turcia.

Companiile chinezești au refuzat să participe la licitații cu fonduri europene, ele doreau negocieri directe cu statul român.

Abia în 2020, România a întrerupt negocierile cu o companie din China comunistă care dorea să preia Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Ponta consideră că Zelenski „vrea să ocupe Crimeea”

În perioada de după invadarea Ucrainei de către Rusia, Ponta l-a atacat de mai multe ori pe președintele Ucrainei Vladimir Zelenski.

„Zelenski își bate joc de noi! De ce nu îi lasă pe copii români să învețe limba română?”, spunea fostul premier în ianuarie 2023, când se discutau, în România, presupuse încălcări ale drepturilor românilor din Ucraina.

„Nu mă mai lasă pe mine să gândesc cu capul meu, că Putin e rău. Și asta, că de trei ori pe zi în Parlament vorbește Zelenski. Poate mai ai și altă treabă!”, spunea Ponta în mai 2022.

„Dacă zici «dom’ne mie nu-mi place de Putin, da mi se pare că și Zelenski parcă el vrea să ocupe Crimeea» – ești un trădător, un vânzător”, susținea el în august 2022.

Ne dă palme și Zelenski, pe bune! «Nu mai aveți voie să învățati de pe abecedar, folosiți caractere chirilice! Nu mai aveți voie cu preoți români în biserici, vă dăm noi ucraineni»” – Ponta, ianuarie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:46Ministrul Educației își bate joc de Călin Georgescu: „Are un discurs grevat major de pseudoștiință și pseudoreligie”
14:59Profesorul universitar Cristian Păun explică de ce taxa pe stâlp este mai nocivă decât creșterea TVA: „Se duce mult mai direct în prețul final”
13:20Cristian Preda susține că CEDO nu va admite plângerea lui Georgescu: „Dreptul la alegeri libere prevăzut în Convenția CEDO se referă la legislative”
12:45Ponta se oferă să candideze la președinție și apără „suveraniștii”: „Nu este adevărat că, dacă votezi cu Georgescu, ești anti-european”
10:48După o ceartă într-un bar, a ucis zece persoane, între care doi copii, cu o armă de foc, a rănit alte patru, apoi s-a sinucis, când polițiștii l-au înconjurat (Muntenegru)
10:30VIDEO Explozie ciudată a unei camionete Tesla Cybertruck în fața hotelului Trump din Las Vegas. Un mort, șapte răniți
18:22România poate asigura doar jumătate din necesarul de energie electrică al Moldovei, așa că Energocom cumpără din Ucraina, noaptea
16:04Sistarea furnizării gazului rusesc în UE prin Ucraina este salutată de Polonia, dar criticată vehement de Slovacia
15:53Transnistria a rămas fără apă caldă și căldură după ce Kievul a oprit tranzitarea gazului de la Gazprom prin Ucraina
15:48Codruț, câinele adoptat de Maia Sandu a fugit din curtea Președinției de frica petardelor. A fost găsit după două ore de căutări
15:47Atac înspăimântător la New Orleans: după ce a intrat cu un camion în mulțime, șoferul a coborât și a început să tragă cu arma. Zece morți, zeci de răniți
15:35Premieră în UE: Ungaria pierde un miliard de euro din cauza unor încălcări ale statului de drept
15:29Datoria guvernamentală a depășit 931 de miliarde de lei, echivalentul a 54% din PIB
12:29Magistrații români au încheiat anul 2024 cu o pensie medie de 25.184 de lei, din care 21.945 de lei este subvenția contribuabililor
11:57VIDEO Ciolacu, noi culmi ale penibilului: înainte de Anul Nou, și-a tatuat pe mână „Nu se mărește TVA-ul”. Dar a mărit alte taxe și a înghețat pensiile