/

Natura, marea pasiune a monarhului britanic, celebrată în cadrul încoronării lui Charles al III-lea

Natura, marea pasiune a monarhului britanic

Natura, marea pasiune a monarhului britanic, va fi celebrată în cadrul încoronării lui Charles al III-lea, arată AFP.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Seminţe de plante sălbatice distribuite copiilor, flori omniprezente şi garderobă regală reutilizată: încoronarea regelui Charles al III-lea va reflecta pasiunea îndelungată a suveranului britanic pentru natură, angajamentul său pentru protejarea mediului înconjurător şi interesul lui faţă de un mod de viaţă sustenabil.

Natura, marea pasiune a monarhului britanic

Ironizat în trecut după ce a dezvăluit că vorbeşte cu plantele, noul rege al Regatului Unit, un ecologist convins şi al cărui prim discurs public dedicat acestei tematici datează din 1970, a dorit să atragă în special atenţia tinerilor asupra importanţei pe care o are flora sălbatică.

Cu ocazia încoronării sale, 200.000 de pachete cu seminţe ale unor specii de flori sălbatice vor fi distribuite copiilor care învaţă în şcolile primare din întreaga ţară.

Aşa cum regele a procedat pe domeniul său Highgrove din comitatul Gloucestershire din vestul Angliei, unde a amenajat o grădină şi o fermă bio, elevii britanici vor fi îndemnaţi să planteze acele seminţe în spaţiile verzi de lângă şcolilor lor.

Citește și: ANALIZĂ Mii de primari ar rămâne șomeri dacă s-ar desființa comunele sub 5.000 de locuitori. Majoritatea zdrobitoare, de la PSD și PNL

Regatul Unit a pierdut 98% din zonele care adăpostesc flori sălbatice

Acţiunea se doreşte şi o metodă de avertizare asupra faptului că Regatul Unit a pierdut 98% din zonele care adăpostesc flori sălbatice în ultimii 80 de ani.

În linia dorinţei sale de a promova un mod de viaţă mai sustenabil, deşi este adeseori criticat pentru frecventele lui deplasări cu avionul sau cu elicopterul, aproape toate articolele vestimentare pe care regele Charles al III-lea le va purta în timpul ceremoniei de sâmbătă vor fi „împrumutate” de la foşti monarhi ai Regatului Unit.

A fost „alegerea personală” a regelui, a dezvăluit un purtător de cuvânt de la Palatul Buckingham. Suveranul britanic conduce un automobil Aston Martin modificat pentru a funcţiona cu biocarburant şi a avut o apariţie remarcată anul trecut într-o emisiune populară a postului BBC dedicată reutilizării obiectelor.

„Reutilizarea acelor articole este pe deplin în concordanţă cu această idee de durabilitate şi de eficienţă”, a declarat Caroline de Guitaut, director interimar al departamentului responsabil cu întreţinerea operelor de artă din colecţia casei regale.

Astfel, regele Charles al III-lea va purta „Colombium sindonis” – o tunică din in alb fără mâneci, purtată special în timpul încoronărilor – a bunicului său patern, regele George al VI-lea.

Charles a „împrumutat” de la strămoşul său şi mănuşa încoronării cu care va ţine sceptrul în timpul ceremoniei, iar după ce va fi uns rege, va îmbrăca „Supertunica” – o robă din mătase aurie – creată în 1911 pentru încoronarea lui George al V-lea, iar deasupra ei, va purta o centură ce datează din 1937, de care va agăţa „sabia ofrandei”.

Albine, mărgăritar şi coroniţă de flori

Palatul Buckingham a precizat tonalitatea „verde” a ceremoniei de încoronare încă de la publicarea invitaţiilor oficiale ce au fost expediate celor peste 2.000 de invitaţi care vor asista la evenimentul găzduit de Westminster Abbey.

Inviaţia oficială conţine un desen care îl reprezintă pe „Green Man” („Omul Verde”), un străvechi personaj din folclorul britanic, simbol al sosirii primăverii şi al renaşterii naturii, precum şi o coroană din frunze de stejar şi păducel, alături de numeroase flori.

În timpul ceremoniei, roba de încoronare, o capă lungă pe care regina consoartă Camilla o va purta când va ieşi din abaţia londoneză, va fi şi ea brodată cu motive care fac trimitere la natură.

Motive reprezentând albine, o buburuză şi alte insecte vor decora lunga sa trenă din catifea, presărată şi cu desene cu flori, precum mărgăritarul – floarea preferată a reginei Elisabeta a II-a -, mirt – simbol al speranţei – şi nemţişor – una dintre florile preferate ale regelui Charles.

Paravanul în spatele căruia regele va fi ascuns de privirile publicului în timpul ungerii sale ca suveran va fi şi el decorat cu desenul unui copac cu 56 de frunze, reprezentând toate statele membre din Commonwealth.

Potrivit mass-media britanice, Kate, soţia prinţului William, moştenitorul tronului, ar putea să renunţe la tradiţionala diademă, purtată de obicei de prinţesele regale în timpul evenimentelor importante, în favoarea unei coroniţe de flori. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:19Prietenul lui Ciolacu, penalul Neacșu, primește în coordonare controversata regie a protocolului de stat, plus instituţiile din aparatul Guvernului
16:55Furnicile, mai inteligente decât oamenii la testul labirintului, arată un studiu
16:48Rating Fitch negativ și pentru Nuclearelectrica și Romgaz, după ce agenția a retrogradat România la BBB-
16:40Acuzații la licitația MAPN pentru sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune după ce sud-coreenii de la LIG Nex1 Co au fost eliminați
16:33În Republica Moldova se poate ca alegerile să fie curate: președintele Maia Sandu a depus jurământul pentru al doilea mandat
16:26Jurnaliști și activiști, spionați de către autoritățile de la Belgrad cu softuri spion instalate ilegal pe telefoane, acuză Amnesty
16:15Pedepse foarte mici pentru cei care i-au atacat pe suporterii israelieni la Amsterdam după un meci al echipei Maccabi Tel Aviv
16:06Un român s-a dus în Bucegi în ajunul Crăciunului cu bicicleta. A fost la un pas de moarte în viscol, abia a fost evacuat de Salvamont
10:49Nicușor Dan nu renunță la candidatura la prezidențiale, în ciuda desemnării lui Crin Antonescu drept candidat al alianței PSD-PNL-UDMR
10:38Regele Charles III a eliminat Cadbury și Unilever de pe lista companiilor care pot afișa însemnele casei regale pe produsele lor
10:31Financial Times: Călin Georgescu, susținut de compania rusă care, în pandemie, lansa dezinformări despre coronavirus în Franța și Germania
10:30Nord-estul României rămâne preponderent agricol: o persoană din trei trăiește din munca la câmp
10:23Mai dispare o fabrică, mai apare un supermarket. Istoria Moldomobila se termină cu o demolare
10:17Cum îți poți crește pensia și, în același timp, scăpa de plata unor impozite
21:10Germania a trimis Ucrainei arme așteptate încă din 2023 (tancuri Leopard și Gepard, sisteme antiaeriene Iris-T și Patriot)