sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: prelungire

7 articole
Eveniment

Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”, prelungit

Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”, prelungit. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunțat prelungirea perioadei de implementare a proiectelor din cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice 2023”. Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”, prelungit Potrivit MMAP, modificările au venit ca răspuns la dificultățile întâmpinate de beneficiari în procesul de implementare. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Justiției a împărțit, ca om de încredere, averea de milioane de euro a lui Doru „Măgaru’”, cel care punea la masă interlopi craioveni cu șefi din servicii și justiție Programul a fost afectat de două mari obstacole. Întârzieri în obținerea certificatelor de racordare: distribuitorii de energie întârzie eliberarea certificatelor necesare decontării finanțării. Instalatori s-au dovedi a fi neserioși. Beneficiarii care au colaborat cu instalatori care nu au finalizat proiectele până în decembrie 2024 se confruntă cu blocaje semnificative. Modificările aduse de Ministerul Mediului Ministrul Mircea Fechet a semnat un proiect de modificare a Ghidului de finanțare, incluzând: Extinderea duratei de implementare la 18 luni pentru beneficiarii care dovedesc că au solicitat certificatul de racordare în termenul inițial de 12 luni. Flexibilizarea condițiilor privind instalatorii, beneficiarii pot schimba instalatorul pentru a doua oară după aprobarea proiectului. Prelungirea cu 6 luni pentru beneficiarii afectați de instalatori neserioși. Aceștia pot alege un nou instalator și finaliza proiectele. Măsuri pentru protejarea beneficiarilor Modificările sunt menite să remedieze blocajele. Întârzierile la nivel de certificare și livrare de echipamente sunt abordate prin extinderea termenelor. Eliminarea instalatorii neserioși: instalatorii care generează probleme vor fi excluși de la viitoarele programe de finanțare. Impactul modificărilor asupra beneficiarilor Beneficiarii programului „Casa Verde Fotovoltaice 2023” primesc șansa de a-și finaliza proiectele în condiții mai flexibile și fără riscul pierderii finanțării. Prelungirea termenelor și sprijinul oferit vor contribui la succesul acestui program important pentru tranziția verde a României.

Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”, prelungit (sursa: Facebook/Ministerul Mediului)
Klaus Iohannis invocă legalitatea prelungirii mandatului (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)
Politică

Klaus Iohannis invocă legalitatea prelungirii mandatului

Klaus Iohannis invocă legalitatea prelungirii mandatului. Președintele Klaus Iohannis a subliniat miercuri, înainte de Summitul UE - Balcanii de Vest de la Bruxelles, că prelungirea mandatului său la Cotroceni, în contextul anulării scrutinului prezidențial, este reglementată clar de Constituție. Klaus Iohannis invocă legalitatea prelungirii mandatului „Cum să plec dacă Constituția îmi spune trebuie să stau? Nu este o alegere. Dacă aș pleca, ar trebui să plec prin demisie”, a explicat președintele. Citește și: Afacerile consultantului Andrei Caramitru, catastrofale: pierderi de milioane, datorii de milioane, firme suspendate, SRL-uri fără activitate Iohannis a adăugat că o eventuală demisie ar necesita o justificare „extrem, extrem de solidă pentru un interes public”, subliniind că nu ar lua această decizie pentru avantajul unui politician sau al altuia. Aplicarea articolului 82 din Constituție Klaus Iohannis a evidențiat că situația mandatului său este reglementată expres de articolul 82 din Constituție, care stabilește că mandatul unui președinte se încheie numai în momentul în care noul președinte depune jurământul. „Curtea Constituțională nu mi-a prelungit mie mandatul, cum eronat vehiculează unii politicieni, care probabil nu au avut timp să citească articolul din lege, chit că este numai un rând. Curtea Constituțională a subliniat că există acest articol și acesta se aplică, atât”, a explicat președintele. Iohannis a adăugat că respectarea legii nu este o alegere personală: „Curtea Constituțională de fapt a spus: atenție, este lege și legea se aplică! Asta a spus Curtea Constituțională și asta fac eu. Eu nici nu pot să plec. (...) Lucrurile sunt constituțional clare, legal clare.” Apel pentru organizarea alegerilor prezidențiale În contextul dezbaterilor publice, Klaus Iohannis a făcut un apel la organizarea alegerilor prezidențiale cât mai curând posibil: „Nu cred că o tergiversare ar ajuta la ceva”, a subliniat acesta. Președintele a criticat politicienii care contestă aplicarea legii, susținând că aceștia doresc să pară „salvatorii națiunii”. Legalitatea, în centrul discuției Declarațiile lui Klaus Iohannis consolidează poziția sa conform legii și Constituției, clarificând situația mandatului prezidențial în absența unui nou scrutin. Președintele își reafirmă angajamentul de a respecta prevederile legale și solicită urgentarea procesului electoral pentru a evita prelungirea incertitudinii politice.

Alfred Bulai, prelungirea arestului la domiciliu (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Alfred Bulai, prelungirea arestului la domiciliu

Alfred Bulai, prelungirea arestului la domiciliu. Judecătoria Sectorului 1 a admis marţi cererea procurorilor de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru Alfred Bulai, în dosarul în care sociologul este inculpat pentru că ar fi agresat sexual studente de la SNSPA. Alfred Bulai, prelungirea arestului la domiciliu De asemenea, instanţa nu a fost de acord ca Alfred Bulai să îşi părăsească locuinţa pentru a merge la un control medical şi nici să ia legătura cu Ioana Benga, fosta sa secretară de la SNSPA. Citește și: Ce nu spun autoritățile când se laudă cu ridicarea vizelor pentru SUA: românii vor trebui să ceară o viză electronică, on-line "Admite propunerea de prelungire a măsurii arestului la domiciliu, formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 referitor la inculpatul Bulai Alfred. Dispune prelungirea măsurii arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, de la data de 05.10.2024 până la data de 03.11.2024, inclusiv. Respinge ca neîntemeiată cererea inculpatului de părăsire a imobilului pentru a se deplasa la control medical. Respinge ca neîntemeiată cererea inculpatului de modificare a măsurii arestului la domiciliu, în sensul de a i se permite să comunice cu martora Benga Corina-Ioana", se arată în decizia instanţei, care nu este definitivă. Bulai, arestat pe 5 septembrie Iniţial, Alfred Bulai a fost arestat preventiv pe 5 septembrie, însă a stat în arestul Poliţiei doar o săptămână, după ce Tribunalul Bucureşti a decis pe 12 septembrie să fie plasat în arest la domiciliu. Fostul profesor de la SNSPA este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală. Ancheta a pornit de la o investigaţie jurnalistică realizată de site-ul Snoop. Alfred Bulai ar fi hărţuit sexual mai multe studente, iar o parte dintre agresiuni ar fi avut loc în timpul unor cursuri de practică, organizate în zone rurale.

România solicită, prin Dan Motreanu, încă un an pentru a absorbi fondurile europene Foto: Facebook
Eveniment

România solicită un an a absorbi fondurile europene

România solicită încă un an, până la mijlocul lui 2025, pentru a absorbi fondurile europene de „coeziune”, anunță europarlamentarul PNL Dan Motreanu. Într-o postare pe Facebook, pe pagina PNL, el spune că „prelungirea cu încă un an, până la jumătatea anului 2025, a termenului de utilizare a fondurilor europene din Politica de Coeziune a exercițiului financiar 2014-2020 este una din priorităților mele în Parlamentul European”. Potrivit lui Motreanu, comisarul european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, „a răspuns afirmativ” acestei propuneri. Citește și: EXCLUSIV Rețeaua Truică – Dimofte, devoalată de ex-soțul judecătoarei cu avere nejustificată de 30 de milioane de lei. Dimofte, verificat de CNSAS pentru legături cu Securitatea Rata de absorbție efectivă: 79,6% Ultimele date publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) privind gradul de absorbție a fondurilor europene sunt din 29 septembrie. La acel moment „rata de absorbție curentă” a fondurilor destinate politicilor de coeziune, care include sumele solicitate la plată, era de 79,6%. În ceea ce privește rata de absorbție efectivă - adică sumele plătite României - aceasta era de 69,81%. Totalul sumelor primite de la UE, care includ prefinanțările, era de 20,3 miliarde de euro, respectiv 84,3% din alocare. Dacă propunerea lui Motreanu nu este adoptată, autoritățile române ar avea doar trei luni ca să atragă încă 16% din fonduri, respectiv circa 3,7 miliarde de euro. România solicită încă un an pentru a absorbi fondurile europene „În intervenția pe care am avut-o în cadrul dezbaterii din Parlamentul European privind Politica de Coeziune Post 2027, am solicitat comisarului european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, să susțină aceste propuneri, iar aceasta a răspuns afirmativ.â De asemenea, aceasta a afirmat că susține și propunerea pe care am făcut-o ca raportor din partea PPE (#EPP) ca banii prevăzuți de noul program european STEP (platforma de Tehnologii Strategice pentru Europa) să fie utilizați doar în țările din UE cu PIB-ul sub media Uniunii, categorie din care face parte și România. În acest fel, companiile capabile sa dezvolte tehnologiile moderne STEP vor fi atrase în regiuni în care acestea nu s-ar extinde astfel. Suma alocată pentru STEP este de zece miliarde de euro, iar Parlamentul European solicită alocarea a încă trei miliarde de euro. Comisarul european a subliniat importanța acestei abordări având în vedere că statele cu PIB-ul sub media UE dispun de capacități limitate de a oferi ajutoare de stat. Politica de coeziune este principalul vehicul de investiții al Uniunii Europene. Circa o treime din bugetul european este alocată pentru sprijinirea regiunilor mai puțin dezvoltate și pentru susținerea inovației și a firmelor mici și mijlocii. România va primi în total 31,5 miliarde de euro prin Politica de coeziune în perioada 2021-2027”, a afirmat Motreanu.

Șoferul drogat, arest prelungit o lună (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Șoferul drogat, arest prelungit o lună

Șoferul drogat, arest prelungit o lună. Vlad Pascu, tânărul drogat care a ucis doi studenți la 2 Mai după ce intrat în plin într-un grup de pietoni, a mai primit o lună de arest. Șoferul drogat, arest prelungit o lună "Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia de prelungire a măsurii arestării preventive a inculpatului PASCU MATEI VLAD. Citește și: Mama lui Vlad Pascu, către fiul ei, în arest: Eu vreau să-ți fac dosar medical, să te trimită pe aici, pe Rahova. Este centru de tratare de dependențe (...) dispune prelungirea arestării preventive a inculpatului PASCU MATEI VLAD, cercetat în dosarul nr. 1505/P/2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului (...) pentru o perioada de 30 zile, începând cu data de 19.09.2023 până la data de 18.10.2023, inclusiv. Citește și: DIICOT a ratat-o pe doamna Coca, adevărata mamă a lui Vlad Pascu. De ce „Hidra” e doar prescurtarea de la hidrant În baza art. 242 alin. 2 c.p.p., respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de inculpatul PASCU MATEI VLAD, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu.", se arată în încheierea Judecătoriei Mangalia din 8 septembrie a.c. Mama, arestată pentru șantaj Și mama lui Vlad Pascu, Miruna Pascu, a fost arestată. Citește și: Prietena de droguri a șoferului ucigaș de la 2 Mai, cercetată penal pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Împreună cu gașca, ar fi vrut să fure un „portofel” cu Bitcoin de la un tânăr sechestrat „Din cercetări a rezultat faptul că, în mod conștient și deliberat, inculpata (n.r. – Miruna Pascu) a exercitat presiuni de natură să constrângă moral o persoană, pentru a o determina să nu dea declarații de martor sau să facă declarații mincinoase, într-o cauză instrumentată de către DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța privind infracțiunile de deținere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu”, potrivit DIICOT. Joi, Vlad Pascu a fost audiat la DIICOT alături de părinții săi, dar și împreună cu mai mulți tineri din anturajul său, după ce anchetatorii au făcut mai multe percheziții în acest dosar. DIICOT a anunțat vineri că Vlad Pascu a fost pus sub urmărire penală pentru alte trei infracțiuni noi – deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu, trafic de droguri de mare risc și punerea la dispoziție a locuinței pentru consumul ilicit de droguri.

Divizia 101 Aeropurtată continuă în România (sursa: Inquam Photos/Cosmin Enache)
Eveniment

Divizia 101 Aeropurtată continuă în România

Divizia 101 Aeropurtată continuă în România. Pentagonul va menţine mii de soldaţi pentru cel puţin încă nouă luni la baza Mihail Kogălniceanu în România, desfăşurare militară americană aflată cel mai aproape de conflictul din Ucraina, au declarat sâmbătă oficiali citaţi de The New York Times. Divizia 101 Aeropurtată continuă în România La această bază sunt staţionaţi începând din vara trecută circa 4.000 de militari din Divizia 101 Aeropurtată a SUA, inclusiv mici grupări de trupe care efectuează frecvent exerciţii la graniţa României cu Ucraina. Înaintea acestui contingent, Pentagonul a trimis în România un contingent mai mic al Diviziei 82 Aeropurtate, ca parte a forţei de reacţie rapidă în urma declanşării invaziei ruse în Ucraina în februarie. Citește și: FOTO & VIDEO Reportaj CBS între militarii aflați în România ai legendarei Divizii 101 aeropurtată. „Nu este o misiune de antrenament, ci una de luptă”, spune generalul John Lubas Trupele Diviziei 101 Aeropurtate care se află acum la MK vor părăsi România în următoarele două luni, iar potrivit oficialilor citaţi de New York Times vor fi înlocuite de o brigadă diferită a aceleiaşi divizii, care-şi are baza permanentă în SUA la Fort Campbell. În plus, spun aceşti oficiali, misiunea va fi condusă de ofiţeri superiori, printre care se vor număra un general cu două stele şi planificatori de vârf din cadrul Diviziei a 10-a de asalt montan, în cadrul unei desfăşurări ce va avea o durată de nouă luni. General cu două stele la comandă Până sâmbătă nu era clar dacă Pentagonul urma să menţină unitatea de nivel superior la baza de la Kogălniceanu sau să-şi mute forţele în altă parte. Trimiterea unui general cu două stele în apropierea unei zone de conflict permite luarea mai rapidă a deciziilor asupra poziţionării trupelor şi armelor dacă Rusia ar împinge războiul în teritoriul NATO, explică analişti militari. O asemenea mişcare "ar asigura că Statele Unite sunt bine poziţionate în oferirea unei descurajări robuste şi a unei poziţii defensive aliaţilor noştri pe continentul european", menţiona sâmbătă Pentagonul într-o declaraţie, adăugând că "SUA vor continua să-şi ajusteze corespunzător postura ca răspuns la mediul de securitate dinamic".

Kelemen Hunor anunță că starea de alertă se prelungește după 8 martie Foto: Facebook
Politică

Kelemen anunță că starea de alertă se prelungește

Kelemen Hunor anunță că starea de alertă se prelungește după 8 martie. Totuși, o parte a restricțiilor vor fi ridicate. Premierul va analiza „Foarte multe dintre restricţii sunt convins că vor fi ridicate, asta este intenţia noastră, şi după 8 martie o prelungire a stării de alertă pentru o lună de zile va exista. Premierul a cerut o analiză foarte serioasă, dacă se termină starea de alertă, la un moment dat, pentru că se va termina, ce acte normative trebuie modificate. Pentru că în această perioadă de doi ani de zile mai ales în zona sanitară, în zona economică, în zona administraţiei şi a intervenţiei în situaţiile de urgenţă au fost modificate multe acte normative şi trebuie văzut ce se întâmplă cu persoanele detaşate, cu persoanele angajate. Din punctul meu de vedere, trebuie să rămână în sistem. Infectări vom avea în continuare, cei care tratează bolnavii COVID în continuare, după ridicarea stării de alertă, rămân acolo? Da, trebuie să rămână acolo”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri seară, într-o emisiune la B1 Tv. Kelemen anunță că starea de alertă se prelungește El a subliniat că ridicarea stării de alertă "nu înseamnă că s-a terminat pandemia, că virusul a fost omorât definitiv”, ci că s-a trecut într-o altă fază. "Din punctul meu de vedere, în primăvară trebuie ridicată starea de alertă dacă nu se întâmplă vreun lucru... În aprilie, mai”, a spus vicepremierul. El a arătat că este "puţin probabil” ca starea de alertă să fie ridicată în 8 martie. Citește și: Claudiu Târziu (AUR) vrea mai mulți preoți în spitale. Aceștia ar fi plătiți ca psihologii „cu cel mai ridicat nivel de salarizare”, din banii unității sanitare Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră