Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, arestați. Laura Vicol şi soţul acesteia, Vladimir Ciorbă, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în dosarul Nordis. Soții Ciorbă-Vicol au fost duși direct din sala de judecată în arestul poliției.
Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, arestați
Curtea de Apel București a decis miercuri arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostei deputate PSD, Laura Vicol, și a soțului său, Vladimir Ciorbă, în dosarul Nordis.
Potrivit minutei instanței, în arest vor ajunge și Gheorghe Emanuel Poștoacă – acționar principal la Nordis, Cristian Nicolae Poștoacă – acționar și administrator în mai multe firme Nordis și Florin Poștoacă
Arest la domiciliu și control judiciar pentru alți inculpați
Pentru alți inculpați, instanța a dispus măsuri mai blânde.
Arest la domiciliu pentru Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea (contabila grupării) și Bogdan Adalbert Șaitoș (acționar și administrator).
Control judiciar pentru Gabriela Vasile (manager resurse umane), Cristian Matei (manager achiziții și director) și George Marian Ivan.
Decizia este executorie, dar nu definitivă
Sentința nu este definitivă, însă poate fi pusă imediat în aplicare.
O parte dintre avocații celor vizați au anunțat deja intenția de a contesta hotărârea, urmând să depună actele necesare.
Delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani
Inculpații sunt acuzați de multiple infracțiuni economice grave, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală și înșelăciune, falsificarea și manipularea evidențelor financiare.
Anchetatorii susțin că rețeaua ar fi obținut ilegal rambursări de TVA și alte beneficii fiscale prin mecanisme frauduloase, afectând bugetul de stat.
Ioana Băsescu și Andreea Cosma, cercetate sub control judiciar
Printre cei implicați în dosar se numără și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și Andreea Cosma, fostă deputată PSD.
Cele două ar fi fost implicate în afacerile Nordis în calitate de notarițe, însă au fost lăsate să plece acasă, fiind cercetate sub control judiciar.
Sume uriașe de bani și obiecte de lux
Luni, anchetatorii au efectuat percheziții ample, în urma cărora au fost confiscate peste 50 de dispozitive electronice (laptopuri, tablete, servere, memory stick-uri), elefoane mobile și documente compromițătoare.
Au mai fost confiscate sume mari de bani în lei, euro și alte monede, ceasuri, bijuterii și genți de lux de la branduri cunoscute
O schemă piramidală
Anchetatorii susțin că organizația era structurată în trei paliere.
Liderii grupării – coordonau afacerile și direcționau fondurile
Colaboratorii apropiați – membri ai grupului, în relație de rudenie sau prietenie cu liderii
Executorii – notari, avocați și consultanți juridici implicați în falsificarea documentelor și gestionarea banilor obținuți ilegal
Prejudiciu uriaș, peste 195 de milioane de euro
Potrivit anchetatorilor, între 2019 și 2024, liderii grupului au încasat peste 957 de milioane de lei (echivalentul a peste 195 de milioane de euro) de la clienți, sub pretextul vânzării de apartamente, parcări și mobilier.
Acești bani ar fi fost direcționați ulterior printr-un proces complex de spălare de bani, evitând astfel taxele și impozitele datorate statului.
Investigația vizează un total de 40 de persoane fizice și 32 de firme, toate suspectate de implicare în activități ilegale sub umbrela grupului Nordis.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.