sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Mediu 20 martie 2023

Virgil Popescu: România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032 pentru scoaterea cărbunelui 

Virgil Popescu: România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032 pentru scoaterea cărbunelui 
Virgil Popescu: România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032 pentru scoaterea cărbunelui 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, la Prima News, că România şi-a asumat, „fără tăgadă”, anul 2032 pentru „scoaterea cărbunelui”.

El a susținut că, pentru punerea în conservare a unităţilor de la Rovinari „nu vorbim de niciun fel de disponibilizare”.

Citește și: Capacităţile de producere a energiei electrice din surse de energie regenerabile în Republica Moldova au crescut de trei ori, din 2018, la 206,81 MW

România şi-a asumat anul 2032 pentru scoaterea cărbunelui

„Prin PNRR aveam obligaţia să facem această lege a decarbonării, prin PNRR s-a replicat, în oglindă, acest plan de restructurare aprobat al CE Oltenia, în legea decarbonării, ceea ce este foarte important România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032, de scoatere a cărbunelui”, a spus ministrul, citat de news.ro, despre închiderea exploatărilor pe cărbune.

Virgil Popescu a precizat că la finalul anului trecut trebuia în planul de restructurare al CEO Oltenia să treacă în conservare două unităţi, unitatea 3 şi 7 Rovinari.

„Fiind o criză energetică, la sfârşitul anului trecutm am prelungit, nu le-am trecut în conservare până în 30 septembrie, aceste două unităţi, din discuţiile cu Comisia Europeană, termenul de 30 septembrie se devansează în cursul lunii iunie, discutând cu compania şi neexistând probleme vizavi de această punere în conservare. Nu închidere, nu tăiere”, a arătat el, precizând că ele pot fi redeschise oricând.

Virgil Popescu a mai arătat că a fost foarte bine că au fost ţinute în exploatare aceste unităţi în această iarnă. ”România nu a avut absolut nicio problemă, în această iarnă, cu criza energetică, nici cu energia electrică nici cu gazele naturale”, a completat el.

„Cred că avem o abordare moderată, sustenabilă, România este o ţară care neneficiază de energie nucleară, Germania nu are aceste ambiţii de a avea energie nucleară”, a mai spus ministrul Energiei.

Potrivit ministrului, anul 2032 este un termen suficient de lung pentru a nu periclita sistemul energetic naţional şi pentru ca forţa de muncă de acolo să meargă în altă zonă.

„Este un deficit de muncă”

Virgil Popescu a precizat că pentru punerea în conservare a unităţilor de la Rovinari „nu vorbim de niciun fel de disponibilizare”.

„Este un deficit de muncă”, a spus Popescu, afirmând că CEO Oltenia şi-a asumat prin planul de restructurare că din 2026 avem doar trei unităţi de producere a energiei pe bază de cărbune, împreună cu două cariere care vor deservi aceste trei unităţi, care vor rămâne la dispoziţie până în 2030, aproximativ 40% din producţie.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Mediu

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră