sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: mandat

18 articole
Eveniment

Încheierea mandatului lui Iohannis, ceremonia oficială

Încheierea mandatului lui Iohannis, ceremonia oficială. Președintele demisionar Klaus Iohannis își încheie oficial mandatul miercuri, 12 februarie, la Palatul Cotroceni. Ceremonia va avea loc la ora 12:00, pe Platoul Marinescu, conform Administrației Prezidențiale. Interimatul va fi preluat de președintele Senatului, Ilie Bolojan, care va asigura funcția de șef al statului până la organizarea alegerilor prezidențiale. Încheierea mandatului lui Iohannis, ceremonia oficială Luni, Klaus Iohannis a anunțat demisia sa, în contextul în care Parlamentul demarase procedura de suspendare din funcție. Citește și: Cel mai dezastruos sistem IT al statului, cel gestionat de CNAS, a costat un miliard de lei. IT-iștii nu vor să lucreze la CNAS nici pentru 3.900 de euro pe lună Fostul președinte a explicat că această procedură ar fi creat o criză politică inutilă. "Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!", a declarat Iohannis. Totodată, el a criticat inițiativa suspendării, susținând că aceasta ar fi afectat imaginea României: "Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii." Curtea Constituțională confirmă vacantarea funcției Marți, Curtea Constituțională a confirmat oficial vacantarea funcției de președinte al României. În urma acestei decizii, interimatul va fi preluat de Ilie Bolojan, președintele Senatului. Klaus Iohannis a fost ales șef al statului pentru două mandate, iar cel de-al doilea ar fi trebuit să se încheie pe 21 decembrie 2024. Totuși, în urma anulării alegerilor prezidențiale de către CCR, mandatul său a fost prelungit până la alegerea unui nou președinte. Ilie Bolojan preia interimatul Ilie Bolojan va exercita atribuțiile prezidențiale până în luna mai, când vor fi organizate alegerile prezidențiale. Primul tur al alegerilor va avea loc pe 4 mai 2025. Al doilea tur este programat pentru 18 mai 2025. După preluarea interimatului la Cotroceni, Ilie Bolojan urmează să se suspende din funcția de președinte al PNL, pentru a evita un conflict de interese.

Încheierea mandatului lui Iohannis, ceremonia oficială (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)
Parlamentarii ieșeni, viața de după mandat (sursa: Pexels/Alfie Sta)
Eveniment

Parlamentarii ieșeni, viața de după mandat

Parlamentarii ieșeni, viața de după mandat. Mai mult de jumătate dintre parlamentarii ieșeni din mandatul anterior nu mai fac parte din Legislativul ales pe 1 Decembrie. Parlamentarii ieșeni, viața de după mandat Printre aceștia, Iulia Scântei a devenit judecător la Curtea Constituțională, iar Liviu Brătescu, după o scurtă perioadă ca senator, a revenit la cariera de cercetător. Citește și: Bolojan se pregătește să dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului și să reducă consumul de carburanți ai instituției „Ziarul de Iași” a aflat planurile de viitor ale foștilor senatori și deputați. Singurul mandat de senator PNL Iași a fost ocupat succesiv de cei doi, marcând schimbări majore pentru fiecare. Continuarea, în Ziarul de Iași

Klaus Iohannis invocă legalitatea prelungirii mandatului (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)
Politică

Klaus Iohannis invocă legalitatea prelungirii mandatului

Klaus Iohannis invocă legalitatea prelungirii mandatului. Președintele Klaus Iohannis a subliniat miercuri, înainte de Summitul UE - Balcanii de Vest de la Bruxelles, că prelungirea mandatului său la Cotroceni, în contextul anulării scrutinului prezidențial, este reglementată clar de Constituție. Klaus Iohannis invocă legalitatea prelungirii mandatului „Cum să plec dacă Constituția îmi spune trebuie să stau? Nu este o alegere. Dacă aș pleca, ar trebui să plec prin demisie”, a explicat președintele. Citește și: Afacerile consultantului Andrei Caramitru, catastrofale: pierderi de milioane, datorii de milioane, firme suspendate, SRL-uri fără activitate Iohannis a adăugat că o eventuală demisie ar necesita o justificare „extrem, extrem de solidă pentru un interes public”, subliniind că nu ar lua această decizie pentru avantajul unui politician sau al altuia. Aplicarea articolului 82 din Constituție Klaus Iohannis a evidențiat că situația mandatului său este reglementată expres de articolul 82 din Constituție, care stabilește că mandatul unui președinte se încheie numai în momentul în care noul președinte depune jurământul. „Curtea Constituțională nu mi-a prelungit mie mandatul, cum eronat vehiculează unii politicieni, care probabil nu au avut timp să citească articolul din lege, chit că este numai un rând. Curtea Constituțională a subliniat că există acest articol și acesta se aplică, atât”, a explicat președintele. Iohannis a adăugat că respectarea legii nu este o alegere personală: „Curtea Constituțională de fapt a spus: atenție, este lege și legea se aplică! Asta a spus Curtea Constituțională și asta fac eu. Eu nici nu pot să plec. (...) Lucrurile sunt constituțional clare, legal clare.” Apel pentru organizarea alegerilor prezidențiale În contextul dezbaterilor publice, Klaus Iohannis a făcut un apel la organizarea alegerilor prezidențiale cât mai curând posibil: „Nu cred că o tergiversare ar ajuta la ceva”, a subliniat acesta. Președintele a criticat politicienii care contestă aplicarea legii, susținând că aceștia doresc să pară „salvatorii națiunii”. Legalitatea, în centrul discuției Declarațiile lui Klaus Iohannis consolidează poziția sa conform legii și Constituției, clarificând situația mandatului prezidențial în absența unui nou scrutin. Președintele își reafirmă angajamentul de a respecta prevederile legale și solicită urgentarea procesului electoral pentru a evita prelungirea incertitudinii politice.

Vaslui, primul parlamentar UDMR din istorie (sursa: Facebook/Dr. Nelu Tataru)
Eveniment

Vaslui, primul parlamentar UDMR din istorie

Vaslui, primul parlamentar UDMR din istorie. UDMR a câștigat în premieră un mandat de deputat în județul Vaslui. Vaslui, primul parlamentar UDMR din istorie UDMR a scris istorie la Vaslui, obținând primul mandat de deputat, prin Boglarka Kantor, originară din Gheorgheni, județul Harghita. Citește și: Nicușor Dan nu spune nu unei candidaturi la prezidențiale: „Există disponibilitatea de a discuta” Mandatul a fost obținut prin redistribuire, Uniunea primind 544 de voturi la Camera Deputaților. În același timp, PNL, e marele pierzător al alegerilor din Vaslui. Pentru prima dată, PNL nu va avea niciun reprezentant din județul Vaslui în Parlament, marcând un recul semnificativ pentru partid în această zonă. PSD domina reprezentarea parlamentară Partidul Social Democrat a obținut două mandate de deputat și unul de senator. Adrian Solomon, președintele organizației județene, continuă cu al cincilea mandat de deputat. Ana Rinder, manager al Spitalului Județean de Urgență Vaslui, și-a adjudecat primul mandat de parlamentar. La Senat, PSD va fi reprezentat de Victoria Stoiciu, consilier în Cancelaria Prim-ministrului. AUR, a doua forță politică Alianța pentru Unirea Românilor a câștigat un mandat de deputat prin Laura Gherasim, originară din Vaslui, dar stabilită în București. AUR continuă să atragă susținerea electoratului local, clasându-se pe locul al doilea în preferințele vasluienilor. USR, două mandate: un deputat și un senator USR a câștigat la redistribuire: Mihai Botez, președintele organizației județene, revine în Camera Deputaților pentru al treilea mandat. Cătălin Mîndru, fost viceprimar în perioada 2020-2024, va reprezenta partidul în Senat. S.O.S România și POT Raisa Enachi, deputat ales în 2020 pe listele AUR, câștigă un al doilea mandat din partea S.O.S România. S.O.S România obține și un post de senator prin Cristian Bem, candidat din Voluntari. Andrei-Ionuț Teslariu va reprezenta POT în Camera Deputaților, marcând o premieră pentru această formațiune în Vaslui.

Lucian Bode vrea un nou mandat (sursa: Facebook/Lucian Bode)
Eveniment

Lucian Bode vrea un nou mandat

Lucian Bode vrea un nou mandat. Reprezentanţii filialei judeţene Sălaj a PNL au depus, sâmbătă, la Biroul Electoral Judeţean, listele pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Lucian Bode, candidând pentru un nou mandat de deputat. Lucian Bode vrea un nou mandat "Am depus listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare", a declarat, după depunerea candidaturilor, Lucian Bode. Citește și: EXCLUSIV Exarhu nu poate invoca GDPR când vine vorba de mașina cu care circulă: BMW-ul nu este proprietatea sa, persoană fizică, ci a unei firme, persoană juridică, plătit în leasing Aşa cum o să puteţi vedea, pe listele Partidului Naţional Liberal se află oameni cu experienţă, se află oameni tineri, se află doamne respectate în societate, se află oameni care au dovedit că în locul în care îşi desfăşoară activitatea sunt respectaţi, sunt iubiţi şi sunt convins că vor fi şi votaţi", a adăugat acesta. Lucian Bode - secretar general al PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor - va deschide lista pentru Camera Deputaţilor, iar Dan Cherecheş, om de afaceri din Sălaj, va candida de pe locul I pe lista de la Senat. Listele sunt completate la Camera Deputaţilor de Monica Băgărean (antreprenor), Viorel Mihiş (consilier judeţean), Bogdan Zaharia (absolvent al Facultăţii de Medicină Dentară, reprezentant al TNL), Paul Barbur (inginer) şi Flaviu Ciortea (antreprenor), respectiv Cosmin Man (viceprimarul oraşului Şimleu Silvaniei), Dana Crişan (preşedinta OFL) şi Cristian Pop (directorul Ecodes) la Senat.

Tribunalul a validat al doilea mandat câştigat de Nicuşor Dan Foto: Facebook
Politică

Tribunalul a validat al doilea mandat câştigat de Nicuşor Dan

Tribunalul Bucureşti a validat al doilea mandat de primar general câştigat de Nicuşor Dan la alegerile din 9 iunie. Citește și: Site-ul Betano a desființat, brusc, pariurile la prezidențialele, după ce Ciolacu lua bătaie constant Tribunalul a validat al doilea mandat câştigat de Nicuşor Dan „Admite sesizarea petentului Biroul Electoral al Circumscripţiei electorale nr.42 - Municipiul Bucureşti pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale din anul 2024. Validează mandatul de primar general al Municipiului Bucureşti, ales la alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din data de 09.06.2024, în persoana domnului Dan Nicuşor-Daniel. Prezenta încheiere de validare se comunică de îndată prefectului şi secretarului general al municipiului Bucureşti cu obligaţia aducerii la cunoştinţă publică prin afişare la sediul unităţii administrativ teritoriale, în termen de cel mult 24 ore de la comunicare. Cu drept de apel în termen de 2 zile de la aducerea la cunoştinţă publică", se arată în decizia instanţei. Alegerile locale din București au avut loc la data de 9 iunie 2024. Acestea au fost câștigate de primarul în funcție Nicușor Dan (independent) care a fost susținut de Alianța Dreapta Unită (ADU), Reînnoim Proiectul European al României (REPER) precum și de Partidul Verde (PV). El a obținut 47,94% din voturi.

Mark Rutte este noul şef NATO (sursa: Facebook/MinPres Mark Rutte)
Internațional

Mark Rutte este noul şef NATO

Mark Rutte este noul şef NATO. Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte preia marţi funcţia de şef al NATO, dar liderul celei mai puternice alianţe militare de pe planetă are puţină putere pentru a schimba situaţia în profunzime. Mark Rutte este noul şef NATO La NATO, "totul, şi într-adevăr absolut totul, de la cel mai banal lucru la cel mai strategic, este decis prin consens", spune Ian Lesser de la German Marshall Fund, un think tank cu sediul la Bruxelles. Citește și: „Ashley e o găselniță pur românească. Acest ciclon nu există”, e un „episod mai consistent de ploi torențiale”, spune un universitar. Riscul: decredibilizarea meteorologiei ca știință "Domeniul de aplicare al posibilităţilor secretarilor generali de a schimba în profunzime ceea ce face NATO este, prin urmare, în mod evident foarte limitat", adaugă el. "Secgen", aşa cum este supranumit la Bruxelles, lucrează "în culise" la stabilirea deciziilor, care apoi trebuie aprobate de cele 32 de ţări membre. "În calitate de secretar general al NATO, ai puterea de a stabili agenda, eşti cel care prezidează Consiliul Nord-Atlantic", explică pentru AFP Jamie Shea, fost purtător de cuvânt al alianţei şi cercetător la think tank-ul britanic Chatam House. Dar nu secretarul general al NATO este cel care decide singur intrarea în război şi cu atât mai puţin cel care apasă butonul nuclear. Numai ţările membre, şi în special Statele Unite, au această competenţă. Șeful NATO are totuși influență Fostul secretar general Lord Robertson a jucat un rol semnificativ în declanşarea articolului 5 după atacurile din 11 septembrie 2001, îşi aminteşte Ian Lesser. Articolul 5, pilonul Alianţei, îi obligă pe toţi membrii săi să vină în ajutorul unei ţări NATO în cazul unui atac. A fost declanşat, simbolic, în favoarea Statelor Unite, pentru prima şi singura dată în istoria Alianţei. Personalitatea noului secretar general îşi va juca şi ea rolul, iar Mark Rutte, după cei 10 ani de mandat ai fostului premier norvegian Jens Stoltenberg, este aşteptat cu curiozitate. Va dori să-şi lase amprenta de îndată ce va ajunge sau va aştepta un posibil al doilea mandat? "Când vin, (secretarii generali) tind să fie candidaţii continuităţii, dar după ce stau puţin, evident că câştigă încredere", mai spune Shea. Realizările lui Stoltenberg Jens Stoltenberg a orientat astfel puternic Alianţa către un sprijin sporit pentru Ucraina, în special după invazia rusă din februarie 2022. El a propus şi a obţinut un angajament din partea aliaţilor de a furniza cel puţin 40 de miliarde de euro pe an Ucrainei şi ca NATO să se implice pe deplin în furnizarea de ajutor militar occidental. Rămâne faptul că, în vremuri de război, unitatea şi continuitatea au prioritate, ceea ce nu încurajează bulversările. "Într-o situaţie geopolitică atât de dificilă, menţinerea continuităţii şi a aceleiaşi direcţii în politica externă şi de securitate este foarte importantă", afirmă un diplomat NATO, vorbind sub condiţia anonimatului. Pe coridoarele uriaşei clădiri a NATO de la Bruxelles, înlocuitorul lui Stoltenberg este de aşteptat să aibă un nou stil de management, "puţin mai incluziv", după un deceniu de administraţie "norvegiană", mai degrabă verticală, potrivit unui alt diplomat al NATO. Experiența lui Mark Rutte Mark Rutte nu este străin de coridoarele NATO şi UE după 14 ani în fruntea guvernului olandez. Prin urmare, se aşteaptă ca el să se concentreze în special pe coordonarea dintre NATO şi Uniunea Europeană, într-un moment în care aceasta din urmă este din ce în ce mai implicată în probleme de securitate. Acest dosar nu este exploatat suficient, din cauza diferendelor dintre Turcia, membră a NATO, dar nu şi membră a UE, şi Grecia în ceea ce priveşte problema Ciprului. Iar în cazul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, aliaţii europeni mizează mai ales pe abilităţile de negociere ale lui Rutte pentru a menţine unitatea Alianţei. Jens Stoltenberg a refuzat public să-i dea vreun sfat, subliniind doar că va fi "excelent". Dar el a rezumat totuşi într-o singură formulă ceea ce se aşteaptă mai ales de la un şef NATO: "Cea mai importantă sarcină a sa va fi, desigur, să-i ţină pe cei 32 de aliaţi împreună".

Iohannis își încetează mandatul la termen (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)
Eveniment

Iohannis își încetează mandatul la termen

Iohannis își încetează mandatul la termen. Preşedintele Klaus Iohannis precizează, având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, că îşi va încheia mandatul la termen. Iohannis își încetează mandatul la termen Acesta a adăugat că nu intenţionează să demisioneze din funcţia de şef al statului, transmite Administraţia Prezidenţială. Citește și: Alexandra Păcuraru, fiica penalului care controlează Realitatea Plus, care susținea că Zelenski a otrăvit un român, vrea la Cotroceni Presa a relatat că se discută un scenariu potrivit căruia preşedintele ar demisiona din funcţie, înainte de terminarea mandatului său, pentru a candida la o funcţie de senator în viitorul Legislativ.

Biden dedică finalul mandatului sprijinului Ucrainei (sursa: Facebook/Joe Biden)
Internațional

Biden dedică finalul mandatului sprijinului Ucrainei

Biden dedică finalul mandatului sprijinului Ucrainei. Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski în timpul Adunării Generale a ONU la New York la sfârşitul lui septembrie, a declarat sâmbătă consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan. Biden dedică finalul mandatului sprijinului Ucrainei Joe Biden "este hotărât" să folosească ultimele luni de mandat pentru a întări Ucraina în faţa Rusiei, a afirmat el în timp ce participa prin videoconferinţă la un forum organizat la Kiev. Citește și: VIDEO Cămașa albă a premierului Ciolacu, impecabilă, fără un strop de noroi, după vizita în satele inundate. Cizmele noi, de cauciuc, neatinse Alegerile prezidenţiale din noiembrie din Statele Unite riscă să schimbe situaţia pentru Kiev în cazul victoriei republicanului Donald Trump. Consilieri ai lui Trump au sugerat deja că, în cazul victoriei, vor folosi ajutorul american ca pârghie pentru a forţa Kievul să facă concesii teritoriale Rusiei cu scopul de a pune capăt războiului. "Preşedintele Zelenski a declarat că în cele din urmă acest război va trebui să se încheie prin negocieri şi avem nevoie ca ei să fie puternici în aceste negocieri", a spus Jake Sullivan în cadrul conferinţei anuale Yalta European Strategy, organizată de fundaţia miliardarului ucrainean Viktor Pinchuk. Armata ucraineană se află de luni de zile în dificultate pe frontul de est, unde forţele ruse câştigă teren, în ciuda incursiunii surpriză a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk în august. În estul Ucrainei, "zona din jurul Pokrovsk este deosebit de îngrijorătoare", a subliniat Jake Sullivan, referindu-se la un oraş-cheie vizat de săptămâni de zile fără atacuri intense din partea trupelor ruse care se află deja la mai puţin de 10 kilometri de acest nod strategic feroviar şi rutier. Întâlnirea cu Zelenski Potrivit lui Sullivan, preşedintele Biden se va întâlni cu omologul său ucrainean la sfârşitul lui septembrie la New York. "În acel moment, preşedintelui Biden îi vor mai rămâne patru luni de mandat. Şi este hotărât să folosească aceste patru luni pentru a pune Ucraina în cea mai bună poziţie posibilă pentru a câştiga", a mai afirmat Sullivan. În timp ce Volodimir Zelenski şi alţi lideri ucraineni continuă să denunţe întârzierile în asistenţa militară occidentală şi în special americană, Jake Sullivan a asigurat că această problemă se datorează logisticii dificile, şi nu lipsei de voinţă politică de a sprijini Kievul. "Nu este o chestiune de voinţă politică. Este o chestiune de logistică dificilă şi complicată (...) pentru a livra acest material pe front", a declarat el. "Dar, aşa cum a spus preşedintele Zelenski (...), având în vedere cu ce se confruntă Ucraina, trebuie să facem mai mult şi trebuie să facem mai bine. Şi sunt de acord cu asta", a continuat responsabilul american. În faţa noului val de atacuri împotriva unor situri energetice ucrainene, Statele Unite se tem de atacuri ruse asupra centralelor nucleare ucrainene, care joacă un rol vital în producţia de energie electrică a ţării, a mai subliniat Jake Sullivan. "Ruşii au dat dovadă de o mare brutalitate în atacurile lor asupra infrastructurii energetice civile. Au tras deja asupra centralelor nucleare ucrainene şi cred că s-ar putea întâmpla din nou", a spus el. "Trebuie să ajutăm Ucraina să apere aceste centrale nucleare, ceea ce este deosebit de important şi reprezintă o prioritate pentru noi", a subliniat oficialul american.

Pensionară de lux, mandat expirat AvP (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Politică

Pensionară de lux, mandat expirat AvP

Pensionară de lux, mandat expirat AvP. Parlamentarii Forţa Dreptei vor solicita luni Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului declanşarea procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului, a declarat preşedintele partidului, Ludovic Orban. Pensionară de lux, mandat expirat AvP Acesta a menţionat că mandatul actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, a expirat pe 26 iunie. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului, tupeu colosal în legătură cu recalcularea pensiilor: Analizăm criticile formulate, vă anunțăm noi când e ceva "Renate Weber este menţinută în funcţia de Avocat al Poporului de majoritatea parlamentară PSD-PNL, deşi mandatul ei de 5 ani a expirat în 26 iunie 2024. (...) Parlamentarii Forţa Dreptei vor solicita luni Birourilor Permanente declanşarea procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului pentru a pune punct cât mai repede acestei negre perioade în care această instituţie s-a transformat într-o slugă a puterii", a scris Orban pe Facebook. El a susţinut că actualul Avocat al Poporului "a depăşit în slugărnicie şi partizanat politic" până şi pe predecesorul ei, Victor Ciorbea. "Weber a fost îngerul păzitor al specialilor" "Weber a fost îngerul păzitor al specialilor, atacând la CCR legile adoptate de Parlament în timpul gurvernării mele de desfiinţare sau de supraimpozitare a pensiilor speciale. Timp de 3 ani nu a deranjat cu nimic guvernele Ciucă şi Ciolacu. Ultimul cadou oferit PSD şi PNL de Weber a fost refuzul de declanşare a controlului de constituţionalitate pe ordonanţa comasării, în ciuda sesizării de către noi a neconstituţionalităţii mai multor articole, similare cu articole din alte ordonanţe, care au fost declarate anterior ca fiind neconstituţionale. Timp de peste 5 ani Renate Weber nu a fost Avocatul Poporului, ci avocatul PSD şi PNL, protectorul abuzurilor guvernamentale împotriva drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Am fi putut să oprim mai repede această stare de fapt şi să readucem această instituţie fundamentală în democraţie la dispoziţia cetăţeanului", a mai spus liderul Forţa Dreptei. Orban a menţionat că în anul 2021 a reuşit să coaguleze o majoritate parlamentară care a luat decizia de revocare din funcţie a lui Renate Weber dar, din păcate, Curtea Constituţională, "dominată de politrucii PSD", a repus-o în funcţie. A apărat pensiile speciale Weber a ignorat toate plângerile în legătură cu noua lege a pensiilor. În 2020, însă, ea a fost mult mai vigilentă cu pensiile speciale și a atacat la CCR impozitarea lor. „Este vorba de o discriminare pe care noi am indentificat-o, pentru că, dacă vă uitați în cuprinsul legii, deși se vorbește de taxe, în realitate nu sunt taxe, ci sunt impozite”, a explicat ea, pentru Europa Liberă. Ulterior, Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de voturi că proiectul de lege care prevedea impozitarea cu 85% a pensiilor speciale peste 7.000 de lei și cu 10% a celor între 2000 și 7000 de lei este neconstituțională. Renate Weber, Avocat al Poporului din 26 iunie 2019, are nu mai puțin de trei pensii: 40.225 de euro, net, pentru anul fiscal 2023, de la Parlamentul European, 49.728 de lei de la casa de pensii a avocaților și 23.818 lei de la sistemul public de pensii. Ea cumulează aceste trei pensii cu indemnizația de Avocat al Poporului, de 153.312 lei net pentru anul 2023.

Mario Iorgulescu, nou mandat de arestare (sursa: playsport.ro)
Eveniment

Mario Iorgulescu, nou mandat de arestare

Mario Iorgulescu, nou mandat de arestare. Judecătoria Sectorului 3 a emis vineri un mandat european de arestare pe numele fiului șefului Ligii Profesioniste de Fotbal. Mario Iorgulescu, nou mandat de arestare Aceeași instanță a emis şi un mandat de executare a pedepsei de trei ani de închisoare, la care Iorgulescu a fost condamnat pentru complicitate la sechestrarea unui bărbat, în 2018, a anunțat Poliția Română, într-un comunicat de presă. Citește și: Înalta Curte a admis recursul în casaţie al lui Mario Iorgulescu, dosarul va fi rejudecat la Curtea de Apel Poliţia a precizat că, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul SIRENE, a notificat autorităţile italiene pentru executarea mandatului european de arestare, astfel încât Mario Iorgulescu să rămână sub controlul acestora. "În cursul acestei zile, 21 iunie 2024, Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii şi un mandat european de arestare pe numele unui bărbat, în vârstă de 29 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal, pentru care a fost condamnat, de către aceasta, în anul 2018, la o pedeapsă de 3 ani închisoare", a transmis vineri seară Poliţia Română. Condamnat pentru lipsire de libertate Mario Iorgulescu a fost condamnat în aprilie 2021 de căre Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare pentru lipsire de libertate, decizia magistraţilor fiind definitivă. În prima instanţă, la Judecătoria Sectorului 3, Mario Iorgulescu fusese achitat. Curtea de Apel Bucureşti a decis atunci condamnarea lui Mario Iorgulescu la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal împotriva persoanei vătămate Dragoş-Ionuţ Vlăsceanu. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Francisco-Gabriel Pascu, la patru ani şi şase luni de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal, Vasile Pascu, la un an de închisoare pentru influenţarea declaraţiilor, Marcel Pasu, la doi ani şi şase luni de închisoare pentru influenţarea declaraţiilor, Laurenţiu-Ştefan Coruţ, la trei ani şi două luni de închisoare pentru fals intelectual, favorizarea făptuitorului, uz de fals. După ce victima a anunţat Poliţia, au urmat alte presiuni ale acestora, încercând să-l determine, prin constrângere şi corupere, să-şi retragă plângerea şi declaraţiile formulate.

Maia Sandu va candida pentru un nou mandat de președinte Foto: Facebook
Politică

Maia Sandu va candida pentru un nou mandat de președinte

Maia Sandu anunță că, în 2024, va candida pentru un nou mandat de președinte al Republicii Moldova și va organiza un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de șefa statului moldovean astăzi, 24 decembrie, când se împlinesc trei de la învestirea ei în funcția de președinte. Citește și: Primă de Crăciun de 24.000 de lei pentru obscurul director al unui institut „de cercetare”care câștigă, lunar, 30.000 lei, brut. Directorul a candidat pentru PSD Ea a publicat pe rețelele de socializare un videoclip în care sunt prezentate evenimentele majore care i-au marcat mandatul: pandemia de Covid, invazia rusă asupra Ucrainei și începerea negocierilor de aderare la UE. Maia Sandu va candida pentru un nou mandat de președinte „Mi-am asumat să fac tot ce ține de mine pentru a duce la capăt misiunea integrării europene. Am obținut sprijinul statelor membre pentru acest parcurs și am nevoie de sprijinul vostru, dragi moldoveni, pentru a reuși. Mai avem pași importanți de făcut și mă angajez să continui, dacă îmi veți oferi încrederea pentru un nou mandat în 2024. Pe acest drum suntem foarte mulți – moldoveni din toate profesiile și din toate colțurile lumii. Indiferent de funcțiile în care suntem, de luptele pe care le purtăm, drumul nostru are aceleași obiective – în țară să domnească pacea, dreptatea și buna înțelegere și toți cetățenii să aibă posibilitatea să trăiască bine acasă”, a declarat Maia Sandu. În același videoclip ea a cerut Parlamentului să demareze procedurile de organizare a unui referendum de aderare la UE. „În aceste zile Uniunea Europeană a spus un «Da» ferm pentru parcursul nostru european. (…) Tocmai de aceia cred că este necesar să spunem clar, toată țara, ce drum alegem pentru Moldova. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare”, a spus Maia Sandu. Citește și: Disperare: Vodafone crește unilateral prețurile abonamentelor și introduce o clauză în contract potrivit căreia poate indexa anual, tot unilateral, prețul

Cherecheș rămâne primar al Băii-Mari fiindcă prefectul este în concediu Foto: Instituția prefectului
Politică

Cherecheș rămâne primar fiindcă prefectul este în concediu

Cătălin Cherecheș rămâne primar al Băii-Mari fiindcă prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, este de azi în concediu, anunță Antena 3, citată de DCNews. Postul nu precizează câte zile va lipsi prefectul. Citește și: Cătălin Cherecheș și-a pregătit plecarea din țară de ani de zile: a cărat sute de mii de euro cu sacoșa în Germania, împreună cu mama sa. Sume imense deținea și într-un seif din Baia Mare Prefectul este absolvent al unei școli profesionale de mecanici auto, el absolvind facultatea de management a universității din Baia Mare la 26 de ani. Înainte de a fi numit prefect el a fost manager la „Dental Tehnic Assist” din Seini. Cherecheș rămâne primar al Băii-Mari fiindcă prefectul este în concediu Mandatul unui primar încetează după „condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei”. Însă ordinul de demitere a primarului trebuie semnat de prefectul județului. Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru corupție, a fugit din țară vineri, prin punctul de trecere a frontierei Petea către Ungaria, folosindu-se de un act de identitate al unei rude. „Instituția Prefectului va trebui să primească un referat de la secretarul UAT-ului, cu sentința de la instanță pe care trebuie să o primim și noi. Tot ce primim în referatul de la secretarul UAT-ului, prefectul admite un ordin prin care constată încetarea mandatului de drept“, a spus anterior Rudolf Stauder, prefectul județului Maramureș. Ministerul Afacerilor Interne a anunţat duminică seară eliberarea din funcţie a şefului Poliţiei de Frontieră, Victor Ştefan Ivaşcu, după fuga primarului Cherecheş din ţară. O dată cu acesta, a fost înlocuit şi şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş. De asemenea, Corpul de Control al Ministrului va efectua un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmaţiei al Poliţiei de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

Tudorel Toader vrea un nou mandat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Tudorel Toader vrea un nou mandat

Tudorel Toader vrea un nou mandat. Cu permisiunea Mitropolitului Moldovei și cu acordul Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași trece Prutul. Tudorel Toader vrea un nou mandat La Chișinău, acolo unde există, așa cum a constatat rectorul universității ieșene, un "real interes față de această specializare", viitorii studenți din Republica Moldova ai universității ieșene vor putea frecventa cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă Pastorală. Prof. Tudorel Toader a făcut și o trecere în revistă a multiplelor proiecte pe care universitatea ieșeană le dezvoltă. Citește și: ANALIZĂ Ciolacu, avalanșă de ieșiri populiste care arată că vrea la Cotroceni: plagiază mesajele AUR și descoperă bucuria de a circula cu metroul, în secret, dar atent fotografiat și mediatizat Și și-a reconfirmat deviza pe care vrea să o mențină și în următorul mandat, dacă va fi reales la conducerea UAIC. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ciucă: vineri îmi voi depune mandatul  Foto: Facebook
Politică

Ciucă: vineri îmi voi depune mandatul

Vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul, a anunțat, azi, premierul Ciucă, aflat la o reuniune PNL din Argeș. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Însă nu este clar ce va urma după acest pas, întrucât PSD a refuzat să continue discuțiile privind constituirea viitorului Guvern până la rezolvarea grevei din Educație și promovarea noii legislații privind pensiile speciale. Marți seara, președintele Iohannis s-a întâlnit cu liderii PNL și, potrivit unor surse politice, șeful statului ar fi cerut să se accelereze discuțiile privind formarea noului guvern, astfel încât Marcel Ciolacu să fie premier, de la 1 iunie. Ciucă: vineri îmi voi depune mandatul ”Aşa cum am menţionat de fiecare dată, vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”, a spus premierul, la Vila Florica. Despre rămânerea în Executiv, premierul a declarat: ”Se consumă ziua de vineri şi voi lua o decizie. Până luni voi lua o decizie”. ”Există în momentul de faţă discuţii, negocieri, astfel încât fie există varianta protocolului fie negocieri şi reasumare de ministere la nivelul fiecărui partid. Ştiţi foarte bine cum se fac astfel de negocieri, modul în care se asumă fiecare minister are o anumită procedură, după care se negociază pe fiecare minister în parte.Este normal să existe o ierarhizare în funcţie de ponderea fiecărui partid în Parlament şi în coaliţie”, a mai spus el. Citește și: EXCLUSIV Cea care o hărțuiește pe Halep cu amânări în cazul de dopaj, în centrul unui scandal uriaș în Anglia cu suspiciuni de corupție în rugby. Karen Moorhouse, CEO al ITIA, și-a favorizat foști șefi

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră