Klaus Iohannis invocă legalitatea prelungirii mandatului. Președintele Klaus Iohannis a subliniat miercuri, înainte de Summitul UE – Balcanii de Vest de la Bruxelles, că prelungirea mandatului său la Cotroceni, în contextul anulării scrutinului prezidențial, este reglementată clar de Constituție.
Klaus Iohannis invocă legalitatea prelungirii mandatului
„Cum să plec dacă Constituția îmi spune trebuie să stau? Nu este o alegere. Dacă aș pleca, ar trebui să plec prin demisie”, a explicat președintele.
Iohannis a adăugat că o eventuală demisie ar necesita o justificare „extrem, extrem de solidă pentru un interes public”, subliniind că nu ar lua această decizie pentru avantajul unui politician sau al altuia.
Aplicarea articolului 82 din Constituție
Klaus Iohannis a evidențiat că situația mandatului său este reglementată expres de articolul 82 din Constituție, care stabilește că mandatul unui președinte se încheie numai în momentul în care noul președinte depune jurământul.
„Curtea Constituțională nu mi-a prelungit mie mandatul, cum eronat vehiculează unii politicieni, care probabil nu au avut timp să citească articolul din lege, chit că este numai un rând.
Curtea Constituțională a subliniat că există acest articol și acesta se aplică, atât”, a explicat președintele.
Iohannis a adăugat că respectarea legii nu este o alegere personală:
„Curtea Constituțională de fapt a spus: atenție, este lege și legea se aplică! Asta a spus Curtea Constituțională și asta fac eu. Eu nici nu pot să plec. (…) Lucrurile sunt constituțional clare, legal clare.”
Apel pentru organizarea alegerilor prezidențiale
În contextul dezbaterilor publice, Klaus Iohannis a făcut un apel la organizarea alegerilor prezidențiale cât mai curând posibil: „Nu cred că o tergiversare ar ajuta la ceva”, a subliniat acesta.
Președintele a criticat politicienii care contestă aplicarea legii, susținând că aceștia doresc să pară „salvatorii națiunii”.
Legalitatea, în centrul discuției
Declarațiile lui Klaus Iohannis consolidează poziția sa conform legii și Constituției, clarificând situația mandatului prezidențial în absența unui nou scrutin.
Președintele își reafirmă angajamentul de a respecta prevederile legale și solicită urgentarea procesului electoral pentru a evita prelungirea incertitudinii politice.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
In Constituția României la Articolul 83, privind durata mandatului presedintelui se precizează următoarele:
(1) Mandatul Presedintelui României este de 5 ani si se exercită de la data depunerii jurământului.
(2) Președintele României își exercită mandatul pană la depunerea jurământului de Președintele nou ales.
(3) Mandatul Președintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.
Prin urmare, conform Constituției mandatul președintelui poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă și nu printr-o decizie a CCR. Din acest punct de vedere Curtea Constituțională putea cel mult să constate expirarea mandatului presedintelui Klaus Iohannis pe data de 21 decembrie 2024.
Probabil Curtea Constituțională a considerat exercitarea functiei de presedinte a lui Klaus Iohannis ca fiind o catastrofă, fapr pentru care i-a prelungit mandatul. Numai că prelungirea mandatului se poate face doar prin lege organică votată în parlament.